Πραγματοποιήθηκε στη Σλοβενία η κλήρωση για το επερχόμενο Ευρωμπάσκετ, που θα πραγματοποιηθεί 4-22 Σεπτεμβρίου 2013 και θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή 24 ομάδων, στο πλαίσιο της επέκτασης που ονειρεύεται η FIBA και της προώθησης του μπάσκετ και σε χώρες που δεν πολυασχολούνταν ως τώρα. Για την εθνική μας, πάντως, η επέκταση και σε «χειρότερες» ομάδες δεν θα φανεί και τόσο πολύ. Ο όμιλός της είναι ξεκάθαρα ο πιο σκληρός της διοργάνωσης με 4 πρωτοκλασάτες ομάδες.
Αντιμέτωπη στην πρώτη φάση η Ελλάδα θα βρεθεί με τις Ρωσία, Τουρκία, Ιταλία, Φινλανδία και Σουηδία. Και σίγουρα, η Ιταλία προέρχεται από μια αρκετά αποτυχημένη δεκαετία, αλλά ποιος μπορεί να πάρει αψήφιστα το ρόστερ της. Για Ρωσία και Τουρκία δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις, ενώ και η Φινλανδία είναι πλέον υπολογίσιμος αντίπαλος. Κανείς δεν ξέρω τι ρόλο, και αν, θα μπορέσει να παίξει στον όμιλο η ξεκάθαρα πιο αδύναμη απ’ όλες, Σουηδία.
Αναλυτικά, οι 4 όμιλοι της πρώτης φάσης:
Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι τρεις οι ομάδες που προκρίνονται στη δεύτερη φάση από κάθε όμιλο, καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολο έργο έχει η εθνική μας με Ρωσία, Τουρκία και Ιταλία στον όμιλο.
Και για να ολοκληρωθεί το δύσκολο της υπόθεσης, η διασταύρωση στη δεύτερη φάση (όπου οι ομάδες μεταφέρουν αποτελέσματα) είναι με τον τρίτο όμιλο για την εθνική μας, όπου υπάρχει η Ισπανία, η γηπεδούχος Σλοβενία, αλλά και μία από τις Κροατία, Πολωνία, Γεωργία. Δηλαδή, η πρόκριση στην οκτάδα περνά από κόλαση για την Ελλάδα που θα έχει κάνει… υπέρβαση πριν καν μπει σε νοκ άουτ αγώνα.
Πιο αμφίρροπος όμιλος, κοιτώντας το σύνολο των 6 ομάδων, μάλλον είναι ο 2ος. Εκεί, η τύχη έφερε 4 εκπροσώπους της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας, και κάθε ματς είναι βέβαιο ότι θα θυμίζει τελικό. Όταν ο εθνικός εγωισμός μπαίνει δίπλα στον μπασκετικό, κανείς δεν θα παραδοθεί χωρίς να τα δώσει όλα. Σερβία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Βοσνία, δεν είναι μόνες τους, υπάρχει και η Λιθουανία στο παιχνίδι, ως ένα από τα πιο ισχυρά φαβορί στον όμιλο, αλλά και η πάντα υπολογίσιμη Λετονία.
Όχι ότι ο 1ος όμιλος θα είναι εύκολος, αλλά το επίπεδό του είναι σαφώς χαμηλότερο από των άλλων. Η Γαλλία μοιάζει να έχει ξεκάθαρα τον πρώτο λόγο για την πρωτιά, με τη (Nowitzki-less) Γερμανία, τη Μ. Βρετανία, την Ουκρανία, το Ισραήλ και το Βέλγιο να μοιράζονται ελπίδες και όνειρα που δεν θα είχαν σε άλλο γκρουπ.
Παρά την εισροή αρκετών «δευτεροκλασάτων» ομάδων (Βέλγιο, Τσεχία, Σουηδία, κτλ), το επίπεδο του Ευρωμπάσκετ είναι αρκετά υψηλό, και δεν εννοώ στην πρώτη τετράδα, αλλά συνολικά, από την πρώτη φάση. Σε κάθε όμιλο οι τρεις ομάδες δεν είναι ξεκάθαρο ποιες θα είναι, καθώς παντού μία, δύο ή και τρεις θέσεις είναι τελείως ανοικτές. Με το «3 θέσεις ανοικτές» δυστυχώς (από άποψη πιθανοτήτων πρόκρισης της Ελλάδας) να ισχύει για τον δικό μας όμιλο.
Η Ελλάδα θα παίξει στο Κόπερ την πρώτη φάση, ενώ δεύτερη φάση και τελικοί θα γίνουν στην πανέμορφη Στόζιτσε Αρίνα της Λιουμπλιάνας. Και μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα θα θέλει να γλείψει στο Ευρωμπάσκετ τις πληγές της από το άκρως αποτυχημένο καλοκαίρι του 2012, όταν ήταν απλός θεατής των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεύτερη συνεχόμενη αποτυχία θα σημάνει εκκωφαντικό καμπανάκι και θα φέρει μνήμες… 1999-2003 σε όλους.
Αυτά για ένα Ευρωμπάσκετ που ίσως είναι το τελευταίο που θα δούμε ανά δύο χρόνια, καθώς η FIBA έχει ήδη αποφασίσει το επόμενο να γίνει το 2017 για να δώσει στους αθλητές «ρεπό» το καλοκαίρι του 2015. Απ’ την άλλη, υπάρχει ακόμη τεράστιο παρασκήνιο σε όλα αυτά, με τη FIBA Europe να είναι τελείως αντίθετη με την απόφαση της παγκόσμιας ομοσπονδίας, κλασσικά οι δυο τους δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Ίδωμεν…
Νίκος Κουσούλης