Το Ευρωμπάσκετ των ανδρών τελείωσε και πλέον παίρνουν θέση στην εκκίνηση οι γυναίκες. Η Ελλάδα, μπαίνει στη διοργάνωση από θέση αουτσάιντερ, και θα προσπαθήσει να διεκδικήσει την πρόκριση στην Ολυμπιάδα. Ας δούμε ποιο είναι το σύστημα της διοργάνωσης και ποιες ομάδες αναμένεται να ξεχωρίσουν.
Οι 16 ομάδες του Ευρωμπάσκετ είναι χωρισμένες σε 4 ομίλους. Το σύστημα είναι ίδιο με της διοργάνωσης των ανδρών: οι 3 πρώτοι από κάθε γκρουπ περνούν στο δεύτερο γύρο όπου σχηματίζουν 2 νέους ομίλους των 6, μεταφέροντας τους βαθμούς. Οι 4 πρώτοι κάθε ομίλου συνεχίζουν στους «8», και από εκεί στους «4».
Στον όμιλο A βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί της διοργάνωσης, η Τσεχία, μαζί με την ομάδα που θεωρείται πιο πιθανό να κάνει μια μεγάλη έκπληξη, την Τουρκία. Επίσης, η Λετονία, είναι αρκετά δυνατή. Το γκρουπ συμπληρώνει το, αουτσάιντερ, Ισραήλ.
Ο όμιλος B μοιάζει ισορροπημένος, αφού οι 3 ομάδες είναι περίπου ισοδύναμες: Λιθουανία, Βέλγιο, Γερμανία, με τις τελευταίες πάντως να θεωρούνται οι ασθενέστερες. Η, τέταρτη, Ρουμανία, δύσκολα θα παίξει κάποιο ρόλο.
Στον όμιλο C, η Ελλάδα θα δώσει μια άνιση μάχη για την πρόκριση. Της αρκεί μάλλον μία νίκη, αλλά θα πρέπει να υπερβάλλει εαυτόν για να την πετύχει, γιατί μαζί της βρίσκεται η Ρωσία, ακλόνητο φαβορί για το χρυσό, η Γαλλία, που κατεβαίνει με στόχο το μετάλλιο και η, πιο αδύναμη από τις άλλες δύο, αλλά διοργανώτρια, Ιταλία.
Τέλος, στον όμιλο D συγκρούονται η Ισπανία, που ψάχνει το μετάλλιο, οι καλές Σερβία και Κροατία και η, αδύναμη, Λευκορωσία.
Οι αρχικές εκτιμήσεις λένε ότι από τη μία πλευρά (όμιλοι A και B), Τσεχία και Τουρκία κλείνουν θέση για οχτάδα, με επόμενα φαβορί Λιθουανία και Λετονία. Από την άλλη πλευρά (όμιλοι C και D) Ρωσία, Γαλλία και Ισπανία θα είναι στους «8» και την τέταρτη θέση διεκδικούν 4 ομάδες.
Αυτά σημαίνουν ότι η Ελλάδα πρέπει κατ’ αρχήν να κερδίσει την Ιταλία (τη 2η αγωνιστική) για να συνεχίσει στο δεύτερο γύρο και στη συνέχεια, λογικά, να χτυπήσει Σερβία και Κροατία για να μπορέσει να μπει οχτάδα και να διεκδικήσει την είσοδο στους Ολυμπιακούς. Δε είναι απίθανο, αλλά, είναι σίγουρο, ότι θα πρέπει να βρεθούν στην κορυφή της φόρμας τους οι παίκτριες από τις οποίες ο, ομοσπονδιακός προπονητής, Κώστας Μίσσας περιμένει τα περισσότερα: η WNBAer Εβίνα Μάλτση, η Αναστασία Κωστάκη των μεγάλων συμβολαίων, η αρχηγός Πόλυ Σαρέγκου και η Στέλλα «Τόνι Κούκοτς» Καλτσίδου. Οφθαλμοφανές μειονέκτημα του ελληνικού ρόστερ της Εθνικής η έλλειψη ψηλής σέντερ.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα πιστεύει στην υπέρβαση και η άνοδος ορισμένων παικτριών τα τελευταία χρόνια της επιτρέπει να το ελπίζει. Καλή επιτυχία στα κορίτσια μας!