Η τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Μουντομπάσκετ ήταν ιδιαίτερα δραματική. Είχε τις παρωδίες της, με μεγαλύτερη αυτή της Ελλάδας με τη Ρωσία, όπου η εθνική μας ηττήθηκε με 69-73. Είχε τα ντέρμπι της, όπως τη νίκη της Σερβίας επί της Αργεντινής, είχε τις εκπλήξεις της, όπως τη νίκη της Ακτής Ελεφαντοστού, αλλά είχε και τα αναπάντεχά της, όπως τη νίκη με 12 πόντους της Νέας Ζηλανδίας, για να βγουν τα ζευγάρια των “16”.
Ας δούμε αναλυτικά τους αγώνες κάθε όμιλου:
Όμιλος Α
Πρωτιά για Σέρβους!
Αργεντινή-Σερβία 82-84
(Σκόλα 32π. 7ρ. 12/19δ., Ντελφίνο 13π. 7ρ. // Τεόντοσιτς 16π. 4ρ. 4ασ., Σαβάνοβιτς 19π. 5ρ., Κρστιτς 18π. 8ρ.)
Οι Σέρβοι πήραν την πρωτιά στον 1ο όμιλο μετά από μια σκληρή μάχη με την Αργεντινή. Αν και ο χαμένος είχε πιο εύκολο δρόμο ως την τετράδα, οι δύο ομάδες τα έδωσαν όλα για τη νίκη (όχι σαν κάποιους άλλους…) σε ένα υπέροχο αγώνα που κρίθηκε στην τελευταία επίθεση. Οι Σέρβοι πέρασαν μπροστά στην τέταρτη περίοδο και μπήκαν με πλεονέκτημα στο τελευταίο δίλεπτο, αλλά οι Αργεντινοί επέστρεψαν από το -9 στην ισοπαλία (77-77). Ο εκπληκτικός Σκόλα κρατούσε μόνος του την Αργεντινή και πάλι, αλλά ο Σαβάνοβιτς πέτυχε το πιο καθοριστικό τρίποντο για το 77-80. Στο τέλος, ο Κιντέρος πέτυχε 4/4 βολές (τρίποντο και δίποντο), μείωσε σε 82-84, έχασε επίτηδες την 5η αλλά ο Βελίτσκοβιτς πήρε το αμυντικό ριμπάουντ και μαζί του τη νίκη για τους Σέρβους.
Απέφυγε τους Αμερικάνους!
Ανγκόλα-Αυστραλία 55-76
(Τζερόνιμο 9π. 4ρ. // Νίλσεν 9π. 7ρ. 6ασ., Μιλς 11π. 3ρ. 3ασ.)
Η Αυστραλία στάθηκε στο ύψος της και κέρδισε την Ανγκόλα για να πάρει την 3η θέση στον όμιλο και να παίξει με τη Σλοβενία στους «16». Μετά το αρχικό 22-15 της Ανγκόλας, η Αυστραλία κυριάρχησε στο ματς και κράτησε στα υπόλοιπα 28 λεπτά τους Ανγκολέζους στους 33 πόντους. Εύκολα έφτασε στη νίκη, αφού στο 15ο λεπτό πήρε το προβάδισμα και δεν το άφησε ποτέ να της ξεφύγει, ανεβάζοντας τελικά τη διαφορά πάνω από τους 20 πόντους.
Κέρδισαν για τη φανέλα τους
Ιορδανία-Γερμανία 73-91
(Ντάγκλας 22π. 6ασ., Αλ-Κας 12π. 9ρ. // Πλάις 23π. 9ρ., Στάιγκερ 16)
Οι Γερμανοί είχαν καταφέρει να αποκλειστούν από την 4η αγωνιστική, αλλά παρόλα αυτά δεν εμφανίστηκαν αδιάφοροι στο ματς με την Ιορδανία. Έπαιξαν σοβαρά και μετρημένα και δεν άφησαν περιθώρια στους Ιορδανούς. Προηγήθηκαν με διψήφια διαφορά από το πρώτο δεκάλεπτο και δεν επέτρεψαν ποτέ στην Ιορδανία να έχει βλέψεις για την πρώτη της νίκη στο Μουντομπάσκετ. Πάντως, και αυτοί, αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση από τη φάση των ομίλων, απογοητευμένοι και αποτυχημένοι.
Όμιλος Β
Περίπατος πριν τα νοκ άουτ
Η.Π.Α.-Τυνησία 92-57
(Γκόρντον 21, Ντουράντ 14π. 4ρ. // Κεχρίντ 15π. 5ρ., Μπεν Ρομντάν 11π. 8ρ.)
Οι Αμερικάνοι πέρασαν ένα ευχάριστο απόγευμα με την Τυνησία χωρίς να ιδρώσουν στο δεύτερο ημίχρονο. Οι Τυνήσιοι ήταν ανταγωνιστικοί στο πρώτο μέρος, βρέθηκαν να χάνουν 39-33 στο ημίχρονο, αλλά μετά θυμήθηκαν… ποιοι είναι, δεν άντεξαν και στο τέλος του ματς ζητούσαν από τους Αμερικάνους να βγάλουν μαζί φωτογραφίες. Οι Η.Π.Α. έκαναν το ξέσπασμα στην 3η περίοδο και η διαφορά ανέβηκε πάνω από τους 30 πόντους στο τέλος, αφού στην 4η περίοδο η Τυνησία δεν την πάλευε καθόλου. Όλοι οι Αμερικάνοι έπαιξαν 10-25 λεπτά στο ματς.
Μάχες μέχρις εσχάτων!
Βραζιλία-Κροατία 92-74
(Μασάδο 18, Μπαρμπόσα 17π. 4ρ. // Πόποβιτς 15)
Το καλύτερο δυνατό σενάριο για το θέαμα του Μουντομπάσκετ φρόντισαν να επιβεβαιώσουν Βραζιλιάνοι και Κροάτες, αφού οι πρώτοι θα παίξουν με τους Αργεντινούς και οι δεύτεροι με τους Σέρβους στους «16». Στο ματς που έκλεισε τους αγώνες των ομίλων, η Βραζιλία ήταν πολύ καλύτερη από την αρχή, στο ημίχρονο προηγήθηκε με 13 πόντους και στο τέλος της τρίτης περιόδου με πάνω από 20. Οι Κροάτες δεν είχαν δυνάμεις (και διάθεση;) να παλέψουν και το ματς ήταν ανιαρό στο μεγαλύτερο μέρος του με τη Βραζιλία να επικρατεί εύκολα.
Σαραντάλεπτη αγγαρεία
Σλοβενία-Ιράν 65-60
(Ντράγκιτς 18π. 6ρ., Ζούπαν 15π. 5ρ. // Καζέμι 13π. 14ρ., Χαντάντι 15π. 7ρ.)
Η Σλοβενία δεν είχε καμία όρεξη να ασχοληθεί με το Ιράν, το Ιράν δεν μπορούσε να την… πείσει να ασχοληθεί περισσότερο κι έτσι το ματς ήταν πιθανότατα το χειρότερο του Μουντομπάσκετ. Οι Σλοβένοι, που ξεκούρασαν Ούντριχ-Σλόκαρ και μοίρασαν το χρόνο των άλλων, προηγήθηκαν με 19-6 στην πρώτη περίοδο και μετά… αποχώρησαν. Έτσι το Ιράν κέρδισε με 17-9 τη δεύτερη. Οι Σλοβένοι αναγκάστηκαν… να κρατήσουν τα προσχήματα στην τρίτη και κέρδισαν με 24-11 για να… αποχωρήσουν και πάλι. Έτσι το Ιράν κέρδισε με 26-13 την τελευταία περίοδο και φεύγει από τη διοργάνωση με ψηλά το κεφάλι.
Όμιλος Γ
Τους έστειλαν σπίτι τους!
Πουέρτο Ρίκο-Ακτή Ελεφαντοστού 79-88
(Μπαρέα 19π. 7ασ., Χουέρτας 18π. 8ρ. // Κονέ 17π. 10ρ., Λαμιζανά 17π. 5ρ. 5κ., Αμπουό 19, Ντιαμπατέ 8π. 8ασ. 6ρ.)
Το Πουέρτο Ρίκο ήταν κουρασμένο από τη μάχη με την Τουρκία το βράδυ της Τετάρτης, αλλά από εκεί μέχρι την ήττα από την Ακτή Ελεφαντοστού το απόγευμα της Πέμπτης, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Ο Μανόλο Σιντρόν σίγουρα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης που δεν προέβλεψε ότι οι παίκτες του θα ήταν πολύ κουρασμένοι για να παλέψουν το ματς με τους Αφρικανούς και το Πουέρτο Ρίκο πήγε νωρίς στο σπίτι του. Οι Αφρικανοί κέρδιζαν από την αρχή και κατάφεραν να ελέγξουν το ματς μέχρι το τέλος για να πάρουν την πρώτη τους νίκη στο Μουντομπάσκετ. Αν κέρδιζαν με 13 πόντους θα είχαν προκριθεί και στην επόμενη φάση, αλλά δεν τα κατάφεραν. Κέρδισαν με 9 και έμειναν με τη χαρά της καλής παρουσίας. Απ’ την άλλη το Πουέρτο Ρίκο πιθανότατα έκανε τη χειρότερη ήττα της ιστορίας του.
Ξεκούραση και συντριβή
Τουρκία-Κίνα 87-40
(Ερντέν 18π. 12ρ., Ασίκ 17π. 13ρ., Σαβάς 20, Γκιουλέρ 9π. 3ρ. 7ασ. 8κλ.)
Μετά τη νίκη της Ακτής Ελεφαντοστού επί του Πουέρτο Ρίκο, το ματς αυτό ήταν αδιάφορο και για την Κίνα, που είχε ήδη προκριθεί. Έτσι, ο Ντόνγουολντ ξεκούρασε ενόψει των «16» τους Γι, Ζιζί, Σιπένγκ και Λιου, ενώ ήθελε να ξεκουράσει και τον Σουν Γιούε, που όμως μπήκε στο 9ο λεπτό να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα για την Κίνα που ως τότε είχε 2 πόντους. Ο Τάνιεβιτς ξεκούρασε Ιλιασόβα, Τουντζερί, Ονάν, Γκονλούμ, με τον Τούρκογλου να παίζει 10 λεπτά, αλλά και πάλι η διαφορά των δύο ομάδων ήταν χαώδης. Οι Τούρκοι κέρδισαν με 47 πόντους, αλλά οι Κινέζοι ποσώς ενδιαφέρονται, αφού θα παίξουν στους «16» ξεκούραστοι. Κι εκεί δεν θα πάνε για τουρισμό.
Όμιλος Δ
Οι πιο… Tall Blacks!
Νέα Ζηλανδία-Γαλλία 82-70
(Πένι 25, Κάμερον 8π. 6ασ. 2ρ., Βούκονα 15π. 6ρ. 5ασ. // Μποκολό 13, Πιετρούς 8π. 8ρ.)
Οι Γάλλοι μπήκαν στο ματς χαλαρά για να κρατήσουν τη διαφορά και να χάσουν με 1-11 πόντους για να στείλουν την Ελλάδα στους Ισπανούς, απαντώντας έτσι στα απογευματινά καραγκιοζιλίκια της Ελλάδας. Οι Νεοζηλανδοί μπήκαν για να κερδίσουν με 12 πόντους και πάνω και να ρίξουν τους Γάλλους 4ους. Από νωρίς οι Νεοζηλανδοί μπόρεσαν και έφτασαν σε διψήφια διαφορά, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι η Γαλλία δεν θα μπορούσε να ελέγξει το ματς όπως ήθελε. Οι Γάλλοι μετά το ημίχρονο αντέδρασαν και πλησίασαν, αλλά στο τέλος η τεράστια κλάση του Κάμερον και ο οίστρος του Πένι έκαναν τη διαφορά. Ο Πένι και ο Αμπερκρόπμπι με δύο τρίποντα έγραψαν το +12, ενώ ο Μπατούμ στο φινάλε δεν μπόρεσε να σκοράρει.
Χωρίς να πιεστούν
Ισπανία-Καναδάς 89-67
(Ρούντι 19π. 5ρ., Ρούμπιο 8π. 6ρ. 8ασ., Βάσκες 19π. 5ρ. 4κ. // Όλινικ 14, Σέφερντ 12)
Οι Ισπανοί ήταν σαφώς ανώτεροι από τους Καναδούς. Με τον Σκαριόλο να ξεκουράζει τον Ναβάρο, η Ισπανία ανέβαζε τη διαφορά όσο περνούσε η ώρα στο ματς, για να τη φτάσει στο 80-55 λίγο πριν το τέλος. Ο Καναδάς πάλεψε, αλλά δεν είχε δυνάμεις μετά το 25ο λεπτό και παραδόθηκε άνευ όρων. Οι Ισπανοί έδειξαν βελτιωμένοι, αλλά είχαν και πάλι νωθρό ξεκίνημα, ενώ η δυναμικότητα του αντιπάλου δεν προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα.
Περίπατος πριν τα… σοβαρά
Λίβανος-Λιθουανία 66-84
(Φαχέντ 19, Βρόμαν 15 // Τζεσεβίτσιους 16, Σεϊμπούτις 17)
Οι Λιθουανοί πέρασαν ένα ευχάριστο απόγευμα κόντρα στο Λίβανο, που προσπάθησε, αλλά μετά από ένα σημείο δεν φαινόταν ούτε αυτός να έχει ιδιαίτερη όρεξη για να παλέψει. Το ταλέντο των Λιθουανών υπερίσχυσε με τον Κεμτζούρα να ξεκουράζει τελείως Γιαφτόκας και Γιασάιτις, ενώ ο Κλέιζα έπαιξε μόλις 16 λεπτά. Η διαφορά πέρασε για πρώτη φορά πάνω από τους 10 στο πρώτο ημίχρονο, ενώ όταν ξανάγινε αυτό στο δεύτερο, οι Λιβανέζοι δεν είχαν δυνάμεις να επιστρέψουν και πάλι. Οι Λιθουανοί κέρδισαν και συνεχίζουν αήττητοι στο Μουντομπάσκετ, περιμένοντας την Κίνα στους «16».