Θύμα της πιο… hot ομάδας στην Ευρώπη έπεσε ο Παναθηναϊκός, που δεν μπόρεσε να φύγει νικητής από τη Λιουμπλιάνα, χάνοντας στην παράταση με 85-84 από την Ολίμπια του Γιούρι Ζντοβτς. Μοιραίος ήταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης, που όμως ήταν ως τότε και ο ξεκάθαρα καλύτερος παίκτης του «τριφυλλιού». Έτσι, η Ολίμπια ανέβηκε στο 3-0 αναγκάζοντας τον Παναθηναϊκό στην πρώτη του φετινή ήττα (σε όλες τις διοργανώσεις) και φέρνοντας την… ΤΣΣΚΑ σε ακόμα πιο δύσκολη θέση.
Ο Παναθηναϊκός είχε πολλά κενά διαστήματα, ο Ομπράντοβιτς προσέγγισε το παιχνίδι λανθασμένα, ενώ στο τέλος οι «πράσινοι» έμοιαζαν να έχουν μείνει από δυνάμεις απέναντι σε μια ομάδα που με την υποστήριξη του κόσμου της (γύρω στις 13.000 κόσμος στις εξέδρες!) είχε φτερά στα πόδια. Το παιχνίδι αμαυρώθηκε από την απίστευτα αντιαθλητική ενέργεια του Μάικ Μπατίστ, που θύμιζε αλητεία αλάνας, η οποία κανονικά επισύρει ποινή τιμωρίας πολλών μηνών.
Ο Παναθηναϊκός ήταν τραγωδία στο δεύτερο δεκάλεπτο, όταν και γκρέμισε όλα όσα έχτισε στο πρώτο, υπονομεύοντας και την τύχη του για το υπόλοιπο του αγώνα. Στη δεύτερη περίοδο, οι «πράσινοι» πέτυχαν όλους κι όλους 6 πόντους και δέχτηκαν 23, με αποτέλεσμα το 16-22 ενός αγώνα που φαινόταν να τον ελέγχουν να γίνει 39-28 σε έναν αγώνα που ήταν πια καταδικασμένοι να κυνηγούν ως το τέλος.
Ο Παναθηναϊκός σε ολόκληρο το δεύτερο δεκάλεπτο είχε 6 λάθη, 2/10 εντός παιδιάς και 2/2 βολές, ουσιαστικά κάνοντας 1 σουτ και 0.2 βολές το λεπτό (14 σουτ και 10 βολές ανά 10 λεπτά είχε στον υπόλοιπο αγώνα μέσο όρο), κάτι που δείχνει πόσο κακή ήταν η ανάπτυξή του, η οργάνωσή του και τρόπος που προσέγγισε το ματς. Παγιδευμένος στην ασφυκτική άμυνα της Ολίμπια, είδε όλο το ματς να γυρνάει τούμπα και φαινόταν ανήμπορος να αναχαιτίσει μια ομάδα με ομολογουμένως μέτριο ρόστερ.
Μπορεί ο Παναθηναϊκός να μην είναι το πρώτο «θύμα» της Ολίμπια ούτε η νίκη των Σλοβένων να ήρθε από το πουθενά (όπως αυτή της Μπαμπέργκ επί του Ολυμπιακού) ώστε η κριτική να είναι αναλόγως σκληρή, αλλά, και πάλι, η ήττα αυτή δεν έχει πολλές δικαιολογίες. Ίσα ίσα που κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι οι νίκες της Ολίμπια επί της Εφές και της Αρμάνι θα έπρεπε να είχαν βοηθήσει τον Παναθηναϊκό να υποψιαστεί τι θα αντιμετώπιζε στη Σλοβενία και να είναι πνευματικά έτοιμος να το ξεπεράσει.
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός άρχισε να ψαλιδίζει τη διαφορά, ουσιαστικά μετά το 24ο λεπτό, αρχικά με ένα γρήγορο 0-7 με Φώτση και Σάτο, ενώ με τους ίδιους παίκτες πέρασε μπροστά με 46-48 στο τέλος της τρίτης περιόδου. Όμως, και πάλι δεν μπόρεσε να επιβάλει το ρυθμό του. Έμοιαζε κουρασμένος, έμοιαζε να «πηγαίνει» με ατομικές εξάρσεις των αστέρων του και όχι με οργανωμένο πλάνο στο μυαλό του.
Μοιραία, το 50-54 έγινε πολύ γρήγορα 59-55 με σερί 9-1 για τους Σλοβένους που πλέον ξεκάθαρα πίστευαν ότι το ματς είναι στα μέτρα τους. Και δεν είχαν άδικο. Το «Σκυλί», ο Γιούρι Ζντοβτς, από τον πάγκο της Ολίμπια, διαχειρίστηκε πάρα πολύ καλά το παιχνίδι και έβγαλε στην επιφάνεια ξανά όλες τις αρετές της ομάδας τους.
Μέσα στο σερί αυτό ήρθε και η ενέργεια του Μπατίστ να πατήσει στο κεφάλι (!) τον ήδη ξαπλωμένο μπρούμυτα στο παρκέ Σάσο Όσμπολτ. Ό,τι κι αν πει κανείς για το απαράδεκτο της ενέργειας είναιι λίγο. Τέτοιου είδους κινήσεις δεν έχουν καμία θέση στο επαγγελματικό μπάσκετ. Χωρίς καμία λογική εξήγηση και το γεγονός ότι οι διαιτητές, παρότι το είδαν (φάνηκε από την αντίδρασή τους να τον χρεώσουν με αντιαθλητικό), δεν απέβαλαν τον παίκτη με ντεσκαλιφιέ. Κανονικά θα πρέπει να μεσολαβήσει η Ευρωλίγκα και ο Μπατίστ να δεχτεί σκληρή τιμωρία αρκετών μηνών. Βέβαια, κανονικά θα έπρεπε να τον τιμωρήσει ο ίδιος ο Παναθηναϊκός, αλλά ας μην υπερβάλλουμε, στην τριτοκοσμική Ελλάδα είμαστε όχι στο NBA.
Δυστυχώς, δεν είναι ο πρώτος παίκτης του Παναθηναϊκού που τους τελευταίους 6 μήνες εμπλέκεται σε επεισόδιο με αντιαθλητικές ενέργειες που δυσφημούν το άθλημα. Διαμαντίδης, Τσαρτσαρής, Φώτσης προηγήθηκαν (οι 2 με την εθνική) και κάτι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο που παρουσιάζουν οι ελληνικές ομάδες. Δεν γίνεται να πουλάνε αλητεία στα γήπεδα που παίζουν, δεν γίνεται αυτή να μένει ατιμώρητη και δεν γίνεται να νομιμοποιείται από τις ομάδες και τις διοργανώτριες αρχές, ώστε τα παιδιά που παρακολουθούν τους αγώνες να θεωρούν τέτοιες δολοφονικές ενέργειες (όπως αυτή του Μπατίστ) δικαιολογημένες και σωστές. Εφόσον η ULEB και η FIBA συνεργάζονται πλέον, ο Μπατίστ θα έπρεπε να ξαναπατήσει παρκέ το 2011. Και όχι… στις αρχές.
Επιστρέφοντας στο παιχνίδι ήταν φανερό ότι ο Παναθηναϊκός δεν πατούσε καλά στα πόδια του. Παρότι ξαναπέρασε μπροστά, παρότι είχε προβάδισμα στην τελευταία επίθεση της Ολίμπια, δεν μπόρεσε να βγάλει σωστή άμυνα και το ματς πήγε στην παράταση.
Εκεί, ουσιαστικά πλήρωσε τον τρόπο που αντιμετώπισε το ματς ο Ομπράντοβιτς. Ο Διαμαντίδης ήταν εξοντωμένος, ο Σάτο επίσης φαινόταν πολύ κουρασμένος, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να μην έχει ενέργεια στην άμυνα και να παίζει μόνο με προσωπικές ενέργειες στην επίθεση. Έκανε 2,5 λεπτά να σκοράρει στην παράταση και μετά ήταν πια αργά, αφού η Ολίμπια είχε ξεκάθαρα το πάνω χέρι.
Μπορεί, όπως έγραψα στην αρχή, ο Διαμαντίδης να ήταν μοιραίος με τις βολές που έχασε στο τέλος, αλλά το θέμα είναι ότι δεν τον προστάτευσε καθόλου ο Ομπράντοβιτς. Στην παράταση είχε 5/7 βολές, 1 λάθος και 1 άστοχο τρίποντο, φτάνοντας τα 40 λεπτά συμμετοχής στο ματς. Οι χαμένες βολές στο τέλος ήταν αποτέλεσμα κούρασης και έλλειψης ανασών (πάντως είναι ούτως ή άλλως αρκετά δύσκολο να μπουν 3 συνεχόμενες βολές στη σειρά από έναν παίκτη).
Η όλη κατάσταση στον άσο της ομάδας καταδεικνύει ξανά το θέμα που έχουμε σχολιάσει από την αρχή της σεζόν: ότι ο Παναθηναϊκός θέλει έναν ακόμη πρωτοκλασάτο πλέι μέικερ. Ο Ομπράντοβιτς επέλεξε το καλοκαίρι να μείνει με Διαμαντίδη, Καλάθη και Τέπιτς (που θα πήγαινε στον άσο), αλλά ως τώρα δεν μοιάζει να μπορεί να στηρίξει την επιλογή του (μάλιστα μετά το ματς είπε “πώς να βγάλω αλλαγή τον Διαμαντίδη, όταν μερικοί από τους παίκτες μου δεν έχουν δείξει ότι έχουν την ποιότητα για τέτοιους αγώνες”). Ο Καλάθης έπαιξε 5 λεπτά στο ματς και ο Τέπιτς δεν πάτησε παρκέ (σε μια βραδιά που ο Νίκολας δεν βρήκε ρυθμό ούτε για μια στιγμή). Και δεν είναι η συμμετοχή τους μόνο σε αυτό τον αγώνα, αλλά η γενικότερη αντιμετώπιση που έχουν ως τώρα στο ροτέισον της ομάδας. Έτσι όπως επιλέγει αν παίξει ο Ομπράντοβιτς ως τώρα, ξεζουμίζοντας τον Διαμαντίδη, δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να βγάλει τη χρονιά επιτυχημένα ο Παναθηναϊκός. Μεταξύ μας, δεν χρειάζεται να πάει μακριά, ο Γιασικεβίτσιους είναι ακόμη στην Αθήνα και θα άλλαζε την εικόνα της ομάδας αν έμπαινε ξανά στο ρόστερ.
Η ήττα αυτή βαθμολογικά μπορεί να μην επηρεάσει καθόλου τον Παναθηναϊκό, μιας και η ΤΣΣΚΑ έχει 0-3, ενώ η Εφές 2-1, δηλαδή οι δύο ομάδες που θα κοντραριστούν με τον Παναθηναϊκό για την πρώτη θέση, έχουν επίσης ήδη ήττα (με την Εφές να έχει κάνει ακριβώς την ίδια με τους «πρασίνους»). Πάντως, η ήττα αυτή δεν επιτρέπει στον Παναθηναϊκό να δει πιο… χαλαρά τον όμιλο, αφού αν πήγαινε στο 3-0 η πρωτιά θα ήταν αρκετά κοντά (δεδομένης και της νίκης στην Ισπανία). Τώρα, έχει δρόμο ακόμα. Όπως δρόμο δείχνει να έχει και αγωνιστικά για να φτάσει στο σημείο που θέλει και πρέπει.
Νίκος Κουσούλης