Χωρισμένη στα δύο ήταν η 3η αγωνιστική για να έχουν από ένα ρεπό όλες οι ομάδες. Τα 6 παιχνίδια της Τρίτης σημαδεύτηκαν από την ήττα της Ελλάδας από τους Τούρκους με 76-65 και το… «Και τώρα τι;» του acb.com μετά την ήττα των Ισπανών από τη Λιθουανία. Πιο εύκολα Νέα Ζηλανδία και Πουέρτο Ρίκο, δυσκολεύτηκαν Γάλλοι και Ρώσοι, με τον Μπλατ να δηλώνει παραίτηση μετά τον αγώνα επειδή δεν αντέχει άλλο!
Αναλυτικά οι αγώνες της δεύτερης ημέρας της 3ης αγωνιστικής:
Όμιλος Γ
Έπαιξαν με τη φωτιά
Ρωσία-Ακτή Ελεφαντοστού 72-66
(Μοζγκόφ 19π. 5ρ., Καούν 13π. 6ρ. // Κονέ 16, Λαμιζανά 14π. 8ρ., Ντιαμπατέ 10π. 5ρ. 3ασ. 7κλ.)
Αναιμική για ακόμη μία φορά η Ρωσία, που και στο τρίτο ματς έπαιξε χωρίς τον Χριάπα. Οι Ρώσοι δεν έδειχναν ότι μπορούσαν να κυριαρχήσουν στο ματς και οι Αφρικανοί πάλεψαν ως το τέλος. Μάλιστα, αν ήταν λίγο πιο τυχεροί (ή αν ήξεραν λίγο πιο πολύ μπάσκετ, όπως το δει κανείς) μπορεί και να έκλεβαν τη νίκη. Ο αγώνας σημαδεύτηκε από την παραίτηση του Μπλατ, που δήλωσε ότι δεν αντέχει άλλο τον πόλεμο που του γίνεται. Οι Ρώσοι κυριαρχούσαν στη ρακέτα στην επίθεση, αλλά όχι και στην άμυνα, όπου οι Αφρικανοί πηδούσαν σε όλα τα ριμπάουντ και έτρεχαν πιέζοντας, με αποτέλεσμα να πάρουν 10 επιθετικά ριμπάουντ και να αναγκάσουν τη Ρωσία σε 22 λάθη (12 η Ακτή Ελεφαντοστού). Οι Ρώσοι ξέφυγαν με 15 πόντους στην τελευταία περίοδο, αλλά και πάλι δεν μπόρεσαν να ηρεμήσουν. Το ηλίθιο αντιαθλητικό φάουλ του Μόνια (πάτησε τον ξαπλωμένο στο παρκέ αντίπαλό του) στο 68-58 με 1:22 να απομένει, έδωσε 6 πόντους σε μια επίθεση στην Ακτή Ελεφαντοστού και μετά το ματς ήταν… κόλαση, αφού οι Αφρικανοί έκλεψαν την μπάλα και μείωσαν στους 2 με 21 δευτερόλεπτα να απομένουν. Λίγο νωρίτερα (πριν το αντιαθλητικό) ο Ταπέ έχασε λέι απ μόνος του, ενώ μετά το 70-66 ο ίδιος ήταν που έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του όταν ήταν ολομόναχος (μετά από κλέψιμο του Ντιαμπατέ) στη ρακέτα των Ρώσων και ανακηρύχθηκε μοιραίος για τους φιλότιμους Αφρικανούς. Οι Ρώσοι θα παίξουν τη δεύτερη θέση με την Ελλάδα, ενώ η Ακτή Ελεφαντοστού δείχνει ότι δύσκολα θα μπορέσει να κερδίσει ματς, αφού δεν τα κατάφερε την Τρίτη.
Καλύτεροι και το έδειξαν
Πουέρτο Ρίκο-Κίνα 84-76
(Βασάγιο 22π. 4ρ., Μπαρέα 13π. 4ρ. 9ασ., Μπάλκμαν 10π. 13ρ. // Γι 24π. 7ρ., Γουάνγκ Ζ. 17, Σουν 12π. 5ασ. 3κλ.)
Το Πουέρτο Ρίκο είχε μπει στο τουρνουά με 2 ήττες και μια τρίτη θα το καταδίκαζε στην προσπάθεια πρόκρισης που κάνει. Όμως, οι Πορτορικάνοι (ξανά χωρίς τον Αρόγιο) χρειάστηκαν ένα δεκάλεπτο για να τινάξουν από πάνω τους τις… κακές σκέψεις και τις δύο ήττες. Μετά πήραν κεφάλι στο σκορ και έμειναν μπροστά ως το τέλος (εκτός από το 44-45). Η Κίνα προηγήθηκε με 7-17 στην πρώτη περίοδο, αλλά ο Βασάγιο ήταν ασταμάτητος και γρήγορα άλλαξε την εικόνα του αγώνα. Ο Γουάνγκ Σιπένγκ τα… έσπασε και ο Γι έμεινε ξανά να παλεύει μόνος του. Ο Ζιζί ξεκίνησε δυνατά, αλλά χάθηκε στη συνέχεια, ενώ ο Σουν Γιούε έκανε… τον τροχονόμο στην άμυνα γιατί είχε από νωρίς 3 φάουλ. Ο Γι ήταν ο καλύτερος του γηπέδου ξανά, αλλά δεν μπόρεσε. Το Πουέρτο Ρίκο σταδιακά επιβεβαίωνε την ανωτερότητά του και ένα μικρό ξέσπασμα στο τέλος της 3ης περιόδου από Λι, Ράμος και Μπαρέα ανέβασε τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα και τελείωσε τον αγώνα. Οι Πορτορικάνοι ελπίζουν ακόμη σε πρόκριση, ενώ οι Κινέζοι θα ελπίζουν μόνο αν κερδίσουν Ρώσους ή Τούρκους.
Όμιλος Δ
Στο καναβάτσο οι Ίβηρες!
Ισπανία-Λιθουανία 73-76
(Ναβάρο 18, Ρούντι 13π. 9ρ., Γκασόλ 18π. 8ρ. 4κ. // Κλέιζα 17π. 8ρ., Μασιούλις 13π. 4ρ. 4κλ., Πότσιους 13)
Τι κι αν της λείπει σχεδόν μια δωδεκάδα αστέρων; Τι κι αν οι περισσότεροι παίκτες της είναι άψητοι από μεγάλες διοργανώσεις; Η Λιθουανία του Κλέιζα δείχνει ικανή για τα πάντα. Ώριμη, πειστική, γρήγορη, υπομονετική, κατάφερε να ανατρέψει τα προγνωστικά και την πορεία του αγώνα και να κερδίσει την Ισπανία, ρίχνοντάς τη στο καναβάτσο. Ή τα λιοντάρια, ό,τι προτιμάτε. Η φετινή Ισπανία μοιάζει αρκετά χειρότερη από την περσινή (φυσικό, λείπει ο Γκασόλ), δεν έχει τρόπους να αντιδράσει, δεν μπορεί να κρατήσει διαφορές, δεν μπορεί να επιβάλλει το ρυθμό της, δεν μπορεί να υποτάξει κατώτερες ομάδες, δεν μπορεί να… κόψει το βήχα στους αντιπάλους της. Παρότι το ματς ξεκίνησε με τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς και οι Ισπανοί στο 11ο λεπτό προηγήθηκαν με 15 πόντους (26-11) η Λιθουανία στο υπόλοιπο διάστημα επέβαλε το ρυθμό της. Οι Λιθουανοί είχαν μειώσει στους 8 στο ημίχρονο, ενώ η διαφορά έφτασε τους 18 πόντους (61-43) και ήταν ακόμη στους 15 πόντους στο 29ο λεπτό (64-49). Μετά η εικόνα του αγώνα άλλαξε πλήρως: Οι Λιθουανοί έβγαλαν τρομερή ενέργεια, έτρεξαν ένα φοβερό 0-14 και μείωσαν στον πόντο. Οι Ισπανοί έμοιαζαν ανήμποροι και… όντως ήταν. Το τέλος έλεγε Κλέιζα και Μασιούλις, που έκλεβαν μπάλες, μάζευαν ριμπάουντ, σκόραραν και καθάρισαν την παρτίδα για την ομάδα τους απέναντι σε μια αποσβολωμένη Ισπανία. Πλέον, οι Λιθουανοί κυνηγούν και την 1η θέση, ενώ οι Ισπανοί μόνο με θαύμα θα ανέβουν πάνω από την 3η θέση. Βέβαια, πριν από αυτό παίζουν ματς ζωής και θανάτου για την πρόκριση… με τον Λίβανο. Με ήττα σε αυτό αποχαιρετά τη διοργάνωση.
Επίδειξη δύναμης!
Νέα Ζηλανδία-Λίβανος 108-76
(Αμπερκρόμπι 23π. 7ρ., Πένι 26 // Ελ Χατίμπ 18π. 7ρ., Βρόμαν 10π. 6ρ.)
Ο Λίβανος είχε ψηλώσει αρκετά μετά τη νίκη του επί του Καναδά, αλλά η Νέα Ζηλανδία φρόντισε να τον… βάλει στη θέση του. Εκτός από τον Ελ Χατίμπ, οι υπόλοιποι 11 του Λιβάνου δεν είδαν τι τους χτύπησε και έμοιαζαν ανήμποροι να αντιδράσουν. Η Νέα Ζηλανδία έκανε ακριβώς το παιχνίδι που της αρέσει σε άμυνα και επίθεση και κυριάρχησε απόλυτα. Οι Νεοζηλανδοί κέρδισαν όλες τις περιόδους, ενώ προηγούνταν ήδη με 16 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο έχοντας σκοράρει 32 πόντους. Με αυτή τη λογική αντιμετώπισης του αγώνα ο Λίβανος δεν είχε εξαρχής καμία ελπίδα, ενώ Αμπερκρόμπι και Πένι το έκαναν σίγουρο ότι οι αντίπαλοί τους δεν θα απειλούσαν σε κανένα σημείο. Ο Λίβανος παίζει ματς πρόκρισης με την Ισπανία, ενώ η Νέα Ζηλανδία παίζει επίσης την πρόκρισή της με τον Καναδά την 4η αγωνιστική.
Δεν έχυσε την καρδάρα!
Γαλλία-Καναδάς 68-63
(Μπατούμ 24π. 7ρ. 3κλ., Ντιο 8π. 6ρ. 5ασ. // Κένταλ 15π. 4ρ., Άντερσον 11π. 4ρ.)
Πρέπει να ομολογήσουμε ότι η Γαλλία προσπάθησε… φιλότιμα να χάσει το ματς και το πλεονέκτημα που πήρε από τη νίκη της επί της Ισπανίας. Οι Γάλλοι δεν μπήκαν ποτέ στην ψυχολογία του αγώνα, ίσως υποτιμώντας τον αντίπαλο, ή χάνοντας με το ρεπό το μομέντουμ των δύο προηγούμενων νικών. Ο Καναδάς το εκμεταλλεύτηκε απόλυτα, είχε το προβάδισμα στα πρώτα 19 λεπτά, σε έναν μοιρασμένο αγώνα. Στο δεύτερο ημίχρονο οι δύο ομάδες εναλλάσσονταν στο σκορ, αλλά ο Καναδάς δεν έχανε την επαφή του με το προβάδισμα. Μάλιστα, οι Καναδοί 8 λεπτά πριν το τέλος ήταν μπροστά με 6 πόντους. Κάπου εκεί μίλησε η διαφορά κλάσης των δύο ομάδων. Ο πολύ καλός Μπατούμ, οι βολές του Ζελαμπάλ και το καθοριστικό τρίποντο του Ντιο για το 62-60 άλλαξαν τη ροή του αγώνα και έδωσαν τη νίκη στους Γάλλους. Οι Γάλλοι την Τετάρτη θα παίξουν για την πρωτιά του ομίλου με τους Λιθουανούς. Ο Καναδάς διατηρεί ακόμη θεωρητικές ελπίδες πρόκρισης, αλλά πρέπει επειγόντως να κερδίσει (τη Νέα Ζηλανδία την Τετάρτη).