Επίδειξη δύναμης έκανε η Μακάμπι στο δεύτερο ημιτελικό του φάιναλ φορ, όπου διέλυσε τη Ρεάλ Μαδρίτης με 82-63. Οι Ισραηλινοί μπόρεσαν επί σχεδόν τρεις περιόδους να αντεπεξέλθουν στο πολύ σκληρό και απίστευτα αργό παιχνίδι της Ρεάλ για να κάνουν στη συνέχεια το «κομμάτι» τους όταν βρήκαν χώρους για να τρέξουν. Μόλις τα κατάφερε η Μακάμπι να κάνει το παιχνίδι της το ματς είχε τελειώσει μέσα σε 2 λεπτά και η συνέχεια ήταν διαδικαστική με τους Ισραηλινούς να ανεβάζουν τη διαφορά ως και τους 23 πόντους.
Τεράστιο παιχνίδι από τον Τσακ Έιντσον, που έδειξε για ακόμα μια φορά ότι είναι παίκτης-ορχήστρα και ανέλαβε δράση την κατάλληλη στιγμή, οδηγώντας την ομάδα του στον θρίαμβο με μια μοναδική παράσταση εντός γηπέδου. Πάρα πολύ καλός ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης, που ακολούθησε τον Έιντσον σε απόδοση και πρόσφερε πολλά στην πρόκριση της Μακάμπι.
Η Ρεάλ έμοιαζε με μικρή ομάδα που απλώς προσπαθούσε να καθυστερήσει το αναπόφευκτο, αλλά φαινόταν ότι δεν θα τα καταφέρει. Ο Μολίν την έχει «κοντύνει» πολύ και σίγουρα τα πλάνα των Ισπανών στον Μεσίνα στις εξέδρες θα «πόνεσαν» πολλούς φίλους της «βασίλισσας».
Η Μακάμπι θα κοντραριστεί με τον Παναθηναϊκό στον τελικό της Κυριακής, έχοντας κερδίσει ως τώρα τις εντυπώσεις στο φάιναλ φορ, καθώς έπαιξε (έστω και για ενάμισι δεκάλεπτο) πολύ καλό μπάσκετ. Όμως, θα γελάσει καλύτερα όποιος γελάσει τελευταίος… την Κυριακή σε έναν τελικό πολυαναμενόμενο και αμφίρροπο.
Το πρώτο ημίχρονο
«Τραγικό» ήταν το παιχνίδι στο ξεκίνημα με τη Ρεάλ να καταφέρνει να επιβάλλει το ρυθμό της, δηλαδή… ξύλο, ξύλο, ξύλο. Αργές επιθέσεις, σκληρές άμυνες, δύο ομάδες μπλοκαρισμένες στον μοναδικό τρόπο με τον οποίο οι Μαδριλένοι θα μπορούσαν να κερδίσουν. Το ενδιαφέρον στοιχείο ήταν ότι η Μακάμπι ακολουθούσε χωρίς να έδειχνε πως την ενοχλεί, ίσως σίγουρη πως κάποια στιγμή θα έκανε το ξέσπασμα.
Έτσι, είδαμε η Μακάμπι να «σπάει» τον πολύ τσαμπουκά των Ισπανών στην αρχή του ματς με 2 αντιαθλητικά φάουλ, δύο φάουλ… φάιναλ φορ! Το σκορ έμεινε στο 5-8 στα πρώτα 3,5 λεπτά του ματς, αλλά στη συνέχεια η Μακάμπι ήλεγξε το σκορ ως το ξέσπασμά της.
Προσπέρασε με 14-12, παρότι ο Πάργκο ήταν μετριότατος με αρκετά λάθη στην αρχή. Ο Τόμιτς ήταν ξεκάθαρο ότι δεν μπορούσε να μαρκάρει τον Σχορτσανίτη (τον έπαιζε λάνθασμένα με το σώμα, ενώ ο Φίσερ τον άφηνε να γυρίσει και τον έπαιζε ψηλά για την τάπα) και η Μακάμπι ήλεγχε το ματς, που ήταν χωρίς ρυθμό στο πρώτο δεκάλεπτο.
Το πρώτο ξέσπασμα των Ισραηλινών ήρθε στην αρχή της δεύτερης περιόδου για το 22-14. Όμως, η Ρεάλ με τον Ρέγιες σε μεγάλη μέρα και 2 τρίποντα του Πριτζιόνι ισοφάρισε σε 24-24 για να πάει το ματς στο 28-27. Μοιρασμένο ως εκείνη τη στιγμή, αφού ξεκίνησε με 20-4 ranking για τη Μακάμπι και συνεχίστηκε με 5-20 για τη Ρεάλ!
Στο 32-29 του ημιχρόνου η Ρεάλ είχε καταφέρει να μείνει μέσα στο ματς από τα πολλά περισσότερα ριμπάουντ της (η καλύτερη ομάδα στην Ευρωλίγκα). Ήταν μπροστά με 17-24 στα ριμπάουντ, έχοντας 10 επιθετικά έναντι μόλις ενός της Μακάμπι. Όμως, οι Ισραηλινοί φαινόταν ότι ήταν σε καλύτερη κατάσταση στο ματς, αφού σούταραν 5/9 τρίποντα και 8/17 δίποντα, την ώρα που η Ρεάλ πετούσε την μπάλα: 2/10 τρίποντα και 9/28 δίποντα, δηλαδή οι Ισπανοί έχαναν με 3 πόντους παρότι είχαν κάνει 12 περισσότερα εντός παιδιάς σουτ (και η Μακάμπι είχε βάλει 1 βολή όλη κι όλη στο ημίχρονο).
Το δεύτερο μέρος
Το ματς έδινε την αίσθηση ότι θα ανοίξει μόλις η Μακάμπι μπορέσει να βρει ρυθμό. Αυτό φάνηκε να γίνεται με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου όταν οι Ισραηλινοί πήγαν στο 40-32 αλλά δύο κολλητά τρίποντα από Λιουλ και Πριτζιόνι μείωσαν ξανά σε 42-38.
Αυτό που δεν έγινε τις δυο πρώτες φορές το κατόρθωσε η Μακάμπι στο τρίτο της ξέσπασμα, το ξέσπασμα του Έιντσον. Ο Αμερικανός για ένα δίλεπτο ήταν σα να βρίσκεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου… ταυτόχρονα, έκλεβε μπάλες, έβαζε τρίποντα, κέρδιζε φάουλ και σχεδόν μόνος του έγραψε το 53-43 με τη Μακάμπι να ξεφεύγει για πρώτη φορά με 10 πόντους.
Ο τελευταίος ρόγχος της Ρεάλ ήρθε στο 53-47 αλλά φαινόταν πια ότι την έχει πάει το… ποτάμι. Καλάθι ο Πάργκο πριν βγει η 3η περίοδος για το 55-47, τέσσερα απανωτά τρίποντα η Μακάμπι σε μια φάση μετά από 3 επιθετικά ριμπάουντ για να σκοράρει ο Έιντσον και 60-47. Το ματσάκι είχε κάνει φτερά για τον Μολίν που κοιτούσε ανήμπορος.
Ο Μπλου έκανε το 66-49 και ο ημιτελικός έγινε διαδικαστικός στα τελευταία 6 λεπτά του. Η διαφορά έφτασε στους 20 πόντους από τον Σχορτσανίτη στο 71-51, στους 23 πόντους (79-56) από το τρίποντο του Πνίνι, ενώ ο τεράστιος Ντέρικ Σαρπ έβαλε με δικό του τρίποντο το κερασάκι στην κατακίτρινη τούρτα της Μακάμπι στο 82-60 μέσα σε αποθέωση.
Κάπου πίσω από το φαινομενικά προβληματισμένο προσωπείο, ο Ετόρε Μεσίνα στις εξέδρες μειδιούσε δικαιωμένος…
Ο απολογισμός του ημιτελικού
Ο δεύτερος ημιτελικός δεν μας έδειξε κάτι διαφορετικό από αυτό που περιμέναμε. Είδαμε μια μεγάλη ομάδα και μία που πήγαινε να καταστρέψει το μπάσκετ για να πάρει το ματς στους 60 πόντους. Η Ρεάλ του Μολίν είναι «μικρή» ομάδα όπως παίζει, εγκλωβίζοντας τους αστέρες της σε μπάσκετ που δεν αρμόζει στις ικανότητές τους.
Η Μακάμπι πολύ εύκολα μπόρεσε να ξεπεράσει τα εμπόδια του Μολίν, εγκλωβίζοντας τη Ρεάλ στη ζώνη του Μπλατ στο πρώτο ημίχρονο και καθαρίζοντας το ματς στο 3ο της ξέσπασμα. Μόλις βρήκε χώρο να τρέξει ο αγώνας τελείωσε με τυπικές διαδικασίες λες και η Ρεάλ δεν είναι ισπανική ομάδα, λες και δεν θα μπορούσε ούτε για 2 λεπτά να ακολουθήσει σε γρήγορο ρυθμό.
Απ’ την άλλη, είδαμε ότι η Μακάμπι, που όλη τη χρονιά φέτος παίζει το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη, θέλει 2 λεπτά για να διαλύσει μια ομάδα στο φάιναλ φορ. Αυτό σίγουρα «φοβίζει» και δείχνει στον Παναθηναϊκό ότι δεν θα πρέπει να χάσει τον έλεγχο του ρυθμού ούτε για ένα λεπτό στον τελικό, καθώς το επιθετικό ταλέντο των Ισραηλινών είναι αξιοθαύμαστο. Ο Μολίν δεν είχε απάντηση και η Ρεάλ πέταξε λευκή πετσέτα χωρίς καν να το παλέψει.
Με τη γλώσσα των αριθμών
Η Μακάμπι ισορρόπησε τα ριμπάουντ στο δεύτερο μέρος, με τη Ρεάλ να τα ελέγχει (34-39 τελικά), ενώ οι ασίστ ήταν μοιρασμένες (15-13 υπέρ της Μακάμπι). Οι Ισραηλινοί έκαναν μόλις 10 λάθη (14 η Ρεάλ) αλλά η τεράστια διαφορά ήταν στην ψυχολογία των δύο ομάδων.
Η Μακάμπι σούταρε με 53% στα δίποντα και 52% στα τρίποντα, ενώ η Ρεάλ με 32% στα δίποντα και 30% στα τρίποντα, γεγονός που δείχνει το άγχος της, το πόσο καλύτερα προετοιμασμένη (ψυχολογικά) ήταν η Μακάμπι, αλλά και τη σωστή άμυνα των Ισραηλινών.
Σε ατομικό επίπεδο
Η Μακάμπι ευτύχησε να έχει τον Τσακ Έιντσον σε καταπληκτικό βράδυ με τον τρομερό Αμερικανό να κάνει το καλύτερό του ranking φέτος (33) την κατάλληλη στιγμή, ενώ έκανε και ρεκόρ κλεψιμάτων για έναν αγώνα στο φάιναλ φορ. Είχε 19 πόντους, 9 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 6 κλεψίματα και 6 κερδισμένα φάουλ με 3/5 δίποντα, 3/4 τρίποντα και 4/5 βολές!
Από κοντά και ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης, που σε 19 λεπτά είχε 16 πόντους και 5 ριμπάουντ με 7/11 δίποντα, κάνοντας τον Τόμιτς να μοιάζει με… παιδάκι. Ο Πάργκο είχε καλές και κακές στιγμές επιθετικά, αλλά ήταν παρών στις πιο σημαντικές στιγμές της Μακάμπι με 13 πόντους, 3 ριμπάουντ και 7 ασίστ, ενώ Μπλου και Πνίνι πυροβολούσαν από παντού με 6/12 τρίποντα, 10 και 14 πόντους αντίστοιχα.
Απ’ την άλλη ο Μολίν έδειξε μια από τα ίδια. Καμία φαντασία, αργά αργά, η μπάλα στον Τόμιτς κι ό,τι γίνει. Ευτύχησε να έχει τον Ρέγιες σε απίστευτη βραδιά, ο Ισπανός κατά διαστήματα πάλευε μόνος του (15 πόντοι, 14 ριμπάουντ), αλλά Πριτζιόνι, Ροντρίγκεθ δεν βρήκαν ρυθμό, ενώ ο Λιουλ ασφυκτιούσε στην άμυνα της Μακάμπι. Ο Τάκερ τα έσπασε, ξεκίνησε με 0/7 και σκόραρε στο τελευταίο δίλεπτο, ενώ ο Σουάρεθ και ο Μίροτιτς έδειξαν ότι δεν ήταν έτοιμοι για τέτοιο ματς. Ο Φίσερ ήταν μέτριος και εκτός κλίματος αλλά δεν αγωνίστηκε και πολύ, αφού Τόμιτς (17 πόντοι, 6 ριμπάουντ) και Ρέγιες ήταν οι καλύτεροι της Ρεάλ.
Σίγουρα ο Μολίν έχει τεράστια ευθύνη που σε έναν αγώνα στον οποίο το αντίπαλο τριάρι του έβαλε 19 πόντους με 2 άστοχα σουτ και έκανε 33 ranking δεν δοκίμασε πάνω του τον Σέρχι Βιδάλ που είναι αρκετά καλός αμυντικός, ενώ επίσης ελέγχεται για τη μη χρησιμοποίηση του Βελίτσκοβιτς και του Μπέγκιτς σε ένα ματς το οποίο έχασε με κατεβασμένα χέρια. Αλλά, δεν… ανακαλύψαμε την Αμερική. Για τις δυνατότητες του Μολίν τα λέμε από τη στιγμή που ανέλαβε τη Ρεάλ.
Η κάρτα του ματς
Τα δεκάλεπτα: 14-12, 32-29, 55-47, 82-63
Μακάμπι (Μπλατ): Πάργκο 13 (2τρ. 7ασ.), Χέντριξ 6 (6ρ.), Σαρπ 3 (1), Μπλου 10 (2), Ελιάχου 1, Πνίνι 14 (4), Μπουρστάιν, Έιντσον 19 (3τρ. 8ρ. 6κλ.), Μάτσβαν, Σχορτσανίτης 16 (5ρ.)
Ρεάλ Μαδρίτης (Μολίν): Τόμιτς 17 (6ρ.), Πριτζιόνι 9 (3), Σουάρεθ 8 (2), Ρέγιες 15 (14ρ.), Μίροτιτς, Ροντρίγκεθ, Φίσερ 2, Λιουλ 9 (1), Τάκερ 3 (1).