Όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο η Ελλάδα πέρασε ένα εύκολο απόγευμα με την Ακτή Ελεφαντοστού, την οποία και κέρδισε με 37 πόντους διαφορά, 97-60. Το ματς δεν αντέχει σε κριτική, καθώς η δυναμικότητα του αντιπάλου είναι επιεικώς αστεία. Η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει σχήματα και να ξεπεράσει το σοκ της κακής απόδοσης των τριών πρώτων αγώνων στη διοργάνωση, αλλά και να ανεβάσει την ψυχολογία της ομάδας, που, όπως φάνηκε και από το ξεκίνημα της αναμέτρησης, ήταν στο ναδίρ.
Η Ελλάδα αν οι Τούρκο κερδίσουν τους Πορτορικάνου, τότε με νίκη επί των Ρώσων θα είναι 2η στον όμιλο, ενώ με ήττα θα είναι 3η. Ο αγώνας με τη Ρωσία είναι στις 18:30 το απόγευμα της Πέμπτης.
Στο ματς με την Ακτή Ελεφαντοστού, η Ελλάδα μπήκε στο παρκέ σοκαρισμένη από τα όσα έχουν γίνει στις τρεις πρώτες αγωνιστικές. Η ομάδα δεν είχε αποδώσει καλά, είχε δεχτεί κριτική, ενώ και οι παίκτες φάνηκε ότι είναι σε κακή ψυχολογική κατάσταση. Ο Διαμαντίδης αστόχησε σε τρίποντο νωρίς (στο 3-7) και έδειξε πόση ένταση έχει αφού γυρνούσε άμυνα εμφανώς σε άσχημη κατάσταση, μουρμουρίζοντας προς… τον εαυτό του. Αυτή η σκηνή ήταν χαρακτηριστική για το κλίμα στην ομάδα.
Όπως χαρακτηριστικό ήταν και αυτό που είπαμε νωρίτερα, για το ξεκίνημα του αγώνα, με την Ελλάδα να μένει άποντη στα πρώτα 2,5 λεπτά και να χάνει 0-7. Εννοείται ότι ποτέ δεν τέθηκε θέμα νικητή στο ματς, αφού οι Αφρικανοί δεν… την παλεύουν (για να το θέσω κομψά), όμως η εικόνα στα πρώτα 9 λεπτά του ματς (ως το 16-14) έδειξε ότι η ομάδα έχει θέμα ψυχολογίας. Ας ελπίσουμε ότι η ευρεία νίκη με την Ακτή Ελεφαντοστού τη βοήθησε στο θέμα αυτό.
Από το τέλος της πρώτης περιόδου και μετά, η Ελλάδα έκανε το αυτονόητο, δηλαδή έτρεξε την Ακτή Ελεφαντοστού, που δεν μπορεί να ακολουθήσει. Παρότι έχει γρήγορος και αθλητικούς παίκτες, δεν έχει το επίπεδο, ώστε να μπορεί να ακολουθήσει γρήγορο ρυθμό χωρίς λάθη και βρίσκοντας με ωριμότητα επιλογές. Παρασύρεται αρκετά και χάνει και… τ’ αυγά και τα καλάθια.
Κάπως έτσι έγινε στη δεύτερη περίοδο, με την Ελλάδα να τρέχει σε 10,5 λεπτά ένα εξωφρενικό σερί 31-3 μέχρι το 47-17 μισό λεπτό πριν την ανάπαυλα. Η εθνική εκμεταλλεύτηκε τα βασικά, δηλαδή την ταχύτητά της, το καθαρό μυαλό των περιφερειακών της, τα εύκολα σουτ που έβγαιναν όταν η μπάλα κυκλοφορούσε γρήγορα, αλλά και τα λάθη των Αφρικανών, που όταν κλήθηκαν να τρέξουν απέδειξαν ξανά ότι δεν μπορούν.
Το δεύτερο ημίχρονο ήταν τυπική διαδικασία, αλλά η εθνική άφησε το πόδι στο γκάζι λίγο περισσότερο απ’ όσο θα περιμέναμε, μέχρι και το 27ο λεπτό, στο 75-31. Μετά χαλάρωσε και χαρακτηριστικό είναι ότι στα τελευταία 13 λεπτά ηττήθηκε με επιμέρους σκορ… 22-29. Προφανώς δεν μπορεί κανείς να την ψέξει γι’ αυτό, είναι στην ψυχολογία τέτοιων αγώνων να χαλαρώνει η καλύτερη ομάδα και είναι απολύτως φυσιολογικό και σωστό, ιδίως σε τουρνουά που η ομάδα έχει παιχνίδι την επόμενη ημέρα.
Από την εθνική έπαιξαν όλοι τουλάχιστον 9 λεπτά και είχαν την ευκαιρία να ξεμουδιάσουν και να βρουν ρυθμό, τουλάχιστον όσοι… είχαν όρεξη να το κάνουν. Μακράν καλύτερος για την Ελλάδα ο Νικ Καλάθης που ξεχώρισε ξανά μετά την πολύ καλή εμφάνιση με τους Τούρκους. Ο Καλάθης έφτασε κοντά στο τριπλ-νταμπλ και αν το «κυνηγούσε» είναι πιθανό να τα κατάφερνε, έχοντας 15 πόντους, 7 ριμπάουντ και 8 ασίστ.
Η Ελλάδα εναντίον των Ρώσων καλείται να επιλέξει θέση και αντίπαλου στους «16», δεδομένου ότι μπορεί να κερδίσει. Αναλυτικά γι’ αυτό το θέμα θα τα πούμε σε ξεχωριστό άρθρο μετά το τέλος της 4ης αγωνιστικής, όταν θα ξέρουμε όλα τα αποτελέσματα στον Δ όμιλο και όλα τα πιθανά σενάρια.
Πάντως, η νίκη επί των Ρώσων το πιο πιθανό είναι να μας φέρει αντιμέτωπους με τους Ισπανούς στους «16», τους Ισπανούς που κέρδισαν με 91-57 τον Λίβανο την Τετάρτη.
Μείνετε συντονισμένοι στο Age of Basketball, καθώς μέχρι αύριο το μεσημέρι θα έχει ανανεωθεί με άρθρα για όλα τα ματς της αγωνιστικής (νύχτα Τετάρτης), για όλα τα σενάρια πρόκρισης και διασταυρωμάτων σε όλους τους ομίλους (νύχτα Τετάρτης), και άρθρα για το στοίχημα (πρωί Πέμπτης) και την καλύτερη δωδεκάδα της αγωνιστικής (πρωί Πέμπτης).
Νίκος Κουσούλης