Πολύ γρήγορα πήρε πίσω το πλεονέκτημα έδρας το Ντάλας στη σειρά με τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, τους οποίους και κέρδισε εκτός έδρας στο 3ο ματς της σειράς με 87-93, μετά από έναν ιδιαίτερο αγώνα, που μας έδειξε πολλά για τη σειρά.
Πλέον, οι Μάβερικς είναι και πάλι το φαβορί της σειράς, καθώς έδειξαν ότι μπορούν να πάρουν ένα ματς εκτός έδρας, ακόμη κι όταν όλα τους πάνε ανάποδα. Η διαιτησία ήταν κάτω του μετρίου, ο Νοβίτσκι έφαγε το ξύλο της ζωής του και δεν σούταρε βολή σε όλο το ματς από φάουλ σε προσπάθεια (!), ενώ ήταν και πολύ άστοχος (αφού στα μισά του σουτ γινόταν φάουλ).
Όμως, οι Μάβερικς έπαιξαν εκπληκτική άμυνα και χρησιμοποίησαν τα όπλα τους για να κερδίσουν το ματς. Αγωνίστηκαν με 10 παίκτες που σκόραραν και οι 10, είχαν τον Σον Μάριον σε πολύ καλή μέρα, επιθετικά κι αμυντικά, ενώ ο Κιντ ήταν καταπληκτικός στην οργάνωση του παιχνιδιού. Ο Τσάντλερ κέρδισε τις περισσότερες μάχες στις ρακέτες (15 ριμπάουντ, τα 6 επιθετικά), ενώ ο Στίβενσον έκανε πολύ καλό παιχνίδι.
Έτσι, πέρασε απαρατήρητο το νέο κάκιστο παιχνίδι του Τέρι, που είχε 3/12 σουτ και πολλές λανθασμένες κινήσεις και αργοπορημένες αντιδράσεις στο παρκέ, ενώ οι Μάβερικς κατάφεραν να ξεπεράσουν το γεγονός ότι σούταραν ελάχιστες βολές σε σχέση με τους αντιπάλους τους.
Μέχρι να αρχίσουν τα εσκεμμένα φάουλ των Θάντερ στο τελευταίο λεπτό για να σταματήσουν το χρόνο, οι βολές στο ματς ήταν 9/12 για τους Μάβερικς και 32/36 για τους Θάντερ! Κι όμως η Οκλαχόμα Σίτι έχανε σε όλο το ματς με διαφορές μεγαλύτερες των 10 πόντων. Η τόσο μεγάλη διαφορά στις βολές έγκειται στο γεγονός ότι Ουέστμπρουκ και Ντουράντ «έπαιρναν» την κάθε επαφή (είχαν μαζί 23/25 βολές), ενώ απ’ την άλλη, όπως προαναφέρθηκε, ο Νοβίτσκι δεν σούταρε βολή από φάουλ που κέρδισε σε προσπάθειά του σε όλο το ματς. Είχε 3/3, μία από τεχνική ποινή και 2/2 στο τέλος που οι Θάντερ σταματούσαν το χρόνο. Σε όλο το ματς κέρδισε μόλις 1 φάουλ σε προσπάθεια, πριν το σουτ, που δεν τον πήγε στις βολές.
Αποτέλεσμα αυτού να μπει στην 4η περίοδο εξαντλημένος και με 3/12 εντός παιδιάς. Όμως, έδειξε σε όλους ότι είναι ο ηγέτης αυτής της ομάδας. Σε ένα κακό επιθετικά βράδυ, σε ένα βράδυ που είχε εκνευριστεί από το πρώτο ημίχρονο επειδή κανείς δεν του σφύριζε τα φάουλ που του γίνονταν, τον είδαμε σε κάθε επίθεση στην 4η περίοδο να ζητά από τον Κιντ να οργανώσει και να του δώσει την μπάλα.
Δικό του το καλάθι για το 68-80 (7:22 πριν το τέλος) όταν οι Θάντερ πλησίασαν για πρώτη φορά στους 10 (έχαναν με 21 πόντους στην 3η περίοδο), δικό του το καλάθι για το 74-82 (5:14) όταν οι Θάντερ μείωσαν για πρώτη φορά στους 6, δικό του το 75-84 (3:57), δικό του και το καλάθι που σφράγισε τη νίκη στο 80-88 (42 δευτερόλεπτα πριν το τέλος), συν 2 βολές για το 85-91 στα 23 δευτερόλεπτα.
Την ώρα που οι απόψεις… διίστανται για το αν ο Ντουράντ «κρυβόταν» στο 4ο δωδεκάλεπτο ή αν ο Ουέστμπρουκ απλώς είχε βάλει τις γνωστές παρωπίδες και δεν μπορούσε να ηρεμήσει και να συμπεριλάβει στο επιθετικό παιχνίδι τον καλύτερο παίκτη της ομάδας του, ο Γερμανός δεν άφησε τίποτα στην τύχη. Απαιτούσε την μπάλα και έδωσε στην ομάδα του τη νίκη με καθοριστικά σουτ.
Οι Θάντερ είχαν το απερίγραπτο 1/17 τρίποντα στο ματς, κάποια από αυτά ελεύθερα σουτ, δείχνοντας όσο περνούσε η ώρα ότι είχαν πολύ άγχος και δεν ήταν πνευματικά έτοιμοι για την πρόκληση. Πάλι καλά που μπήκε το τελευταίο, αλλιώς θα έσπαγαν το αρνητικό ρεκόρ της Γιούτα (0/14). Μέσα σε όλα ο Ντουράντ είχε 0/8 για να φτάσει τα 0/13 συνεχόμενα στα τελευταία δύο ματς.
Μιας και ο λόγος για τρίποντα, την παραμονή του αγώνα ο Πέτζα (θυμωμένος που είχε χάσει το σουτ στο 100-104 στο 2ο ματς) έκανε δύο σετάκια (από 100 το καθένα) σε τρίποντα. Το αποτέλεσμα; 94/100 στο πρώτο και 96/100 στο δεύτερο. Τρίποντα πάντα, μην μπερδεύεστε! Μάλιστα σε ένα από τα δύο σετ έβαλε 48 συνεχόμενα! Το σχόλιο του Αμερικανού σπορκάστερ έγραψε: «Μιλάμε για 48 συνεχόμενα τρίποντα! Εδώ οι περισσότεροι παίκτες στο NBA δεν θα έβαζαν 48 συνεχόμενα λέι απ»!
Γκάφα του Ρόουζ ή κακή δημοσιογραφία;
Ο Ντέρικ Ρόουζ κατάφερε μέσα στη σειρά με τους Χιτ να ανοίξει άλλα ζητήματα γι’ αυτόν και την ομάδα του, αλλά και το NBA. Το περιοδικό του ESPN (τεύχος 16ης Μαΐου) περιείχε δημοσκόπηση ανάμεσα σε αθλητές με την εξής ερώτηση: «Πόσο μεγάλο θέμα είναι το παράνομο ντοπάρισμα στο άθλημά σας;». Οι παίκτες έπρεπε να απαντήσουν με βαθμολογία από 1 ως το 10, με το 1 να σημαίνει «Τι είναι ντοπάρισμα;» και το 10 «όλοι ντοπάρονται!».
Ο Ρόουζ απάντησε: «Επτά. Είναι τεράστιο θέμα και θεωρώ ότι χρειαζόμαστε ένα ισότιμο επίπεδο παιχνιδιού, όπου κανείς δεν θα έχει το πλεονέκτημα απέναντι στους υπόλοιπους παίκτες».
Εν ολίγοις έβγαλε το NBA στη σέντρα και θα μπορούσαν τα σχόλιά του να καταφέρουν τεράστιο πλήγμα στην εικόνα της λίγκας, τόσο μεγάλο που να καταστρέψουν την αξιοπιστία της. Όμως, αν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά, μάλλον τη «ζημιά» την έκαναν οι δημοσιογράφοι του ESPN.
Πρώτον, πράγμα πολύ παράξενο, κανείς δεν έψαξε το θέμα, να πάρει αναλυτικές δηλώσεις από τον Ρόουζ, σε κάτι που ξεκάθαρα θα ήταν το θέμα της χρονιάς. Δεύτερον, ο Ουέιντ σε παρόμοια ερώτηση (όχι από το ESPN) απάντησε ότι το NBA δεν έχει κανένα πρόβλημα με στεροειδή και ότι «είναι κάτι που δεν έχω συναντήσει ποτέ στην καριέρα μου στο μπάσκετ. Δεν το έχω δει ποτέ. Δεν νομίζω ότι γίνεται».
Λίγο αργότερα, εκπρόσωπος των Μπουλς είπε ότι ο Ρόουζ δεν αναφερόταν σε τωρινό πρόβλημα του NBA. Πολλοί πρόλαβαν να κατηγορήσουν τον παίκτη πώς μπορεί να ξέρει κάτι τέτοιο όταν βρίσκεται μόλις 3 χρόνια στη λίγκα, αλλά ο Ρόουζ, μέσω τρίτου προσώπου απάντησε ότι η ερώτηση που του έγινε δεν ήταν αυτή που εμφανίστηκε στο περιοδικό αλλά η «Πόσο μεγάλο πρόβλημα θα ήταν αν υπήρχε ανεξέλεγκτη χρήση στεροειδών στο NBA;».
Το θέμα είναι ότι το ESPN (και πολλά άλλα μέσα) ακολουθούν τέτοια τακτική πολλές φορές, δηλαδή να προσαρμόζουν τις ερωτήσεις κατόπιν εορτής ώστε να ταιριάζουν στις απαντήσεις, αλλά χωρίς βίντεο ή μαγνητοφώνηση του τι ειπώθηκε ανάμεσα στον δημοσιογράφο και τον παίκτη, είναι δύσκολο να βγει άκρη. Το θέμα είναι ότι από δικό του λάθος ή από βλακεία του περιοδικού ο Ρόουζ… έμπλεξε και έμπλεξε και τον Στερν μαζί του σε μια φήμη που μόνο κακό μπορεί να κάνει στη λίγκα.
Νίκος Κουσούλης