Το NBA έχει ξεκινήσει σχεδόν 20 μέρες και οι ομάδες σιγά σιγά αρχίζουν να δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Στα σημαντικά της χρονιάς ως τώρα οι αρκετοί τραυματισμοί, που δείχνουν πρώτα ότι οι περισσότεροι κατά τη διάρκεια του λοκ άουτ έπαιζαν μπάσκετ μόνο στο… playstation, ενώ δικαιώνει και τον Γκαρνέτ για την γκρίνια του ότι η preseason ήταν πολύ μικρή και ότι οι ομάδες θα αναγκάζονταν να παίξουν πολλά ματς σε μικρό χρόνο, με τους παίκτες να απομυζούνται.
Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ και Σικάγο Μπουλς έχουν μπει καλύτερα απ’ όλους τους άλλους σε Δύση και Ανατολή αντίστοιχα και προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι δύο ομάδες είναι οι δύο «νεαρότερες» από τις πρωτοκλασάτες της λίγκας. Εκείνες που άλλαξαν πολύ το ρόστερ τους ξεκίνησαν άσχημα (οι πρωταθλητές μπήκαν με 1-4), οι γερασμένες χρειάστηκαν ένα διάστημα να βρουν πατήματα (οι Λέικερς άρχισαν με 0-2 και οι Σέλτικς με 0-3).
Όπως φαίνεται από τους τραυματισμούς των Μανού Τζινόμπιλι (πάλι άτυχος), Στέφεν Κάρι και Ζακ Ράντολφ, οι τραυματισμοί θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο πώς θα πάνε οι ομάδες φέτος, καθώς το πρόγραμμα είναι πιο πιεστικό και μια απουσία 4-5 εβδομάδων σημαίνει περισσότερους αγώνες απ’ ότι άλλες σεζόν.
Οι πρωταθλητές Ντάλας Μάβερικς μπήκαν στη σεζόν άθλια με 1-4, χάνοντας, βέβαια, μέσα από τα χέρια τους το ματς στην Οκλαχόμα Σίτι (με το buzzer-beater του Ντουράντ που με 1.6 δευτερόλεπτα για το τέλος δεν θα έπρεπε καν να πάρει την μπάλα στα χέρια του), αλλά όσο περνά ο καιρός δείχνουν σαφή σημάδια βελτίωσης. Πλέον, έχουν 5-1 στα τελευταία 6 ματς, πήγαν στο 6-5 και με τον Νοβίτσκι υγιή θα βρίσκονται πολύ ψηλά στο τέλος της σεζόν.
Οι φήμες για τον Ντουάιτ Χάουαρντ καλά κρατούν, οι Μάτζικ έδωσαν άδεια στον ατζέντη του να συζητήσει με Μάβερικς, Λέικερς και Νετς, οπότε όλοι τηρούν μια στάση αναμονής ως προς αυτό. Βέβαια, το θέμα είναι τι θα χάσουν οι Μάβερικς για να πάρουν τον Χάουαρντ. Προς το παρόν, το στατιστικό που κάνει τρομερή εντύπωση, αλλά παράλληλα δείχνει και πόσο πλήρης ομάδα είναι οι Μάβερικς, είναι ότι σε κανέναν από τα 11 ως τώρα παιχνίδια τους οι Μάβερικς δεν είχαν τον πρώτο σκόρερ του ματς.
Σίγουρα ένα πολύ ιδιαίτερο στατιστικό στοιχείο, το οποίο ενισχύεται ακόμη περισσότερο αν δούμε τα στατιστικά της ομάδας. Ο Ρικ Καρλάιλ κάνει προς το παρόν ροτέισον τέτοιο ώστε ξεκάθαρα να έχει τους παίκτες του ξεκούραστους στα πλέι οφς. Κανείς δεν παίζει περισσότερα από τα 31.6 λεπτά του Νοβίτσκι σε κάθε ματς, ενώ 7 παίκτες παίζουν πάνω από 20 λεπτά, 9 παίζουν πάνω από 19 λεπτά και 10 πάνω από 12.4 ανά αγώνα. Δηλαδή, ο Καρλάιλ σε κάθε ματς χρησιμοποιεί 9 παίκτες από 19.5 ως 31.6 λεπτά σε κάθε αγώνα! Οι Μάβερικς έχουν 6 παίκτες να σκοράρουν πάνω από 8 πόντους, ενώ έχουν 11 παίκτες να σκοράρουν πάνω από 4.3!
Ο Νοβίτσκι μπορεί να μην σκοράρει πολύ ως τώρα φέτος (ο Γερμανός, άλλωστε, έχει πολλάκις αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρεται για τα στατιστικά του, αλλά μόνο να κερδίζει η ομάδα του) αλλά κάνει όλες τις δουλειές. Και όχι μόνο στο γήπεδο των Μάβερικς, αλλά… όπου βρεθεί εφόσον υπάρχει η ευκαιρία.
Το κοκκίνισμα του κυρίου λέτε να έγινε επειδή δέχτηκε βοήθεια από… αντίπαλο; Βέβαια, τρεις ώρες αργότερα ο Νοβίτσκι τους… έκλεινε το σπίτι, οπότε τζάμπα πήγε η βοήθεια με το καλώδιο.
Να δούμε αν το ροτέισον θα διατηρηθεί και στο υπόλοιπο της σεζόν, ή αν ο Νοβίτσκι θα αρχίσει τα 40άρια πριν τα πλέι οφς. Πάντως, βλέποντας τα παιχνίδια των Μάβερικς, έχουν απίστευτη πληρότητα και θα είναι μια από τις ομάδες που θα πρωταγωνιστήσουν στο τέλος ό,τι κι αν λέει ο Μπάρκλεϊ («αν οι Μάβερικς είχαν κρατήσει Τσάντλερ και Στίβενσον θα έκαναν το repeat, τώρα δεν πάνε πουθενά»).
Πάντως, όση πληρότητα κι αν έχουν οι Μάβερικς, στο τέλος ένας θα πάρει την μπάλα. Όταν ο άνθρωπος μπορεί να τελειώνει τέτοιες φάσεις (με τον Γκαρνέτ να επιδιώκει μεγαλύτερη επαφή στην άμυνα απ’ όση θα είχε σε ιδιαίτερες στιγμές με τη γυναίκα του), τότε ποιος άλλος να πάρει την τελευταία επίθεση;
Στο Μαϊάμι, η χρονιά είχε ξεκινήσει ιδανικά, το 2011 έφυγε με 4-0 και νίκες επί Ντάλας και Βοστόνης. Μέχρι τις 7 Ιανουαρίου οι Χιτ είχαν 8-1 και έδειχναν ασταμάτητοι με την ήττα από την Ατλάντα να θεωρείται… στατιστικό λάθος. Ο Ουέιντ έχασε και 3 ματς, ο ΛεΜπρον έπαιξε πολύ καλά και άρχισαν τα… «μήπως είναι καλύτερα ο ΛεΜπρον χωρίς τον Ουέιντ;».
Μετά ήρθαν τα ματς με Γκόλντεν Στέιτ και Κλίπερς και ξεχάστηκε η παραπάνω ερώτηση. Όταν το NBA.com βγαίνει με τίτλο… «η κατάρρευση της 4ης περιόδου φέρνει στο μυαλό μνήμες των περσινών τελικών» και από πάνω μια φωτογραφία του Τζέιμς και μάλιστα στην πρώτη κακή βραδιά του Τζέιμς στη σεζόν, τότε όλοι καταλαβαίνουμε τι θέση έχουν πάρει οι Χιτ στο NBA. Ο απόλυτος… κακός!
Η κατάρρευση της 4ης περιόδου, βέβαια, δεν ήταν προνόμιο μόνο του ΛεΜπρον, αφού οι Χιτ έχασαν το δωδεκάλεπτο με 24-12! Οι Χιτ είχαν 2/17 σουτ στην περίοδο (και 5 λάθη), με τον Τζέιμς να… κρύβεται πίσω από τον αμυντικό του και να μη κάνει ούτε ένα σουτ εντός παιδιάς σε όλη την περίοδο! Το ματς πήγε παράταση και αν περίμενε κάποιος να πάρει εκεί εκδίκηση ο Τζέιμς, μάλλον περίμενε άδικα. Ο ΛεΜπρον αστόχησε στα δύο σουτ που πήρε στο τελευταίο λεπτό (στο 109-106 και στο 111-106) για να χάσουν οι Χιτ. Το σοκ τους ήταν τόσο μεγάλο, που μια μέρα αργότερα… ξανάχασαν.
Αυτή τη φορά, με τους Κλίπερς, είχαν 3 πόντους στην παράταση με 1/10 σουτ (κι αυτό ο Τσάλμερς), με τον ΛεΜπρον να έχει 0/3 και 1 λάθος. Το Μαϊάμι θα αναζητήσει ανάκαμψη στα επόμενα ματς του, αλλά μπροστά του έχει Ντένβερ, Σαν Αντόνιο και Λέικερς κατά σειρά. Δύο ήττες σε αυτά τα ματς και θα αρχίσουμε πάλι τα περί… Σπέλστρα και βάθους πάγκου.
Αυτό που ενδιαφέρει όλους μας όμως είναι ένα: να μπει το Κλίβελαντ πλέι οφς και να τερματίσει στη θέση που θα διασταυρώνεται με τους Χιτ στον πρώτο γύρο (1-8 ή 2-7 λογικά, αφού πολύ δύσκολα να πάει πιο πάνω το Κλίβελαντ). Προς το παρόν οι Καβαλίερς είναι 8οι και… ελπίζουμε. Η επιστροφή του Τζέιμς στο Κλίβελαντ για σειρά πλέι οφς θα είναι μάλλον ό,τι πιο απολαυστικό έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Στην κανονική περίοδο, ο Τζέιμς και η παρέα του θα επισκεφτούν το Κλίβελαντ στις 17 Φλεβάρη.
Νίκος Κουσούλης
Υ.Γ.: Ο Κόμπι Μπράιαντ που «γέρασε και είναι πλέον σε ολοένα και αυξανόμενη παρακμή», όπως ακούγαμε στις διάφορες αναλύσεις, έβαλε 48 πόντους στους Σανς και 40 στη Γιούτα μια μέρα αργότερα. Είναι ο μόνος παίκτης που έχει βάλει πάνω από 40 πόντους στο φετινό πρωτάθλημα.
Μόνο ένας άλλος παίκτης ο οποίος ήταν τουλάχιστον 33 χρονών τα τελευταία 25 χρόνια είχε βάλει περισσότερους πόντους στα πρώτα 12 παιχνίδια της ομάδας του (ο Μπέρναρντ Κινγκ είχε 7 περισσότερους).
Κανένας άλλος παίκτης, στη 16η σεζόν της καριέρας του (που είναι ο Κόμπι τώρα), τα τελευταία 25 χρόνια, δεν είχε τόσους πόντους όσους έχει βάλει ο Μπράιαντ στα πρώτα 12 ματς της σεζόν (364 ο Κόμπι). Ο Μαλόουν που είναι δεύτερος στη λίστα είχε 85 λιγότερους!
Ο Μπράιαντ αυτή τη στιγμή είναι 1ος σκόρερ του πρωταθλήματος και ο μόνος στη λίγκα με πάνω από 30 πόντους μέσο όρο. Κανένας άλλος από τους 10 πρώτους σκόρερ δεν είναι πάνω από 27 ετών, με τον Μπράιαντ να έχει ως τώρα σχεδόν 10 πόντους μέσο όρο περισσότερους από τον Ντέρικ Ρόουζ, περσινό MVP της κανονικής περιόδου. Και να παίζει και με κομμένους συνδέσμους στο χέρι που σουτάρει. Σκέτη παρακμή…