Ο Παναθηναϊκός κέρδισε την Ολίμπια Λιουμπλιάνας στο ΟΑΚΑ με 80-72, πήρε και μαθηματικά την πρόκριση στο Top-16 της Ευρωλίγκας, επιβεβαιώνοντας τα όσα λέγαμε την περασμένη εβδομάδα, και, πλέον, κοιτάζει προς την πρωτιά του ομίλου του, έχοντας, με 3 συνεχόμενες νίκες αντιστρέψει το εις βάρος του κλίμα. Ξέρει ότι αν η Ρεάλ στραβοπατήσει σε ένα από τα 3 τελευταία της παιχνίδια, με δικό του 2/2 θα είναι πρώτος στον όμιλο.
Ο Παναθηναϊκός ήλεγξε το ματς με την Ολίμπια, από την αρχή ως το τέλος του. Μπορεί να μην έπιασε υψηλή απόδοση στην επίθεση, να μην βρήκε, δηλαδή, ρυθμό που να κρατήσει και στα 40 λεπτά, αλλά είχε αναμφίβολα εκρηκτικά διαστήματα, ενώ κάθε φορά που η αντίπαλός του πλησίαζε, ένα «πράσινο» σερί την έστελνε στη θέση της. Η ομάδα του Πεδουλάκη, έπαιξε καλή άμυνα, ιδίως στη ρακέτα της, εξουδετερώνοντας το πιο σημαντικό όπλο των Σλοβένων, τον Άρον Μπέινς (7 πόντοι με 3/7). Απ’ την άλλη, οι 20 ασίστ είναι παράσημο, αλλά αυτό που έλεγα πιο πάνω για την έλλειψη συνεπούς ρυθμού φαίνεται και από τα 18 λάθη.
Ο Παναθηναϊκός σούταρε πάρα πολύ καλά στα δίποντα, 70% στο ματς, τελείωσε με 10/15 το πρώτο μέρος, για να έχει 9/12 στην επανάληψη, ενώ είχε και 38% στα τρίποντα, πηγαίνοντας από τα 2/11 του ημιχρόνου στα 6/10 της επανάληψης. Οι ασίστ ήταν 20-11, αλλά τα κλεψίματα 3-10 και τα λάθη 18-10, ενώ οι «πράσινοι» είχαν και πρόβλημα στα ριμπάουντ, τα πήραν μεν με 36-32, αλλά τα επιθετικά ήταν 6-12. Απλώς, το δυνατό τους σημείο στο ματς ήταν το γεγονός ότι κυνηγούσαν κάθε σουτ των Σλοβένων, που τελείωσαν με 46% στα δίποντα και 28% στα τρίποντα.
Πάντως, το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός έλεγξε απόλυτα ένα ματς στο οποίο έκανε 6 επιθέσεις λιγότερες συνολικά από την αντίπαλό του, δείχνει ότι είχε πολύ πιο καθαρό μυαλό στην οργάνωση του παιχνιδιού.
Το ματς ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να αργούν να βρουν ρυθμό και τον Παναθηναϊκό να πηγαίνει στο 8-5 με 4/4 βολές του Ούκιτς στο πεντάλεπτο. Ο Μπέινς μείωσε σε 8-7, με το τρίποντο του Μπράμου να κάνει το 13-7 για τους «πρασίνους». Τη διαφορά αυτή διαφύλαξαν ως το τέλος της περιόδου, παρά τους 4 πόντους του Μπλάζιτς, αφού ο Λασμ από δύο ασίστ Μπράμου και Μπανκς έγραψε το 17-11 μέσα από τη ρακέτα στο δεκάλεπτο.
Ο ίδιος ήταν που εκμεταλλεύτηκε άλλη μία πάσα του Μπανκς για το 19-11 ενώ ο Μασιούλις έδωσε διψήφιο προβάδισμα στον Παναθηναϊκό, 21-11. Στο 15ο λεπτό και από το λέι απ του Ούκιτς απ’ την πάσα του Διαμαντίδη ο Παναθηναϊκός ανέβηκε στο 26-14, ενώ αμέσως μετά, μετά από νέο άστοχο τρίποντο της Ολίμπια, ο Πάνκο με δικό του σουτ τριών πόντων έκανε το 29-14 για το +15 των «πρασίνων». Εκεί που φαινόταν ότι ο Παναθηναϊκός είχε επιβάλει για τα καλά το ρυθμό του στο ματς, ήρθε ένα μίνι ξέσπασμα από τον Σαλίν, για να γυρίσει πλήρως η εικόνα του αγώνα μέσα σε 2 λεπτά.
Ο Φινλανδός με 5 πόντους κι ένα λάθος του Τσαρτσαρή στο ενδιάμεσο, μείωσε σε 29-21, για χάσει ο Μπράμος την μπάλα από τον Μούριτς, που τελείωσε στον αιφνιδιασμό για το 29-21. Ο Παναθηναϊκός πήρε τάιμ άουτ, αλλά ο Τσαρτσαρής έκανε επιθετικό φάουλ σε προσπάθεια για σκριν και η Ολύμπια μετά από επιθετικό ριμπάουντ μείωσε στους 6 πόντους.
Το κακό σερί λαθών συνεχίστηκε, ξανά από τον Τσαρτσαρή, που έχασε την μπάλα από τον Σαλίν για να κάνει η Ολίμπια το 29-25, γράφοντας μέσα σε 2 λεπτά σερί 0-11, με τον Παναθηναϊκό να κάνει μόλις 1 σουτ και 4 λάθη στο διάστημα αυτό. Ο Μπανκς με 2/2 βολές διέκοψε το σερί, ο Ούκιτς τον μιμήθηκε για το 33-26, ενώ ο Σκορδίλης τάπωσε θεαματικά τον Όμιτς για να κάνει ο Ούκιτς με ατομική ενέργεια στον αιφνιδιασμό το 35-26 λίγο πριν την ανάπαυλα.
Και πάλι, ένα τρίποντο από τον Μότσνικ έφερε τους Σλοβένους στο -6, ενώ ο Παναθηναϊκός αστόχησε στην τελευταία επίθεσή του πριν το ημίχρονο για να προλάβει ο Μούριτς να μειώσει με 3,5 δευτερόλεπτα σε 35-31. Έτσι τελείωσε το ημίχρονο, αλλά για να πάνε οι ομάδες στα αποδυτήρια χρειάστηκε… να ξανατελειώσει, αφού η γραμματεία δεν είχε ακούσει το σφύριγμα των διαιτητών για βήματα του Μπανκς στα 4 δέκατα. Έτσι η Ολίμπια πήρε ένα απρόσμενο δώρο, το οποίο και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο, ωραία κομπίνα του Σαλίν με τον Μούριτς, σφαλιάρα στην μπάλα και 35-33 στην εκπνοή, σε μια φάση που θύμισε το φόλοου του Ρούντι όταν έπαιζε στη Μάλαγα, μόνο που εκείνο είχε κρίνει αγώνα. Τέλος πάντων, ωραία μπασκετική στιγμή, και αφού δεν στοίχισε το ματς στον Παναθηναϊκό μπορούμε να τη δούμε ως τέτοια χωρίς να κρίνουμε την αμυντική αδράνεια που έβγαλε τον Πεδουλάκη από τα ρούχα του.
Η Ολίμπια ξεκίνησε την επανάληψη με τον Μπέινς να ισοφαρίζει τον αγώνα, αλλά Μασιούλις και Μπράμος έβαλαν δύο συνεχόμενα τρίποντα για το 41-35 αμέσως μετά (οι καλές αντιδράσεις του Παναθηναϊκού που έλεγα στην αρχή). Ένα άστοχο σουτ του Μούριτς μετά από βολές του Μπράμου έδωσε τη δυνατότητα στον Μπανκς με τρίποντο να κάνει το 46-37 και να δώσει απόσταση ασφάλειας ξανά στους «πρασίνους». Ο Μπανκς συνέχισε το βιολί του στην 3η περίοδο, καλάθι για το 48-39, τρίποντο για το 51-41 λίγο μετά, ξεκάθαρα ο πρωταγωνιστής των «πρασίνων» στο δεύτερο ημίχρονο.
Μετά την τάπα του Λασμ ο Πάνκο από την ασίστ του Μπανκς έγραψε το 56-43 με λέι απ, ο Λασμ ξανατάπωσε αντίπαλο αμέσως μετά για να κάνει ο Μασιούλις το 58-43 στο 28ο λεπτό. Ο Μπέινς πέταξε δύο βολές για να έρθει η μεγαλύτερη διαφορά του αγώνα, 60-43, από τον Πάνκο. Η Ολίμπια είχε και πάλι απάντηση, ξανά ένα λάθος του Τσαρτσαρή, δύο τρίποντα εκατέρωθεν αυτού από Πρέπελιτς και Ράνικο, 60-49, με τον Διαμαντίδη να κλείνει με 2/2 βολές το δεκάλεπτο στο 62-49.
Ο Μπλάζιτς (ουσιαστικά η μόνη εκ των προτέρων βασική απειλή που δεν κατάφερε να σταματήσει ο Παναθηναϊκός) με τρίποντο έκανε το 62-53 στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου, ο Παναθηναϊκός είχε δυο ευκαιρίες να απαντήσει αλλά έκανε ισάριθμα λάθη για να έρθει το 62-56 από τρίποντο του Πρέπελιτς. Ο Μασιούλις απάντησε με τον ίδιο τρόπο και ο Μπανκς ήταν ασταμάτητος για το 67-57 της ομάδας του στο 35ο λεπτό.
Η αλήθεια είναι ότι κάπου εκεί το ματς φάνηκε να τελειώνει, η Ολίμπια δεν έδειχνε να έχει τρόπο να αντεπιτεθεί, ο Μπράμος με τρίποντο έγραψε το 72-59 στο 37ο λεπτό, αλλά και πάλι ο Παναθηναϊκός είχε νεκρό διάστημα. Ο Πρέπελιτς 10 δευτερόλεπτα αργότερα απάντησε κι αυτός με τρίποντο, ενώ ο Μπλάζιτς με λέι απ βρίσκοντας ανοργάνωτη την άμυνα του Παναθηναïκού, μείωσε σε 74-68 μετά το καλάθι του Μπέινς από τα 5 μέτρα και το χαμένο λέι απ του Λασμ. Ο Παναθηναϊκός αστόχησε στην επόμενη επίθεση, ο Πρέπελιτς με 2/2 βολές μείωσε στους 4 πόντους, 74-70, πραγματικά χωρίς κανέναν… λόγο, μέσα ξανά σε 2 λεπτά ο Παναθηναϊκός είχε χάσει διαφορά ασφαλείας.
Ο Παναθηναϊκός ήταν τυχερός αμέσως μετά, ο Διαμαντίδης είχε 0/2 βολές, αλλά ο Πρέπελιτς σούταρε εντελώς αμαρκάριστος από το τρίποντο (από κακή συνεννόηση στο ροτέισον της άμυνας του Παναθηναϊκού) αλλά αστόχησε, έτσι ο Μπανκς πήρε πάνω του την επόμενη επίθεση και σκόραρε δύο βολές για το 76-70. Ο Μπλάζιτς έκανε λάθος, ο Λασμ πήρε επιθετικό ριμπάουντ και τελείωσε από κοντά για το 78-70, με το ματς να κρίνεται εκεί για τον Παναθηναϊκό, στο τελευταίο πια λεπτό.
Σε ατομικό επίπεδο ο Μάρκους Μπανκς έκανε τη διαφορά με 14 πόντους, 5 ασίστ και 6 κερδισμένα φάουλ, ο Διαμαντίδης ήταν πολύ καλός οργανωτικά με 8 ασίστ και μόλις 2 λάθη, ενώ και ο Ούκιτς σκόραρε με συνέπεια. Ο Μασιούλις βοήθησε και πάλι πολύ στα ριμπάουντ, όπως και ο Πάνκο με τον Λασμ, με τον τελευταίο να έχει και 13 πόντους και 4 τάπες. Μπράμος και Μασιούλις ήταν απόλυτα συνεπείς και από το τρίποντο, οι δυο τους είχαν 5/10 στο ματς. «Χάθηκε» ο Κίτσεν από το καλό ματς των Μπανκς, Μπράμος και Ούκιτς, καθώς στα 6 λεπτά που έπαιξε δεν ήταν καλός και δεν δοκιμάστηκε ξανά από τον Πεδουλάκη.
Επόμενη μάχη για τον Παναθηναϊκό ξανά στο ΟΑΚΑ απέναντι στη Φενέρμπαχτσε. Αν η Ρεάλ έχει χάσει την Παρασκευή, τότε το ματς αυτό θα τον φέρει με νίκη ένα βήμα πιο κοντά στην πρωτιά. Αν οι Ισπανοί είναι μια νίκη παραπάνω ακόμα, τότε με απλή νίκη, ο Παναθηναϊκός ξέρει ότι στη χειρότερη περίπτωση θα τερματίσει 3ος στον όμιλο, ενώ θα είναι ακόμα στο παιχνίδι της πρωτιάς
Τα δεκάλεπτα: 17-11, 35-33, 62-49, 80-72.
Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 11 (3), Πάνκο 8 (1τρ. 6ρ.), Μασιούλις 10 (2τρ. 7ρ.), Ούκιτς 14 (4ρ. 5κ.φ.), Λασμ 13 (8ρ. 4κ.), Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 6 (4ρ. 8ασ. 6κ.φ.), Κίτσεν, Μπανκς 14 (2τρ. 3ρ. 5ασ. 6κ.φ.), Σκορδίλης.
Ολίμπια Λιουμπλιάνας (Φιλιπόφσκι): Ουότερς 2, Πρέπελιτς 11 (3τρ. 3ασ. 2κλ.), Μπλάζιτς 19 (2τρ. 5ρ. 5κ.φ.), Ράνικο 5 (1), Σαλίν 5 (1τρ. 3κλ.), Μούριτς 14 (4ρ.), Μπέινς 7 (10ρ.), Μπούμπνιτς, Μότσνικ 5 (1), Όμιτς 4 (3ρ.).
Νίκος Κουσούλης