Ναι, ο ένας είναι 34 και ο άλλος 38. Ναι, τα χρόνια της νιότης έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ναι, απέναντί τους θα έχουν όλη τη νέα γενιά του NBA. Όμως, μιλάμε για δύο παίκτες που έχουν πάρει τα 3 τελευταία από τα τελευταία 8 MVP. Μιλάμε για τον καλύτερο πλέι μέικερ στον κόσμο και τον κατά γενική ομολογία καλύτερο εν ενεργεία Αμερικανό παίκτη του κόσμου. Δεν μπορεί παρά η συνύπαρξή τους να συγκινεί τους μπασκετόφιλους και να μας γεμίζει με αδημονία για το τι μπορούν τα… περήφανα γηρατειά να πετύχουν μαζί.
Πώς κατέληξε ο Στιβ Νας για τα επόμενα 3 χρόνια (ως τα 41 του δηλαδή έναντι σχεδόν 10 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο) στους Λέικερς; Μιλάμε για έναν παίκτη που είχε σκληρή κόντρα με τον Κόμπι Μπράιαντ. Αμοιβαίος σεβασμός υπήρχε, αλλά ο Νας στέρησε MVP από τον Κόμπι, στα πλέι οφς πάντα αρπάζονταν και λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν ότι οι δυο τους θα συνεργαστούν.
Ο Μπράιαντ δεν θα ξεπεράσει ποτέ το MVP του Νας το 2006, τη χρονιά που εκείνος είχε 35.4 πόντους. Όπως και τον αποκλεισμό των Λέικερς από τους Σανς του Νας για δύο συνεχόμενα χρόνια. Από τότε ο Μπράιαντ… κυκλώνει κάθε χρόνο στο πρόγραμμα τα ματς με τους Σανς. Τυχαίο ότι από τον Μάρτιο του 2009 τα δύο παιχνίδια του με τους περισσότερους πόντους ήταν εναντίον του Φίνιξ; Όχι βέβαια. «Δεν θα το αφήσω ποτέ να σβήσει», είπε ο Κόμπι στις 10 Γενάρη φέτος μετά από 48 πόντους στο Φίνιξ.
Βέβαια, ο Κόμπι φέτος έχει πάθει κρίση μέσης ηλικίας. Ήδη είπαμε σε προηγούμενο άρθρο για τις Gran Torino στιγμές του εναντίον «των πιτσιρικάδων που φοράνε τα χρωματιστά γυαλιά». Σε άλλη στιγμή τη χρονιά που τελείωσε οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Μπράιαντ τι πράγματα είχε κοινά με τον Κερτ Τόμας.
Φαντάζεστε αυτή την ερώτηση πριν από 4-5 χρόνια; Κι όμως, ο Μπράιαντ απάντησε «τον επαγγελματισμό μας και το πώς προσεγγίζουμε τα πράγματα. Μιλάς με αυτόν, μιλάς με τον Γκραντ Χιλ, μιλάς στον Ντέρεκ Φίσερ, τον Στιβ Νας, βρίσκεις ότι έχετε πολλά κοινά. Με τον Ρέι Άλεν. Δεν υπάρχουν πολλοί από εμάς στο πρωτάθλημα πια».
Μέχρι φέτος στην καριέρα του ο Κόμπι δεν είχε ποτέ πει καλό λόγο για τον Νας. Αλλά τελικά η κόντρα τους εξελίχτηκε σε αμοιβαίο σεβασμό. Και τώρα ο Μπράιαντ μοιάζει να ξεπέρασε τα όσα τους χώριζαν και να καλωσορίζει τον Νας στη χώρα των Λιμνανθρώπων. Μάλιστα, ο Νας πήρε τηλέφωνο τον Μπράιαντ πριν συμφωνήσει. Ήθελε να δει πώς σκεπτόταν ο Κόμπι την κίνηση και αν θα μπορούσαν να συνυπάρξουν.
Τελικά, από τη συζήτηση που είχαν φάνηκε ότι το τσεκούρι του πολέμου έχει θαφτεί και ότι οι παλιοί αποφάσισαν να συνεργαστούν για μια τελευταία ευκαιρία στον τίτλο. Τον πολυπόθητο και για τους δύο. Τον τίτλο που θα φέρει τον Μπράιαντ στο μαγικό «6», δηλαδή στην κατηγορία του Τζόρνταν, εκεί που τόσο θέλει να ανήκει. Τον τίτλο που θα ντύσει ένα δάχτυλο του Νας, τον πρώτο του στην τεράστια καριέρα του.
Δύο από τους πιο σκληρούς παίκτες της σύγχρονης εποχής, πιθανότατα οι πιο σκληροί στο πρωτάθλημα αυτή τη στιγμή, του χρόνου θα φορούν την ίδια φανέλα. Και το μπασκετικό τους IQ είναι τόσο υψηλό που η λογική λέει ότι θα μάθουν να συνεργάζονται.
Ήδη τα στοιχήματα λένε ότι ο Μπράιαντ θα είναι σίγουρα ο 1ος σκόρερ στο πρωτάθλημα του χρόνου. Με το επιθετικό του ταλέντο και τον Νας στον άσο ο Κόμπι θα μοιάζει ασταμάτητος. Αρκεί να συνηθίσει να παίζει χωρίς να ξεκινά αυτός όλες τις επιθέσεις. Γιατί δεν έχει νόημα να έχεις τον Νας στο ρόστερ αν δεν του δώσεις τα κλειδιά της επίθεσης.
Επίσης, πόσο πιο εύκολη θα είναι η ζωή των Άντριου Μπάινουμ και Παού Γκασόλ με τον Νας στην κεφαλή της επίθεσης των Λέικερς; Απ’ την άλλη, για πρώτη φορά στην καριέρα του Μπράιαντ οι Λέικερς θα πρέπει να παίξουν με έναν πρωτοκλασάτο πλέι μέικερ. Η τριγωνική επίθεση του Τζάκσον δεν περιλαμβάνει πλέι μέικερ που να κρατάει τα γκέμια και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα προσαρμοστεί ο Μπράιαντ σε αυτό, για πρώτη φορά στην καριέρα του στα 34 του.
Αυτό που ο Μάικ Μπράουν θα πρέπει να προσέξει είναι οι χρόνοι συμμετοχής των αστέρων του. Δεν μπορούν ο Κόμπι στα 34 και ο Νας στα 38 να χτυπάνε, ας πούμε, τα 43 λεπτά συμμετοχής που είχε ο Τζέιμς στα φετινά πλέι οφς. Η συντήρησή τους θα είναι εξίσου σημαντική με τη συμμετοχή τους. Στους Σανς ο Νας έμενε περίπου το μισό 4ο δωδεκάλεπτο στον πάγκο. Στους Λέικερς φέτος ο Κόμπι έμεινε 2-3 φορές στον πάγκο στο πρώτο πεντάλεπτο της τέταρτης περιόδου και το ματς χάθηκε με συνοπτικές διαδικασίες για τους Λέικερς.
Οι Νικς και οι Ράπτορς μέχρι πριν λίγες ημέρες τον είχαν σίγουρο τον Νας. Ο ίδιος ήθελε πάρα πολύ να παίξει στους Νικς, ενώ οι Ράπτορς είναι η ομάδα της πόλης του και σίγουρα συγκέντρωνε πολλές πιθανότητες. Στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν όλες οι τηλεοράσεις έπαιζαν τον τελικό του Euro 2012 όταν ο Νας επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις για να μιλήσει με τους ανθρώπους των Νικς και τον Καρμέλο Άντονι, μιας και ο Καναδός έχει τρέλα με το ποδόσφαιρο. Τι άλλαξε τελευταία στιγμή;
Ο ίδιος ο Νας είπε ότι δεν μπορούσε να παραβλέψει την πρόταση των Λέικερς και ο βασικός λόγος ήταν τα παιδιά του. «Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι θα παίξω στους Λέικερς στην καριέρα μου. Αλλά μοναδική μου προτεραιότητα είναι τα παιδιά μου. Η διαφορά ανάμεσα στους Λέικερς και στους Νικς ή τους Ράπτορς είναι ότι θα βλέπω τα παιδιά μου 3 ή 4 φορές τον μήνα και όχι 3 ή 4 φορές όλη τη σεζόν». Δίπλα στο Φίνιξ το Λ.Α., κέρδισε τον Νας, έστω και με αυτόν τον έμμεσο τρόπο.
Και για πρώτη φορά μετά τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι Λέικερς έχουν στον τιμόνι τους έναν απίστευτο πλέι μέικερ. Η κληρονομία που έχει αφήσει πίσω του ο Μάτζικ Τζόνσον βρίσκει συνέχεια τώρα με τον Στιβ Νας. Έστω και στα 38 του. Για μια τελευταία προσπάθεια για τον τίτλο. Ένα ταξίδι που θα μας βρει θεατές και συνοδοιπόρους. Γιατί παικταράδες σαν τον Νας αξίζουν να έχουν δαχτυλίδι να κοσμεί το χέρι τους όταν αποχωρούν από το NBA.
Όσο για τη φανέλα που θα φοράει; «Όλες τις φανέλες των Λέικερς τις έχον αποσύρει. Δεν ξέρω τι μένει. Θα δούμε τι περισσεύει. Θα τη βρούμε την άκρη»…
Νίκος Κουσούλης