Καταπληκτικό θέαμα πρόσφερε η 6η αγωνιστική της Ευρωλίγκας (εκκρεμούν δύο αγώνες) με τα ματς να προσφέρουν πολλές συγκινήσεις. Η Τσεντεβίτα μετά από διπλή παράταση κέρδισε με 108-106 τη Ζαλγκίρις, η Χίμκι κέρδισε με 71-70 τη Φενέρ με τους διαιτητές να εφαρμόζουν έναν κανονισμό που ελάχιστοι ξέρουν για να αποφασίσουν για το αποτέλεσμα, η Ολίμπια κράτησε το 81-79 στην τελευταία φάση επί της Καντού, ενώ η Μάλαγα εκτός έδρας πήρε 62-64 νίκη επί της Μακάμπι. Η Άλμπα δεν τα κατάφερε απέναντι στη Σιένα, 73-75, το 5ο ματς της βραδιάς που κρίθηκε στο σουτ.
Πιο εύκολο βράδυ είχε η Μπαρτσελόνα 66-86 εκτός έδρας την Μπαμπέργκ, ενώ η Παρτιζάν εξαφάνισε την Μπεσίκτας στην τελευταία περίοδο, 87-72, η ΤΣΣΚΑ δεν απειλήθηκε από τη Λιέτουβος, 62-71 μέσα στη Λιθουανία, ενώ η Προκόμ έχασε με 70-76 από τη Σαλόν.
Χίμκι – Φενέρμπαχτσε 71-70
Τρομερό ντέρμπι στη Ρωσία, με τη Χίμκι να παίρνει τη νίκη χάρη στο καλάθι του Κέλβιν Ρίβερς ακριβώς στην εκπνοή, ή και… λίγο μετά από αυτή κατά πολλούς. Το χρονόμετρο έχει ξεκάθαρα μηδενίσει με την μπάλα ακόμα στα χέρια του Ρίβερς, αλλά το… κόκκινο φως στην μπασκέτα ξεκάθαρα ανάβει μετά που η μπάλα φεύγει από τα χέρια του (δείτε τη φωτογραφία παρακάτω για του λόγου το αληθές). Οι διαιτητές «έφαγαν» αρκετή ώρα μελετώντας το instant replay της φάσης και στο τέλος αποφάνθηκαν ότι το καλάθι είναι σύννομο, με τη Χίμκι να παίρνει τη νίκη. Δείτε τις δύο φωτογραφίες (το μηδενισμό του χρονομέτρου και το κόκκινο φως) και το συζητάμε στη συνέχεια.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι η φάση πιθανότατα είναι η πιο δύσκολη φάση της σεζόν. Πάντως, οι διαιτητές είχαν απόλυτο δίκιο στην τελική τους απόφαση να μετρήσουν το καλάθι του Ρίβερς και να δώσουν τη νίκη στη Χίμκι. Οι κανονισμοί της FIBA στο σχετικό άρθρο (9.8) ορίζουν ότι «Μια περίοδος, μια παράταση ή ένας αγώνας τελειώνουν όταν ακουστεί ο ήχος από το χρονόμετρο αγώνα για το τέλος της περιόδου. Όταν το ταμπλό είναι εφοδιασμένο με φως γύρω από την περίμετρό του, το φως προηγείται από τον ήχο του ρολογιού του αγώνα».
Δηλαδή, εν ολίγοις, ακόμα κι αν έχει μηδενιστεί το χρονόμετρο, αυτό που μετράει είναι το κόκκινο φως της μπασκέτας. Ο λόγος είναι ότι με βάση μετρήσεις, η FIBA θεωρεί μεγαλύτερης ακρίβειας το φως αυτό (σε σχέση με το χρόνο του αγώνα) παρά το χρονόμετρο πάνω από τις μπασκέτες. Δύσκολη φάση, αλλά όσο και να γκρινιάζουν οι Τούρκοι (οι οπαδοί κυρίως) και να μιλούν για «ντροπή της Ευρωλίγκας», οπουδήποτε και να έπαιζαν, το ίδιο θα ήταν το αποτέλεσμα.
Η Χίμκι φάνηκε ότι θα πάρει το ματς στο ημίχρονο, με μια καταπληκτική δεύτερη περίοδο (η Φενέρ έβαλε 11 πόντους όλους κι όλους) είχε πάρει διψήφια διαφορά, αλλά 5:37 πριν το τέλος του αγώνα, ο Ονάν ισοφάρισε σε 60-60 το ματς, με τη Φενέρ να είναι καλύτερη στην επανάληψη. Το τρίποντο του Ονάν με 1:17 για το φινάλε έγραψε το 67-68 για να απαντήσει με 2/2 βολές ο Λόντσαρ και ο Άντερσεν από επιθετικό ριμπάουντ να κάνει το 69-70 στα 55 δευτερόλεπτα. Λόντσαρ και Άντερσεν έχασαν από μια επίθεση μετά και η Χίμκι είχε 7 δευτερόλεπτα. Ο Μόνια σηκώθηκε στα 3 δευτερόλεπτα για τρίποντο και τη συνέχεια την είδατε…
Πρακτικά, το αποτέλεσμα αυτό σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός είναι ισόβαθμός με εκείνη από τις δύο που έχει στο ΟΑΚΑ στον δεύτερο γύρο, ενώ παίζει εκτός έδρας με εκείνη που είναι πιο ψηλά και είναι θεωρητικά πιο αδύναμη (με βάση ρόστερ, όχι αποτελέσματα).
Με το καλάθι του Ρίβερς πήγε… χαμένο και το πρώτο ουσιαστικά καλό παιχνίδι του Ντέιβιντ Άντερσεν στην Ευρωλίγκα φέτος (17 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα με 5/10 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 4/6 βολές).
Λιετουβος Ρίτας – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 62-71
Δυσκολεύτηκε για ένα ημίχρονο η ΤΣΣΚΑ με τη Λιέτουβος στη Λιθουανία, αλλά στην επανάληψη έλεγξε το ματς και το πήρε. Στο 24ο λεπτό το σκορ ήταν 38-38, αλλά η ΤΣΣΚΑ έγραψε ένα 0-8 αμέσως μετά με πρωταγωνιστή τον Ουίμς για να ξεφύγει με 38-46. Η Λιέτουβος πλησίασε στους 2, αλλά η διαφορά ανέβηκε αμέσως ξανά πάνω από τους 5 και στα τελευταία 7:41 του αγώνα δεν έπεσε ούτε για μια στιγμή κάτω από τους 9, δείγμα του πόσο καλά έλεγξε τον αντίπαλό της η ΤΣΣΚΑ.
Έτσι, πέρασε στα ψιλά το γεγονός ότι ο Ραντόσεβιτς κέρδισε τη μονομαχία από Κρστιτς και Καούν μαζί (18-17 οι πόντοι, 4-4 τα ριμπάουντ, 3-6 τα κερδισμένα φάουλ). Ο Κρίστμας έπαιξε 6:36, ήταν ξανά εκτός λογικής ομάδας και ο Μεσίνα ακόμα περιμένει. Πάντως, όσο ο Ουίμς παίζει όπως παίζει, έχει αυτή την πολυτέλεια. Στο ματς στη Λιθουανία είχε 19 πόντους με 8/12 δίποντα και 6 ριμπάουντ.
Η ΤΣΣΚΑ παρέμεινε μια νίκη πίσω από την Μπαρτσελόνα, αλλά θα πρέπει να την κερδίσει (και με διαφορά) στη Βαρκελώνη, αν δεν χάσουν αλλού ροζ φύλλο οι Καταλανοί.
Μπρόζε Μπαμπέργκ – Μπαρτσελόνα 66-86
Και πώς να χάσουν όπως παίζουν. Από τη Γερμανία πέρασαν πολύ εύκολα, αφού ουσιαστικά μόνο ο Νάχμπαρ (που είναι σε τρομερή κατάσταση φέτος) τους δημιουργούσε προβλήματα, άντε και ο Γκίπσον. Στο πρώτο ημίχρονο είχαν απλώς ένα επίφοβο προβάδισμα, αλλά στην 3η περίοδο πήραν διαφορά διψήφια, για να την ανεβάσουν στους 20 πόντους ως το τέλος, χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις στον αγώνα.
Τα καλά νέα για τον Πασκουάλ είναι ότι ο Ναβάρο δείχνει να έχει αρχίσει να ξεπερνα τα όποια προβλήματα είχε και παίζει πια σταθερά καλά, τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι με διψήφιο αριθμό πόντων και διψήφιο ranking, αλλά και τρίτο συνεχόμενο με ποσοστά εντός παιδιάς τουλάχιστον 50%. Ο Μάικλ ήταν ο καλύτερος της Μπαρτσελόνα στο ματς, 17 πόντους και 7 ριμπάουντ με 8/12 δίποντα σε 25:33 συμμετοχής. Στο 6-0 οι Καταλανοί, μοναδική πλέον αήττητη ομάδα της Ευρωλίγκας.
Ολίμπια Λιουμπλιάνας – Καντού 81-79
Πολλές συγκινήσεις πρόσφερε το ματς της Ολίμπια με την Καντού, με τους Σλοβένους να παίρνουν τελικά τη 2η νίκη τους στην Ευρωλίγκας, αμφότερες επί των Ιταλών. Βέβαια, τώρα, είναι και μέσα στο κυνήγι της πρόκρισης, είναι μια νίκη κάτω από την 4η θέση, έχει την Καντού από κάτω σε κάθε ισοβαθμία, ενώ με το 2-0 επί των Ιταλών, είναι πιθανό να έχει πλεονέκτημα και σε πολλές τριπλές ισοβαθμίες που τυχόν θα έχουν τους Ιταλούς και έναν άλλο μέσα.
Μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα ο Γιάκα Μπλάζιτς, ο οποίος με τη χρονιά που κάνει δεν θα κάτσει και πολύ καιρό στη Λιουμπλιάνα. Μην πω ότι έχει ήδη πακετάρει just in case…
Στο ματς είχε 30 πόντους σε 32 λεπτά, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 6 κερδισμένα φάουλ, με 6/8 δίποντα, 4/5 τρίποντα και 6/8 βολές. Εξωγήινα πράγματα δηλαδή, 30 πόντους με 13 σουτ. Από κοντά και ο Άρον Μπέινς (13 πόντοι, 10 ριμπάουντ), για τον οποίο θα το λέω μέχρι να γίνω γραφικός και μετά θα… συνεχίσω να το λέω ότι οι δυο «αιώνιοι» τον έχασαν μέσα από τα χέρια τους χωρίς λόγο.
Απ’ την άλλη, είδαμε τον Αραντόρι να συνεχίζει την καταπληκτική χρονιά που κάτι με 20 πόντους και 3 ριμπάουντ, έχοντας 8/14 εντός παιδιάς. Το παλικάρι ακόμα δεν έχει κάνει κάτω από 13 ranking στη σεζόν, δεν έχει βάλει κάτω από 13 πόντους και σε όλα τα ματς του είναι ένας από τους 2 καλύτερους της Καντού. Στα 24 του πλέον, μοιάζει έτοιμος για το άλμα στην καριέρα του.
Το ματς ήταν ντέρμπι με τις ομάδες να μοιράζονται από 2 δεκάλεπτα όσον αφορά στις εντυπώσεις, την Ολίμπια να κάνει ανατροπή στην 4η περίοδο και να πηγαίνει στο 79-75 με τρίποντο του Πέιτζ με 2:01 στο χρονόμετρο και την Καντού με Μπρους και Αραντόρι να ισοφαρίζει σε 79-79 μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό.
Ο Μπλάζιτς έγραψε με 2/2 βολές το 81-79 μετά, με την Καντού να έχει την τελευταία επίθεση. Ο Ταμπού επιχείρησε το ντράιβ, έσκασε πάνω στον Ράνικο, όσες φορές κι αν δείτε το βίντεο δεν υπάρχει περίπτωση να είστε 100% σίγουροι για το αν έγινε φάουλ ή όχι. Ο Ράνικο κινείται προς τον Ταμπού, αλλά δεν κατεβάζει χέρια και η κίνησή του μοιάζει παράλληλη προς τη γραμμή και όχι με κατεύθυνσή προς τον παίκτη της Καντού. Προσωπικά το θεωρώ φάουλ και ότι θα έπρεπε να δοθούν 2 βολές στον Ταμπού, αλλά οι διαιτητές πιθανότατα υπακούοντας τη συμβουλή της FIBA που λέει «αν δεν βγάζει μάτι, μην κρίνεται αγώνας με σφύριγμα» άφησαν τη φάση με no-call. Ο Ταμπού πετάει την μπάλα έχοντας χάσει την ισορροπία του και ο Λέουνεν δεν προλαβαίνει μετά το επιθετικό ριμπάουντ του να ισοφαρίσει το ματς.
Οι Ιταλοί ακόμα διαμαρτύρονται για φάουλ, αλλά στη σούμα είχαν δύο λιγότερους και οι πιθανότητες πρόκρισής τους ψαλιδίστηκαν κατά πολύ. Όταν χάνεις από τη θεωρητικά πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου 2 φορές, ήδη μία περισσότερη απ’ όσες μπορεί να χάσει οποιοσδήποτε από τους άλλους 4, έχεις μειονέκτημα. Τον Παναθηναϊκό, πάντως, δεν τον… χάλασε η ήττα της Καντού.
Μακάμπι Τελ Αβίβ – Ουνικάχα Μάλαγα 62-64
Απρόσμενη ήττα για τη Μακάμπι σε ένα ματς που, αν θέλουμε να το δούμε ψυχρά, έπρεπε να… προσπαθήσει για να χάσει. Οι διαιτητές ήταν λίγο πιο «ευαίσθητοι» στα σφυρίγματά τους εναντίον της Μάλαγα, με αποτέλεσμα στα 40 λεπτά του ματς οι Ισπανοί να σουτάρουν… 3 βολές (ναι, τρεις), ενώ η Μακάμπι έκανε 29. Θα μου πείτε, μπορεί να ήταν τέτοιος ο τρόπος παιχνιδιού των δύο ομάδων.
Σίγουρα, αυτό ισχύει, η Μακάμπι έκανε 10 τρίποντα και 47 δίποντα, ενώ η Μάλαγα 25 τρίποντα και 39 δίποντα. Αλλά και πάλι, το 29-3 είναι ακραίο και, βλέποντας το ματς, θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον 29-13. Σε αυτό πήγαινε το περί «προσπάθειας για να χάσει» που έπρεπε να καταβάλει η Μακάμπι.
Με 26 βολές παραπάνω και με 83% στις βολές, δίκαιες όλες ή όχι (δεν σχολιάζω αυτό), είσαι απαράδεκτος αν χάνεις το ματς. Και στην έδρα σου. Απ’ την άλλη, η Μάλαγα κράτησε τη Μακάμπι σε 34% στα δίποντα και 20% στα τρίποντα, σε μόλις 9 ασίστ. Μ’ αυτά και μ’ αυτά η Μάλαγα έμεινε μέσα στο ματς και στο τέλος «έκλεψε» και τη νίκη, με το σύστημα του Μπλατ στην τελευταία επίθεση της Μακάμπι να σηκώνει πολλή συζήτηση.
Με 15 δευτερόλεπτα στη διάθεσή του και το σκορ στο 62-64, ο Μπλατ πήρε τάιμ άουτ και έβγαλε ένα απλό isolation για τον Χίκμαν, στέλνοντας τους άλλους 4 παίκτες στην απέναντι πλευρά του παρκέ (δείτε το στο βίντεο μετά το 1:13). Δεν διαφωνώ ότι στις δύσκολες στιγμές πας στους παίκτες που εμπιστεύεσαι περισσότερο και ότι αυτοί πρέπει να σου παίρνουν το ματς, αλλά εκ του αποτελέσματος η απόφαση εξυπηρετούσε τη Μάλαγα.
Ο Ντράγκιτς είναι πολύ γρήγορος, δεν έχασε τον Χίκμαν, δεν έκανε φάουλ (ο Χίκμαν πέφτει πάνω του στο ντράιβ, όχι το ανάποδο) και η Μακάμπι πέταξε μια πολύ καλή ευκαιρία πολύ εύκολα. Ο Μπλατ θεωρώ ότι πήγε στην απόφαση αυτή πιστεύοντας ότι ο Χίκμαν θα πάρει φάουλ (είχε 7 κερδισμένα με 8/10 βολές), καθώς το 2/7 που είχε εντός παιδιάς δεν έδειχνε ότι θα ήταν τόσο εύκολο να παίξει τον αμυντικό του στο ένας εναντίον ενός. Απ’ την άλλη, ακόμα κι ένα απλό πλαϊνό pick ‘n’ roll με έναν ψηλό ίσως ήταν καλύτερο. Αλλά κατόπιν εορτής μπορούμε να πούμε πολλά και… ανούσια.
Το θέμα είναι ότι με αυτή την ήττα η Μακάμπι ισοβαθμεί πια στην κορυφή με τη Μάλαγα, έχοντας, βέβαια, το πλεονέκτημα στην ισοβαθμία. Αν είχε κερδίσει, όμως, είχε ουσιαστικά καθαρίσει την πρωτιά του ομίλου, θα πήγαινε στο 6-0 και ο επόμενος θα ήταν στο 4-2 και με μειονέκτημα στην ισοβαθμία, δηλαδή 3 ματς πίσω σε 4 αγώνες. Τώρα, η πρωτιά θα κριθεί μάλλον στα ματς κατά της Σιένα (την έχουν και οι δύο εκτός).
Ασέκο Προκόμ – Σαλόν Σαόν 70-76
Μεγάλη νίκη για τη Σαλόν στην Πολωνία, νίκη που την έβαλε για τα καλά στο παιχνίδι της πρόκρισης. Η Άλμπα έχει 2-4, η Σαλόν το ίδιο και η Προκόμ είναι στο 1-5 μετά από 6 αγώνες.
Η νίκη ήρθε στην 4η περίοδο, όπου η Σαλόν έλεγξε τα ριμπάουντ, έπαιξε καλή άμυνα και στο τέλος ήταν πολύ ψύχραιμη και εύστοχη στις βολές. Στα τελευταία 50 δευτερόλεπτα που η Προκόμ κυνηγούσε το σκορ η Σαλόν είχε 7/8 βολές και άστοχη ήταν η τελευταία όταν το ματς είχε κριθεί.
Το καθοριστικό σημείο του ματς ήταν μάλλον μετά τις 2/2 βολές του Εφτίμοφ όταν στα 37 δευτερόλεπτα και με το σκορ στο 65-71 ο Πονίτκα αστόχησε σε τρίποντο. Έτσι, αντί για 68-71, η Προκόμ έκανε φάουλ και το ματς πήγε στο 65-73 από τις βολές του Ουίλιαμς για να κριθεί οριστικά.
Παρτιζάν – Μπεσίκτας 87-72
Πολύ εύκολα κέρδισε η Παρτιζάν την Μπεσίκτας, πάρα πολύ εύκολα αν αναλογιστούμε ότι η νικήτρια μπήκε στο ματς με 0-5 και η ηττημένη με 3-2 στον όμιλο. Βέβαια, ακόμα δεν μπορούν να μιλάνε για πρόκριση στο Βελιγράδι, είναι στο 1-5, όσο έχει και η Λιέτουβος και η Μπαμπέργκ έχει 2-4 συν το ματς με την Παρτιζάν στην έδρα της, αλλά σίγουρα ελπίζουν πλέον.
Για το ματς τι να πει κανείς, η Μπεσίκτας το πάλεψε για 30 λεπτά, αλλά όταν βάζεις 7 πόντους στην 4η περίοδο δεν κερδίζεις κανέναν αγώνα Ευρωλίγκας, ούτε εκτός, ούτε εντός έδρας. Το 70-65 έγινε 74-65, ενώ μετά το 76-72 από τις βολές του Τζέρελς, η Μπεσίκτας απλώς… αποχώρησε από τον αγώνα, δεν ξανασκόραρε ως το φινάλε.
Έμεινε άποντη στα τελευταία 6:20 του αγώνα, δέχτηκε ένα σερί 11-0, είχε 3 λάθη, 0/7 σουτ και 0/2 βολές, με την Παρτιζάν να παίρνει απρόσμενα εύκολα τη νίκη. Μετά το ματς ο Ερμάν Κούντερ, προπονητής της Μπεσίκτας, έκανε τη δήλωση της εβδομάδας: «Η Παρτιζάν έλεγξε τα ριμπάουντ. Αυτοί είχαν τόσο πολλά ριμπάουντ ενώ εμείς τελειώσαμε τον αγώνα με 5 λεπτά για το τέλος. Η ομάδα μου απλώς εξαφανίστηκε από το παρκέ στο 35ο λεπτό».
Τα ριμπάουντ που ανέφερε ο Τούρκος προπονητής ήταν 41-26, με τα επιθετικά στο 17-11. Η Παρτιζάν, δηλαδή, πήρε το 53% των ριμπάουντ στην άμυνα της Μπεσίκτας.
Άλμπα Βερολίνου – Μοντεπάσκι Σιένα 73-75
Τρελός αγώνας στη Γερμανία, με τη Σιένα να παίρνει φοβερό διπλό, όπως ήρθε η αναμέτρηση. Οι Ιταλοί, μετά από ένα μοιρασμένο πρώτο ημίχρονο ξέφυγαν στην 3η περίοδο με τον Μπόμπι Μπράουν να βάζει 11 πόντους σε 4 λεπτά! Έτσι, η Σιένα με δύο κολλητά τρίποντα του Μπράουν έφτασε στο 38-52 και έδειξε να καθαρίζει το ματς.
Η Άλμπα δεν παραιτήθηκε και άρχισε να ψαλιδίζει τη διαφορά. Με το τρομερό τρίποντο του Ντζέντοβιτς πλησίασε σε 59-60 για να προσπεράσει με τον Ιντμπίχι σε 61-60. Από εκεί και πέρα και για τα τελευταία 7 λεπτά του ματς, το παιχνίδι κρεμόταν από μία κλωστή. Είχαμε 4 ισοπαλίες, 7 εναλλαγές στο προβάδισμα και κάθε επίθεση να μοιάζει σαν τελευταία από την ένταση που είχε το ματς.
Η Σιένα βρέθηκε πίσω με 3 πόντους από το καλάθι του Γουντ, αλλά λυτρώθηκε 1:49 πριν το τέλος από το τρίποντο του Ρες για το 73-73. Μετά από 5 χαμένες επιθέσεις (οι 4 της Άλμπα που πήρε 2 επιθετικά ριμπάουντ), ο Χάκετ έκανε το 73-75 με 14 δευτερόλεπτα για το φινάλε. Η τελευταία επίθεση ανήκε στην Άλμπα, αλλά ο Γουντ έκανε… ποικιλία (στο βίντεο μετά το 1:20) και ο Μόρλεϊ που μάζεψε τη χαμένη μπάλα δεν κατάφερε να σκοράρει υπό την πίεση του χρόνου.
Αξίζει, πάντως, να αναφερθούμε στον… τρελο-Μπόμπι Μπράουν (παραδεχτείτε το, και σε εσάς αρέσουν αυτά τα προθέματα που βάζουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι μπροστά από τα ονόματα των ξένων παικτών, είναι πολύ γραφικά για να τα σχολιάσεις αρνητικά). Ο Μπράουν φέτος βγάζει μάτια με τη Σιένα, επιβεβαιώνοντας ότι είναι παιχταράς. Βέβαια, όσοι τον είχαμε δει και εκτός Άρη, δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι μπορεί μόνος του να σκοτώσει οποιαδήποτε ομάδα.
Φέτος, έχει προσφέρει στην Ευρωλίγκα τη μεγαλύτερή της παράσταση με 34 πόντους, 5 ασίστ και 15 κερδισμένα φάουλ, συνολικά 43 ranking στο ματς με τη Σαλόν, ενώ έχει 20.8 πόντους, 5.3 ασίστ και 21.3 ranking συνολικά, σουτάροντας απίστευτα, 50% στα δίποντα, 48% στα τρίποντα και 85% στις βολές.
Η Σιένα πήγε στο 3-3 με τη νίκη αυτή και λογικά δεν θα κινδυνεύσει για την πρόκριση, ενώ η Άλμπα έμεινε στο 2-4 και βρίσκεται πια σε περιπέτειες.
Τσεντεβίτα Ζάγκρεμπ – Ζαλγκίρις Κάουνας 108-106 βπαρ.
Απίστευτο παιχνίδι έγινε στο Ζάγκρεμπ και όσοι το έχασαν (οι περισσότεροι δηλαδή) μάλλον έχασαν το καλύτερο ματς της χρονιάς. Η Ζαλγκίρις, που πήγαινε τρένο ως τώρα στη διοργάνωση, πήρε το πρώτο της κίτρινο φύλλο στο Ζάγκρεμπ, αλλά για να γίνει αυτό έπρεπε το ματς να φτάσει τα 50 λεπτά, να παίξουμε 2 παρατάσεις.
Η Ζαλγκίρις προφανώς και δεν κινδυνεύει με αποκλεισμό ακόμη κι αν χάσει τα άλλα 3 ματς της, αλλά η Τσεντεβίτα αίφνης μπήκε στο χορό της πρόκρισης. Είχα γράψει από την αρχή της χρονιάς ότι δεν είναι ομάδα για 0-10 η κροατική και ότι θα κλείσει σπίτια στον όμιλο. Πλέον έχει 2-4, και παίζει την πρόκριση στα ίσα με τις άλλες 4 (πλην Ζαλγκίρις που θα είναι πρώτη λογικά).
Στην κανονική περίοδο η Ζαλγκίρις μετά από 40 πολύ θεαματικά λεπτά, έφτασε μια ανάσα από τη νίκη, ο Μάρκο Πόποβιτς με 2/2 βολές έγραψε το 82-85 με 9 δευτερόλεπτα για το φινάλε. Ο Μπρέισι Ράιτ, όμως, σηκώθηκε για τρεις πόντους και ισοφάρισε σε 85-85 με 3 δευτερόλεπτα στα οποία η Ζαλγκίρις δεν μπόρεσε να γράψει σκορ.
Στο τέλος της πρώτης παράτασης και πάλι οι Λιθουανοί είχαν το πλεονέκτημα, κέρδιζαν με 98-100 και το ρολόι έγραφε 6 δευτερόλεπτα όταν ο Ράιτ σηκώθηκε ξανά για τρεις πόντους. Αυτή τη φορά αστόχησε, αλλά ο Ζελαμπάλ με επιθετικό ριμπάουντ και φόλοου κάρφωμα κράτησε ζωντανή την ομάδα του, με τον Πόποβιτς (πάνω από τον οποίο πήδηξε ο Ζελαμπάλ) να ωρύεται στους συμπαίκτες του που τον άφησαν χωρίς μπλοκ άουτ να χωθεί στη ρακέτα. Και δικαιολογημένα.
Το σκορ έπεσε στην 2η παράταση, η Τσεντεβίτα με 2/2 βολές του Ιλιέφσκι πήγε στο 108-106 με 58 δευτερόλεπτα για το φινάλε, με τις δύο ομάδες να χάνουν από μία επίθεση μέχρι τα τελευταία 16 δευτερόλεπτα, όταν η Ζαλγκίρις είχε τον τελευταίο λόγο, αλλά το τρίποντο του Τζάαμπερ βρήκε σίδερο. Δείτε και το βίντεο του αγώνα, αξίζει τον κόπο.
Για την Τσεντεβίτα ο Ζελαμπάλ έκανε αδιανόητο αγώνα, είχε 23 πόντους και 10 ριμπάουντ με 9/13 δίποντα σε 44 λεπτά συμμετοχής (περισσότερο από κάθε άλλον άντεξε στο παρκέ), ενώ Ράιτ (20 πόντοι με 4/6 τρίποντα), Σούπουτ (18 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ) και Ιλιέφσκι (16 πόντοι) ήταν πολύ καλοί.
Απ’ την άλλη, ο Ντ. Λαβρίνοβιτς ήταν εξίσου καλός με τον Γάλλο, είχε 24 πόντους με 10/13 δίποντα και 5 ριμπάουντ, ο Γιανκούνας είχε 15 πόντους και 6 ριμπάουντ, ο Καουκένας 15 πόντους και 7 ασίστ, ο Πόποβιτς 19 πόντους και ο Ντάρντεν 10 και 7 ριμπάουντ. Οι δυο ομάδες σούταραν με σχεδόν 60% στα δίποντα στον αγώνα, ενώ η Ζαλγκίρις έκανε μόλις 10 λάθη σε 50 λεπτά. Όχι ότι (εκ του αποτελέσματος) αυτό τη βοήθησε σε κάτι, αλλά είναι πολύ μικρό νούμερο.
Νίκος Κουσούλης
Υ.Γ.: Γιατί η Ευρωλίγκα επιμένει να μην έχει HD στα βίντεό της δεν μπορώ να το καταλάβω ή να το εξηγήσω. Τουλάχιστον, φέτος κατάλαβε ότι και τα άστοχα σουτ στο τέλος του ματς έχουν ενδιαφέρον στα ντέρμπι και τα συμπεριλαμβάνει στα highlights της.