Τυπικές ήταν οι ρεβάνς των ημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας μετά το +19 του Ολυμπιακού στο πρώτο ματς με τον ΠΑΟΚ και το +29 του Παναθηναϊκού αντίστοιχα στο πρώτο ματς με τον Άρη. Στις ρεβάνς, ο Ολυμπιακός είχε κέφια και δεν άφησε τον ΠΑΟΚ να περάσει ήρεμο βράδυ στο ΣΕΦ, κερδίζοντας με 89-61, ενώ ο Άρης κράτησε το γόητρό του κερδίζοντας τον αδιάφορο και ψιλοχαλαρό Παναθηναϊκό με 74-70 για να γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που καταφέρνει κάτι τέτοιο φέτος (να κερδίσει έναν από τους δύο «αιωνίους»).
Για ακόμα μία φορά θα πρέπει να μιλήσουμε για το σύστημα διεξαγωγής του Κυπέλλου, το οποίο είναι πλήρως αντιεμπορικό και χωρίς καμία λογική μάρκετινγκ και έκπληξης (δεν μιλάμε καν για το final-8 που υπάρχει στις προηγμένες χώρες). Οι διπλοί αγώνες είναι ξεκάθαρα ό,τι χειρότερο μπορούσε να σκεφτεί η ΕΟΚ, ιδίως ανάμεσα σε δύο θηρία και δύο ομάδες που είναι ένα σκαλί πιο κάτω. Οι ρεβάνς ήταν παντελώς αδιάφορες, τα γήπεδα «κρύα», οι εκπλήξεις εννοείται και θα έλειπαν όταν τα πρώτα ματς είχαν τελειώσει με 20 και 30 πόντους διαφορά και για ακόμα μια χρονιά το «Κυπελλάκι» θα το χαρεί μόνο όποιος το πάρει.
Έτσι, στις 6 Μαρτίου έχουμε για 4η συνεχόμενη χρονιά τελικό «αιωνίων» στο Κύπελλο, ξέρετε, από αυτούς που “διαφημίζουν” το μπάσκετ, με 70 ευρώ το κάθε εισιτήριο και 500 άτομα από κάθε πλευρά συν 5.000 αστυνομικούς.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΟΚ 89-61
Εύκολο βράδυ είχε ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ με τον ΠΑΟΚ κερδίζοντας με 28 πόντους διαφορά, παρότι δεν πάτησε το πόδι στο γκάζι. Οι «ερυθρόλευκοι» έβγαλαν σωστές φάσεις, είχαν τον Παπαλουκά, τον Σπανούλη και τον Έρτσεγκ σε καλή μέρα και ξέφυγαν πολύ εύκολα από τον ΠΑΟΚ, που από κάποιο σημείο και μετά ήταν εντελώς αδιάφορος, μέχρι να μπουν στο παρκέ οι πιτσιρικάδες.
Το ματς στο ΣΕΦ χωρίς ρυθμό με τους διαιτητές να διακόπτουν συνεχώς με σφυρίγματα, τις δύο ομάδες να μην έχουν ιδιαίτερη όρεξη και το σκορ να είναι στο 15-15 στο 8ο λεπτό. Ως τότε ο Μάρσαλ έκανε ξανά το κομμάτι του απέναντι στον Ολυμπιακό και ο ΠΑΟΚ ήταν μέσα στο ματς.
Κάπου εκεί ο Γκεσέφσκι έκανε φάουλ και κλώτσησε μετά την μπάλα για να δώσει την ευκαιρία στον Έρτσεγκ να πάρει 4/4 βολές και τρίποντο από την επαναφορά της τεχνικής ποινής. Αυτό το ξέσπασμα ήταν που χρειαζόταν ο Ολυμπιακός για να ξεφύγει σταδιακά. Ο ΠΑΟΚ μετά από λίγο είχε κι αυτός αντίστοιχη ευκαιρία, όταν οι διαιτητές… ισοφάρισαν τα σφυρίγματα, αλλά πήρε μόνο 3 πόντους (3/4 βολές και χαμένη επίθεση) και το ματς είχε πάρει ήδη το δρόμο του.
Από το 9ο λεπτό ο Ολυμπιακός κυριαρχούσε πλήρως, ο Έρτσεγκ είχε κέφια και σκόραρε συνεχώς, ενώ ο ΠΑΟΚ με τον Παπαδόπουλο να ξεκουράζεται στον πάγκο έβρισκε το καλάθι μόνο με τον Μάρσαλ και… σπάνια. Έτσι, το 15-15 έγινε 25-17 μέσα σε ένα δίλεπτο και στη συνέχεια 48-31 στο ημίχρονο, με τον ΠΑΟΚ να έχει ήδη 14 λάθη και μόλις 4 ασίστ στο ματς, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» είχαν μόλις 5 λάθη, 5 κλεψίματα και αρκετούς αιφνιδιασμούς.
Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ μπήκε… αδιαφορώντας πλήρως για το ματς, με μόνο τον Παπαδόπουλο να σκοράρει λίγο. Μοιραία, η διαφορά ανέβηκε πολύ, καθώς ο Ολυμπιακός, αν και δεν έπαιζε στο μάξιμουμ, έβγαζε εύκολα φάσεις. Ο Ολυμπιακός έπαιρνε πλέον σκορ απ’ όλη την ομάδα και το σκορ έφτασε στο 69-39 στο 29ο λεπτό. Ο ΠΑΟΚ είχε ένα τετράλεπτο έκλαμψης μέχρι το 33΄, κυρίως λόγω της διάθεσης των πιτσιρικάδων, μείωσε στους 20 πόντους από τους 30, αλλά ο Ολυμπιακός δεν ήταν διατεθειμένος να χαλάσει το πάρτι του και με «ερυθρόλευκο» σερί η διαφορά πήγε ξανά στους 30 πόντους.
Και οι δύο ομάδες έκαναν αρκετό ροτέισον κι έδωσαν την ευκαιρία σε όλους όσους είχαν στον πάγκο, με τον ΠΑΟΚ να χρησιμοποιεί για 29 λεπτά τον Μάρσαλ και 26 τον Λάζο, βάζοντας παράλληλα 11 λεπτά τον Καλαμπάκα, 17 τον Αράπη, 21 τον Καλλέ και 8 τον Γιαννακίδη. Σημαντικό στοιχείο ενόψει της συνέχειας η επιστροφή του ΜακΓκραθ, που πάτησε παρκέ για 5 λεπτά μετά από 2 μήνες και θα δώσει πολύτιμες βοήθειες στην περιφέρεια (που ο ΠΑΟΚ είχε ξανά μεγάλο πρόβλημα).
Απ’ τον Ολυμπιακό κανείς δεν έπαιξε περισσότερο από τα 24 λεπτά του Χαλπερίν, ενώ ο Κατσίβελης πάτησε παρκέ για 6 λεπτά, ο Γλυνιαδάκης ξεπιάστηκε μετά από καιρό για 13,5 λεπτά και γενικώς ο χρόνος μοιράστηκε σε όλους, σε ένα καλό ξεμούδιασμα την εβδομάδα διακοπής της Ευρωλίγκας.
ΑΡΗΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 74-70
Ο Άρης έπαιζε χωρίς Τάκερ, Μπράουν, αλλά είχε περισσότερη διάθεση και πάθος από τον Παναθηναϊκό κι αυτό φάνηκε όσο περνούσε η ώρα στο ματς. Οι «πράσινοι» πήγαν στη Θεσσαλονίκη άκεφοι και νωθροί, προσπάθησαν (και κατάφεραν) να ελέγξουν την εξέλιξη του αγώνα όσον αφορά τη διαφορά του πρώτου αγώνα (ας είμαστε σοβαροί), αλλά επ’ ουδενί δεν έδειξαν το καλό τους πρόσωπο, αφού ήταν μέτριοι απ’ την αρχή ως το τέλος.
Έτσι, «τιμωρήθηκαν» με μια ήττα που δεν τους κοστίζει τίποτα παρά μόνο ένα μικρό μέρος από το πρεστίζ τους. Αντίθετα, ο Άρης σίγουρα θα ανέβει ψυχολογικά μετά από τη νίκη αυτή, καθώς γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που κερδίζει φέτος έναν από τους δύο «αιώνιους», έστω και στο Κύπελλο σε αδιάφορο αγώνα.
Ο Παναθηναϊκός μπήκε καλύτερα στο ματς, με δυνατή άμυνα και ξέφυγε με 13-21 στο πρώτο δεκάλεπτο, δυσκολεύοντας πολύ την επίθεση του Άρη, που ούτως ή άλλως προσπαθούσε να προσαρμοστεί στην απουσία του Τάκερ και του Μπράουν (και των… σουτ τους).
Ο Άρης πλησίασε σε 25-26, αλλά κάποια λαθάκια και χαμένες βολές τον έφεραν ξανά στο -7 λίγο πιο μετά. Το -4 του ημιχρόνου άφηνε ανοιχτούς λογαριασμούς όσον αφορά το νικητή, αφού, πλέον, ήταν εμφανές ότι ο Άρης είχε ευκαιρία για μια νίκη ψυχολογίας. Έτσι κι έγινε, το δεύτερο ημίχρονο ανήκε στον Άρη, που πλησίασε σε 35-36, ισοφάρισε σε 37-37 και προσπέρασε για πρώτη ουσιαστικά φορά στο ματς στο 44-43.
Ο Παναθηναϊκός δεν τα παράτησε και πήρε κεφάλι και πάλι ως το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, αλλά ο Άρης έδειχνε μεγαλύτερο πάθος και διάθεση. Αυτό μετατράπηκε σε σερί 18-4 στην 4η περίοδο, που έφερε τον Άρη μπροστά με 10 πόντους, 64-54, στο 35ο λεπτό. Ταπούτος, Χαραλαμπίδης και Χατζηβρέττας είχαν ανεβάσει κατά πολύ την απόδοσή τους και ο Άρης ξέφυγε. Όχι για πολύ όμως, αφού ο Παναθηναϊκός γρήγορα (σε 2 λεπτά) μείωσε στους 4 πόντους (68-64), χωρίς να μπορέσει, όμως να πάρει τη νίκη.
Τα τελευταία λεπτά έμοιαζαν με… άσκηση για τις δύο ομάδες, πώς ανατρέπεις ματς για τον Παναθηναϊκό, και πώς κρατάς το προβάδισμα για τον Άρη. Οι «πράσινοι» έφτασαν οριακά στο 71-70 από το κλέψιμο του Διαμαντίδη, αλλά κάπου εκεί στέρεψαν και ο Άρης πήρε τη νίκη από τι γραμμή των βολών με 74-70. Δευτερόλεπτα πριν το τέλος ο Διαμαντίδης έδειξε περισσότερο ζήλο απ’ όσο έπρεπε προς τον Σλούκα, παρασυρόμενος ίσως από την προσπάθεια επιστροφής, και πήγε να δημιουργήσει επεισόδιο με τον Ταπούτο. Η εξέδρα ξεσηκώθηκε και ο Χατζηβρέττας έσβησε γρήγορα την «εστία».
Ίδια η αναλογία ασίστ-λαθών για τις δύο ομάδες (15-14 και 17-16 αντίστοιχα), μεγαλύτερη όρεξη στο σύνολο του αγώνα από τον Άρη, μέτρια ποσοστά ευστοχίας, με τον Διαμαντίδη να είναι ο καλύτερος του Παναθηναϊκού, αλλά να έχει 6 λάθη και τον Ταπούτο να κάνει μια πολύ καλή εμφάνιση με 21 πόντους και 11 ριμπάουντ.
Ραντεβού ξανά στο Κύπελλο στις 6 Μάρτη με τον «αιώνιο» τελικό, σε άδειο φόντο πιθανότατα και φέτος. Εκτός κι αν τολμήσει η ΕΟΚ να κάνει το φετινό παιχνίδι σε γήπεδο γεμάτο με παιδιά.
Νίκος Κουσούλης