Home / ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ / Η αρρυθμία του Κασούν

Η αρρυθμία του Κασούν

Δημοσιεύτηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2008

Πολύ μεγάλο θέμα δημιουργήθηκε πρόσφατα με το καρδιακό πρόβλημα που εμφάνισε ο διεθνής Κροάτης της Μπαρτσελόνα, Μάριο Κασούν. Λόγω των ατυχών περιστατικών που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια με αθλητές να καταλήγουν ακόμη και μέσα στον αγωνιστικό χώρο, η υπόθεση έλαβε τεράστιες διαστάσεις, αν και η πλευρά των γιατρών του παίκτη εμφανίζεται τώρα καθησυχαστική. Ας δούμε, όμως, τι πρόβλημα αντιμετωπίζει ο δυναμικός σέντερ και κατά πόσο η ανησυχία ήταν δικαιολογημένη.

 

Για τον Κασούν, διαγνώστηκε ότι εμφάνισε παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία. Αυτή είναι μια μορφή αρρυθμίας, δηλαδή διαταραχή του ρυθμού με τον οποίο «χτυπάει» η καρδιά του οργανισμού. Μπορεί να είναι μόνιμο εύρημα σε έναν άνθρωπο ή να εμφανιστεί ξαφνικά, και ενίοτε δημιουργεί στον πάσχοντα αίσθημα προκάρδιων παλμών (αυτό που λέμε «φτερουγίσματα»). Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με μια διαταραχή της αναπνοής (αρκετές φορές συνυπάρχει, ενώ παίζει ρόλο και το ξαφνικό άγχος), πρέπει να ένιωσε ο Κροάτης μπασκετμπολίστας κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Γκραν Κανάρια, με αποτέλεσμα να του προκληθεί ανησυχία. Ο ίδιος δήλωσε ότι: «Ήταν δύσκολα επειδή κάποιες φορές νόμιζα ότι η καρδιά μου θα ξεριζωθεί και θα βγει από το στέρνο μου».

Η συγκεκριμένη αρρυθμία είναι μία έκτοπη ταχυκαρδία, οφείλεται δηλαδή στο ότι μια περιοχή εκτός της μικρής περιοχής της καρδιάς, λόγω αυξημένης ευαισθησίας σε ερεθίσματα, «προλαβαίνει» το κανονικό ερέθισμα. Η έννοια «υπερκοιλιακή» έχει το νόημα ότι αυτή η περιοχή βρίσκεται υψηλότερα των κοιλιών της καρδιάς.

Η παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία, και γενικώς, οι έκτακτες συστολές, όπως χαρακτηρίζονται, στα φυσιολογικά άτομα δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Αποδίδονται στο άγχος (συχνό αίτιο για αθλητές), το κάπνισμα, τη λήψη καφέ ή άλλων διεγερτικών ουσιών. Ανταποκρίνονται πλήρως σε μια συμπτωματική θεραπεία και δεν ανησυχούν τον ασθενή. Όμως, αυτές οι καταστάσεις μπορεί να αποκτήσουν μεγάλη κλινική και διαγνωστική σημασία εάν συνοδεύουν καρδιακές παθήσεις. Σε ανθρώπους με αθηροσκλήρυνση, με πρώιμη καρδιακή ανεπάρκεια, με πιθανότητα εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου ή δηλητηρίαση από φάρμακα για το καρδιαγγειακό σύστημα (π.χ. δακτυλίτιδα), αυτού του τύπου οι έκτακτες συστολές προαναγγέλλουν σοβαρή πάθηση.

Το σημαντικό, λοιπόν, για τον Μάριο Κασούν και ο λόγος που αποφασίστηκε να παραμείνει για 3 εβδομάδες εκτός αγωνιστικής δράσης ήταν, αφού μπήκε η διάγνωση της υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας, να γίνει ένας πλήρης και εξονυχιστικός έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν συνυπάρχει οργανικό πρόβλημα. Τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι γιατροί στην Ισπανία είναι ενθαρρυντικά και καθησυχαστικά και όλα δείχνουν ότι ο «θηριώδης» σέντερ με το «κεντημένο» κορμί θα μπορεί σύντομα να ξαναπροσφέρει τις υπηρεσίες του στην ομάδα της Καταλονίας, αρχίζοντας ίσως και από το επερχόμενο Copa del Rey.

Αντώνης Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Οι τραυματισμοί της εβδομάδας

  Το Age of Basketball σας παρουσιάζει τους σημαντικότερους τραυματισμούς (αυτούς που αποτελούν την πιο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *