Ακόμα τρίβουμε τα μάτια μας οι περισσότεροι με όσα έχουμε δει στη σειρά των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς με τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ ως τώρα. Οι Θάντερ τα ξημερώματα πέτυχαν την 3η τους νίκη στη σειρά, για να πάνε στο 1-3 και να βρίσκονται μία νίκη απόσταση από τους τελικούς του NBA, ρίχνοντας τους πρωταθλητές και κατόχους του περίφημου 73-9 στο καναβάτσο, να θέλουν 3 νίκες σε 3 ματς.
Τι το ξεχωριστό είχε το 4ο παιχνίδι της σειράς; Σηματοδότησε την πρώτη φορά φέτος που οι Γκόλντεν Στέιτ έχασαν 2 συνεχόμενα ματς. Ό,τι δεν είχε καταφέρει κανείς σε 82 αγώνες κανονικής περιόδου και 2 σειρές πλέι οφς, το έκαναν οι Θάντερ και μάλιστα με τον πιο εμφαντικό τρόπο. Με το 133-105 στο 3ο παιχνίδι και το 118-94 στο τέταρτο. Δεν είναι μόνο οι 28 και οι 24 πόντοι διαφοράς στα δύο ματς. Είναι ότι οι Θάντερ έχουν ξεγυμνώσει τους πρωταθλητές.
Είναι σα να έχει αντιστραφεί ό,τι έχουμε δει εδώ και 2 χρόνια στο NBA, σα να βγήκαν στην επιφάνεια όλες μαζί οι αδυναμίες μιας ομάδας που παίζει με όπλο της το τρίποντο. Και όχι μόνο αυτό. Είναι και η άμυνα. Ποια άμυνα, δηλαδή; Η άμυνα που δεν παίζουν οι Ουόριορς. Σε όλη την κανονική περίοδο οι Ουόριορς είχαν δεχτεί 1 φορά πάνω από 70 πόντους σε ένα ημίχρονο. Στη σειρά με τους Θάντερ έχουν ήδη δεχτεί 2 φορές σε 4 ματς πάνω από 70 πόντους σε ένα ημίχρονο.
Όταν απέναντί σου έχεις έναν Ουέστμπρουκ τόσο καλό που για πρώτη φορά στην καριέρα του δείχνει ότι μπορεί να χαρακτηριστεί σουπερστάρ (σ.σ. ναι, ναι, το ξέρω ότι είπα ατάκα Κιούμπαν…), τότε πρέπει να δείξεις τουλάχιστον την ίδια ένταση και ενέργεια. Ο Ουέστμπρουκ στο 4ο ματς είχε 36 πόντους, 11 ριμπάουντ, 11 ασίστ, 4 κλεψίματα με 8/19 δίποντα, 4/8 τρίποντα και 8/8 βολές. Έγινε ο πρώτος παίκτης από το 1993 και τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ που κάνει triple-double με τουλάχιστον 30 πόντους στα πλέι οφς κόντρα σε πρωταθλητές.
Να το τραβήξουμε; Ο τρίτος στην ιστορία του NBA που κάνει triple-double με 35 πόντους κόντρα σε πρωταθλητές στα πλέι οφς, μετά τον Τζέρι Ουέστ (1969) και τον Όσκαρ Ρόμπερτσον (3 φορές στην ίδια σειρά το 1963).
Και δεν είναι μόνο ο Ουέστμπρουκ. Οι Ουόριορς παίζουν τόσο κακή άμυνα που ο Άντρε Ρόμπερσον έχει βάλει 30 πόντους στα δύο τελευταία παιχνίδια, 17 με 7/12 σουτ στο 4ο ματς (συν 12 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 5 κλεψίματα, 2 τάπες) και σχολιάζει στα μέσα ενημέρωσης πόσο προσβεβλημένος νιώθει που κανείς δεν τον μαρκάρει!
Κι άλλο; Στα 2 εντός έδρας παιχνίδια των Θάντερ, η πεντάδα Ουέστμπρουκ, Ουέιτερς, Ρόμπερσον, Ντουράντ και Ιμπάκα έχει πάρει επιμέρους σκορ 91-35! Σχετικό με αυτό και το γεγονός ότι ο Ντρέιμοντ Γκριν κατάφερε να γίνει ο παίκτης που έχει δεχτεί τη χειρότερη διαφορά πόντων σε 2 αγώνες σε όλα τα πλέι οφς του NBA τα τελευταία 16 χρόνια (από το 2000 δηλαδή). Με τον Γκριν στο παρκέ οι Ουόριορς στα δύο ματς είχαν -73 στη διαφορά πόντων (στο plus/minus δηλαδή). Αυτό το στατιστικό από μόνο του δείχνει γιατί η σειρά είναι στο 1-3, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Γκριν στην κανονική περίοδο είχε το καλύτερο plus/minus σε ολόκληρο το NBA με +1070!
Ίσως και να φταίει το γεγονός ότι αντί να προσπαθεί να κερδίσει τους αγώνες αναλώνει την ενέργειά του για να φέρει τη «βρωμιά» σε επίπεδα Μπρους Μπόουεν. Το αποδεικνύουν περίτρανα η πρώτη κλωτσιά στον καβάλο του Στίβεν Άνταμς, η δεύτερη κλωτσιά στον καβάλο του Στίβεν Άνταμς, η αγκωνιά στο πηγούνι του Ενές Καντέρ που χρειάστηκε 4 ράμματα, ή η τρικλοποδιά στον Ενές Καντέρ.
Μετά το παιχνίδι ο Στεφ Κάρι δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η σεζόν θα τελειώσει έτσι για την ομάδα του: «Η σειρά δεν τελείωσε. Πρέπει να πιστέψουμε στους εαυτούς μας. Είναι σίγουρα εκνευριστικό. Είναι πολύ άσχημο συναίσθημα ότι για ακόμα μία φορά δεν ήμασταν ο εαυτός μας και δεν παίζαμε το παιχνίδι μας. Αλλά πιστεύω ότι είμαστε ξεχωριστή ομάδα. Δεν είναι αυτός ο τρόπος που θα τελειώσουμε». Όταν αρχίζεις τέτοιες… ευχές για ξεχωριστές ομάδες, τότε είσαι ήδη με το ένα πόδι εκτός και στην ψυχολογία.
Ο Γκριν ακόμα δεν έχει κάνει την εμφάνισή του στη σειρά (τουλάχιστον όχι με τρόπο που να μπορεί να συζητηθεί θετικά) αλλά σκέφτεται όλη τη χρονιά που φεύγει μέσα από τα χέρια τους: «Όλα ή τίποτα πια. Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ για να φύγουμε έτσι. Δεν θα μπορούσα να αντέξω τον εαυτό μου όλο το καλοκαίρι αν αποκλειόμασταν έτσι. Δεν είμαι σίγουρος τι πρέπει να γίνει, αλλά ό,τι κι αν πρέπει, πρέπει να το κάνουμε». Εν ολίγοις, προς το παρόν δεν έχουν καταλάβει από πού τους χτύπησε.
Ο Κέβιν Ντουράντ, απ’ την άλλη, ήταν πολύ πιο λακωνικός και ξεκάθαρος: «Ένα ματς ακόμα», είπε κατευθυνόμενος προς τον πάγκο της ομάδας του όταν κλείδωσε η νίκη στον 4ο αγώνα.
Τι λέει η ιστορία για τις πιθανότητες των Θάντερ; Οι ομάδες που έχουν πάρει 3-1 προβάδισμα σε τελικούς περιφέρειας στην ιστορία του NBA έχουν 37-2 στο αν θα περάσουν στον τελικό! Οι Ουόριορς έχουν μπροστά τους μακράν τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν συναντήσει ως τώρα στα δύο χρόνια της κυριαρχίας τους.
Απ’ τη μία, αν μια ομάδα μπορεί να επιστρέψει από το 1-3 τότε αυτή είναι οι Ουόριορς. Απ’ την άλλη, όπως πάει η σειρά ως τώρα, το 1-4 είναι πολύ πιο πιθανό από το 4-3. Με τους Θάντερ να έχουν την πολυτέλεια ενός ακόμα αγώνα στην έδρα τους, ακόμα κι αν χάσουν το 5ο παιχνίδι τα ξημερώματα της Παρασκευής. Για να δούμε από τι μέταλλο είναι φτιαγμένες οι δυο ομάδες…
Νίκος Κουσούλης