Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη αγωνιστική του Μουντομπάσκετ και πλέον 7 ομάδες συνεχίζουν αήττητες στη διοργάνωση. Ανάμεσά τους είναι και η Ελλάδα, που κέρδισε το Πουέρτο Ρίκο με 83-80. Στα υπόλοιπα παιχνίδια της ημέρας ξεχωρίζει σαφώς η νίκη των Γερμανών επί των Σέρβων, ενώ 4 από τα 12 παιχνίδια κρίθηκαν με διαφορά μικρότερη των 5 πόντων.
Ας δούμε τη 2η αγωνιστική, όσους ξεχώρισαν, τα σημεία που κρίθηκε κάθε ματς και τις σημαντικότερες στιγμές κάθε αναμέτρησης, όπως τις είδαν οι συντάκτες του Age of Basketball:
Όμιλος Α
Νίκη περηφάνιας και γοήτρου!
Ιορδανία-Ανγκόλα 65-79
(Αμπάας 14π. 11ρ., Ράιτ 18π. 6ρ. // Λουτόντα 16, Μοραΐς 14, Γκόμες 13π. 6ρ.)
Οι δύο πιο αδύναμες ομάδες του 1ου ομίλου, που λογικά δεν έχουν πιθανότητες πρόκρισης συγκρούστηκαν τη 2η αγωνιστική, με την Ανγκόλα να παίρνει τη νίκη με 14 πόντους διαφοράς. Οι Αφρικανοί έδειξαν ότι ξεπέρασαν το -50 από τους Σέρβους και πήραν μια νίκη που ουσιαστικά καθιστά ήδη επιτυχημένη την παρουσία τους στη διοργάνωση. Η Ιορδανία ήταν καλύτερη στα πρώτα 30 λεπτά και προηγήθηκε με 9 πόντους (35-26) μέσα στο πρώτο ημίχρονο. Όμως, όλα άλλαξαν στην 4η περίοδο. Η Ανγκόλα, που είχε βάλει 44 πόντους στο πρώτο ματς και 46 πόντους στα τρία πρώτα δεκάλεπτα του δεύτερου, σκόραρε 33 πόντους στην τελευταία περίοδο και πήρε τη νίκη. Το τελευταίο δεκάλεπτο ξεκίνησε με σερί 0-10 για την Ανγκόλα, που μπήκε στη θέση του οδηγού και δεν άφησε τους Ασιάτες ξανά να την απειλήσουν. Πάντως, μη σας ξεγελάει η τελική διαφορά, ήταν η μεγαλύτερη στον αγώνα υπέρ της μιας ή της άλλης ομάδας.
Γιάγκλα όπως λέμε… Νοβίτσκι!
Σερβία-Γερμανία 81-82 βπαρ. (καν. αγ. 69-69, απαρ. 73-73)
(Πέροβιτς 20, Βελίτσκοβιτς 11π. 9ρ. // Γιάγκλα 22π. 9ρ. 4ασ., Γκριν 15)
Η Γερμανία ζει το δικό της όνειρο στο Μουντομπάσκετ. Ο Μπάουερμαν έχει κάνει πάλι το θαύμα του και οι Γερμανοί μετά την Αργεντινή, από την οποία έχασαν στο σουτ, έστειλαν μήνυμα και στη Σερβία. Όμως, η ομάδα του Ίβκοβιτς δεν ήταν τόσο τυχερή και οι Γερμανοί κέρδισαν με 81-82 μετά από δύο παρατάσεις σε έναν συγκλονιστικό αγώνα! Η Γερμανία ήταν πιο λογική και καλύτερη σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και μπορούσε να μένει μπροστά με εύθραυστες διαφορές μικρότερες των πέντε πόντων. Προς το τέλος του αγώνα κέρδιζε με 63-69, αλλά κάπου εκεί θυμήθηκε ότι… δεν έχει τον Νοβίτσκι και βάλθηκε να αυτοκτονήσει. Παιδικά λάθη και οι Σέρβοι ισοφάρισαν. Στην τελευταία επίθεση του αγώνα ο Σαφάρτζικ σούταρε άσχημα και το ματς πήγε παράταση. Εκεί οι Γερμανοί προηγήθηκαν ξανά (69-73), είχαν ξανά το σκορ στην ισοπαλία (73-73) και δική τους την τελευταία επίθεση, αλλά και πάλι αστόχησαν ξανά με τον Σαφάρζτικ. Ε… στην τρίτη ευκαιρία τα κατάφεραν! Αφού πρώτα προηγήθηκαν με 6 πόντους και οι Σέρβοι μείωσαν στους 2 (77-79), αφού έφτασαν μια ανάσα από την ήττα, χρειάστηκε ο εκπληκτικός στο ματς Γιαν Χέντρικ Γιάγκλα να σουτάρει εκτός ισορροπίας τρίποντο από το πλάι στο τέλος της επίθεσης 1 λεπτό πριν το τέλος για να γράψει το 77-82. Οι Σέρβοι δεν μπόρεσαν να φτάσουν τους 82 και οι Γερμανοί ελπίζουν μέχρι και για πρωτιά στον όμιλο. Φανταστείτε να είχαν και τον Νοβίτσκι… Οι Σέρβοι ήταν απογοητευτικοί και στα αυτιά όλων ηχούσαν τα λόγια του Ίβκοβιτς πριν το Μουντομπάσκετ: «Χωρίς Τεόντοσιτς, Κρστιτς στο Μουντομπάσκετ, δεν περνάμε ούτε από τον όμιλο»…
Πολύ… έμπειρη για να πεθάνει!
Αργεντινή-Αυστραλία 74-72
(Σκόλα 31π. 9ρ., Λ. Γκουτιέρεζ 17 // Ινγκλς 22, Μιλς 21π.-5ασ., Νίλσεν 10π.-10ρ.)
Όλα τα είχε η Αργεντινή φέτος, η απουσία του Ομπέρτο της έλειπε. Χωρίς τον Ομπέρτο που έμεινε στον πάγκο και με τον Ντελφίνο να φορτώνεται με 4 φάουλ 15 λεπτά πριν το τέλος του ματς, η Αργεντινή έμοιαζε καταδικασμένη. Το σκορ έγινε 43-53 και η Αυστραλία έμοιαζε πιο κοντά στη νίκη. Όμως, οι Αργεντινοί είναι πάρα πολύ έμπειροι για να αφήσουν τόσο νωρίς ένα ματς. Α, έχουν και τον Σκόλα, που μοίραζε μαθήματα στους Νίλσεν, Άντερσεν, Μάριτς. Ο Σκόλα μόνος του διέλυσε όλη τη φροντλάιν των Αργεντινών, ο Χάσεν έπαιζε απίστευτη άμυνα, ο Πριτζιόνι έκανε ελάχιστα λάθη, ο Ντελφίνο μπήκε 6 λεπτά πριν το τέλος και είχε καθοριστική συμβολή, Κάμεριχς και Γκουτιέρεζ βοήθησαν όσο θα έπρεπε και η Αργεντινή επέστρεψε από το -10 στο 52-59 και από εκεί με σερί 13-0 στο 65-59. Μετά ήταν στη θέση του οδηγού, αλλά καρδιοχτύπησε, αφού η τελευταία επαναφορά της με 4 δευτερόλεπτα να απομένουν ήταν άθλια και οι Αυστραλοί είχαν μια τελευταία ευκαιρία από με την μπάλα από το κέντρο. Ο Γκίμπσον βρέθηκε ελεύθερος στη γωνία, η μπάλα μπήκε και βγήκε και οι Αργεντινοί ήταν τόσο σοκαρισμένοι που δεν μπορούσαν καν να πανηγυρίσουν στο φινάλε! Ως τότε, Μάριτς, Νίλσεν και Άντερσεν είχαν 11 φάουλ πάνω στον Σκόλα, ο Μάριτς έπαιξε 13 λεπτά γιατί αυτός ξεκίνησε τον σέντερ των Αργεντινών και έκανε 4 φάουλ, μένοντας άποντος στο ματς, ο Άντερσεν είχε 7 πόντους και ο Νίλσεν που αναγκαστικά μάρκαρε στο φινάλε τον Σκόλα, του έκανε 3 φάουλ στο τελευταίο πεντάλεπτο. Συνολικά, η τριάδα των Αυστραλών είχε 7/20 εντός παιδιάς και 2/5 βολές, ενώ ο Σκόλα μόνος του 11/19 και 9/10 βολές. Υπόκλιση στον καλύτερο σέντερ του Μουντομπάσκετ, που έσωσε την παρτίδα για την Αργεντινή.
Όμιλος Β
Περίπατος σε… σλοβενικό φόντο
Σλοβενία-Η.Π.Α. 77-99
(Νάχμπαρ 13π. 4ρ., Βίντμαρ 10 // Ντουράντ 22π. 4ρ. 4ασ., Γκέι 16, Λοβ 10π. 11ρ.)
Η Σλοβενία πριν το ματς ήθελε να χτυπήσει τη νίκη. Αν άκουγες τον Μέμι Μπετσίροβιτς το καταλάβαινες. Αν έβλεπες τους οπαδούς της, το έβλεπες στα μάτια τους. Μετά από ένα δεκάλεπτο, όμως, είχε ήδη αποδείξει ότι… δεν θα το κάνει. Οι Σλοβένοι μπήκαν με κακή ψυχολογία στο ματς, έβγαλαν το πρώτο τους σύστημα περίπου στο… 8ο λεπτό, πελαγοδρομούσαν και δεν μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα πολλά λάθη των Αμερικανών, που μετά από 6ο λεπτό είχαν σαφές πρόβλημα οργάνωσης, ανάπτυξης και πασών. Παρόλα αυτά, οι Σλοβένοι… έχτισαν νέο υπερσύγχρονο κλειστό στους Τούρκους, με 5/24 τρίποντα, ενώ σε όλο το πρώτο ημίχρονο έχαναν συνεχώς ελεύθερα σουτ με καλές προϋποθέσεις, οι οπαδοί τους κρατούσαν το κεφάλι τους, ο Μ. Μπετσίροβιτς ξελαρυγγιαζόταν μάταια. Το -14 του ημιχρόνου ήταν λογικό, παρότι οι Αμερικανοί είχαν πολλά προβλήματα (και οι Σλοβένοι είχαν πλησιάσει στο 23-28). Μόλις τα έλυσαν, η διαφορά εκτοξεύτηκε πάνω από τους 20 πόντους κι έμεινε εκεί ως το τέλος. Ο Ντουράντ έκανε τη διαφορά στην αρχή, ο Λοβ είχε ένα μεστό παιχνίδι και ο Γκέι ανέλαβε να κρατήσει τη διαφορά στο 20+ στην τέταρτη περίοδο απέναντι στους απογοητευτικούς Σλοβένους. Εύκολα, απλά, οι Αμερικάνοι πείθουν πιο πολύ απ’ όλους ως τώρα.
Σαραντάλεπτη αγγαρεία
Κροατία-Ιράν 75-54
(Ούκιτς 13π. 6ρ. 4ασ., Μπογκντάνοβιτς 13 // Χαντάντι 27π. 9ρ.)
Η Κροατία δεν είχε όρεξη, το Ιράν δεν μπορούσε και το ματς πέρασε σαν γραμμή νεκρού στον παλμογράφο, χωρίς καμία συγκίνηση. Προσπάθησε ο Χαντάντι, αλλά χρειάστηκε 27 σουτ και 2 βολές για να βάλει 27 πόντους, οπότε κι αυτός επηρεάστηκε από τη γενικότερη μετριότητα του αγώνα. Οι Κροάτες είχαν 20 πόντους διαφορά στο ημίχρονο και βαριόντουσαν τόσο που στην 3η περίοδο έβαλαν… 9 πόντους και μετά χρειάστηκε να ξαναπαίξουν στοιχειώδες μπάσκετ για να ανέβει ξανά η διαφορά στους 20. Οι Κροάτες σκέφτονταν το ματς με τους Σλοβένους στο οποίο θα παίξουν εν πολλοίς την κατάταξή τους στον όμιλο, οι Ιρανοί το παιχνίδι με την Τυνησία, όπου θα παίξουν την υπερηφάνεια τους, με το παιχνίδι δεν ασχολιόταν κανεί και… ευτυχώς κάποια στιγμή το ματς τελείωσε.
Μια απ’ τα ίδια
Βραζιλία-Τυνησία 80-65
(Μπαρμπόσα 21π. 6ρ. 4κλ., Σπλίτερ 16 // Κεχρίντ 15, Σλιμάνε 14π. 8ρ.)
Οι Βραζιλιάνοι δεν έχουν βάλει πάνω από δευτέρα ως τώρα στο Μουντομπάσκετ, ή μάλλον, δεν έχει χρειαστεί να βάλουν. Είχαν… δύο φιλικά προετοιμασίας περισσότερα από τις άλλες ομάδες, αφού Ιράν και Τυνησία δεν υπήρχε περίπτωση να τους κερδίσουν. Μπροστά υπάρχουν οι Αμερικάνοι, που είναι το πρώτο πραγματικό τεστ για τη Βραζιλία (και τι τεστ!). Η Τυνησία προσπάθησε, πάλεψε, έμεινε ως το τέλος ανταγωνιστική, αλλά ήταν εμφανές ότι δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο, καθώς όποτε ήθελε η Βραζιλία σκόραρε και ανέβαζε λίγο παραπάνω τη διαφορά. Μικρή σημασία για τους Τυνήσιους, που μπροστά έχουν το ματς με το Ιράν, που είναι… όλο το Μουντομπάσκετ. Σπλίτερ και Μπαρμπόσα ξεμούδιασαν, ενώ ο Βαρεζάο δεν πάτησε παρκέ ξανά, αλλά αναμένεται να αγωνιστεί με τις Η.Π.Α..
Όμιλος Γ
Θέμα… αστέρα!
Κίνα-Ακτή Ελεφαντοστού 83-73
(Γι 26π. 9ρ., Σ. Γουάνγκ 25π. 7ρ. // Ντιαμπατέ 20π. 7ρ.)
Ο Γι έδειξε με την Ελλάδα πόσο έχει βελτιωθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Με την Ακτή Ελεφαντοστού έκανε ξανά ό,τι ήθελε στο παρκέ και οδήγησε την ομάδα του, μαζί με τον Γουάνγκ Σιπένγκ στην πρώτη της νίκη στο Μουντομπάσκετ. Η Κίνα ήταν λίγο καλύτερη σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, δεν ξέφυγε πάρα πολύ, αλλά πάντα ήλεγχε και το ματς και τη διαφορά, ενώ οι Αφρικανοί έδειξαν… φιλότιμοι, αλλά από εκεί και πέρα λίγα πράγματα. Οι Κινέζοι βρίσκονται μέσα στο παιχνίδι της πρόκρισης και το παιχνίδι της Τρίτης με το Πουέρτο Ρίκο θα κρίνει εν πολλοίς αν θα την πάρει. Η Ακτή Ελεφαντοστού ήταν πιο αξιόμαχη από την πρεμιέρα (άλλος αντίπαλος βέβαια), αλλά έδειξε ότι έχει πολύ μικρές δυνατότητες και πάρα, μα πάρα, πολλές αδυναμίες, ακόμη και στα βασικά.
Κατς και… εκλάμψεις
Τουρκία-Ρωσία 65-56
(Ασίκ 10π. 7ρ., Ιλιασόβα 10π. 10ρ., Τούρκογλου 14 // Μόνια 13π. 5ρ. 4ασ., Καούν 13)
Ο Μπλατ προσπάθησε να πάει το ματς απέναντι στους Τούρκους όσο πιο χαμηλά μπορούσε, αλλά ο Τάνιεβιτς νιώθει άνετος σε τέτοια παιχνίδια. Τα αστέρια της Τουρκίας έκαναν τη διαφορά, τα τρίποντα του Αρσλάν, τα καλάθια του Τούρκογλου στο τέλος, οι κινήσεις του Ασίκ και του Ερντέν, οι δουλειές του Ιλιασόβα πίσω και μπροστά. Το παιχνίδι ήταν πάρα πολύ σκληρό με τις άμυνες να λιώνουν σίδερα και τους Τούρκους να μένουν στον αφρό. Βοήθησαν λίγο και οι Ρώσοι με το 32% εντός παιδιάς, που ήταν εκνευριστικά άστοχοι μέσα από το τρίποντο (29% στα δίποντα) και οι γηπεδούχοι χωρίς να εντυπωσιάσουν έφτασαν στο 2-0. Βέβαια, αν δούμε ότι έχουν δεχτεί 103 πόντους σε δύο αγώνες, αυτό είναι από κάθε άποψη εντυπωσιακό, ανεξαρτήτως αντιπάλου. Το «ματς του πρώτου γύρου» εναντίον της Ελλάδας έρχεται την Τρίτη και οι Τούρκοι δεν δείχνουν να έχουν φορτσάρει ακόμα, αλλά μοιάζουν πιο σίγουροι για τους εαυτούς τους από άλλες χρονιές. Και δικαιολογημένα. Οι Ρώσοι θα… ξεμουδιάσουν με την Ακτή Ελεφαντοστού και μετά με τον Χριάπα στη σύνθεσή τους θα παίξουν με την Κίνα, ματς που θα κρίνει ακόμη και τη δεύτερη θέση.
Όμιλος Δ
Υπογλώσσιος… Κλέιζα!
Λιθουανία-Καναδάς 70-68
(Κλέιζα 18π. 10ρ., Ντελινινκάιτις 11, Πότσιους 11 // Άντερον 15π. 4ρ. 5ασ. 4κλ., Κένταλ 9π. 11ρ.)
Οι Λιθουανοί δεν υπολόγισαν όσο θα έπρεπε το ματς με τον Καναδά. Με τον Γιαφτόκας να είναι εμφανώς ανέτοιμος, τον Αντριουσκεβίτσιους να μην πατάει παρκέ και τους υπόλοιπους να παίζουν χαλαροί σαν σε Κυριακάτικο περίπατο, ο Καναδάς προηγήθηκε με 17 πόντους στην τρίτη περίοδο, 39-56. Κάπου εκεί ο Κλέιζα έδωσε το σύνθημα, άρχισε να κατεβάζει ριμπάουντ, να φωνάζει στους συμπαίκτες του, να γκρινιάζει στους διαιτητές, να σκοράρει, να παίζει άμυνα, να σπρώχνει όλη την ομάδα και η Λιθουανία πέτυχε μια ανατροπή που φάνταζε αδύνατο να γίνει με βάση την εικόνα του αγώνα και γλίτωσε το έμφραγμα. Με 19-2 οι Λιθουανοί ισοφάρισαν σε 58-58, Κλιμαβίτσιους, Ντελινινκάιτις βοηθούσαν τον Κλέιζα και το ματς έφτασε στο 70-68. Οι Καναδοί είχαν την τελευταία επίθεση με 7 δευτερόλεπτα να απομένουν αλλά ο Ντούρνκαμπ αστόχησε σε τρίποντο με καλές προϋποθέσεις. Μάλλον ο Καναδάς δεν θα έχει άλλη τέτοια ευκαιρία, καθώς στο ματς εμφανώς έκανε την υπέρβασή του (βέβαια υπάρχει και ο αγώνας με τη Νέα Ζηλανδία). Οι Λιθουανοί συνεχίζουν αήττητοι και ξέρουν ότι με την ήττα των Ισπανών μπορούν να πετύχουν ένα καλό πλασάρισμα στον όμιλο.
Εντυπωσιάζουν οι Γάλλοι!
Λίβανος-Γαλλία 59-86
(Βρόμαν 19π. 5ρ., Ελ Χατίμπ 12, Φρίτζι 11π. 8ρ. // Ζελαμπάλ 18π. 5ρ., Κοφί 17π. 5ρ., Μαΐνμί 14π. 9ρ., Ντε Κολό 14)
Η Γαλλία συνέχισε να είναι η δεύτερη ομάδα του Μουντομπάσκετ που εντυπωσιάζει ως τώρα (μαζί με τους Αμερικάνους) κερδίζοντας με 27 πόντους τους Λιβανέζους. Το ματς ήταν κλειστό στο ξεκίνημα και τίποτα δεν προμήνυε όσα θα ακολουθούσαν. Οι Γάλλοι ξέφυγαν στη δεύτερη περίοδο, όταν ο Φρίτσι και ο ΕλΧατίμπ δεν μπορούσαν να συνδεθούν με το καλάθι, η σαραντάλεπτη διακοπή για… να αλλαχθεί η μία μπασκέτα καθώς το στεφάνι έγερνε προς τα μπροστά αποσυντόνισε πλήρως τον Λίβανο, που μετά δεν ξαναμπήκε στην ψυχολογία και τις απαιτήσεις του αγώνα και οι Γάλλοι είχαν ένα εύκολο και πειστικό απόγευμα. Ο Βρόμαν ήταν ο καλύτερος, ενώ απ’ την άλλη ο Ζελαμπάλ ήταν ξανά ο καλύτερος της Γαλλίας με τους Μαϊνμί, Κοφί και Ντε Κολό να τον συνεπικουρούν. Οι Γάλλοι ως τώρα είναι ξεκάθαρα «η ομάδα του τουρνουά». Ας περιμένουμε να δούμε πώς θα τελειώσουν τον όμιλο. Ο Λίβανος ξέρει ότι στο ματς της Τρίτης με τη Νέα Ζηλανδία θα παίξει εν πολλοίς την πρόκρισή του στην επόμενη φάση.
Βρήκαν… και τα έκαναν!
Ισπανία-Νέα Ζηλανδία 101-84
(Γκασόλ 22, Ρούντι 12π. 12ρ., Ρούμπιο 8π. 4ρ. 11ασ., Ναβάρο 18 // Αμπερκρόμπι 19π. 6ρ., Πένι 21, Τζόουνς 15)
Οι Ισπανοί μετά την απογοητευτική πρεμιέρα χρειάστηκαν ένα ημίχρονο να συνέλθουν, αλλά μετά κέρδισαν τους σαφώς κατώτερους Νεοζηλανδούς, που όμως παρουσιάστηκαν μαχητικοί. Το 48-44 του ημιχρόνου έγινε 57-44 στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου και οι Ισπανοί δεν ξανακοίταξαν πίσω. Βέβαια, αν στο 77-68 ο Αμπερκρόμπι είχε ευστοχήσει στο ξεμαρκάριστο τρίποντο που έκανε ίσως είχαμε άλλο ματς, αλλά οι Ισπανοί ήταν σαφώς ανώτεροι με τους Ρούντι, Γκασόλ, Ναβάρο και Ρούμπιο να ξεχωρίζουν. Ρούμπιο και Γκασόλ είχαν εξαιρετική απόδοση, εκ διαμέτρου αντίθετη με εκείνη στο πρώτο ματς της διοργάνωσης, αλλά το θέμα είναι να μπορέσουν να παίξουν έτσι στα δύσκολα ματς και όχι στα… εξαρχής σίγουρα. Ο Αμπερκρόμπι έπαιξε μόλις 21 λεπτά, αλλά προβλημάτισε πάρα πολύ τους Ισπανούς δείχνοντας πολύ καλά στοιχεία.