Ο όρος αυχενικό σύνδρομο χαρακτηρίζει συγκεκριμένες εκφυλιστικές αλλοιώσεις του αυχένα και έχει ακτινολογική και κλινική διάγνωση. Έχει συγκεκριμένη αιτιολογία και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται καταχρηστικά απλά για να περιγράψει έναν πόνο στον αυχένα.
Ο αυχένας μας είναι κατασκευασμένος έτσι ώστε να επιτρέπει μεγάλου εύρους κίνηση στο κεφάλι. Αυτή η ελευθερία κίνησης έχει σαν αποτέλεσμα συχνά τον τραυματισμό της περιοχής είτε από κάποια απότομη ή βίαιη κίνηση, όπως για παράδειγμα ένα τροχαίο ατύχημα, είτε από παρατεταμένη κακή στάση κατά την διάρκεια της εργασίας ή της ψυχαγωγίας, με αποτέλεσμα συνεχή τάση στους μυς και τους συνδέσμους της περιοχής. Τότε προκαλείται μυϊκός σπασμός με ταυτόχρονη αλλαγή στην διάταξη του σκελετού. Έχουμε σε αυτήν την περίπτωση μια μυοσκελετική δυσλειτουργία η οποία είναι και η δυσκολότερη από θέμα αποκατάστασης, γιατί δεν αρκεί ένα φάρμακο ή απλά λίγη ξεκούραση. Πρέπει να αλλάξει όλη η νοοτροπία κι όπως είναι γνωστό η συνήθεια δύσκολα αλλάζει.
Το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι κάτι, είναι σχετικό. Το να πεις σε έναν που εργάζεται 10 ώρες την ημέρα μπροστά από έναν υπολογιστή να αλλάξει το κάθισμα στο γραφείο, το ποντίκι και το πληκτρολόγιο, την οθόνη σε σχέση με τα μάτια του, είναι απλό. Είναι όμως κι εύκολο να εφαρμοστεί για κάποιον που έχει μάθει τόσα χρόνια να λειτουργεί κατ’αυτόν τον τρόπο;
Επτά στους δέκα κάποια στιγμή θα εμφανίσουν πόνο στον αυχένα, ενώ ένας στους έξι υποφέρει από χρόνιο πόνο. Το ενοχλητικό πιάσιμο όμως δεν πρέπει να μένει χωρίς αντιμετώπιση γιατί μπορεί να χειροτερέψει και να εξελιχθεί σε πραγματικό πρόβλημα.
Τα συμπτώματα είναι ευαισθησία και πόνος στην οπίσθια ή και στις πλάγιες επιφάνειες του αυχένα με επέκταση πίσω από το κεφάλι ή μεταξύ των ωμοπλατών. Ο πόνος συνήθως είναι ήπιος αλλά αυξάνει με τις κινήσεις της κεφαλής οι οποίες είναι περιορισμένες. Εκτός από τον πόνο, μπορεί να υπάρξει και πονοκέφαλος, βουητό στα αυτιά, διαταραχές της ισορροπίας και της όρασης. Σε προχωρημένες περιπτώσεις υπάρχει δυσκαμψία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και νευρολογικά συμπτώματα στα άνω άκρα, όπως βαθύς πόνος σε όλο το χέρι και μουδιάσματα στα δάχτυλα. Υπάρχουν συμπτώματα λοιπόν που πρέπει να μας κάνουν να σκεφτούμε σοβαρά την επίσκεψη σε έναν ειδικό. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για πρόβλημα του αυχένα και όχι άλλης αιτιολογίας πάθηση.
Η αλήθεια είναι ότι ένα πρόβλημα στον αυχένα ποτέ δεν έρχεται από μόνο του, εκτός και αν έχει προηγηθεί κάποιος τραυματισμός. Τις περισσότερες φορές όμως η αιτία βρίσκεται αλλού. Μάλιστα κάποιες φορές τη συναντάμε και πολύ χαμηλά. Έτσι λοιπόν, μια ανισοσκελία, μια παθολογική ποδική καμάρα, ένας πόνος στο ισχίο ή τη μέση που κρατάει καιρό, λόρδωση, σκολίωση είναι πολύ πιθανό να φέρουν πόνο στον αυχένα. Το μάτια πρέπει πάντα να κοιτάνε οριζόντια. Επομένως, ανεξάρτητα από τη θέση του υπόλοιπου σώματος, το κεφάλι θα λειτουργήσει αντισταθμιστικά, έτσι ώστε να κοιτάμε πάντα ευθεία μπροστά.
Το Α και το Ω στο αυχενικό σύνδρομο είναι η πρόληψη. Πρόληψη ίσον θεραπεία. Παρακάτω παρατίθενται μερικές πρακτικές συμβουλές που αν δεν λύσουν, σίγουρα θα περιορίσουν και θα ανακουφίσουν τον πόνο στον αυχένα.
-
Ύπνος. Προσοχή πάντα στην επιλογή στρώματος καθώς επίσης και στη χρήση σωστού μαξιλαριού.
-
Όταν η εργασία σας είναι καθιστική, π.χ. μπροστά σε υπολογιστή, καλό είναι η καρέκλα να έχει χερούλια ή οι αγκώνες να ακουμπούν πάνω στο γραφείο, ώστε να χαλαρώνουν οι μύες της ωμικής ζώνης και του αυχένα.
-
Φωτίστε καλά το γραφείο σας και φορέστε γυαλιά μυωπίας αν είναι αυτό απαραίτητο, για να μην χρειάζεται να σκύβετε μπροστά προβάλλοντας το πηγούνι προς τα έξω.
-
Κάθε μια ώρα είναι απαραίτητο να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα από την εργασία μας και να περπατάμε μερικά μετρά.
-
Αποφεύγετε να διαβάζετε ή να βλέπετε τηλεόραση ξαπλωμένοι στο κρεβάτι βάζοντας 2 και 3 μαξιλάρια κάτω από τον αυχένα.
-
Μην παίρνετε ακραίες θέσεις κατά την εκτέλεση των ασκήσεων στο γυμναστήριο. Υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού, ρωτήστε τον γυμναστή.
-
Χρησιμοποιείστε σωστά το τηλέφωνο. Μην το σταθεροποιείτε με τον ώμο, πιάστε το με το χέρι ή φορέστε ακουστικά.
-
Καθίστε σωστά στον καναπέ βάζοντας ένα μαξιλαράκι πίσω από τη μέση αν χρειάζεται, προκειμένου να διατηρείται ευθεία η σπονδυλική στήλη.
-
Αν ταξιδεύετε πολλές ώρες με λεωφορείο ή κάθεστε στη θέση του συνοδηγού, ένα μαξιλαράκι αυχένα ίσως βοηθήσει αρκετά.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλλει δύσκολες συνθήκες εργασίας και όχι μόνο. Ένας πόνος στον αυχένα ή οπουδήποτε αλλού μπορούμε να τον παραμελήσουμε εύκολα. Αυτό που χρειάζεται είναι ενημέρωση. Διαβάστε και ρωτήστε σχετικά με οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί. Είναι αμέτρητες οι φορές που για να διορθωθεί κάτι αρκεί κάτι πολύ απλό. Στις μέρες μας είναι κρίμα αυτό να μην το γνωρίζουμε.
Παναγιώτης Μυλωγιαννάκης, φυσικοθεραπευτής
Διαβάστε ακόμη: