Home / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2012 / Χρυσή κυρίαρχη γενιά!

Χρυσή κυρίαρχη γενιά!

Μπορεί το ξεκίνημα το 2004 και το 2006 να μην ήταν καλό, αλλά οι Η.Π.Α. της νέας εποχής αποδεικνύουν από το 2008 και μετά την ανωτερότητά τους! Έτσι έγινε και τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, όπου η παρέα του Κέβιν Ντουράντ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, κερδίζοντας με 107-100 την Ισπανία, μετά από έναν ωραίο τελικό, στον οποίο οι Αμερικανοί είχαν τον πρώτο λόγο στην 4η περίοδο και δεν κινδύνευσαν ουσιαστικά στο τέλος.

Το χρυσό σπίτι του πρέπει να πάρει ο Κέβιν Ντουράντ, καλύτερος παίκτης των Η.Π.Α. σε όλο το τουρνουά, απόλυτα επιτυχημένος ο Μάικ Σιζέφσκι, αήττητος μετά το Σεπτέμβρη του 2006 και το ματς εναντίον της Ελλάδας, ο άνθρωπος που ανέστησε ξανά τη χαμένη κυριαρχία των Αμερικανών και τους έδωσε το δικαίωμα να νιώθουν ξανά υπερόπτες. Και δικαιολογημένα, αφού στο Λονδίνο ολοκλήρωσαν αήττητοι δεύτερο συνεχόμενο Ολυμπιακό τουρνουά με το χρυσό στο στήθος τους.

Απ’ την άλλη, η Ισπανία έχασε μια ακόμα ευκαιρία, πάλεψε, τα έδωσε όλα, αλλά στις λεπτομέρειες ήταν ξανά χειρότερη. Μέτριο κοουτσάρισμα από τον Σκαριόλο, μεγαλειώδης εμφάνιση από τον Παού Γκασόλ που ανάγκασε όλη την αμερικανική ομάδα να του υποκλιθεί στο τέλος. Άλλη μια ευκαιρία θα έχουν οι Ισπανοί με το παρόν ρόστερ, το 2014 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην έδρα τους, πριν η δική τους «χρυσή γενιά» (δηλαδή ο Παού και ο Ναβάρο) παραδώσει τη σκυτάλη στους επόμενους. Πάντως, και από το Λονδίνο, όπως και από το Πεκίνο, οι Ισπανοί φεύγουν με το κεφάλι σκυμμένο. Αυτή τη φορά στ’ αλήθεια, με τον Παού Γκασόλ να δακρύζει μετά το ματς, και κανέναν να μην έχει όρεξη για κουβαριάσματα και πανηγύρια επειδή βγήκαν δεύτεροι, όπως έγινε το 2008. Κάτι είναι κι αυτό…


Η.Π.Α. – ΙΣΠΑΝΙΑ 107-100


Εντελώς λάθος και κάκιστη ήταν η άμυνα των Ισπανών
στο ξεκίνημα του αγώνα. Η ζώνη που είχαν επιλέξει έδινε ευκαιρίες για εντελώς ελεύθερα σουτ στους Αμερικανούς, που μπήκαν στο ματς με 6/9 τρίποντα στα πρώτα 8 λεπτά. Κάπου εκεί ο Σκαριόλο το κατάλαβε και η συνέχεια ήταν εντελώς διαφορετική (1/6 τρίποντα στα επόμενα 10 λεπτά οι Η.Π.Α.).

Πάντως, οι Ισπανοί άντεξαν στον τρίποντο βομβαρδισμό των Η.Π.Α., χάρη στον Χουάν Κάρλος Ναβάρο, που έκανε απίστευτο ξεκίνημα. Ο «λα μπόμπα» μπήκε στο ματς με 12 πόντους με ένα άστοχο σουτ στα πρώτα 4:30 του ματς, και κράτησε την Ισπανία ως το 15-14 μόνος του.

Τα τρίποντα του Άντονι έφεραν τις Η.Π.Α. στο 25-16 με 3:53 για το δεκάλεπτο, ενώ νέο τρίποντο από τον Ουίλιαμς έγραψε το 28-20, για να κάνει ο Λοβ το 30-21, τη στιγμή που ο Σκαριόλο έπαιρνε το τάιμ άουτ που έπρεπε για να τροποποιήσει λίγο την άμυνά του. Ρούντι και Παού Γκασόλ μείωσαν σε 35-27 στο τέλος της πρώτης περιόδου, αλλά ήταν βέβαιο ότι η Ισπανία θα έπρεπε να βελτιωθεί αρκετά για να δούμε καλό ματς.

Αυτό έγινε στη δεύτερη περίοδο, Ρούντι και Παού Γκασόλ έφεραν το ματς στο 35-32, ενώ ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ με τρίποντο έδωσε προβάδισμα στην Ισπανία με 37-39, ολοκληρώνοντας ένα σερί 7-18 για τους Ισπανούς. Το ματς είχε ισορροπήσει πλέον, κι έτσι θα έμενε ως το ημίχρονο, αφού τα παράλογα πολλά φάουλ που σφύριζαν οι διαιτητές δεν άφησαν καμία ομάδα να βρει ρυθμό.

Ο Λιουλ έκανε το 41-42 με τρίποντο, οι Αμερικανοί πήγαν στο 50-44 με 5/5 βολές στο σημείο που ο Σκαριόλο ξέχασε στο παρκέ τον Μαρκ Γκασόλ με αποτέλεσμα αυτός να κάνει το 4ο του φάουλ, αλλά ο Ναβάρο μίλησε ξανά με τρίποντο για το 50-47. Ο Τζέιμς έγραψε το 55-49 για τις Η.Π.Α., ενώ ο Ουίλιαμς έκανε το 58-51 με 1:51 για το ημίχρονο αλλά 7/8 βολές των Ισπανών ως την ανάπαυλα έφεραν το ματς στο 59-58.

Ο διαιτητικός παραλογισμός
του πρώτου ημιχρόνου είχε ως αποτέλεσμα 33 φάουλ (17-16) και 39 βολές, σε ένα εξοντωτικό πρώτο μέρος. Προφανώς και οι διαιτητές το… συζήτησαν στα αποδυτήρια στο ημίχρονο και στην επανάληψη δεν σφύριζαν κάθε επαφή, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί το επίπεδο ποιότητας του αγώνα.

Στο πρώτο μέρος οι Ισπανοί είχαν 7/13 τρίποντα (8/18 οι Η.Π.Α.), τα ριμπάουντ ήταν 19-21 για τους Ισπανούς (8-8 τα επιθετικά), οι ασίστ 7-11, τα λάθη 5-5, τα κλεψίματα 2-2, ενώ 5 παίκτες είχαν ήδη 3 η 4 φάουλ. Ο Ναβάρο είχε ήδη γράψει 19 πόντους, ενώ ο Παού Γκασόλ είχε 8 πόντους, 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ. Απ’ την άλλη ο Ντουράντ είχε 17 πόντους αλλά με 2/8 τρίποντα και ο Λοβ 9 πόντους και 6 ριμπάουντ (με 3 επιθετικά). Οι Ισπανοί ίσως άξιζαν κάτι καλύτερο από το πρώτο μέρος, αλλά μόνο αν είχαν αλλάξει την άμυνά τους πιο νωρίς. Τα 6 τρίποντα στο οκτάλεπτο από τους Αμερικανούς τους ανάγκασαν να κυνηγάνε σε όλο το πρώτο ημίχρονο.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Παού Γκασόλ να παίρνει πάνω του το ματς και να παίζει μόνος του τις Η.Π.Α.. Ο Ισπανός παικταράς έβαλε τους 13 πρώτους πόντους της ομάδας του μέσα σε 5 λεπτά στο 3ο δεκάλεπτο για να φέρει το ματς στο 70-71, προκαλώντας εφιάλτες στη ρακέτα των Αμερικανών. Αυτός ξεκίνησε με 7 πόντους για το ισπανικό προσπέρασμα στο 64-65 και συνέχισε έτσι ως το πεντάλεπτο.

Μπράιαντ και Ντουράντ σκόραραν για το 77-72 των Η.Π.Α., ενώ μετά τα καλάθια των Ιμπάκα και Ροντρίγκεθ ο Ντουράντ σκόραρε για 3 πόντους για το 80-76. Λίγο αργότερα έκανε ξανά το ίδιο για το 83-80, αφού πρώτα είχε ισοφαρίσει ο Ιμπάκα, με το δεκάλεπτο να τελειώνει στο 83-82 μετά από βολές του Ιμπάκα.

Πέντε πόντοι του Πολ
στην αρχή της 4ης περιόδου έγραψαν το 90-84 για τις Η.Π.Α., ενώ το νέο τρίποντο του Ντουράντ έγραψε το 93-86 για να ισοφαρίσει τη μεγαλύτερη διαφορά των Η.Π.Α. ως τότε στο ματς ο Κόμπι Μπράιαντ με 2/2 βολές ακριβώς 6 λεπτά πριν το φινάλε, 95-86.

Οι Ισπανοί έβγαλαν δύο άμυνες και μπόρεσαν στα 3:39 να πλησιάσουν σε 97-91, ενώ ο Μαρκ Γκασόλ έγραψε το 99-93 στα 2:24. Το παιχνίδι κρίθηκε στο τρίποντο του ΛεΜπρον Τζέιμς, που μίλησε στο πιο κρίσιμο σημείο, με 1:59 πριν το τέλος, με τον Χριστοδούλου να χρεώνει με ανύπαρκτο επιθετικό φάουλ τον Π. Γκασόλ αμέσως μετά. Το σκορ έγινε 102-93, οι Αμερικανοί είχαν την μπάλα, ξόδεψαν και τα 24 δευτερόλεπτα επίθεσης χωρίς να σκοράρουν, αλλά ο Ναβάρο έπαιξε από τα τρίποντο τις τελευταίες πιθανότητες της ομάδας του και τις έχασε, για να κάνει ο Πολ στα 51 δευτερόλεπτα το 104-93.

Ο Μαρκ Γκασόλ μείωσε στους 9 με 40 δευτερόλεπτα, ο Ρούντι έκανε φάουλ γρήγορα, αλλά το ματς είχε πια κριθεί, με τους δύο προπονητές να αλλάζουν τις πεντάδες τους και το τελικό 107-100 να γράφεται από 5 πόντους του Μαρκ Γκασόλ και αμερικανικές βολές από τα φάουλ των Ισπανών αναπληρωματικών.

Ο Κέβιν Ντουράντ ήταν ο καλύτερος παίκτης των Η.Π.Α., τελείωσε με 30 πόντους και 9 ριμπάουντ, έχοντας 5/13 τρίποντα, ο ΛεΜπρον Τζέιμς είχε 19 πόντους, 7 ριμπάουντ και 4 ασίστ, ο Κόμπι Μπράιαντ είχε 17 πόντους, ο Κρις Πολ πρόσθεσε 11 πόντους, ο Κέβιν Λοβ 9 πόντους και 9 ριμπάουντ και ο Καρμέλο Άντονι 8 πόντους, 5 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Για τους Ισπανούς, ο Παού Γκασόλ ήταν ο καλύτερος του γηπέδου με 24 πόντους, 8 ριμπάουντ και 7 ασίστ με 9/16 δίποντα, ο Ναβάρο είχε 21 πόντους (ήταν εμφανής η επίδραση του τραυματισμού του από την πρώτη φορά που βγήκε αλλαγή και μετά και κρύωσε το πόδι του), ο Μαρκ Γκασόλ είχε 17 πόντους, αλλά τους περισσότερους στο τέλος που είχε κριθεί το ματς, ο Ρούντι πρόσθεσε 14 και 6 ριμπάουντ, ο Ιμπάκα έβαλε 12 με 9 ριμπάουντ, ενώ ο Ροντρίγκεθ είχε 7 και 6 ασίστ, με τους Ισπανούς να μην πετυχαίνουν τρίποντο στο δεύτερο ημίχρονο.

Οι Ισπανοί έμειναν πάλι με τη γλύκα
, οι Αμερικανοί πανηγυρίζουν ένα ακόμα χρυσό και το Λονδίνο έριξε την μπασκετική του αυλαία με τον ίδιο τρόπο όπως είχε κάνει και το Πεκίνο 4 χρόνια νωρίτερα, σίγουρα επιτυχία και για τις δύο ομάδες.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Κι όμως… ο Γκασόλ είναι Ισπανός!

Παρά τις… απρόσμενα πολλές ομολογουμένως αντίθετες απόψεις, το Age of Basketball είναι εδώ για να …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *