Για ακόμη μία αγωνιστική οι ομάδες μας στο Eurocup δεν πέτυχαν το 3/3. Αυτή τη φορά, ο ΠΑΟΚ έκανε την παρθενική του νίκη στη διοργάνωση, αλλά Άρης και Πανελλήνιος ηττήθηκαν, ο πρώτος δύσκολα στην παράταση από την Τσεντεβίτα, με τον δεύτερο να γνωρίζει τη συντριβή στην Τουρκία.
Η μέρα σημαδεύτηκε από την απόφαση του δικαστή να επαναληφθεί ο αγώνας Γκέτιγκεν-Μπεσίκτας, καθώς αναγνώρισε ότι το χρονόμετρο είχε πρόβλημα και το καλάθι της Γκέτιγκεν ήταν εκπρόθεσμο. Η ULEB θα ορίσει ημερομηνία για να διεξαχθεί το ματς. Η Γκέτιγκεν έχει 10 μέρες για να εφεσιβάλλει την απόφαση επανάληψης.
Θεαματικός ήταν ο ΠΑΟΚ στο πρώτο δεκάλεπτο και καθάρισε από νωρίς το ματς. Μετά το 6-6 ακολούθησε ένα 26-8 για να ξεφύγει με 18 πόντους ύστερα από τα πρώτα 10 λεπτά και να κάνει το βράδυ του πολύ εύκολο. Η Ροάν προσπαθούσε να χτυπήσει από την περιφέρεια, ενώ ο ΠΑΟΚ είχε στη ρακέτα τον Παπαδόπουλο που έκανε την πλάκα του και έδινε τεράστια δύναμη στον «δικέφαλο».
Με τον Ντόζιερ και τον Μάρσαλ το πράγμα έγινε πολύ εύκολο, ενώ στη δεύτερη περίοδο άρχισε και ο Τζεσέφσκι να βοηθά το Λάζο για να πάει το ματς στο 45-25. Βέβαια, οι Γάλλοι μείωσαν ως το ημίχρονο με σερί 2-13, αλλά δεν μπόρεσαν να αλλάξουν τη ροή του αγώνα. Το 50-38 έγινε 75-53, με τη Ροάν να εκμεταλλεύεται τη χαλάρωση του ΠΑΟΚ για να πλησιάσει σε 76-62. Όμως στην 4η περίοδο δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να έρθει πιο κοντά από τους 15 πόντους και να απειλήσει ως το τελικό 92-74. Στα θετικά του αγώνα το γεγονός ότι ο Μάρσαλ έκανε και δεύτερο συνεχόμενο τρομερό παιχνίδι όντας ξανά ασταμάτητος, ενώ στο ματς οι 4 ξένοι (πλην Γκρέι) τα πήγαν υπέροχα, με τον Παπαδόπουλο να είναι ξανά το σημείο αναφοράς στη ρακέτα.
Η νίκη είναι πολύ σημαντική για τον ΠΑΟΚ, καθώς η Ροάν ήταν στο 0-2 (0-3 πια) και δεν υπήρχαν περιθώρια για απώλειες. Πλέον, για να μπει για τα καλά στο παιχνίδι της πρόκρισης, ο ΠΑΟΚ πρέπει να πάρει και το ματς με τη Ροάν εκτός έδρας, ώστε στην Πυλαία την 5η αγωνιστική να κυνηγήσει την 3η του νίκη και τη διαφορά με την Εστουντιάντες. Δεν έχει εύκολο έργο, αλλά δεν έχει και περιθώρια για απώλειες. Το καλό είναι ότι η Μπενετόν κέρδισε τους Ισπανούς εκτός έδρας κι αν τους πάρει κι εντός, τότε ο ΠΑΟΚ φτάνει την Εστουντιάντες στο 2-2.
Ο Άρης δεν τα κατάφερε στο Ζάγκρεμπ και πλέον ισοβαθμεί με την Τσεντεβίτα στην κορυφή του ομίλου με 2-1, σε έναν όμιλο πολύ ανοιχτό (1-2 οι άλλες δύο ομάδες). Το παιχνίδι ήταν οριακό από την αρχή ως το τέλος, με τον Άρη να ανατρέπει τη διαφαινόμενη εικόνα στην 4η περίοδο, αλλά να χάνει το ματς στην παράταση με 81-76 (70-70 ο κανονικός αγώνας).
Το ματς πήγε στην παράταση με το τρίποντο του Νίκου Χατζηβρέττα, αλλά εκεί ο Άρης δεν άντεξε και χωρίς τον Ταπούτο, έχασε. Οι δύο ομάδες άλλαξαν πολλές φορές θέση στο κεφάλι του σκορ, με τον Άρη να προηγείται με 2-8, να μένει πίσω με 11-10, να προσπερνάει στιγμιαία μετά και να παίρνει διαφορά στο 17-22 και το 21-26.
Η Τσεντεβίτα ισοφάρισε σε 31-31 με το δεύτερο ημίχρονο να φαντάζει ότι θα είναι οριακό. Οι Κροάτες ξέφυγαν με 42-38, 52-46 και 58-51, για να μειώσει ο Άρης και το ματς να κρέμεται από μια κλωστή στο φινάλε. Τότε ήρθε το τρίποντο του Χατζηβρέττα για την παράταση. Εκεί ο Άρης μπήκε καλά παίρνοντας κεφάλι με 70-73, αλλά δεν είχε συνέχεια, αφού επιθετικά δεν μπορούσε να πάρει μπρος. Η Τσεντεβίτα βρήκε εύκολα καρφώματα και προσπέρασε για να πανηγυρίσει τη νίκη.
Το καλό είναι ότι ο Άρης ηττήθηκε με μόλις 5 πόντους, διαφορά που μπορεί (και πρέπει) να ανατρέψει στο δεύτερο ματς στο Αλεξάνδρειο. Ίσως εκεί καταφέρει να περιορίσει και τον Ντρέιπερ. Στο παιχνίδι του Άρη φαινόταν η απουσία του Ταπούτου, αλλά και η έλλειψη ενός περιφερειακού. Ο Άρης βρίσκεται κοντά στον Χάσμπρουκ που δεν είναι… Χαρτ, αλλά έχει καλές κριτικές να τον ακολουθούν.
«Τραγωδία» ήταν ο Πανελλήνιος στην Τουρκία όπου ηττήθηκε με 79-53. Απέναντι στην πολύ δυνατή Γαλατασαράι, ο Πανελλήνιος έμοιαζε με ομάδα γειτονιάς, βγάζοντας ξανά στο παρκέ όλες του τις αδυναμίες. Σίγουρα υπάρχει η δικαιολογία της απουσίας του Μπάιαρς, όμως δεν φτάνει αυτή για να δικαιολογήσει την εικόνα του Πανελληνίου στο ματς.
Οι «Ολυμπιονίκες» ήταν τραγικοί επιθετικά, σκόραραν μόλις 53 πόντους, έκαναν 25 λάθη και έβαλαν 7 πόντους σε όλη τη δεύτερη περίοδο! Οι 26 πόντοι της διαφοράς αντικατοπτρίζουν πλήρως την εικόνα ενός αγώνα από τον οποίο ο Πανελλήνιος δεν θα μπορούσε να πάρει τίποτα περισσότερο.
Η διαφορά στις στατιστικές κατηγορίες είναι συντριπτική, με τον Πανελλήνιο να έχει 6 κλεψίματα και τους Τούρκους 15, 14 ασίστ έναντι 23 και, βέβαια, 25 λάθη έναντι 16 των αντιπάλων του. Η… πλάκα είναι ότι παρά τα 9 περισσότερα λάθη, ο Πανελλήνιος έκανε 2 περισσότερα σουτ στο ματς (55 έναντι 53 της Γαλατά), αλλά το 44% στα δίποντα και το 21% στα τρίποντα δεν του άφησαν κανένα περιθώριο ελπίδας.
Έδειξε για ακόμα ένα ματς κενά στη ρακέτα και δυσκολία στην αμυντική λειτουργία, ενώ στην επίθεση κολλούσε συνεχώς και σκόραρε μόνο με «αίμα», χωρίς ορθολογικό τρόπο ανάπτυξης (δεν χρειάζεται να είναι μάγος κανείς, οι 53 πόντοι το δείχνουν εύγλωττα).
Αν και το σκορ δείχνει ότι ο Πανελλήνιος παραιτήθηκε νωρίς και εύκολα, δεν ήταν έτσι. Πάλεψε, είχε διάθεση, αλλά όταν οι Τούρκοι άρχισαν να είναι πιο συνεπείς στο σκοράρισμα και να διαβάζουν τα κενά της άμυνας της ελληνικής ομάδας, άρχισε να μένει πίσω ολοένα και πιο πολύ.
Το μόνο καλό της ήττας (αν υπάρχει τέτοιο) είναι ότι η Γαλατά έχει 3-0 στον όμιλο και ότι το ματς ήταν εκτός έδρας. Επίσης, η Χρόνιγκεν κέρδισε την Καντού κι έτσι οι τρεις ομάδες (με τον Πανελλήνιο) ισοβαθμούν στο 1-2. Οι «Ολυμπιονίκες» θα έχουν την ευκαιρία να προκριθούν την 5η και την 6η αγωνιστική. Και θα οφείλουν να την αρπάξουν βλέποντας το επίπεδο του ομίλου τους.