Πολλές συγκινήσεις πρόσφερε η εμβόλιμη 20η αγωνιστική της Α1, αφού τα διαμορφωμένα αποτελέσματα τροποποίησαν την κατάσταση σε πολλά σημεία του βαθμολογικού πίνακα με μεγάλο νικητή της ημέρας το Περιστέρι. Οι δύο «αιώνιοι» συνέχισαν χωρίς ήττα από τους άλλους 12, με τον Παναθηναϊκό να διαλύει με 101-68 τον Ηρακλή και τον Ολυμπιακό να περνά «αέρας» με 49-77 από την Πυλαία και τον ΠΑΟΚ.
Στην ουρά τα πράγματα είναι διαφορετικά, πλέον, αφού ο Ηλυσιακός κέρδισε τον Ίκαρο με 74-67 και ανέβηκε μια νίκη πιο πάνω από τον Ηρακλή, αλλά και την ΑΕΚ, που έχασε στη Ρόδο από τον Κολοσσό με 64-57. Αλλαγές και στις μάχες της οκτάδας και της τετράδας, με την Καβάλα να κερδίζει τον Άρη με 90-85 και να κάνει ακόμα πιο δύσκολη την τρίτη θέση για τους «κιτρίνους», ενώ το Περιστέρι κέρδισε τον Πανιώνιο με 67-59, πιο εύκολα απ’ όσο δείχνει το τελικό σκορ και δικαιολογημένα σκέφτεται τριάδα! Τέλος, ο Πανελλήνιος έκανε το πρώτο βήμα για οκτάδα απ’ τα 6/7 που είχε δηλώσει κερδίζοντας με 85-72 το Μαρούσι στη Λαμία.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ 101-68
Πολύ εύκολο το απόγευμα για τον Παναθηναϊκό, που δεν ίδρωσε καν για να κερδίσει τον Ηρακλή, ο οποίος προφανώς και δεν είχε βλέψεις να χτυπήσει αυτόν τον αγώνα. Το ματς ήταν πολύ χαλαρό στο ξεκίνημα, με τον Παναθηναϊκό να σκοράρει κατά βούληση αλλά να μη δείχνει ιδιαίτερη διάθεση για άμυνα.
Αποτέλεσμα, το σκορ να πάει πολύ ψηλά, αλλά ο Ηρακλής, παρότι έχανε με διψήφια διαφορά, τα είχε πάει πολύ καλά. Το 53-41 του ημιχρόνου ήταν άκρως ικανοποιητικό για τους «κυανόλευκους», αλλά η «πράσινη» καταιγίδα στο δεύτερο μέρος ήταν… από άλλο πλανήτη. Ο Παναθηναϊκός έκανε επιμέρους σκορ 46-17 από το 21ο λεπτό ως το 37ο, εξαφανίζοντας τον αντίπαλό του από το παρκέ. Το 31-13 του τρίτου δεκαλέπτου ακολουθήθηκε από ένα 14-4 στα πρώτα 7 λεπτά του 4ου για να έρθει το +41 του 99-58, που ήταν και η μεγαλύτερη διαφορά στο ματς. Μετά, ο Παναθηναϊκός παραχαλάρωσε, έσβησε τις μηχανές και ο Ηρακλής ήταν εκεί για να σκοράρει 10 γρήγορους πόντους μειώνοντας την έκταση της διαφοράς.
Η απόλυτη επικράτηση του Παναθηναϊκού φαίνεται και στα στατιστικά, με τους «πράσινους» να έχουν 11/15 αιφνιδιασμούς και 70% στα δίποντα με 33/47, ενώ είχαν και 45-27 ριμπάουντ, κατεβάζοντας 13 επιθετικά (18 αμυντικά ο Ηρακλής). Ο Παναθηναϊκός είχε και 29 ασίστ, νούμερο τρομερό, ενώ οι 20 του Ηρακλή ήταν απόρροια κυρίως της «πράσινης» αμυντικής χαλαρότητας του πρώτου ημιχρόνου, αφού ο «Γηραιός» στην επανάληψη έδωσε 7 εκ των οποίων οι 3 μετά το 37ο λεπτό.
Ο Ομπράντοβιτς έδωσε χρόνο συμμετοχής και στους 12 παίκτες του, με τον Τέπιτς να παίζει περισσότερο κι να είναι μακράν ο καλύτερος με 15 πόντους, 8 ριμπάουντ και 5 ασίστ, ενώ Φώτσης, Καϊμακόγλου, Περπέρογλου και Βουγιούκας ακολούθησαν. Όλοι όσοι έπαιξαν σκόραραν, με τον Παναθηναϊκό να πετυχαίνει ακόμα μία κατοστάρα φέτος. Περισσότερη κριτική δεν μπορεί να γίνει, καθώς οι δύο ομάδες απείχαν πολύ, μπορεί μόνο να σχολιαστεί η διάθεση που έδειξαν οι «πράσινοι» να δουλέψουν σε επιθετικούς αυτοματισμούς ως το τέλος. Πάντως, τα τόσα λίγα (και τέτοιου τύπου) ματς από τώρα ως τα προημιτελικά της Ευρωλίγκας δεν κάνουν καλό στον Παναθηναϊκό.
Από τον Ηρακλή καλύτερος ήταν ο Σμους Πάρκερ που είχε παρουσία σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες με 17 πόντους, 4 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 3 κλεψίματα και 9 κερδισμένα φάουλ, αλλά πέραν αυτού, ουσιαστικά μόνο ο Πέτροβις και ο Αγγελακόπουλος μπόρεσαν να σταθούν, ο δεύτερος με 4/4 τρίποντα. Ο Κόλεμαν είχε 10 πόντους, αλλά με 4/16 σουτ. Ο Ηρακλής θα ξεχάσει γρήγορα αυτό το ματς, καθώς ποτέ δεν σήμαινε πολλά γι’ αυτόν. Αυτά που έπονται θα καθορίσουν τη μοίρα του.
ΠΑΟΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 49-77
Ούτε την… πλάκα του δεν έκανε Ολυμπιακός στην Πυλαία, αφού το παιχνίδι ήταν τραγικό με τον ΠΑΟΚ να μην μπορεί ούτε κατά διάνοια να φανεί ανταγωνιστικός. Η δεδομένη αποδυνάμωση που υπήρχε με τη φυγή του Παπαδόπουλου, ήρθε να γίνει τεράστια μετά τη φυγή και του Γκρέι, με τον ΠΑΟΚ να μην έχει καθόλου σκορ στην επίθεση. Έτσι, ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να κάνει ούτε καλά καλά προπόνηση στην Πυλαία, σε ματς που άλλες εποχές θα ήταν ντέρμπι και θα μας κρατούσε στην τσίτα.
Όλος ο ΠΑΟΚ έψαχνε τον Μάρσαλ, όλος ο Ολυμπιακός είχε προσαρμοστεί πάνω του και ο Αμερικανός που έμοιαζε να μην έχει ιδιαίτερη διάθεση να παλεύει μόνος του είχε 3/14 σουτ και ό,τι ζημιά έκανε την έκανε με τα 9 κερδισμένα φάουλ του. Όμως το ματς τελείωσε πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε. Ο ΠΑΟΚ άντεξε ουσιαστικά ένα δεκάλεπτο, αλλά η μοίρα του φαινόταν προδιαγεγραμμένη από το ξεκίνημα, αφού ήταν φανερό ότι θα σκόραρε μόνο… με αίτηση.
Έτσι, έβαλε 22 πόντους όλους κι όλους στο πρώτο ημίχρονο, δεν έφτασε ούτε τους 50 συνολικά, αφού η άμυνα του Ολυμπιακού μπόρεσε πολύ εύκολα να τον εγκλωβίσει τελείως. Ο ΠΑΟΚ έβαλε όλα κι όλα 17 σουτ στα 40 λεπτά αγώνα, σουτάροντας με 31% εντός παιδιάς (10% στα τρίποντα). Με αυτά τα δεδομένα το τελικό -28 του 49-77 είναι μάλλον «κολακευτικό» και απόρροια του γεγονότος ότι ο Ολυμπιακός δεν είχε διάθεση να φορτσάρει στην επίθεση.
Ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να προηγηθεί καθόλου ούτε στην αρχή του ματς, ο Ολυμπιακός ήλεγξε απόλυτα το παιχνίδι από το τζάμπολ και σταδιακά το καθάρισε κυρίως μέσω της άμυνας. Το 6-13 και το 10-18 έγιναν 14-18 για την τελευταία ένδειξη ζωής των γηπεδούχων στο ματς, καθώς μετά ακολούθησε ένα 0-8 για το 14-26 που έληξε τον αγώνα. Ο ΠΑΟΚ έβαλε 8 πόντους στο δεύτερο δεκάλεπτο, έφτασε τους 22 στο ημίχρονο και το 22-37 δεν του άφηνε περιθώρια. Στο τελευταίο δεκάλεπτο που είχαν κουραστεί κιόλας οι βασικές επιλογές του Μαρκόπουλου, το ματς ξέφυγε τελείως, με τον Ολυμπιακό να κάνει την πλάκα του στα ριμπάουντ (25-46) παίρνοντας και το 33% των ριμπάουντ στη ρακέτα του ΠΑΟΚ. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν 17 ασίστ (9 ο ΠΑΟΚ), σούταραν με 50% στο τρίποντο (11/22) και γενικά δεν πιέστηκαν ούτε στο ελάχιστο.
Σε ατομικό επίπεδο, και οι 12 του Ίβκοβιτς πάτησαν παρκέ, ο Νίλσεν έπαιξε αρκετά καλά, όπως και οι Έρτσεγκ και Σπανούλης, που κάλυψε την απουσία Παπαλουκά στη δεύτερη περίοδο που τελείωσε και το ματς. Όλοι σκόραραν εκτός του Παπανικολάου.
Από τον ΠΑΟΚ, πέραν του Μάρσαλ οι Ντόζιερ, Καλλές και Γκεσέφσκι στάθηκαν μέτρια, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να κάνει το κάτι παραπάνω. Είναι προφανές ότι με τις επιλογές του να έχουν πλέον μειωθεί τόσο που μετρώνται στο ένα χέρι, ο Μαρκόπουλος δεν ξέρει πώς να μπορέσει πια να τραβήξει άλλους λαγούς από το καπέλο του, κάτι που έκανε όλη τη σεζόν ως τώρα, με ένα πολύ ολιγάριθμο ρόστερ. Ο ΠΑΟΚ είναι 4ος, αλλά είναι πολύ δύσκολο με τέτοια εικόνα να μείνει εκεί ως το τέλος. Θέλει (θεωρητικά μιλώντας γιατί δεν μπορεί να κρατήσει ούτε αυτούς που έχει) σίγουρα 2 παίκτες για να σταθεί. Ο Μαρκόπουλος, πάντως, ειπε τη σκληρή αλήθεια στη συνέντευξη τύπου μετά το ματς, αναφέροντας ότι ο ΠΑΟΚ έκανε πρόταση σε 5 παίκτες την εβδομάδα που πέρασε και κανείς δεν ήθελε να υπογράψει…
ΚΑΒΑΛΑ-ΑΡΗΣ 90-85
Καλύτερη ήταν η Καβάλα και δίκαια έφτασε στη μεγάλη νίκη επί του Άρη, νίκη που τη φέρνει μαζί με τους «κιτρίνους» και άλλες 2 ομάδες στην 5η θέση και το 10-10. Ο Άρης έχασε μεγάλη ευκαιρία να ισοβαθμήσει στην 3η θέση και αν σκεφτούμε ότι μπροστά υπάρχει το ματς με τον Παναθηναϊκό, τότε δύσκολα θα τα καταφέρει σύντομα να βρεθεί εκεί. Αντιθέτως, την ευκαιρία άδραξε η Καβάλα, που εκμεταλλεύτηκε τα προβλήματα και το κακό μπάσκετ του Άρη, για να τελειώσει μια και καλή την υπόθεση παραμονή (σύμφωνα με τον Πρίφτη ήθελε και αυτή τη νίκη για το κάνει), αλλά και να βάλει ισχυρή υποψηφιότητα για οκτάδα, σε μια μάχη, πάντως, που θα μείνει ανοικτή ως το φινάλε.
Ο Άρης ήταν άτυχος ώστε να δει τον Ταπούτο να παίζει 2 λεπτά και να αποχωρεί τραυματίας στους προσαγωγούς, χάνοντας έτσι πολύτιμη δύναμη στην επίθεση. Επίσης, είδε τον Μπράουν να μην μπορεί να σκοράρει με τίποτα στα πρώτα 35 λεπτά, όταν και είχε 1/12 σουτ. Έτσι, έμεινε ο Χαραλαμπίδης να παλεύει μόνος, για έναν Άρη που και πάλι έδειξε ασταθής και χωρίς να μπορεί μέσα στο ματς να κρατήσει έναν σταθερό ρυθμό απόδοσης. Πλέον, είμαστε στον Μάρτη και ίσως θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι έτσι θα πάει ο «αυτοκράτορας» ως το τέλος της χρονιάς, από πολύ δύσκολα και επικίνδυνα μονοπάτια δηλαδή.
Η Καβάλα μπήκε πολύ δυνατά στο ματς, από το 3ο λεπτό είχε διψήφια διαφορά (12-2), η οποία και ανέβηκε στους 15 πόντους στο πεντάλεπτο (17-2) με τον Άρη να είναι πραγματικά άθλιος. Όταν οι «κίτρινοι» μπόρεσαν να ελέγξουν την άμυνά τους, να βρουν σωστές επιλογές στην επίθεση και να αρχίσουν να σκοράρουν, το ματς ισορρόπησε και ο Άρης με τον Χαραλαμπίδη και τον Τσαϊρέλη μπόρεσε να μειώσει σε 26-19 στο δεκάλεπτο και ακόμα περισσότερο στη συνέχεια, αφού το ματς πήγε στο 32-28 και το 41-40 στο 19ο λεπτό. Όμως, και πάλι ένα δίλεπτο αστάθειας ήταν αρκετό για να πάει η Καβάλα στο +8 στο ημίχρονο και να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τη διαφορά στο τρίτο δεκάλεπτο όταν προηγήθηκε με διψήφια διαφορά από το 58-48 για να κλείσει με κάποια σκαμπανεβάσματα το δεκάλεπτο στο +13 του 74-61.
Ο Άρης προσπάθησε να μειώσει στην τέταρτη περίοδο, καβαλώντας το ξέσπασμα του Μπράουν για να τον πάει προς τη νίκη, αλλά συνέχισε να αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα αμυντικά που είχε σε όλο το ματς και που έκρινε το νικητή: δεν μπορούσε να παίξει ατομική άμυνα στους παίκτες της Καβάλας. Η Καβάλα είχε μόλις 5 ασίστ (1 από αυτές στην 4η περίοδο), αλλά έκανε όλα κι όλα 9 λάθη στο ματς (ο μαέστρος Παλάσιο κράτησε την ομάδα του χωρίς λάθος στα τελευταία 9 λεπτά του ματς με τη βοήθεια των Στεφανίδη και ΜακΊντος) καταφέρνοντας να κερδίσει την άμυνα των παικτών του Άρη σε κάθε επίθεση για να φτάσει με ατομικές ενέργειες στο σουτ.
Έτσι, η Καβάλα είχε λιγότερα λάθη (9-12) και περισσότερα κλεψίματα (9-5) και μπόρεσε να κερδίσει παρότι είχε λιγότερα ριμπάουντ (27-37) και ασίστ (5-14). Βασικός λόγος γι’ αυτό ήταν ότι οι γηπεδούχοι επιδιώκοντας την επαφή με ατομικές ενέργειες κέρδιζαν πολλά φάουλ για βολές (μιας και οι παίκτες του Άρη δυσκολεύονταν πολύ στην ατομική άμυνα) και σούταραν από τη γραμμή με 80% (28/35).
Το ματς πήγε στο 82-81 με 8 μαζεμένους πόντους του Μπράουν, αλλά ο Καραποστόλου (7 πόντοι με 4/4 βολές στο τέλος) σκόραρε όποτε ήθελε στις επόμενες επιθέσεις για να φύγει η Καβάλα με τη νίκη.
Μια ματιά στα στατιστικά, μας πείθει ότι ο Άρης δεν είχε απάντηση για κανέναν παίκτη της Καβάλας, αφού όποιος έπαιξε πάνω από 18 λεπτά έβαλε διψήφιο αριθμό πόντων! Ο ΜακΊντος 10 σε 22, ο Παλάσιο 15 σε 32 με 10 κερδισμένα φάουλ, ο Στεφανίδης που ήταν καταπληκτικός 20 σε 19 λεπτά, ο Σίμονς 11 πόντους και 15 ριμπάουντ σε 27 λεπτά, ο Γιοροβιτς 15 πόντους σε 30 λεπτά αι ο Καραποστόλου 15 πόντους σε 30 λεπτά. Η κακή λειτουργία της άμυνας του Άρη έφερνε τους «κιτρίνους» απέναντι σε 5 ζεστούς παίκτες στην ίδια πεντάδα, και στο ένας εναντίον ενός που ακολουθούσε (αφού με την Καβάλα να έχει σκορ απ’ όλους δεν υπήρχαν βοήθειες για τον Άρη) ο Άρης έχανε σχεδόν πάντα και οι γηπεδούχοι έφταναν στο σουτ.
Για τον Άρη ο Χαραλαμπίδης ήταν τελείως μόνος με 24 πόντους με 7/11 σουτ, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 10 κερδισμένα φάουλ. Ο Σλούκας ήταν καλός, ο Τσαϊρέλης πολύ καλός αλλά κουράστηκε και έκανε φάουλ, ενώ ο Μπράουν είχε στατιστική παρουσία, αλλά ξεκίνησε με 1/12 πριν το ξέσπασμά του. Ο Σούμποτιτς με τον Ταπούτο εκτός έβαλε μόλις 16 λεπτά τον Μπορόβνιακ (που όσο έπαιξε ήταν θετικός) 29 δευτερόλεπτα τον Χρυσικόπουλο, 1 λεπτό τον Σκορδίλη και δεν δοκίμασε καθόλου τον Κουμπούρα, παρότι ο Μπράουν στο πρώτο ημίχρονο ήταν εκνευριστικά άστοχος. Στον Άρη υπάρχει εκνευρισμός, ο Σούμποτιτς προανήγγειλε αλλαγές, αλλά το θέμα είναι ότι η ομάδα του έχασε από έναν αντίπαλο που με 5 ασίστ στο ματς έβαλε 90 πόντους, μην μπορώντας να παίξει ούτε κατά διάνοια σωστή άμυνα.
Όσο για την περίεργη φάση με το κάρφωμα του Γιόροβιτς που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, οι διαιτητές είχαν απόλυτο δίκιο (το είχαμε αναφέρει και πιο παλιά στο AoB). Για να μετρήσει ένα καλάθι θα πρέπει η μπάλα να περάσει όχι μόνο το στεφάνι, αλλά και το διχτάκι ολόκληρο. Η μπάλα μετά το κάρφωμα χτυπάει στο κεφάλι του Γιόροβιτς και βγαίνει έξω ενόσω ακόμα ήταν μέσα στο διχτάκι, άρα δεν υπάρχει καλάθι.
ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ-ΑΕΚ 64-57
Δεν μπόρεσε η ΑΕΚ να κερδίσει στη Ρόδο κι έμεινε 13η ισόβαθμη με τον Ηρακλή. Ο Άκης Καλλινικίδης έδειξε και πάλι με τις δηλώσεις του πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για τους παίκτες της ΑΕΚ και τι υπέρβαση πρέπει να κάνουν σε κάθε αγώνα. Όμως, τα πράγματα δεν πάνε καλά και η ήττα για την ΑΕΚ ήρθε, παρότι κράτησε τον Κολοσσό στους 64 πόντους.
Ο Κολοσσός έφτασε στο 9-11 και μπορεί να είναι εκτός οκτάδας, αλλά στην ουσία απέχει 2 νίκες από την 3η θέση. Τα πάντα είναι ρευστά, ιδίως τώρα που αρκετοί από τους αντιπάλους των Ροδιτών έχουν αποδυναμωθεί.
Το παιχνίδι ήταν πάρα πολύ σκληρό, είχαμε ντεσκαλιφιέ για Καυκή και Κοχαντάρεβιτς που συνεπλάκησαν (με υπαιτιότητα μάλλον του πρώτου όπως φαίνεται), με τον Κολοσσό να αντέχει περισσότερο στο… ξύλο και να παίρνει το ροζ φύλλο, όντας καλύτερος στα 3 από τα 4 δεκάλεπτα του αγώνα. Μάλιστα, ο Κολοσσός ήταν καλύτερος σε ριμπάουντ (36-29), ασίστ (17-10), λάθη (9-13) και κλεψίματα (8-6), σουτάροντας πολύ καλύτερα στα δίποντα (56% έναντι 38%), αλλά όντας πιο άστοχος σε βολές και τρίποντα.
Σημαντική διαφορά είχαν πάρει οι γηπεδούχοι στο πρώτο δεκάλεπτο, καθώς το 25-14 τους έδινε τον πρώτο λόγο για τη νίκη. Η ΑΕΚ είχε ξανά πολύ άγχος, αλλά και το μυαλό της στα χίλια μύρια προβλήματά της. Το 5-12 της δεύτερης περιόδου έδειξε ότι η «Ένωση» δεν θα άφηνε το ματς να φύγει. Η άμυνά της είχε σφίξει, εκμεταλλεύτηκε την ευκολία με την οποία ο Κολοσσός κολλάει στην επίθεση και προσπάθησε να μειώσει.
Τα κατάφερε, με το ημίχρονο να κλείνει στο 30-26 με τον Καλλινικίδη να παίζει τρομερή άμυνα και να βγάζει φοβερή ενέργεια στο παρκέ για να παρασύρει όλους τους συμπαίκτες του. Ο Κολοσσός έκλεισε το δεκάλεπτο με 2/14 σουτ και 2 λάθη και το ματς είχε κλείσει πολύ γρήγορα.
Όμως, η ΑΕΚ δεν βρήκε τις επιθετικές λύσεις που θα ήλπιζε, παρότι συνέχισε την καλή άμυνα και στην τρίτη περίοδο, που ήταν πολύ σκληρή. Ο Κοχαντάρεβιτς αποβλήθηκε, ο Χαρτ ήταν εμφανώς επηρεασμένος από τον τραυματισμό του, ο Δορκοφίκης ήταν άστοχος με 2/8 σουτ και ο Ντικούδης πάλευε, αλλά εναντίον του Χαρίση δεν είχε το πλεονέκτημα μέσα στη ρακέτα (όπως άλλωστε και ο Κοχαντάρεβιτς). Μάντιτς και Μπόιντ πέρασαν και δεν ακούμπησαν και η ΑΕΚ δεν έβρισκε τρόπο να σκοράρει. Ο Καστλ είχε κι αυτός 1/8 κι έμεινε μόνο ο Νικολαΐδης, που είχε 15 πόντους με 5/7 τρίποντα.
Με το ματς να πηγαίνει τόσο χαμηλά, ο Κολοσσός ήταν στο παιχνίδι του και είχε το πλεονέκτημα. Μαζί με αυτό είχε και τον Καλάθη να κατεβάζει 12 ριμπάουντ (και 12 πόντοι, αλλά με 4/13), είχε τον Τζόρνταν να είναι καταλυτικός με 11 ασίστ (τεράστιο νούμερο για ματς 64 πόντων) βρίσκοντας πάντα την καλύτερη λύση στην επίθεση, είχε τον Χαρίση να κερδίζει πολλές μάχες στη ρακέτα και, κυρίως, είχε τον Τσάμη με 18 πόντους, 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ, αλάνθαστο σε 29 λεπτά να κάνει τη διαφορά στο παρκέ.
Έτσι κράτησε τη διαφορά με 42-37 στην τρίτη περίοδο, παρότι η ΑΕΚ μείωσε σε 40-37, αλλά και στην 4η ανέβηκε πάνω από τους 10 πόντους, έμεινε εκεί ως το 50-39 και δεν επέτρεψε στην ΑΕΚ ούτε για μια στιγμή να σκεφτεί ότι θα πάρει τον αγώνα, ακόμα κι όταν μείωσε σε 53-48 (ακολούθησε ένα 5-0 που έληξε και τυπικά τον αγώνα).
ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ 74-67
Αρκετά καλύτερος ήταν ο Ηλυσιακός, που κέρδισε καθαρά τον Ίκαρο, πολύ πιο εύκολα απ’ όσο δείχνει το τελικό σκορ και έτσι ξέφυγε 1 νίκη πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Ζώνη που αρχίζει πια να βλέπει και ο Ίκαρος, που έμεινε στις 7 νίκες, μία πάνω από τον Ηλυσιακό και 2 πάνω από ΑΕΚ και Ηρακλή. Ο Ηλυσιακός, μάλιστα, πήρε και τη διαφορά του πρώτου αγώνα από τον Ίκαρο, για την περίπτωση ισοβαθμίας των δύο ομάδων.
Ο Ηλυσιακός ήταν πολύ καλύτερος στα πρώτα 35 λεπτά του αγώνα και η διαφορά θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε η ύστατη μάχη των φιλοξενούμενων να μειώσουν, αλλά και η χαλάρωση των γηπεδούχων στο φινάλε, που, πάντως, ήλεγξαν τη διαφορά του πρώτο αγώνα χωρίς κανένα πρόβλημα. Μετά από ένα μοιρασμένο πρώτο δεκάλεπτο με το σκορ στο 22-19, η κατάσταση δεν έμοιαζε να αλλάζει στο δεύτερο δεκάλεπτο με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στο 30-30 στο 16ο λεπτό. Όμως, ο Ίκαρος έμεινε άποντος στη συνέχεια και ως το τέλος του ημιχρόνου, δέχτηκε ένα σερί 10-0 και δεν επέστρεψε ποτέ στη συνέχεια. Με 0/6 σουτ και 1 λάθος, την ώρα που ο Ηλυσιακός στο τετράλεπτο αυτό είχε 3/6 σουτ και 3/5 βολές ο Ίκαρος ουσιαστικά απώλεσε κάθε ελπίδα για νίκη. Το 40-30 πήγε έτσι ως το 52-42 με τις ομάδες σαν ανταλλάσσουν καλάθια, αλλά μετά ένα νέο 9-0 του Ηλυσιακού, τον έφερε στο 61-42 και το παιχνίδι τελείωσε οριστικά. Στο 36ο λεπτό το σκορ ήταν 72-50 και η συνέχεια ήταν διαδικαστική, με τον Ίκαρο, πάντως, να μην παρατάει το ματς και να παλεύει ως το τέλος. Αλλά απείχε πάρα πολύ για να πάρει κάτι καλό από την αναμέτρηση μέσα σε 4 λεπτά.
Ο Ηλυσιακός ήταν καλύτερος σε ριμπάουντ (41-37), ασίστ (18-10), λάθη (15-18) και κλεψίματα (10-6), ενώ ευτύχησε να έχει τον Κυρίτση σε πολύ καλή μέρα και τους Χατζή, Κασελάκη, Μπάξτερ να ακολουθούν, μαζί με τον Καρύδα. Απ’ την άλλη, Χάρις και Τόμπσον έπαιζαν μόνοι τους για μεγάλα διαστήματα, είχαν 43 πόντους με 14/24 δίποντα, αλλά όταν περιορίστηκαν ή κουράστηκαν μέσα στο ματς δεν υπήρχε άλλος να βοηθήσει και ο αγώνας ξέφυγε.
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 67-59
Καθόλου… ικανοποιημένος από τον εαυτό του δεν πρέπει να είναι ο Αργύρης Πεδουλάκης. Την ημέρα που έλειπε λόγω ασθένειας η ομάδα του ήταν καταπληκτική στο πρώτο ημίχρονο, εξαφανίζοντας (ιδίως στο πρώτο δεκάλεπτο) τον αντίπαλό της τελείως, αλλά η νίκη τελικά ήταν πύρρειος, καθώς, δυστυχώς, ο Γιώργος Τσιάκος έπαθε ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου και πρόσθιου χιαστού (σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις) για να χάσει περίπου 6 μήνες.
Η νίκη ήταν τεράστια βαθμολογικά, έφερε το Περιστέρι στο 10-10, αλλά με 2-0 επί του Πανιωνίου και στην 5η θέση στην πολλαπλή ισοβαθμία, να ελπίζει ακόμη και για τετράδα ή τριάδα, καθώς απέχει από εκεί μόλις 1 νίκη. Το Περιστέρι έχει στο 2-0 τον Άρη και στο 2-0 τον Πανιώνιο, γεγονός που του δίνει τεράστιο πλεονέκτημα στις ισοβαθμίες, ακόμη και τις πολλαπλές. Επίσης έχει 1-1 με τη διαφορά πόντων με την Καβάλα, 1-1 με ισοπαλία στη διαφορά πόντων με τον Κολοσσό και αν μπορέσει να πάρει νίκες και διαφορές με ΠΑΟΚ και Μαρούσι, δεν θα χάνει από κανέναν από τους άλλους μνηστήρες της τετράδας ή της οκτάδας στην ισοβαθμία! Αυτή τη στιγμή μιλάμε για ένα από τα μεγάλα φαβορί για την 3η θέση, έτσι όπως είναι φέτος η Α1. Μην ξεχνάμε ότι το Περιστέρι συνεχίζει με θεωρητική σταθερότητα, χωρίς ως τώρα να χάνει παίκτες.
Το ματς με τον Πανιώνιο τελείωσε πολύ νωρίς, όταν στο πρώτο δεκάλεπτο οι «κυανέρυθροι» είχαν μόλις 4 πόντους και έπαιζαν τραγικά. Το 19-4 του 10ου λεπτού ουσιαστικά είχε τελειώσει το παιχνίδι από νωρίς, ό,τι προσπάθεια κι αν έκανε στη συνέχεια ο Πανιώνιος, που έχανε 32-20 στο ημίχρονο. Ο Πανιώνιος ήταν πραγματικά άθλιος στο πρώτο δεκάλεπτο με 1/11 σουτ εντός παιδιάς και 9 λάθη, για να δει το ματς να χάνεται από νωρίς αφού έμεινε πίσω με 15-2. Το Περιστέρι εκμεταλλεύτηκε την καταπληκτική του (αμυντικά κυρίως) πρώτη περίοδο και έχτισε πάνω σε αυτή στο δεύτερο ημίχρονο (αφού ξεπέρασε το σοκ του τραυματισμού του Τσιάκου στο 13ο λεπτό) για να πάει το ματς στο 52-36 στο 30ο λεπτό και στο 60-40 στο 35ο. Η επακόλουθη χαλαρότητα, μαζί με την ύστατη προσπάθεια του Πανιωνίου, η οποία απέφερε ένα 0-13 έφεραν τη διαφορά σε μονοψήφια επίπεδα, χωρίς πάντως να κινδυνεύσει το Περιστέρι στο τέλος.
Οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι σε ριμπάουντ (33-30), ασίστ (13-7), λάθη (16-17), κλεψίματα (8-6) και πιο εύστοχοι σε δίποντα και τρίποντα, με τον Πανιώνιο να χάνει το ματς στο τραγικό πρώτο δεκάλεπτο.
Σε ατομικό επίπεδο, ο Λούμπι ήταν καταπληκτικός στη ρακέτα, Σκοτ και Μότσνικ βοήθησαν πολύ, ενώ Παπανικολάου και Αντώνης Μάντζαρης έδωσαν πολλές λύσεις. Ο Πανιώνιος δεν είχε παίκτη που να ξεφεύγει από τη μετριότητας, με τον Αλέξιτς, τον Μπατή και τον Άντερσον να είναι συγκριτικά καλύτεροι.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ-ΜΑΡΟΥΣΙ 85-72
Τελικά, οι προγραμματικές δηλώσεις του Σκουρτόπουλου για 6/7 του Πανελληνίου από εδώ και στο εξής δεν ήταν «κούφια λόγια». Οι «Ολυμπιονίκες» έκαναν ήδη την 1η νίκη, επί του 3ου Αμαρουσίου, έφτασαν τον Ίκαρο στη βαθμολογία και απέχουν 3 νίκες από την οκτάδα (αλλά και την 5η θέση). Όσο… ζουν ελπίζουν και μοιάζουν με ιδιαίτερα ανεβασμένη ψυχολογία να πιστεύουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν να μπουν στα πλέι οφς.
Το Μαρούσι δεν μπόρεσε να πιάσει καλή απόδοση το ματς, μετά τη φυγή του Κόμματου έχει θέμα στην επίθεση, ο Μπάγκαριτς έκανε γρήγορα φάουλ, ενώ ο Χουέρτας στο τελευταίο του παιχνίδι ήταν… αλλού παίζοντας απλώς «τυπικά» για να βγει η υποχρέωση.
Με τον Μπάγκαριτς, που πια είναι το μεγαλύτερο όπλο του Αμαρουσίου να παίζει 25 λεπτά, ο Πανελλήνιος δεν αντιμετώπισε πρόβλημα. Κύριος λόγος της φθοράς του Κροάτη ήταν οι δύο Αμερικανοί του Πανελληνίου, που αποτελούν και τη βασική του δύναμη. Σμιθ και Φράνσις ήταν ασταμάτητοι, είχαν 38 πόντους με 12/21 σουτ, 10 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 10 κερδισμένα φάουλ, ενώ είχαν άξιους συμπαραστάτες στην επίθεση τους Παπαμακάριο και Μπέιλι και στην άμυνα τον Κράμπενχοφτ. Όταν «βρεθεί» με τη νέα του ομάδα και ο Σκεπάνοβιτς, ο Πανελλήνιος θα είναι πολύ δυνατός αντίπαλος στα πλέι οφς. Αλλά το θέμα είναι να προλάβει την… 6η θέση, αλλιώς όλα αυτά μικρή σημασία θα έχουν.
Από νωρίς πήρε το προβάδισμα ο Πανελλήνιος, που το κράτησε ως το τέλος και στην 3η περίοδο ανέβασε τη διαφορά σε διψήφια τιμή για να μην απειληθεί στο φινάλε. Κλειστό ήταν το ματς στο πρώτο ημίχρονο, με τον Πανελλήνιο να αντέχει στην αρχική ευστοχία του Αμαρουσίου και τον Μπάγκαριτς και να παίρνει κεφάλι. Στην τρίτη περίοδο το διακόπηκε μετά από επεισόδιο του Γκαγκαλούδη με την εξέδρα, αλλά το Μαρούσι δεν μπόρεσε να το εκμεταλλευτεί, η διαφορά ανέβηκε σε διψήφια επίπεδα κι έμεινε εκεί ουσιαστικά ως το τέλος.
Ο Πανελλήνιος είχε περισσότερες ασίστ (21-13) και λιγότερα λάθη (11-15), καταφέρνοντας έτσι να ξεπεράσει το γεγονός ότι έχασε τα ριμπάουντ (29-39). Σημαντικό ρόλο στη νίκη έπαιξαν και τα μόλις 7/24 τρίποντα του Αμαρουσίου (29%) την ώρα που οι γηπεδούχοι σούταραν με 38%. Ας κρατήσουμε, σε κάθε περίπτωση, ότι ο Πανελλήνιος πήρε και τη διαφορά του πρώτου αγώνα, η οποία, πάντως, δύσκολα θα παίξει ρόλο. Με χιούμορ θέλησε να αντιμετωπίσει ο Βαγγέλης Αλεξανδρης τα δύο επεισόδια των παικτών του με την εξέδρα λέγοντας ότι “είμαστε εκρηκτικοί χαρακτήρες και εκραγούμε δεν το κάνουμε σκόπιμα”, δείχνοντας πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται το μπάσκετ απ’ όλους, παίκτες κι εξέδρα…
Νίκος Κουσούλης
Νώντας Κρεμαστής