Δημοσιεύτηκε στις 8 Μαρτίου 2008
Μεγάλος λόγος θα γίνει γι’ αυτό που θα συζητήσουμε σήμερα και που πέρασε στα ψιλά προς το παρόν. Αυτό που στο Age of Basketball σας είχαμε προαναγγείλει εδώ και καιρό, άρχισε να κινείται κι επισήμως από τη FIBA. Η FIBA πρότεινε, λοιπόν, αλλαγές στους κανονισμούς. Οι σημαντικότερες από αυτές έχουν ως σκοπό τη σύγκλιση με το NBA, ενώ ορισμένες την (υποτιθέμενη) αύξηση του θεάματος στο μπάσκετ.
Ας δούμε τις σημαντικότερες από τις προτεινόμενες αλλαγές:
– Το τρίποντο θα μεταφερθεί στα 6,75 μέτρα.
– Θα προστεθεί στη ρακέτα καμπύλη γραμμή πίσω από την οποία δεν θα χρεώνεται επιθετικό φάουλ.
– Στα τελευταία δύο λεπτά κάθε αγώνα, η επαναφορά μετά από τάιμ άουτ θα γίνεται από το τρίποντο της επίθεσης (αντί κάτω από τη δική σου μπασκέτα μετά από καλάθι που δέχτηκες).
– Όταν γίνεται φάουλ, που δεν είναι βολές ο χρόνος θα ανανεώνεται μέχρι τα 14 δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει ότι αν είναι πάνω από τα 14, θα μένει ως έχει, ενώ αν είναι μικρότερος θα πηγαίνει στα 14 και όχι στα 24.
– Βουτιά στο παρκέ για την μπάλα δεν είναι βήματα, ακόμη κι αν ο παίκτης γλιστράει κρατώντας την μπάλα.
– Το κενό ανάμεσα στα δύο ημίχρονο θα ξαναπάει στα 10 λεπτά.
Απ’ ότι βλέπετε κι εσείς πολλές είναι οι αλλαγές που θα γίνουν για να ισχύσουν κι εδώ κανονισμοί που ισχύουν στο NBA (ανανέωση χρόνου, γραμμή επιθετικού φάουλ, κτλ). Επίσης, η προτεινόμενη αλλαγή σύμφωνα με την οποία όλα τα φάουλ από πίσω στον αιφνιδιασμό και όλα τα φάουλ που θέλουν να σταματήσουν αιφνιδιασμό θα είναι αντιαθλητικά, θυμίζει NBA, και αποσκοπεί στο να αυξήσει το θέαμα στους αγώνες. Όπως και η αλλαγή που αναφέρει ότι άπαξ και σφυρίξει ο διαιτητής κανείς δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με την μπάλα. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας παίκτης σουτάρει και κερδίσει φάουλ, κανείς δεν θα μπορεί να κόψει το σουτ. Μέχρι τώρα ίσχυε ότι αν ο παίκτης που κόβει το σουτ έχει ξεκινήσει το άλμα πριν το σφύριγμα, μπορεί να το κόψει. Τώρα δεν θα μπορεί. Οι προτεινόμενες αλλαγές είναι κι άλλες και μπορείτε να τους ρίξετε μια ματιά εδώ.
Σημαντικό για μένα είναι το εξής: η αλλαγή της απόστασης του τριπόντου, που θα πάει, αν εγκριθεί ο κανονισμός στα 6.75, προφανώς για να πλησιάσει το NBA. Το NBA, αν θυμάστε, είχε δοκιμάσει παρόμοια αλλαγή (από τα 7.24 στα 6.75), η οποία απορρίφθηκε ως αποτυχημένη με ανεπίσημη δικαιολογία ότι χαλούσε την εικόνα του πρωταθλήματος, γιατί τύποι σαν τον… Ρόντμαν την είχαν δει για πλάκα και σούταραν ανελλιπώς. Βέβαια, λίγοι ξέρουν ότι ο Ρόντμαν στην αρχή της καριέρας του στο Ντιτρόιτ είχε δοκιμάσει 101 τρίποντα σε μία χρονιά, έχοντας μάλιστα 32%!
Ο σκοπός που η FIBA θέλει να υιοθετήσει τον κανονισμό είναι ο εξής: οι αθλητές είναι πιο επαγγελματίες πια απ’ ότι στο παρελθόν και προπονούνται πολύ περισσότερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι πιο εύστοχοι. Άρα, οι ομάδες να δοκιμάζουν περισσότερα τρίποντα. Η FIBA θέλει να το περιορίσει αυτό και να μείνουν μόνο οι καλοί σουτέρ να σουτάρουν. Επίσης, θα κάνει μεγαλύτερη την περιφέρεια της επίθεσης (μέσα από το τρίποντο), άρα και της άμυνας, δυσκολεύοντας τους αμυνόμενους και διευκολύνοντας περισσότερους πόντους. Αυτά συν τη… διαχρονική «ψύχωση Ιζνογκούντ» της FIBA: θέλω να γίνω χαλίφης στη θέση του χαλίφη, ή έστω σαν τον χαλίφη. Όπου χαλίφης το NBA.
Τα 6.75 είναι πιο κοντά στα 7.24 και οι δύο κόσμοι μπορούν να… συναντηθούν στο ενδιάμεσο, ή να πάει πιο εύκολα ο ένας στον άλλο.
Αν κάτι δεν αλλάζει αυτό είναι το μήκος και το πλάτος του γηπέδου: 28 μέτρα είναι το μήκος στην Ευρώπη, 28 θα μείνει, 28,65 είναι στο NBA, εκεί θα μείνει, ενώ το πλάτος είναι αντίστοιχα 15 μέτρα στη FIBA και 15,24 στο NBA. Για μένα, με την εξέλιξη του αθλητισμού και του ανθρώπου (πιο ψηλός, πιο ογκώδης από το παρελθόν), ίσως το γήπεδο θα έπρεπε να μεγαλώσει, αν και αυτό θα σήμαινε… οικονομική καταστροφή για όλους, αφού όλα τα γήπεδα του κόσμου θα έπρεπε να επανασχεδιαστούν. Η αλλαγή της γραμμής του τριπόντου θα είχε περισσότερο νόημα αν οι διαστάσεις του γηπέδου άλλαζαν. Άλλωστε αυτό είναι κάτι που (εκτός από εμένα και) ο Φιλ Τζάκσον ζητάει εδώ και χρόνια.
Η συζήτηση σχετικά με τις αλλαγές είναι μεγάλη και ανάλογα με το ποιες θα περάσουν, θα δούμε και την καινούργια κατάσταση. Πάντως, πληροφορίες λένε ότι η απόφαση είναι ειλημμένη για τις περισσότερες εξ αυτών.