Τα οστά μας συνδέονται μεταξύ τους στις αρθρώσεις. Στο σημείο που συνδέονται καλύπτονται από αρθρικό χόνδρο ενώ την περιοχή σύνδεσης καλύπτει μια δομή η οποία ονομάζεται αρθρικός υμένας. Μέσα στον αρθρικό υμένα βρίσκεται αρθρικό υγρό. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια συμμετρική πολυαρθρική και συστηματική νόσος που προσβάλλει τον υμένα των μικρών αρθρώσεων.
Μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση των αρθρώσεων και χρόνια αναπηρία και μπορεί επίσης να προσβάλλει και άλλα όργανα και ιστούς, όπως τους οφθαλμούς, το νευρικό σύστημα, τους πνεύμονες, την καρδιά, τα αγγεία , το γαστρεντερικό σύστημα, τους μυς (μυοσίτιδα) και τα οστά (οστεοπόρωση). Τα αίτια ενδεχομένως να είναι πολλά όπως λοιμώδη, ανοσογενετικά, ορμονικά, διαιτητικά αλλά και ψυχοκοινωνικά.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΜΕ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ;
Η άσκηση αυξάνει τη μυική δύναμη και βελτιώνει τη λειτουργικότητα και κινητικότητα της άρθρωσης, άρα προλαμβάνει τη δυσκαμψία και τον πόνο που παρατηρούνται όταν το άτομο πάει να κινηθεί μετά από μεγάλα διαστήματα ανάπαυσης. Οι ισχυροί μύες προστατεύουν τις αρθρώσεις από την υπερβολική πίεση, το οποίο είναι ευεγερτικό για την πορεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Δυνατοί μύες αποτρέπουν την παραμόρφωση των αντίστοιχων αρθρώσεων. Ωστόσο, σε υπερβολική άσκηση μπορεί να αυξηθεί ο πόνος.
ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΜΥΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ
Καλό θα είναι να κινεί κανείς την άρθρωση κρατώντας βαράκια. Μπορεί εναλλακτικά να κρατάει τα βαράκια και να προκαλεί έτσι τάση στους μύες χωρίς να κινεί την άρθρωση, απλά, στην πρώτη περίπτωση εστιάζει όχι μόνο στην μυική δύναμη αλλά και στην κινητικότητα της άρθρωσης.
ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ
Προτείνονται γενικά κινήσεις κάμψης, έκτασης και στροφικών κινήσεων στις αρθρώσεις. Συνήθως, οι κινήσεις αυτές επιτελούνται πιο εύκολα καθώς το άτομο είναι ξαπλωμένο ή καθισμένο (π.χ., κάνοντας ποδήλατο) ή σε πισίνα κολύμβησης ή υδροθεραπείας διότι έτσι οι αρθρώσεις δεν πιέζονται με το να στηρίζουν το βάρος του σώματος.
Σημαντικό είναι πάντως γενικά η άσκηση να γίνεται με μέτρο, να ξεκινάει χαλαρά και να ενδυναμώνει λίγο λίγο, διαφορετικά μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του πόνου. Το ιδανικό θα είναι βέβαια το άτομο με αρθρίτιδα να συμβουλευτεί τον γιατρό του ή τον φυσικοθεραπευτή του, ο οποίος θα του δείξει ακριβώς τις ασκήσεις που θα βοηθήσουν στην πορεία της νόσου.
Φωτεινή Κουσαθανά, ιατρός