«Αν αυτό είναι το τελευταίο του παιχνίδι, του εύχομαι τα καλύτερα και τον ευχαριστώ για τις προσπάθειές του. Το κουράγιο του, το πόσο σκληρά παίζει, είναι πραγματικά απίστευτα. Το αν είναι το τελευταίο του παιχνίδι μαζί μας ή όχι, δεν θα το ξέρουμε για λίγο καιρό. Αλλά αυτή η απόφαση είναι δική του και των γονιών του και θα τη στηρίξω 100% γιατί δεν έκανε τίποτε άλλο εκτός από απίθανα πράγματα για μας τα 2 χρόνια που τον προπόνησα» (Κέβιν Ο’ Νιλ). Οι Αμερικάνοι μοιάζουν να… ξεπερνούν τον Ρούμπιο. Κατά πολλούς αποτελεί ήδη… περσινά ξινά σταφύλια και το πιο νέο «hot» ευρωπαϊκό όνομα νεαρής ηλικίας δεν είναι ισπανικής προέλευσης.
Δίπλα στους ήδη γνωστούς και τρομερούς Ντονάτας Μοτιεγιούνας (Λιθουανία, 21, 2.13), Γιόνας Βαλανσιούνας (Λιθουανία, 19, 2.10), Νίκολα Μίροτιτς (Μαυροβούνιο, 20, 2.08), Γιαν Βέσελι (Τσεχία, 21, 2.11), το «τανκ» Ενές Καντέρ (Τουρκία, 19, 2.05), Μπισμάκ Μπιγιομπό (Κονγκό, 19, 2.04), Λούκας Νογκουέιρα (Βραζιλία, 19, 2.11) που θεωρούνται όλοι σίγουροι για τον πρώτο γύρο των ντραφτ (και την πρώτη δεκάδα ορισμένοι) όταν αποφασίσουν να δηλώσουν συμμετοχή και για τους οποίους έχουμε πει αρκετά και ίσως πούμε περισσότερα μέχρι το καλοκαίρι, οι Αμερικάνοι βάζουν κι ένα άλλο όνομα, άγνωστο στους περισσότερους Ευρωπαίους, μιας και δεν έχει παίξει ποτέ σε ευρωπαϊκή ομάδα.
Ο λόγος για τον Νικόλα Βούτσεβιτς από το Μαυροβούνιο, 20 χρονών με ύψος 2.11 και βάρος 110 κιλά. Ο Βούτσεβιτς παίζει στο κολέγιο της Southern California και κάνει πολλούς μάνατζερ ομάδων του NBA να… ξερογλείφονται. Σε μια εποχή που οι κλασικοί ψηλοί είναι σπάνιο είδος, σε μια εποχή που όλοι στο NBA αναζητούν έναν… «seven-footer» λες και είναι το ιερό δισκοπότηρο, ο Βούτσεβιτς (που έχει μετρηθεί 6΄11΄΄ και όχι 7΄0΄΄ ακόμα) ταράζει τα νερά.
Το αστέρι του κολεγίου του, ο παίκτης τον οποίο αναζητούν και στον οποίο «ακουμπούν» την μπάλα οι συμπαίκτες του, μυαλό γιουγκοσλαβικής σχολής. Ψηλός που μπορεί να διαχειριστεί από την ηλικία αυτή την πίεση των αμυντικών, να πασάρει σωστά στην περιφέρεια, να τελειώσει τις φάσεις, αλλά και να κατεβάσει πολλά πολλά ριμπάουντ. Μπορεί να παίξει με πλάτη, αλλά και με πρόσωπο στο καλάθι, τρέχει το γήπεδο πολύ καλά ακόμη και στον αιφνιδιασμό με ντρίμπλα (!), έχει σουτ από τα 5-7 μέτρα. Στην ουσία δεν του λείπει τίποτα (βέβαια είναι άγουρος ακόμα).
Οι Αμερικάνοι προκρίνουν ως μοναδικό ουσιαστικά αδύναμο σημείο του ότι δεν είναι τόσο αθλητικός και αλτικός όσο θα ήθελαν. Όμως, πρόκειται για ένα καθαρό ταλέντο γιουγκοσλαβικής σχολής, που όλοι ξέρουμε πόσο ψηλά μπορούν τέτοιοι παίκτες να φτάσουν και τι ποιότητας είναι. Οι Αμερικάνοι φέρονται εκστασιασμένοι με το πόσο καλά ξέρει ο Βούτσεβιτς τα βασικά, να ντριμπλάρει, να κινείται με την μπάλα ή χωρίς, να παίρνει σωστές θέσεις στην άμυνα.
Με το κολέγιό του φέτος είχε 17.1 πόντους, 10.3 ριμπάουντ, 1.4 τάπες, 1.6 ασίστ, με 50.5% εντός παιδιάς και 35% στα τρίποντα (έκανε 2,5 ανά αγώνα) σε 35 λεπτά συμμετοχής στους 34 αγώνες που έπαιξε.
Τα πράγματα είναι απλά: Ξέρει να κατεβάζει ριμπάουντ, είναι σέντερ 2.11 και σουτάρει τρίποντα, ενώ παράλληλα μπορεί να τελειώνει και φάσεις στη ρακέτα. Τελείωσε τη σεζόν με 22 νταμπλ νταμπλ σε πόντους και ριμπάουντ και, πλέον, σκέφτεται αν θα δηλώσει συμμετοχή.
Οι περισσότεροι λένε ότι θα δηλώσει, χωρίς όμως να είναι σίγουρο αν θα την αποσύρει μέχρι τα ντραφτ, ώστε να μπορεί να επιστρέψει στο κολέγιο για ακόμα μία χρονιά. Ο ίδιος λέει ότι είναι σε δίλημμα γιατί, από τη μία θέλει να πάρει το πτυχίο του, ενώ από την άλλη σκέφτεται ότι μάλλον θα είναι μετά την πρώτη 18άδα στα ντραφτ φέτος, άρα θα έχει καλές πιθανότητες να τον επιλέξει μια από τις καλές ομάδες του πρωταθλήματος.
Απίστευτη λογική για έναν 20χρονο; Ευρωπαϊκή λογική, θα έλεγα, λογική επαγγελματία παίκτη. Ο Βούτσεβιτς μεγάλωσε στο Βέλγιο, όπου ο πατέρας του έπαιζε μπάσκετ επαγγελματικά και αργότερα έγινε προπονητής. Είναι γιος του Μπόρισλαβ Βούτσεβιτς, παλιού παίκτη της εθνικής Γιουγκοσλαβίας και επαγγελματία για 24 χρόνια, ενώ και η μητέρα του, Λιλιάνα, έχει παίξει επαγγελματικό μπάσκετ στη Βοσνία, αλλά και ο θείος του είναι ακόμα επαγγελματίας προπονητής. Το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά δηλαδή.
Ο πατέρας του ήταν μέλος της Μπόσνα Σαράγεβο, που το 1979, με προπονητή τον Μπόγκνταν Τάνιεβιτς κέρδισε τη Βαρέζε με 96-93 για να γίνει η πρώτη γιουγκοσλαβική ομάδα που κέρδισε Κύπελλο Πρωταθλητριών. Σε εκείνη την ομάδα εκτός από τον πατέρα του Βούτσεβιτς έπαιζαν παίκτες όπως οι Σβέτισλαβ Πέσιτς, Μίρζα Ντελίμπασιτς, Ράτκο Ραντοβάνοβιτς.
Μετακόμισε με την οικογένειά του στο Μαυροβούνιο όταν ήταν έφηβος και έπαιξε στην Μόρναρ Μπαρ για 2 χρόνια ως τα 17 του, το ένα στην παιδική ομάδα. Σε αγώνα εκτός έδρας το 2006, το τρένο με το οποίο επέστρεφαν είχε ατύχυμα και σκοτώθηκαν 45 άτομα, με 184 τραυματίες, στη χειρότερη τραγωδία με τρένο στην ιστορία του Μαυροβουνίου. Ο Βούτσεβιτς έσωσε τον γιο του και πολλά άλλα παιδιά, για να ανακηρυχθεί «ήρωας». Μετά, ο Νικόλα, έφυγε για τις Η.Π.Α. και τώρα ετοιμάζεται να… κατακτήσει τον μπασκετικό κόσμο.
Ο Κέβιν Ο’ Νιλ, προπονητής του, δεν τρέφει αυταπάτες. «Όλοι μου λένε ‘πείσε τον να επιστρέψει’. Δεν θα το κάνω, δεν είναι ηλίθιος να τον παραμυθιάσω. Θα του πω τα πράγματα όπως έχουν. Για μένα πρέπει να δηλώσει συμμετοχή στα ντραφτ. Το αν θα την ακυρώσει, θα δείξει. Δεν θα τον πιέσουμε εμείς. Θέλω να γίνει ένας τρομερός παίκτης στο NBA, να είναι πολύ καλός σουτέρ τριών πόντων. Του λέω ότι πρέπει 4 φορές την εβδομάδα να κάνει από 1.000 τρίποντα από απόσταση NBA. Αν αποφασίσει να επιστρέψει, τότε θα είμαστε απίστευτα καλή ομάδα του χρόνου».
Νίκος Κουσούλης
Υ.Γ.: Δείτε στο παρακάτω βίντεο (στο οποίο ο Βούτσεβιτς μιλάει για το ντραφτ) φάσεις από την τελευταία χρονιά του στο κολέγιο: