Είναι κατά γενική ομολογία οι δύο πιο σκληρές ομάδες στην Ευρώπη. Η μία έχει τη φήμη της πιο εξοντωτικά επιθετικής άμυνας και το απέδειξε με τον Ολυμπιακό. Ο άλλος φημίζεται για τον τρόπο που εγκλωβίζει τον αντίπαλο στην αμυντική του μέγγενη και το πώς τον βγάζει από τη «ζώνη άνεσής του», κάτι που όλη η Ευρώπη είδε στα ματς με την Μπαρτσελόνα. Παναθηναϊκός και Σιένα θα συγκρουστούν στον πρώτο (χρονικά) ημιτελικό του φάιναλ φορ, στον ημιτελικό των «σκληρών». Όμως, μόνο ο ένας θα αποδειχτεί… «πολύ σκληρός για να πεθάνει».
Η σεζόν είχε διαφορετική εξέλιξη για τους δύο, αλλά αντίστοιχες δυσκολίες. Ο Παναθηναϊκός τερμάτισε 1ος στην κανονική περίοδο, αλλά οι αγώνες με τη Λαμποράλ τον έφεραν 2ο και με μειονέκτημα έδρας στο τέλος του Top-16. Η Σιένα τα… είδε όλα στο Top-16 όταν ξεκίνησε 0-2, αλλά ακολούθησε ένα θεαματικό 4-0 για να προλάβει η Σιένα τα προημιτελικά, με μειονέκτημα έδρας εναντίον του Ολυμπιακού.
Αμφότεροι ήταν απίστευτα πειστικοί στα προημιτελικά, κέρδισαν κατά κράτος τους αντιπάλους τους και τώρα θα κληθούν να πιάσουν απόδοση ανάλογου επιπέδου και στο φάιναλ φορ για να γυρίσουν στο σπίτι τους με το τρόπαιο στα χέρια.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΜΟΝΤΕΠΑΣΚΙ ΣΙΕΝΑ
Το αστέρι
Ο Δημήτρης Διαμαντίδης έκανε καταπληκτική χρονιά φέτος, δείχνοντας και πάλι ότι είναι από τους καλύτερους παίκτες που αγωνίζονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ξεκάθαρα το αστέρι του Παναθηναϊκού, με 12.6 πόντους, 3.8 ριμπάουντ, 6.0 ασίστ και 1.6 κλεψίματα ανά αγώνα ο Διαμαντίδης ήταν 2ος σκόρερ, 3ος ριμπάουντερ, 1ος πασέρ, 1ος «κλέφτης» και 1ος σε κερδισμένα φάουλ φέτος στην ομάδα. Επίσης, ήταν 1ος σε ranking, αλλά και… ο καλύτερος αμυντικός της διοργάνωσης. Η προσφορά του ήταν ανεκτίμητη και σε αυτόν στηρίζει πολλά ο Παναθηναϊκός στο φάιναλ φορ.
Ο Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς ξεκινά συνήθως από τον πάγκο στα ματς της Σιένα, αλλά μη γελιέστε: είναι το αστέρι των Ιταλών. Με 11.8 πόντους, 5.1 ριμπάουντ, 1.1 κλεψίματα και 4.3 κερδισμένα φάουλ ανά αγώνα ο Λιθουανός κάνει σίγουρα τη διαφορά σουτάροντας με 52% στα δίποντα. Ο Λαβρίνοβιτς είναι 2ος σκόρερ, 1ος ριμπάουντερ και 1ος σε κερδισμένα φάουλ στη Σιένα και από αυτόν οι Ιταλοί περιμένουν πολλά.
Το βαρόμετρο
Ο Αντώνης Φώτσης μοιάζει να είναι και φέτος το βαρόμετρο του Παναθηναϊκού κερδίζοντας στο νήμα τον Μάικ Μπατίστ. Με μερικά απίστευτα ματς μέσα στη σεζόν (όπως το 40 ranking εναντίον της Λαμποράλ) ο Φώτσης έδειξε πως όταν αυτός πιάνει υψηλή απόδοση ο Παναθηναϊκός συνήθως κερδίζει. Δεν είναι τυχαίο ότι στις 3 νίκες με την Μπαρτσελόνα είχε σε όλες ranking πάνω από 12 ενώ στην ήττα είχε ranking 5. Με 8.3 πόντους, 5.3 ριμπάουντ, 0.9 ασίστ, 0.9 κλεψίματα και 0.7 τάπες ανά αγώνα ο Φώτσης είχε το 3ο ranking στην ομάδα του.
Όταν ξεκίνησε η χρονιά φαινόταν ότι ο Νίκος Ζήσης θα είχε βοηθητικό ρόλο στο φετινό ρόστερ της Σιένα. Πράγματι, στον 1ο της διοργάνωσης έπαιζε λιγότερα από 18 λεπτά και είχε 5.1 ranking, όμως μετά τον τραυματισμό του ΜακΚάλεμπ όλα άλλαξαν. Ο Ζήσης έπαιζε περισσότερα από 30 λεπτά στη συνέχεια και το ranking του εκτοξεύτηκε στο 12.3 μέσα όρο. Παίζοντας βασικός έκανε τη διαφορά, κράτησε την περιφέρεια της ομάδας στους ώμους του και ο Ζήσης έδειξε ότι μπορεί πολύ εύκολα να προσαρμοστεί σε κάθε ρόλο που απαιτείται από αυτόν. Με την παρουσία του, έλυσε τα χέρια του Πιανιτζιάνι και έκανε τη ζωή του πολύ πιο εύκολη.
Το ερωτηματικό
Ο Ντρου Νίκολας ταλαιπωρήθηκε φέτος από τραυματισμούς, αλλά έδειξε κιόλας ότι δυσκολεύεται με το ρόλο του στην ομάδα μετά την αποχώρηση Σπανούλη, Γιασικεβίτσιους. Παρόλα αυτά όταν ο Νίκολας παίζει καλά ο Παναθηναϊκός μεταμορφώνεται. Ο Νίκολας φέτος είχε 6 ματς με ranking μικρότερο του 5 και 6 ματς με διψήφιο ranking. Με 9.9 πόντους, 1.3 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ ο Νίκολας θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο φάιναλ φορ.
Ο Μπο ΜακΚάλεμπ ξεκίνησε θεαματικά τη σεζόν και μέχρι τον τραυματισμό του ήταν 1ος σε ranking σε όλη την Ευρωλίγκα. Μάλιστα σε 7 από τα 10 παιχνίδια του πρώτου γύρου είχε ranking μεγαλύτερο του 15. Όμως, μετά τον τραυματισμό του επανεμφανίστηκε αγνώριστος και ανέτοιμος στα ματς με τον Ολυμπιακό, παίζοντας 8 λεπτά ανά αγώνα (4 λεπτά στις νίκες) και έχοντας αρνητικό ranking. Η κατάσταση και η παρουσία του ΜακΚάλεμπ στο φάιναλ φορ είναι ερωτηματικό για τη Σιένα. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει αρχίσει να βρίσκει τον παλιό του εαυτό, αλλά έχουν περάσει ήδη 4,5 μήνες από την τελευταία φορά που σκόραρε εντός παιδιάς στη διοργάνωση.
Οι σωματοφύλακες
Δίπλα στους τρεις προαναφερθέντες υπάρχει ο Μάικ Μπατίστ (12.9π. 5.3ρ. 0.9κ.) που τράβηξε πολύ κουπί στον φετινό Παναθηναϊκό, έχοντας το 2ο ranking στην ομάδα. Ρομέν Σάτο (8.9π. 3.7ρ. 1.2ασ.), Νικ Καλάθης (4.3π. 1.5ρ. 1.3ασ.), Κώστας Τσαρτσαρής (6.0π. 3.3ρ.), Κώστας Καϊμακόγλου (3.4π. 2.5ρ.), Ίαν Βουγιούκας (4.0π. 1.1ρ.) και ο Άλεκς Μάριτς συνεπικουρούν τους υπόλοιπους με βασικό ρόλο στην ομάδα.
Δίπλα στα πρώτα βιολιά υπάρχουν εκείνοι που συνεπικουρούν και παίζουν καθοριστικό ρόλο στο παιχνίδι της Σιένα. Ρίμας Καουκένας (12.2π. 2.1ασ. 1.2κλ.), Σον Στόουνρουκ (4.2π. 3.9ρ. 1.6ασ. 1.6κλ.), Μίλοβαν Ράκοβιτς (7.9π. 3.4ρ.), Μαλίκ Χέρστον (8.6π. 3.3ρ.), Ντέιβιντ Μος (7.5π. 2.5ρ. 1.9ασ. 1.4κλ.), αλλά και ο Μάρκο Γιάριτς (5.9π. 1.2ρ. 1.2ασ.), που υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι ο ηγέτης της ομάδας, θα πρέπει να βοηθήσουν πολύ για να φτάσει η Σιένα στην κατάκτηση του τροπαίου.
Η στιγμή
Ο Παναθηναϊκός έφτασε στο φάιναλ φορ έχοντας μια τεράστια απουσία σε όλη σχεδόν τη σεζόν. Ο Άλεκς Μάριτς πρόλαβε να παίξει μόλις 4 ματς στη χρονιά μέχρι να τραυματιστεί σοβαρά στον αγκώνα και η απουσία του σίγουρα σημάδεψε τη χρονιά του Παναθηναϊκού, αναγκάζοντάς τον να τροποποιήσει τον τρόπο με τον οποίο τον προετοίμαζε ο Ομπράντοβιτς να παίζει.
Η ήττα από τον Ολυμπιακό στον πρώτο προημιτελικό με 89-41. Η Σιένα έμοιαζε διαλυμένη μετά από αυτό το ματς, κανείς δεν την πίστευε καν και όλοι περίμεναν απλώς να αποκλειστεί και τυπικά από το φάιναλ φορ. Όμως, οι Ιταλοί έδειξαν χαρακτήρα, αντέδρασαν απίστευτα, άλλαξαν τη ροή της σειράς και πήραν 3 συνεχόμενες νίκες με 17, 9 και 12 πόντους διαφορά για να προκριθούν στο φάιναλ φορ. Η αντίδραση των Ιταλών μετά από αυτή την ήττα έδειξε σε όλους πόσο σκληρή ομάδα είναι η Σιένα και φέτος.
Η νίκη
Το 2ο παιχνίδι των προημιτελικών στη Βαρκελώνη με τη νίκη 71-75 επί της Μπαρτσελόνα ήταν σίγουρα η πιο σημαντική νίκη του Παναθηναϊκού στη σεζόν. Οι «πράσινοι» κατάπιαν την αντίπαλό τους, έπαιξαν ιδανικό μπάσκετ, ήταν ψυχωμένοι, είδαν τον Διαμαντίδη να έχει 4/4 σουτ στην 43η περίοδο όταν γύρισαν την ψυχολογία του ματς, με τον Σάτο να είναι αλάνθαστος σε 34 λεπτά συμμετοχής και τον Καλάθη να δείχνει το καλύτερό του πρόσωπο και από τότε να είναι μεταμορφωμένος στη συνέχεια της σεζόν.
Μπορεί να ήταν αδιάφορο βαθμολογικά αλλά το τελευταίο παιχνίδι της Σιένα στο Top-16 εναντίον της Ρεάλ έστειλε μήνυμα σε όλη την Ευρώπη. Χωρίς Καουκένας, ΜακΚάλεμπ η Σιένα διέλυσε την αντίπαλό της με 77-95 μέσα στη Μαδρίτη, αναγκάζοντας τον Μεσίνα σε παραίτηση και δείχνοντας σε όλη την Ευρώπη ότι φέτος μπορεί να πάει ως το τέλος. Ένα 11-22 στο ξεκίνημα, 27-50 μετά από σερί 2-15 και 21-26 δίποντα ως το 47-70 από τους Ιταλούς έκαναν τη Σιένα να μοιάζει εξωγήινη σε αυτόν τον αγώνα.
Το στατιστικό
Η ομάδα που κερδίζει τα περισσότερα φάουλ σε κάθε αγώνα είναι ο Παναθηναϊκός (23 ανά ματς), ενώ οι «πράσινοι» έχουν και το καλύτερο ποσοστό από τις 4 αντιπάλους στα τρίποντα (37.5%).
Η Σιένα είναι η ομάδα με την καλύτερη άμυνα στην Ευρωλίγκα, δεχόμενη μόλις 68 πόντους στα παιχνίδια των ομίλων. Επίσης, οι Ιταλοί είναι 1οι στη διοργάνωση στα κλεψίματα με 9.0 ανά αγώνα (μαζί με τη Μακάμπι).
Η μάχη των πάγκων
Οριακή και πολύ σκληρή. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι πλέον κάτι σαν τον… Άρχοντα των Δαχτυλιδιών για το ευρωπαϊκό μπάσκετ, αλλά απέναντί του έχει τον καλύτερο ίσως εκπρόσωπο της νέας γενιάς προπονητών. Ο Σιμόνε Πιανιτζιάνι έκανε τη Σιένα αρμάδα, έφτιαξε μια ομάδα που πρωταγωνιστεί, παρότι έχει πολύ μικρότερο ρόστερ απ’ όλες τις υπόλοιπες πρώτης γραμμής, ενώ στα προημιτελικά ο Πιανιτζιάνι έδειξε απίστευτες αρετές και στον τομέα της ψυχολογίας, καταφέρνοντας να κάνει τους παίκτες του μέσα σε 48 ώρες να ξεχάσουν το -48 και να πάρουν 3 συνεχόμενα ματς με τον Ολυμπιακό.
Ομπράντοβιτς και Πιανιτζιάνι έχουν πολλά κοινά σημεία στο τι αντιμετώπισαν και πώς το ξεπέρασαν μέσα στη φετινή σεζόν. Είναι οι προπονητές των δύο ομάδων που αναγκάστηκαν να ξεπεράσουν τον τραυματισμό ενός βασικού τους παίκτη. ΜακΚάλεμπ και Μάριτς ήταν τεράστιες απουσίες και για τους δύο, αλλά Σιένα και Παναθηναϊκός βρίσκονται στη Βαρκελώνη, δείχνοντας τι ποιότητας προπονητές έχουν και πόσο μπόρεσαν να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις.
Η μεταξύ τους μάχη αναμένεται συναρπαστική και με αβέβαιο νικητή. Ίσως, μάλιστα, είναι και εκείνη που θα κρίνει τον νικητή του ημιτελικού.
Ο αγώνας
Ο Παναθηναϊκός μπαίνει ως φαβορί στο ματς, αλλά τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Οι «πράσινοι» φέτος έχουν δείξει ότι ξέρουν να ξεπερνούν τις δυσκολίες, ότι μπορούν να προσαρμόζονται στο παιχνίδι του αντιπάλου και ότι έχουν βρει ισορροπίες στο ρόστερ τους, ισορροπίες που έλειπαν πέρσι (όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας). Όμως, απέναντί τους θα βρουν μια ομάδα που αρέσκεται στο να παίζει παρόμοιο με τον Παναθηναϊκό μπάσκετ και είναι η πιο σκληρή ομάδα στην Ευρώπη.
Η Σιένα μπορεί να πνίξει κάθε αντίπαλο με την άμυνά της, το έκανε άλλωστε 3 συνεχόμενες φορές με τον Ολυμπιακό στα προημιτελικά. Το ίδιο κατάφερε και ο Παναθηναϊκός με την Μπαρτσελόνα, δείχνοντας ότι οι δύο ομάδες έχουν πολλές ομοιότητες. Αμφότερες προτιμούν το κοντρολαρισμένο μπάσκετ, αλλά αν βρουν γήπεδο τρέχουν, ιδίως με Καλάθη και ΜακΚάλεμπ.
Τεσσάρια που κάνουν τη διαφορά (Φώτσης, Μπατίστ-Λαβρίνοβιτς), δυαροτριάρια εργάτες (Σάτο-Χέρστον,Μος), βάθος πάγκου και δύο προπονητές που αποτελούν την αφρόκρεμα της Ευρώπης, οι καλύτεροι εκπρόσωποι της γενιάς του ο καθένας.
Η Σιένα μοιάζει ικανοποιημένη και άνετη στο ρόλο του αουτσάιντερ, ενώ ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να διαχειριστεί το χαρακτήρα του φαβορί στο ματς, κάτι που τόσα χρόνια έχει μάθει πολύ καλά να κάνει.
Το ματς μοιάζει ότι πολύ δύσκολα θα ξεφύγει υπέρ της μιας ή της άλλης ομάδας, αφού και οι δύο είναι «μετρ» στο να ελέγχουν το ρυθμό και να φέρνουν το ματς στα μέτρα τους. Ο αγώνας μοιάζει ότι θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες που έχουμε για έναν μεγάλο ημιτελικό, που φαντάζει ότι θα είναι εξοντωτικός σωματικά και ψυχολογικά και για τους δύο.
And the winner is… οριακά ο Παναθηναϊκός. Ανάμεσα σε δύο ομάδες που μοιάζουν αρκετά και σε πολλά στοιχεία τους, ο Παναθηναϊκός φαίνεται πως έχει καλύτερη ποιότητα σε συγκεκριμένες μονάδες για να πάρει τη νίκη στο ματς. Μιλώντας για συγκεκριμένα στοιχεία που θα κρίνουν τον αγώνα θα πρέπει να σταθούμε στη μάχη Μπατίστ-Λαβρίνοβιτς, Στόουνρουκ-Φώτση, στο κατά πόσο ΜακΚάλεμπ και Γιάριτς θα σκοράρουν, στο αν η Σιένα θα μπορέσει να σταματήσει τον Διαμαντίδη ή να τον περιορίσει, στο αν θα παίξει ρόλο ο Μάριτς. Ποια άμυνα θα κάνει τη διαφορά, θα μπορέσει ένας από τους δύο προπονητές να ελέγξει το ρυθμό;
Με δυο ομάδες που έχουν μάθει να ελέγχουν το ρυθμό σε κάθε αγώνα που παίζουν, η απώλεια αυτού ίσως φανεί καθοριστική, όσο δύσκολο κι αν είναι να δούμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει. Ο Παναθηναϊκός καλείται να επιβεβαιώσει στο παρκέ το ρόλο του φαβορί και όλα δείχνουν ότι μπορεί. Όμως, απέναντί του έχει την πιο σκληρή ομάδα της Ευρώπης και για να προκριθεί θα πρέπει να βρει απάντηση στα 6 «καυτά» ερωτήματα που αναφέραμε πιο πάνω.
Νίκος Κουσούλης