Η μεγαλύτερη απορία στο σύγχρονο μπάσκετ, ιδίως όταν μιλάμε για το NBA, είναι αν ένας παίκτης αξίζει περισσότερο όταν βοηθάει την ομάδα του να κερδίζει ή όταν παίζει για τα στατιστικά του και τον εαυτό του. Η αλήθεια θα θέλαμε να είναι με το «να βοηθά την ομάδα του να κερδίζει», ίσως να δεχόμασταν ακόμα να είναι κάπου στη μέση, αλλά τα νούμερα δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Με βάση τα στοιχεία από το NBA, η σωστή απάντηση είναι «να παίζει για την πάρτη του».
Με βάση τα στατιστικά από τα συμβόλαια των παικτών το φετινό καλοκαίρι, οι 170 free agents που αναζήτησαν συμβόλαιο στο NBA χωρίζονται σε 81 των οποίων οι ομάδες πέρσι δεν έπαιξαν στα πλέι οφς και 89 των οποίων οι ομάδες πέρσι έπαιξαν στα πλέι οφς.
Οι ελεύθεροι παίκτες των οποίων οι ομάδες πέρσι δεν μπήκαν στα πλέι οφς υπέγραψαν συμβόλαια συνολικού ύψους 651 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι ελεύθεροι παίκτες των οποίων οι ομάδες πέρσι μπήκαν στα πλέι οφς υπέγραψαν συμβόλαια συνολικού ύψους 608 εκατομμυρίων.
Το θέμα σίγουρα είναι σχετικό (πρέπει να μπουν και τα στατιστικά στη μέση εννοείται), αλλά δείχνει μια τάση, τουλάχιστον ότι οι ομάδες δεν ενδιαφέρονται για το αν ο παίκτης οδήγησε ψηλά την ομάδα του πέρσι.
Ας πούμε, ο Ντερόν Ουίλιαμς και ο Μπρουκ Λόπεζ υπέγραψαν συμβόλαια 98.8 και 60.9 εκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα ως free agents, παρότι πέρσι οι Νετς έκαναν 22 νίκες όλες κι όλες μετά από μια τραγική σεζόν. Αλλά δεν ήταν οι μόνοι. Μαζί τους ο Έρικ Γκόρντον (58.4) και ο Νικολά Μπατούμ (46.1), με τους 4 αυτούς να υπογράφουν υψηλότερα συμβόλαια από τους 88 από τους 89 παίκτες της άλλης λίστας.
Εκεί πρώτος είναι ο Ρόι Χίμπερτ με 58.0 εκατομμύρια δολάρια, ενώ όλοι οι άλλοι είναι κάτω από τα 45 εκατομμύρια. Αν το πάμε και πιο γενικά, οι 15 πιο ακριβοπληρωμένοι από τους free agents που δεν μπήκαν πλέι οφς, θα βγάλουν 119 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα από τους 15 πιο ακριβοπληρωμένους free agents που μπήκαν πλέι οφς. Η διαφορά αυτή δεν είναι μικρή, είναι της τάξης του 28.5%.
Η κατάσταση «γέρνει» υπέρ των free agents που μπήκαν πλέι οφς αν μετρήσουμε όλους τους παίκτες και δούμε πόσοι από αυτούς υπέγραψαν (τουλάχιστον ως τις 14 Σεπτέμβρη) συμβόλαιο. Από τους 81 των οποίων οι ομάδες δεν μπήκαν πλέι οφς, μόλις οι 46, δηλαδή το 56.7%, έχουν υπογράψει ήδη συμβόλαιο στο NBA.
Ενώ από τους 89 των οποίων οι ομάδες μπήκαν στα πλέι οφς, έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαιο οι 61, δηλαδή το 68.5%.
Απ’ την άλλη, αν δούμε το ύψος των συμβολαίων συνολικά, η κατάσταση πάλι γυρνάει υπέρ των «εκτός πλέι οφς» free agents. Μόλις το 13.5% αυτών υπέγραψε με το μίνιμουμ συμβόλαιο, ενώ σε μίνιμουμ συμβόλαιο αναγκάστηκε να συμφωνήσει το 21.3% των «εντός πλέι οφς» παικτών.
Ασφαλές να πούμε ότι δείχνει την πορεία του μπάσκετ στους καιρούς μας, την εμπορευματοποίηση του αθλήματος και τη μείωση της σημασίας του ανταγωνισμού και της νίκης; Αυτό δηλαδή που λένε όλοι οι αστέρες της δεκαετίας του 1980 και του 1990; Μπορεί να είναι απλώς τυχαίο γεγονός της φετινής σεζόν το να πληρώνονται περισσότερα οι «losers» ελεύθεροι παίκτες, αλλά όπως και να το κάνουμε είναι ένα δείγμα. Ανησυχητικό ή όχι, αυτό επαφίεται στο πώς βλέπει το μπάσκετ ο κάθε φίλαθλος.
Νίκος Κουσούλης