Δεν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν με καλύτερο τρόπο οι προημιτελικοί του ΝΒΑ, ή τα ημιτελικά των δύο Περιφερειών αν προτιμάτε! Στα πρώτα 4 παιχνίδια οι φιλοξενούμενοι έσπασαν έδρα στα τρία (Μάβερικς, Γκρίζλις, Χοκς) και πήραν το πλεονέκτημα! Πλέον, τα 3 από τα 4 (θεωρητικά) φαβορί τρέχουν και δεν φτάνουν, καθώς δεν θα είναι καθόλου εύκολο να υποτάξουν τους αντιπάλους τους στις σειρές.
Άντεξαν στο πρώτο οι Χιτ
Μοναδικός γηπεδούχος που πήρε το πρώτο ματς ήταν οι Μαΐάμι Χιτ, οι οποίοι κέρδισαν τους Μπόστον Σέλτικς, αλλά, πιστέψτε μας, η σειρά αυτή έχει πολύ μέλλον ακόμα. Στο πρώτο παιχνίδι ο Ρέιτζον Ρόντο δεν κατάφερε να κάνει αυτό που… κάνει κατά κόρον φέτος, δηλαδή να βασανίσει χωρίς οίκτο τους αντίπαλους γκαρντ. Ήταν γενικά ένα μέτριο γι’ αυτόν παιχνίδι, παρότι είχε 8 πόντους, 7 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 3 κλεψίματα. Ο Πιρς αποβλήθηκε, ο Σακίλ δεν μπόρεσε να παίξει, ενώ μόνο ο Ρέι Άλεν συνέχισε στο ρυθμό που είχε στους «16» με 25 πόντους, έχοντας 4/5 δίποντα και 5/8 τρίποντα.
Ο Σακ μπορεί να παίξει στο δεύτερο ματς, μπορεί και στο τρίτο, γενικά ως τώρα… τους την έχει κάνει των Σέλτικς στα πλέι οφς. Τη διαφορά στο πρώτο ματς έκανε ο Ντουέιν Ουέιντ με 38 πόντους με 14/21 σουτ και 8/9 βολές. Βέβαια, καταλυτικό ρόλο έπαιξε και ο Τζέιμς Τζόουνς, που είχε 5/7 τρίποντα και 10/10 βολές και ήταν ο δεύτερος καλύτερος της ομάδας του και, μάλιστα κάποιος που δεν περίμεναν οι Σέλτικς να παίξει έτσι.
Ο Τζόουνς έκανε το καλύτερό του παιχνίδι φέτος, καθώς δεν είχε ξεπεράσει τους 20 πόντους (έβαλε 20 στις 27 Οκτώβρη 2010), ενώ με τις 10/10 βολές έβαλε μαζεμένες περίπου όσες βολές βάζει… σε ένα μήνα (είχε βάλει 0 τον Οκτώβρη, 12 το Νοέμβρη, 12 το Δεκέμβρη, 15 το Γενάρη, 7 το Φλεβάρη, 8 το Μάρτη, 8 τον Απρίλη). Οι Χιτ είπαν… «ευχαριστώ» για το δώρο του παίκτη τους, που έδειξε έτοιμος όταν χρειάστηκε και οι συνθήκες επέτρεψαν να πάρει πρωτοβουλίες.
Το σκοράρισμα από τον πάγκο ήταν καθ’ όλη τη χρονιά σοβαρό πρόβλημα για τους Χιτ, αλλά στο ματς πήραν 29 πόντους… με τους 25 να έρχονται από τον Τζόουνς. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Τζόουνς σούταρε σχεδόν πάντα ολομόναχος, με τους Σέλτικς να ασχολούνται μόνο με Ουέιντ, Τζέιμς, Μπος. Κι ενώ μπόρεσαν να περιορίσουν τους δύο τελευταίους, ο Τζόουνς έκανε ρεκόρ καριέρας στα πλέι οφς στα τρίποντα.
Η βραδιά του Ντιρκ
Δεν ξέρω πόσοι περίμεναν τους Μάβερικς να σπάνε έδρα στο Λος Άντζελες, παρότι εδώ το είχαμε γράψει αρκετές φορές από την αρχή της χρονιάς ότι φέτος το Ντάλας έχει όλα τα φόντα για τον τίτλο. Το σπάσιμο έδρας ήρθε μόλις στο πρώτο ματς της σειράς, με την παρέα του Ντιρκ να φεύγει με 94-96 από το Στέιπλς Σέντερ.
Μπορεί ο Κόμπι Μπράιαντ να πήρε στις πλάτες του την ομάδα του με 36 πόντους, έχοντας 10/20 δίποντα και 4/9 τρίποντα, αλλά το σουτ που τον έριξε κάτω από το 50% εντός παιδιάς ήταν και το σουτ που έχασε το ματς για τους Λέικερς. Ο Κόμπι ήταν πολύ καλός, είχε βέβαια 0 ασίστ αναδεικνύοντας ένα παλιό θέμα των Λέικερς, ότι δηλαδή δυσκολεύονται να κερδίσουν όταν ο αστέρας τους παίζει φορώντας παρωπίδες, αλλά η αλήθεια είναι ότι το 50% που είχε εντός παιδιάς δεν είναι καθόλου τραβηγμένο, ίσα ίσα που είναι πολύ καλό ποσοστό.
Όμως, ο Μπράιαντ έκανε παιδαριώδες λάθος 20 δευτερόλεπτα πριν το τέλος με το σκορ στο 94-93 και τον Τέρι να κλέβει την κάκιστη πάσα του. Στη συνέχεια ο Γκασόλ έδωσε βολές χωρίς προσπάθεια στον Νοβίτσκι, αφού του έκανε φάουλ στην επαναφορά για να γράψει ο Γερμανός το 95-94, ενώ αμέσως μετά ο Γκασόλ, στην προσπάθειά του να βρει τον Κόμπι, έχασε την μπάλα από τον Κιντ που είχε 1/2 βολές για το 96-94. Στα 3 δευτερόλεπτα που απέμεναν ο Μπράιαντ είχε ένα πάρα πολύ καλό σουτ (δεδομένων των συνθηκών) αλλά αστόχησε για να πάρουν οι Μάβερικς τη νίκη.
Για το Ντάλας ο Νοβίτσκι ήταν εκπληκτικός με 28 πόντους, 14 ριμπάουντ και 3 ασίστ με 10/20 δίποντα και 1/2 τρίποντα, έχοντας και 5/5 βολές. Σημαντική η συνεισφορά και του Πέτζα Στογιάκοβιτς, αλλά και του Κιντ. Πλέον, οι Μάβερικς πρέπει να προφυλάξουν την έδρα τους και θα προκριθούν αν το καταφέρουν.
Οι Λέικερς δεν σκόραραν στο τελευταίο λεπτό του αγώνα, είχαν μόλις 2 πόντους στα τελευταία 3:32 του ματς, έχασαν 16 πόντους προβάδισμα στο δεύτερο ημίχρονο και έδειξαν ότι θα δυσκολευτούν πολύ στη σειρά. Στο τέλος του ματς ο Κιντ μάρκαρε τον Κόμπι, κρατώντας τον άποντο στο τελευταίο λεπτό, αναγκάζοντάς τον σε 1 λάθος και κλέβοντας και την μπάλα από τον Γκασόλ στη χέρι-με-χέρι πάσα του προς τον Μπράιαντ.
Για την τελευταία φάση του ματς με το άστοχο σουτ του Μπράιαντ ο Τάισον Τσάντλερ είπε: «Έμοιαζε ότι η μπάλα έκανε έναν αιώνα μέχρι να κατέβει. Όταν την είδα να χτυπάει στεφάνι ήμουν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στο γήπεδο. Ξέρεις, μεγαλώνεις περιμένοντας να τα βάζει αυτά τα σουτ. Όταν είδα ότι είχε χρόνο για ένα τελευταίο σουτ άρχισα να φωνάζω ότι έπρεπε να παίξουμε άμυνα, γιατί έχω μεγαλώσει στο Λ.Α. και το έχω δει το… έργο πολλές φορές».
Η ιστορία έχει δείξει ότι η ομάδα που κερδίζει το πρώτο ματς εκτός έδρας σε μια σειρά 7 αγώνων κατά 78.6% παίρνει και την πρόκριση (11/14 συνολικά).
Συνεχίζουν τα θαύματα τα «Γεράκια»
Όμως και οι Ατλάντα Χοκς πήραν διπλό στο πρώτο ματς (95-103) της σειράς με τους Μπουλς, ξεκινώντας όπως ακριβώς είχαν κάνει και στη σειρά με τους Ορλάντο Μάτζικ. Οι Χοκς περιόρισαν τον Ρόουζ, τον έριξαν στην παγίδα τους κι εκείνος παρασύρθηκε σουτάροντας ακατάπαυστα για να τελειώσει το ματς με 11/27 και αυτό στοίχισε στην ομάδα του.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο καλύτερος των «Ταύρων» στο ματς, Λούολ Ντενγκ, έκανε μόλις 12 σουτ, παρότι έπαιξε 4 λεπτά παραπάνω από τον Ρόουζ (44 έναντι 40) και είχε και 8/12 στο ματς. Μάλιστα, οι Χοκς κατάφεραν να μη στείλουν ούτε μια φορά τον Ρόουζ στις βολές στο ματς, αναγκάζοντάς τον να κερδίσει με «αίμα» όλους τους πόντους του. Ο Ρόουζ έμεινε άποντος στα πρώτα 17 λεπτά του ματς, ξεκίνησε με 0/7 και είχε 2/10 στο πρώτο ημίχρονο.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά από τις 15 Δεκεμβρίου του 2010 που ο Ντέρικ Ρόουζ τελειώνει αγώνα χωρίς να έχει σουτάρει βολή. Συνολικά φέτος μαζί με το 1ο ματς με τους Χοκς, ο Ρόουζ δεν έχει σουτάρει βολές σε 4 αγώνες όλους κι όλους (Ράπτορς, Τίμπεργουλβς, Ρόκετς οι άλλοι 3, όλοι το Δεκέμβρη). Στην πρώτη φάση των πλέι οφς εναντίον των Πέισερς ο Ρόουζ σούταρε 12 βολές κατά μέσο όρο σε κάθε ματς (έχοντας φτάσει να σουτάρει και 21 στον 1ο αγώνα).
Απ’ την άλλη, ο Τζο Τζόνσον έδειξε γιατί υπέγραψε το συμβόλαιο που υπέγραψε πέρσι, βάζοντας 34 πόντους με 7/13 δίποντα και 5/5 τρίποντα όντας καταπληκτικός. Η Ατλάντα, απέναντι στην καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος σούταρε με 51% εντός παιδιάς.
Οι Μπουλς ακόμα χτίζουν χαρακτήρα μεγάλης ομάδας και αυτό φάνηκε και από την απάντηση του Ρόουζ στην ερώτηση αν η ήττα ήταν «αφύπνιση» για τους «Ταύρους»: «Απλώς ελπίζω να μην ξυπνήσουμε πολύ αργά και να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο ματς».
Νίκος Κουσούλης