Ανοιχτούς λογαριασμούς άφησαν οι ομάδες του Ε Ομίλου μετά τα αποτελέσματα της προτελευταίας αγωνιστικής της δεύτερης φάσης. Οι Γάλλοι παρέμειναν αήττητοι καθώς κέρδισαν τους Λιθουανούς με 73-67, ενώ οι Γερμανοί κέρδισαν με το ίδιο ακριβώς σκορ τους Τούρκους για να μείνουν ζωντανοί στο παιχνίδι της πρόκρισης. Οι Ισπανοί έκαναν την πλάκα τους με την απαράδεκτη Σερβία, την οποία και σκόρπισαν με 84-59.
Όπως αναμενόταν, η Κυριακή θα είναι «κόλαση» και στους 3 αγώνες. Η πρώτη θέση θα κριθεί στο Ισπανία-Γαλλία της τελευταίας αγωνιστικής, ενώ οι άλλες 4 του ομίλου θα παλέψουν για 2 θέσεις πρόκρισης, ανάλογα με τα αποτελέσματα του Τουρκία-Σερβία και του Λιθουανία-Γερμανία. Γερμανοί και Λιθουανοί κρατούν τη μοίρα τους στα χέρια τους, αφού με νίκες (και ίσως και διαφορές πόντων) προκρίνονται ανεξαρτήτως του άλλου ματς, ενώ παίζουν τελευταίες χρονικά και θα ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να περάσουν.
Ε Όμιλος
Ισπανία – Σερβία 84-59 (43-32)
Π. Γκασόλ 26π. 8ρ. 3ασ. 2κ., Μ. Γκασόλ 20π. 10ρ., Ναβάρο 14π. 5ασ., Καλντερόν 8π. 5ρ. 3ασ. // Κρστιτς 12π. 7ρ., Σαβάνοβιτς 11, Τεόντοσιτς 6π. 3ρ. 6ασ.
Περίπατο έκανε η Ισπανία εναντίον των Σέρβων που απλώς δεν… έβγαζαν νόημα στο πώς προσέγγισαν το παιχνίδι. Ο Ίβκοβιτς έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο, οι παίκτες του ήταν ακόμα χειρότεροι. Οι Σέρβοι έκαναν 12 λάθη και έπαιξαν αεράμυνα (7 λάθη η Ισπανία, 3 κλεψίματα οι Σέρβοι), έχασαν με 40-29 τα ριμπάουντ, χάνοντας το 38% των ριμπάουντ στην άμυνά τους, ενώ σε κανένα σημείο του αγώνα δεν έδειξαν ότι μπορούν να χτυπήσουν την Ισπανία.
Μια Ισπανία που και πάλι έπαιξε με 3 παίκτες, τους τρεις ίδιους με τους οποίους παίζε σε όλη τη διοργάνωση. Μάλιστα ο Παού είχε 2 φάουλ από το τρίλεπτο του αγώνα, αλλά οι Σέρβοι έκαναν 20 λεπτά να του πάρουν το 3ο! Ο Ίβκοβιτς επιβεβαίωσε τα όσα υπονοούσε πριν το Ευρωμπάσκετ ότι έχει πάρει μαζί του Μαριάνοβιτς και Πάουνιτς για το ματς με τους Ισπανούς, αλλά έκανε μια τρύπα στο νερό μαζί τους.
Ο Μαριάνοβιτς μπήκε στο παρκέ για να μαρκάρει τον… Παού Γκασόλ, που του σκόραρε πάρα πολύ εύκολα, ενώ όταν άλλαξε στον Μαρκ και πάλι είχε πρόβλημα είτε λόγω κούρασης είτε λόγω αφηρημάδας (δυο φορές ξεχάστηκε τελείως στην άμυνα). Βεβαίως, όταν δεν είχε πατήσει παρκέ σε όλη τη διοργάνωση είναι φυσιολογικό να είναι τελείως εκτός ρυθμού, αφού και οι προπονήσεις είναι χαλαρές με αγώνες μέρα παρά μέρα. Οπότε δεν φταίει αυτός, αλλά κυρίως ο Ίβκοβιτς που τον είχε για 6 ματς στον πάγκο και τον έβαλε… να κερδίσει τους Ισπανούς.
Το ίδιο και με τον Πάουνιτς, ο οποίος είχε παίξει 21 λεπτά σε όλο το Ευρωμπάσκετ είχε 3 ματς να πατήσει παρκέ, είχε αγωνιστεί μόνο στα εύκολα με Λετονία και Ισραήλ, αλλά έπαιξε… 23 λεπτά με την Ισπανία! Σαν σε τρικυμία ήταν ο Ίβκοβιτς στον αγώνα κάνοντας αλλαγές χωρίς νόημα.
Όπως το ότι κράτησε τον Κρστιτς τόση ώρα στον πάγκο, ενώ με αυτόν ήταν στο -10 και με τον Πέροβιτς πήγε στο -20. Ότι ξέχασε τον Κέσελι και τον έβαλε μετά από 12 λεπτά ξανά στο παρκέ, κρύο και εκτός ρυθμού, ότι δεν έβαλε ούτε ένα δευτερόλεπτο τον Ράσιτς, την ώρα που Τεόντοσιτς, Τέπιτς, Πάουνιτς και Μάρκοβιτς είχαν 7 λάθη και 4/16 σουτ!
Σε ένα ντέρμπι όπως αυτό με τους Ισπανούς, ο Ίβκοβιτς έπαιξε 20 λεπτά τον Τεόντοσιτς, 20 τον Κρστιτς και 22 τον Σαβάνοβιτς, νούμερα που είναι χαμηλότερα του μέσου όρου λεπτών τους στη διοργάνωση (26, 25, 26 αντίστοιχα)!
Γενικά, ο Ντούντα μπορεί και να έκανε το χειρότερό του παιχνίδι εδώ και πολλά χρόνια. Όχι, βέβαια, ότι οι παίκτες του ήταν καλύτεροι. Να φανταστείτε ο Μπιέλιτσα είναι στους διακριθέντες με 4 πόντους με 1/5 εντός παιδιάς και 3 ριμπάουντ σε 19 λεπτά.
Άμυνα μηδέν, επίθεση προσχολικού επιπέδου, οι Σέρβοι με τους Ισπανούς έδειξαν αυτό που γράφαμε πριν το τουρνουά: ότι άπαξ και κάνουν συμβόλαια δεν γουστάρουν να βάλουν το χέρι τους στη φωτιά για την εθνική ομάδα.
Ακόμα και όταν γύρισαν από το -17 στο -9 και είχαν την μπάλα στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, δέχτηκαν σερί 14-0 από την Ισπανία και παράτησαν τον αγώνα! Αδιανόητα πράγματα. Ο Τεόντοσιτς βαριόταν και να σουτάρει, δεν έκανε τρίποντο σε όλο το ματς, ενώ σε όλα τα προηγούμενα είχε κάνει 4-9 τρίποντα ανά ματς και 6 κατά μέσο όρο!
Απ’ την άλλη μια Ισπανία που έπαιξε απίστευτα λογικά, χωρίς να κυνηγήσει το κάτι παραπάνω και γι’ αυτό ήταν τόσο αποτελεσματική. Είδε ότι η Σερβία δεν έπαιζε άμυνα στη ρακέτα (με τον Ίβκοβιτς να έχει πάρει Μαριάνοβιτς, Πέροβιτς για να κοντράρει τους Ισπανούς) και προσπαθούσε να παίξει μέσα από το ζωγραφιστό όσο πιο πολύ μπορούσε.
Ο Παού είχε 8/10 από τη ρακέτα, ο Μαρκ είχε 8/15 (με 4 άστοχα να είναι σουτάκια από τα 5-6 μέτρα χωρίς νόημα) δίποντα, εκ των οποίων 8/11 από τη ρακέτα και οι Ισπανοί έκαναν την πλάκα τους απέναντι σε μια ομάδα που δεν έπαιζε άμυνα.
Στα ανησυχητικά ότι είχαν και πάλι νεκρό διάστημα, κοντά 5 λεπτών, μετά το 70-41, στο οποίο οι Σέρβοι έτρεξαν 0-13 σερί, αλλά μπορεί να ήταν και από τη χαλάρωση. Ο αγώνας δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους κρίση. Απ’ την άλλη, αυτό που είδαμε και πάλι είναι ότι ο Ναβάρο κουράζεται πάρα πολύ μετά το πρώτο δεκαπεντάλεπτο αγώνα και κάνει άστοχα σουτ σε όλο το υπόλοιπο ματς. Ο Σκαριόλο θα έπρεπε να τον έχει ξεκουράσει περισσότερο και όχι να τον αφήσει σχεδόν 30 λεπτά στο παρκέ.
Όπως θα έπρεπε να έχει βγάλει και τον Ρούμπιο, όχι για να τον ξεκουράσει, αλλά γιατί ξεκάθαρα είναι ο αδύναμος κρίκος της ομάδας. Όταν είναι στο παρκέ οι Ισπανοί παίζουν με 4 στην επίθεση. Ο Σάδα είναι πολύ πιο ώριμος και καλύτερος, θα μπορούσε να του είναι πιο χρήσιμος.
Οι Ισπανοί κυνηγούν πια την πρωτιά του ομίλου με νίκη επί των Γάλλων, ενώ οι Σέρβοι αν δεν κερδίσουν τους Τούρκους μένουν απ’ έξω από την οκτάδα όπως τα κατάφεραν.
Γερμανία – Τουρκία 73-67 (23-26)
Κάμαν 20π. 7ρ., Νοβίτσκι 19π. 7ρ. 3ασ. 8κ.φ., Σβέτχελμ 14π. 3ρ., Σαφάρτζικ 10π. 5ρ. 5ασ.. Χάμαν 8π. 3ασ. // Ασίκ 19π. 11ρ., Καντέρ 11π. 3ρ., Τούρκογλου 9π. 3ρ. 3ασ., Πρέλντζιτς 7π. 3ρ. 7κ.φ., Ιλιασόβα 4π. 7ρ.
Μετά το προηγούμενο ματς της Γερμανίας με την Ισπανία, ο Ντιρκ Μπάουερμαν είπε: «Ο υπεραστέρας άφησε την καρδιά του στο παρκέ και πολεμούσε περισσότερο από κάθε άλλον. Αναγκάζεσαι να πεις: Μάγκες, έτσι δεν κάνουμε τίποτα». Οι παίκτες του τον άκουσαν και για πρώτη φορά στο τουρνουά στάθηκαν στο ύψος τους δίπλα σε Νοβίτσκι, Κάμαν.
Ο Χάμαν είχε σε 33 λεπτά 1 λάθος με 8 πόντους και 3 ασίστ, ο Σαφάρτζικ σε 31 λεπτά 2 λάθη με 10 πόντους, 5 ριμπάουντ και 5 ασίστ και ο Σβέτχελμ έβαλε 11 πόντους στην 4η περίοδο (14 συνολικά).
Δεδομένων αυτών δεν γινόταν να χάσουν οι Γερμανοί, παρότι ο Νοβίτσκι είχε πρόβλημα με φάουλ, έμεινε 5 λεπτά εκτός στην 3η περίοδο και έπαιξε στην 4η κάνοντας τον τροχονόμο για να μη χρεωθεί και το 5ο φάουλ. Όμως, όσα έφαγε πίσω, ή όσα φάουλ δεν έκανε για να μη δεχτεί καλάθι, τα πήρε μπροστά με πάσες για αμαρκάριστα σουτ του Σβέτχελμ, ή με τις βολές στο τέλος.
Ο Κάμαν έπαιξε πολύ καλά όταν ο Νοβίτσκι ήταν στον πάγκο με φάουλ, ενώ το μεγαλύτερο παράσημο για τη Γερμανία ήταν το γεγονός ότι μπλόκαρε πλήρως τον Ιλιασόβα, που ήταν εξαφανισμένος στον αγώνα.
Οι Τούρκοι ήταν οι… κλασσικοί Τούρκοι. Πιο αργοί και από τη Γερμανία, δεν εκμεταλλεύτηκαν ούτε την πληρότητα του ρόστερ τους, ούτε τα νεκρά διαστήματα των Γερμανών, όπως τα 9,5 λεπτά με 2 πόντους σε 1η και 2η περίοδο (το 4-0 έγινε 6-15). Οι Τούρκοι έτσι έπαιζαν και πέρσι, αλλά τότε ο Τάνιεβιτς έβγαζε τα καλύτερα στοιχεία των παικτών του στο παρκέ. Με τον Ενέ στον πάγκο, η Τουρκία παίζει μόνο με το ταλέντο και αυτό δεν φτάνει όταν ο αντίπαλος είναι τόσο καλός αμυντικά.
Το καλάθι του Καντέρ στο 15ο λεπτό έγραψε το 10-22 για την Τουρκία, που όμως μετά έχασε σε 5 λεπτά τον έλεγχο του αγώνα: 7 πόντοι από Νοβίτσκι και Κάμαν συν το τρίποντο του Χάμαν έφεραν το ματς στο 20-22. Στο δεύτερο ημίχρονο οι Γερμανοί πέρασαν μπροστά με τον Σαφάρτζικ για το 41-38 και το ματς ήταν οριακό ως το τέλος.
Ο Αρσλάν έκανε με τρίποντο το 50-49, αλλά μετά οι Γερμανοί έτρεξαν ένα 11-3 ως το 61-52, που τους έφερε στη θέση του οδηγού: δύο τρίποντα από τον Σβέτχελμ και δύο ενέργειες από Νοβίτσκι και Κάμαν έδωσαν διαφορά 9 πόντων στη Γερμανία, αλλά τα 4 φάουλ του Νοβίτσκι κόστισαν, καθώς ο Γερμανός αστέρας υπό το φόβο του 5ου δεν πάλευε στην άμυνα και οι υπόλοιποι δεν κάλυπταν το κενό στα ριμπάουντ.
Έτσι, ο Ασίκ έβαλε 10 συνεχόμενους πόντους για το 64-62, καθώς ούτε ο Κάμαν μπορούσε να τον μαρκάρει. Ο Νοβίτσκι είδε τη φάση και ο Σβέτχελμ έγραψε το 67-62 στα 50 δευτερόλεπτα και μετά οι Τούρκοι απέδειξαν ότι δεν έχουν κανενός είδους plays για τα τελευταία δευτερόλεπτα. Τέσσερις βολές του Νοβίτσκι και 2 του Χάμαν νωρίτερα έδωσαν τη νίκη στη Γερμανία.
Τι σημαίνει αυτή η νίκη; Οι Γερμανοί έχουν ελπίδες πρόκρισης, όπως και οι Τούρκοι. Για να προκριθούν οι Γερμανοί θα πρέπει να κερδίσουν τους Λιθουανούς με 11 πόντους και πάνω αν οι Σέρβοι νικήσουν τους Τούρκους, ή έστω και με 1 πόντο αν οι Τούρκοι νικήσουν τους Σέρβους. Αν οι Τούρκοι νικήσουν τους Σέρβους, τότε οι Λιθουανοί είναι αδιάφοροι όσον αφορά την πρόκριση (τους ενδιαφέρει η θέση μόνο) καθώς θα έχουν προκριθεί. Οι Τούρκοι προκρίνονται με νίκη επί των Σέρβων, μόνο αν η Λιθουανία κερδίσει τη Γερμανία, αλλιώς μένουν εκτός συνέχειας.
Λιθουανία – Γαλλία 67-73 (28-34)
Βαλανσιούνας 12π. 3ρ. 2ασ., Γιασάιτις 13π. 3ρ., Γιανκούνας 4π. 9ρ., Γιασικεβίτσιους 6π. 4ρ. 6ασ., Σονγκάιλα 9π. 3ρ. // Ντε Κολό 21π. 4ρ. 5ασ., Πάρκερ 19π. 3ρ., Νοά 9π. 13ρ., Μπατούμ 9π. 3ασ. 4κλ.
Μεγάλη νίκη για τους Γάλλους, που πήραν τους Λιθουανούς με 67-73 και συνεχίζουν αήττητοι στον όμιλο. Βέβαια, θα χρειαστούν άλλη μια νίκη για την πρωτιά (επί των Ισπανών) αλλά αυτό μικρή σημασία έχει, αφού εκείνο που μετρά είναι τα νοκ άουτ. Ιδίως αν οι Ρώσοι νικήσουν την Ελλάδα και βγουν και μαθηματικά πρώτοι, καθώς αυτοί μοιάζουν να είναι οι ομάδα που οι υπόλοιπες θέλουν να αποφύγουν από τη δική μας πλευρά.
Οι Γάλλοι ήταν καλύτεροι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, έπαιξαν ωραία άμυνα, έλεγξαν τα ριμπάουντ και μπλόκαραν τη λιθουανική επίθεση. Οι Λιθουανοί έκαναν μακράν το χειρότερο επιθετικά παιχνίδι τους στη διοργάνωση, καθώς σε κανένα σημείο του ματς δεν βρήκαν χώρους να τρέξουν όπως ήθελαν και να παρασύρουν τον αντίπαλο. Έβαλαν 67 πόντους, ενώ σε κανένα άλλο ματς ως τώρα δεν είχαν βάλει κάτω από 75. Μάλιστα τότε, με Τούρκους, είχαν κερδίσει.
Οι Γάλλοι λίγο πριν το ημίχρονο είχαν 9 πόντους διαφορά από τα δυο καλάθια του Πάρκερ και του Μπατούμ (21-30), ενώ οι Λιθουανοί έφτασαν στο 28-34 αλλά δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν περισσότερο ως την ανάπαυλα. Όμως, μέσα σε 5 λεπτά στην 3η περίοδο οι Λιθουανοί είχαν γυρίσει τον αγώνα, ο Γιασάιτις με τρίποντο έγραψε το 42-41 και ο Βαλανσιούνας έκανε το 44-41. Όμως, το ξέσπασμα για τους Λιθουανούς δεν ήρθε ποτέ. Η απουσία του Σονγκάιλα στην επανάληψη στοίχισε πολύ στην ομάδα του Κεμτζούρα, με τον Σονγκάιλα να είναι ο καλύτερος παίκτης των Λιθουανών στο πρώτο ημίχρονο.
Οι Γάλλοι είδαν τον Ντε Κολό να κάνει ό,τι θέλει στην 4η περίοδο και να βάζει 13 πόντους στην 4η περίοδο μέσα σε 5,5 λεπτά και κράτησαν το προβάδισμα ελέγχοντας το ματς. Στο 50-52 προσπέρασαν με τρίποντο του Ντε Κολό, μετά ξανασκόραραν και με το καλάθι του Πάρκερ πήγαν στο +6, ενώ ο Ντε Κολό έβαλε τον 21ο πόντο του για το 54-62.
Οι Λιθουανοί δεν είχαν αντίδοτο για τον Ντε Κολό και δεν εκμεταλλεύτηκαν καν τις δύο άστοχες βολές του Πάρκερ στο 1:46 πριν το τέλος με το σκορ στο 57-64. Έχασαν το αμυντικό ριμπάουντ και ο Νοά κάρφωσε για το +9 της Γαλλίας. Όμως, ο Σάρας δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Ασίστ στον Βαλανσιούνας για το 59-66, κλέψιμο Γιασάιτις και τρίποντο Γιασικεβίτσιους για το 62-66 με μπόλικο χρόνο, αφού όλα αυτά οι Λιθουανοί τα έκαναν σε 15 δευτερόλεπτα.
Ο Ντιο έβαλε 2 βολές, ο Πότσιους και ο Γιασάιτις έχασαν συνεχόμενα τρίποντα και το ματς έκανε φτερά με το λέι απ του Πάρκερ για το 62-70 με 40 δευτερόλεπτα για το φινάλε. Οι Λιθουανοί είχαν μόλις 30% στα τρίποντα, ενώ σούταραν και λίγες βολές, αφού δεν επιτίθονταν ορθολογικά. Έκαναν 16 λάθη, ενώ ανάγκασαν μόλις σε 10 τη Γαλλία, που είχε και 11 κλεψίματα!
Οι Γάλλοι δείχνουν πολύ δυνατοί και μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει μπορέσει να βρει… το κουμπί τους. Ανεξαρτήτως του τι θα γίνει την Κυριακή με την Ισπανία, είναι ή πρώτοι ή 2οι στον όμιλο. Οι Λιθουανοί αποκλείονται αν χάσουν πάνω από 10 πόντους από τους Γερμανούς και οι Σέρβοι νικήσουν τους Τούρκους. Αν οι Τούρκοι νικήσουν τους Σέρβους, τότε έχουν προκριθεί πριν το δικό τους ματς. Το καλό γι’ αυτούς (και για τους Γερμανούς) είναι ότι θα ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, αφού το δικό τους ματς είναι τελευταίο χρονικά.
Νίκος Κουσούλης