Δημοσιεύτηκε στις 19 Ιουνίου 2007
Το πρωτάθλημα τελειώνει την Τετάρτη με τον μεγάλο τελικό ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, αλλά μία μέρα νωρίτερα, υπάρχει ένας ακόμα τελικός, ο οποίος μόνο… μικρός δεν είναι.
Μπορεί τα ονόματα των δύο αντιπάλων να μην έχουν το ίδιο βάρος στο (τωρινό) μπασκετικό χρηματιστήριο όσο έχουν εκείνα «ερυθρολεύκων» και «πρασίνων», αλλά στον 5ο αγώνα του μικρού τελικού παίζονται πολλά.
Ο Δαμιανίδης είπε: «Το ματς θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του Άρη», την ώρα που ο Πανιώνιος το παίζει πιο ψύχραιμος, αλλά… η καρδούλα του το ξέρει. Έπαθλο; Μια θέση στον ήλιο… ε, στην Ευρωλίγκα. Ας ρίξουμε μία ματιά στην στατιστική των τεσσάρων πρώτων αγώνων που διαμόρφωσαν το 2-2. Μέχρι στιγμής, η ομάδα που είναι πιο εύστοχη στα δίποντα κερδίζει το παιχνίδι. Το στατιστικό αυτό στοιχείο είναι το μοναδικό (ομαδικό) που έχει επιβεβαιωθεί και τις τέσσερις φορές.
Καλύτερος παίκτης του Άρη στη σειρά είναι ο Άλεξ Σκέιλς με 16.0 πόντους, 4.0 ριμπάουντ, 1.8 κλεψίματα και 2.0 ασίστ. Ο Σκέιλς είναι 1ος σκόρερ, 1ος κλεφτης, 1ος πασέρ και 3ος ριμπάουντερ του Άρη στη σειρά. Ο Μάσεϊ έχει 8.3 πόντους και 7.3 ριμπάουντ, ο Ουίλκινσον 10.5 πόντους και 4.8 ριμπάουντ, ενώ 12.5 πόντους, 2.3 ριμπάουντ και 2.0 ασίστ έχει ο Καστλ.
Από τον Πανιώνιο, πρέπει να ψάξουμε περισσότερο για να βρούμε τον καλύτερο στη σειρά. Ο Χάτσον έχει 16.0 πόντους, 7.0 ριμπάουντ και 1.3 κλεψίματα, ο Ουίνστον έχει 18.3 πόντους, 2.3 ριμπάουντ, 1.3 κλεψίματα και 1.5 ασίστ και ο Περπέρογλου 13.5 πόντους, 4.5 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ. Φοβεροί είναι οι μέσοι όροι του Αρσλάν, ο οποίος έχει 12.0 πόντους, 4.0 ριμπάουντ, 3.0 κλεψίματα και 1.5 ασίστ παίζοντας τραυματίας.
Αν έπρεπε να διακινδυνεύσω πρόβλεψη, θα έλεγα ότι αυτός ο Πανιώνιος δεν μπορεί να σπάσει την έδρα του Αλεξανδρείου. Βέβαια, ο Άρης είναι αλήθεια ότι δείχνει κουρασμένος, ενώ έχει και το προηγούμενο της απίστευτα παράλογης και λανθασμένης αντιμετώπισης των τελευταίων 2 λεπτών του αγώνα στο Ελληνικό (κανονική διάρκεια). Ο Άρης έχει περισσότερη ποιότητα στο ρόστερ του, αλλά ο Πανιώνιος έχει περισσότερη φρεσκάδα.
Στον πάγκο υπερτερεί ο Πανιώνιος του Άρη, σε μία μάχη τόσο αντίθετη. Απ’ τη μία, εκείνος τον οποίο όλοι θέλουν να κρατήσουν και περιμένουν μία ενδεχόμενη πρόκριση στην Ευρωλίγκα για να έχουν και γερό πάτημα. Απ’ την άλλη, εκείνος που όλοι… θέλουν εδώ και δύο χρόνια να διώξουν. Όμως, ο Άρης πηγαίνει στα όριά του και πέρσι και φέτος με τα όποια λάθη του Ματσόν να σβήνονται πίσω από την τεράστια επιτυχία του. Δεν είναι τώρα η ώρα να αναλύσουμε τις αδυναμίες του καθενός, ας δούμε δύο-τρία σημεία κλειδιά στο ματς.
– Ο κόσμος που θα βρεθεί στο Αλεξάνδρειο. Αν οι κερκίδες γεμίσουν, κάτω από τις φωνές των «κίτρινων» οπαδών έχουν λυγίσει και πιο καλές ομάδες από τον Πανιώνιο.
– Η μάχη Μάσεϊ-Χάτσον. Ο σέντερ του Πανιωνίου έχει κερδίσει μέχρι στιγμής όλα τα ματς (στις προσωπικές μονομαχίες), κάτι που έχει κάνει και ο Ουίνστον στον άσο.
– Τα 3.3 λάθη του Καστλ ανά αγώνα σε σχέση με τα 2.0 στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος, αλλά και τα 5.8 κερδισμένα φάουλ που έχει σε κάθε αγώνα στη σειρά. Ο Καστλ ήταν και φέτος πολύ μόνος στο τιμόνι του Άρη (οι Καλαϊτζής, Παντελιάδης δεν δικαίωσαν ούτε στο ελάχιστο την επιλογή τους) και θα μετρήσει αν θα αποβάλλει παίκτη (κερδίζοντας φάουλ) ή αν θα τεθεί εκτός αγώνα κάνοντας αρκετά λάθη (όπως στο δεύτερο ματς).
– Οι τριάδες Καστλ-Σκέιλς-Ουίλκινσον και Περπέρογλου-Ουίνστον-Χάτσον έχουν πάρει ανάσες μόνο σε ένα ματς (στο δεύτερο οι πρώτοι, στο τρίτο σχετικά οι δεύτεροι). Ποιος έχει φυλάξει τις περισσότερες;
Αν ο Άρης αποκλειστεί από την Ευρωλίγκα είναι άξιος της μοίρας του, καθότι είχε το πλεονέκτημα. Αν ο Πανιώνιος προκριθεί, τότε προμηνύονται αλλαγές στην ισορροπία δυνάμεων στο ελληνικό μπάσκετ. Περισσότερα γι’ αυτό, αν επαληθευτεί το σενάριο.