Την πρώτη του ήττα στο πρωτάθλημα «χάρισε» στον Ολυμπιακό ο ΠΑΟΚ στο ξεκίνημα του δευτέρου γύρου της λίγκας, κερδίζοντάς τον για τη 14η αγωνιστική με 76-71 στην Πυλαία. Ο Ολυμπιακός έπεσε στο 13-1, ο ΠΑΟΚ ανέβηκε στο 10-4 και αυτή η νίκη ίσως αποδειχτεί πολύτιμη στη μάχη με τον Πανιώνιο για την 3η θέση, εφόσον δεν μπορέσουν να κάνουν αντίστοιχη (με έναν από τους δύο «αιωνίους») και οι «κυανέρυθροι». Μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, που με πολύ μεγάλη εμφάνιση οδήγησε την ομάδα του στη νίκη.
Το αν ο Παπαδόπουλος έβλεπε τον αγώνα αυτόν και ως “απάντηση” για τα όσα άκουγε πέρσι που ήταν στον Ολυμπιακό και την όλη (εντελώς παράλογη και αμπασκετική) απαξίωση που βίωνε από τους οπαδούς, δεν το ξέρει κανείς άλλος εκτός του ίδιου. Ο χαρακτήρας του δεν είναι τέτοιος, ούτε έχει δώσει τέτοια δείγματα, πάντως. Το ματς ίσως μπορεί να χρησιμοποιηθεί απ’ όσους βλέπουμε αντικειμενικά τα κατορθώματα του Παπαδόπουλου εδώ και 10 χρόνια στο ευρωπαϊκό μπασκετικό στερέωμα, ως ένα μάθημα μπάσκετ σε όσους τόλμησαν να απαξιώσουν τον καλύτερο Έλληνα σέντερ του 21ου αιώνα, προφανώς απλώς και μόνο μη ξέροντας καλύτερα.
Σε 29 λεπτά ο Παπαδόπουλος είχε 13 πόντους, 10 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα και 7 κερδισμένα φάουλ, 6/10 δίποντα και 23 ranking, το υψηλότερο στον αγώνα. Με βοήθειες από Χαραλαμπίδη, Τσαϊρέλη και Χαριτόπουλο ο ΠΑΟΚ κατόρθωσε να πάρει ένα ροζ φύλλο που (ομολογουμένως) κανείς δεν περίμενε, παρότι έπαιξε 40 λεπτά με τον ΜακΓκραθ στον άσο (10 πόντους με 4/15 σουτ) που μετά από κάποιο σημείο ήταν εμφανώς κουρασμένος, αλλά δεν πήρε ανάσες μιας και ο Χάτσερ έλειπε από το ματς.
Απ’ την άλλη, ο Ολυμπιακός μετά από το μεγάλο διπλό στο Τελ Αβίβ, έδειξε ότι ακόμα δεν έχει ξεπεράσει την πτώση απόδοσης και προβλημάτισε για ακόμα μία φορά. Το ροτέισον πήγε περίπατο, ο Μπαρτζώκας έδειχνε να φοβάται τις αλλαγές μέσα στο ματς, ή ίσως να μην πιστεύει μέχρι ενός σημείου ότι μπορεί να στραβώσει το παιχνίδι. Ο Σερμαντίνι έπαιξε 7:28 στο παιχνίδι, ενώ μετά το ματς ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε για την κούραση από τα εκτός έδρας παιχνίδια και τα ταξίδια, και για τις απουσίες των Πάουελ, Λο, αναφέροντας ότι Κατσίβελης και Μάντζαρης (δυστυχώς χάνει όλη τη χρονιά) είχαν πρόβλημα και δεν μπορούσαν να παίξουν.
Σίγουρα, όταν είσαι μείον τέσσερις παίκτες είναι σοβαρό και σημαντικό, αλλά με βάση τα δεδομένα του ελληνικού πρωταθλήματος, το ρόστερ του Ολυμπιακού, και το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ έπαιζε χωρίς έναν από τους δύο βασικούς περιφερειακούς του (25 λεπτά παίζει ο Χάτσερ ανά αγώνα), δεν μπορώ να το θεωρήσω «σοβαρή» δικαιολογία.
Το θέμα είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να επιβάλλει το ρυθμό του σε κανένα σημείο του ματς, ότι εδώ και κάποιο καιρό μοιάζει προβλέψιμος στο παιχνίδι του και πιο εύκολο να ανακοπεί και είναι δεδομένο ότι κάτι πρέπει να αλλάξει για να διορθωθεί η εικόνα της ομάδας. Οι χρόνοι των παικτών δεν ξέρω κατά πόσο δικαιολογούνται με βάση την εμφάνιση τους, ο Παπανικολάου έπαιξε 17 λεπτά παρότι ήταν αρκετά καλός.
Το πιο αξιοπερίεργο είναι η χρησιμοποίηση του Γεωργάκη, ο οποίος φέτος είχε παίξει συνολικά 9 λεπτά στην Α1, χωρίς ιδιαίτερη πρότερη εμπειρία από αγώνες Α1. Δεδομένου ότι είχε παίξει συνολικά μέχρι φέτος 34 παιχνίδια στην Α1 τις δύο προηγούμενες σεζόν με περίπου 5,5 λεπτά ανά αγώνα συμμετοχή και φέτος έπαιξε μόνο στο ματς με τον Ηλυσιακό στις 16 Δεκέμβρη, η χρησιμοποίησή του σε τέτοιο ματς δεν έβγαζε νόημα. Αν θες έναν νέο παίκτη να βοηθήσει σε κάτι πιο δύσκολο, τον “ψήνεις” πρώτα σε κάτι πιο εύκολο. Μπορεί ο Σερμαντίνι να έκανε 4 φάουλ, αλλά δεν ξέρω γιατί αυτό σημαίνει να μην παίξει ως το 5ο, τον προφύλασσε ο Μπαρτζώκας για το… επόμενο παιχνίδι;
Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε πίσω με 62-66 και 68-69 στο τέλος, αλλά το καλάθι και φάουλ το Χαριτόπουλου, το άστοχο τρίποντο του Σπανούλη, τον έφεραν στο 71-69, ενώ από το λάθος του Πρίντεζη, ο Παπαδόπουλος έκανε το 73-69. Ο Ολυμπιακός έχασε κι άλλη επίθεση, πήρε το επιθετικό ριμπάουντ, κέρδισε φάουλ, ο Μπαρτζώκας διαμαρτυρήθηκε για αντιαθλητικό, δέχτηκε τεχνική ποινή, ο Σερμαντίνι έγραψε 2/2, αλλά ο ΠΑΟΚ είχε και δικές του βολές και επίθεση, σύνολο 3/4 βολές και 76-71 για να κριθεί το ματς.
Κι ένα διαιτητικό σχόλιο. Με το γράμμα του νόμου η τεχνική ποινή ήταν σωστή. Όμως, δεν είναι ποτέ καλό να κρίνεις έναν αγώνα με σφύριγμα τεχνικής ποινής για διαμαρτυρία στα τελευταία δευτερόλεπτα. Άλλο η αντιαθλητική συμπεριφορά, άλλο να κλοτσήσει την μπάλα ή να βρίσει αντίπαλο ή οτιδήποτε, άλλο αυτό. Δείχνει διαιτητή που δεν μπορεί να διαχειριστεί την αναμέτρηση και την ένταση της στιγμής. Χωρίς αυτό να μειώνει την προσπάθεια του ΠΑΟΚ ή να δικαιολογεί τον Ολυμπιακό. Το σχόλιο πάει μόνο στο διαιτητικό επίπεδο της συγκεκριμένης φάσης, όχι στην εξέλιξη του ματς.
Ο ΠΑΟΚ στο ματς κράτησε τον Ολυμπιακό στο 45% στα δίποντα, ενώ εκείνος είχε 54%, με ασίστ, λάθη και ριμπάουντ να είναι μοιρασμένα. Πλέον, η υπόθεση πρωτιάς έχει ανάψει για τα καλά με τη μάχη των δύο «αιωνίων» να αναθερμαίνεται.
Στα στατιστικά αξιοπερίεργα του ματς, το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει ξανά τον Ολυμπιακό ακριβώς πριν από 5 χρόνια (27/1/2013). Αυτή ήταν η πρώτη ήττα στην Α1 για τον Ολυμπιακό (εκτός από τα ματς με Παναθηναϊκό) από τις 7/2/2010, δηλαδή πριν περίπου 3 χρόνια. Ο ΠΑΟΚ έχει 7-0 στην έδρα του στην Α1 φέτος, μοναδική ομάδα μαζί με τον Ολυμπιακό χωρίς εντός έδρας απώλειες ως τώρα.
Στα υπόλοιπα παιχνίδια είδαμε τον Παναθηναϊκό να κερδίζει τον Άρη με 81-62 χάρη στο πολύ καλό του ξεκίνημα στον αγώνα, ξεκίνημα που τον έφερε στο 42-20. Με 7 παίκτες στο διψήφιο ranking, ο Παναθηναϊκός δεν κινδύνεψε καθόλου, ενώ ο χρόνος μοιράστηκε, κανείς δεν έπαιξε περισσότερο από τα 24 λεπτά του Ούκιτς, με 11 παίκτες να παίζουν πάνω από 12 λεπτά. Το όλο θέμα με την κούραση της ομάδας που φάνηκε στο ματς της Παρασκευής με τη Ρεάλ Μαδρίτης, δεν ξέρω πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί, εκτός κι αν αρχίσει ροτέισον στη δωδεκάδα για τον Παναθηναϊκό.
Εφόσον τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά όσο τα ανέφερε ο Πεδουλάκης, δηλαδή. Πάντως, το γεγονός ότι Ξανθόπουλος (20 λεπτά), Γιαννόπουλος (12 λεπτά) και Σκορδίλης (14 λεπτά) έπαιξαν είναι σωστή κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν γίνεται να μπορούσαν τόσα χρόνια να σταθούν στην Α1 και αίφνης να μην μπορούν επειδή πήγαν σε έναν από τους δύο «αιώνιους».
Απ’ την άλλη, ο Άρης είχε σε καλή μέρα Πάσαλιτς και Χαντ, αλλά περισσότερο μετά που κρίθηκε το ματς. Οι ασίστ ήταν 23-11, τα λάθη 9-17, και αν ο Άρης μπορεί να κρατήσει κάτι είναι το πολύ καλό 10λεπτο που είχε από το 42-20 ως το 51-45 του 27ου λεπτού, σερί δηλαδή 9-25. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να ξέφυγε πάλι μετά, αλλά σίγουρα μετρώντας όλες τις συνθήκες του ματς, αυτό το δεκάλεπτο ήταν πάρα πολύ καλό για τον Άρη και δείχνει ότι έχει ανέβει όντως πολύ τον τελευταίο καιρό.
Μεγάλη νίκη και για τον Πανιώνιο, σε ένα ματς δύσκολο, που έφτασε στα όριά του μέχρι να κερδίσει με 75-73 τον ΚΑΟΔ. Ο Γιάνκοβις είχε 1/2 βολές στο τέλος για το 75-73 και ο ΚΑΟΔ έκανε λάθος στα τελευταία 7 δευτερόλεπτα. Ο Πανιώνιος ήλεγξε τα ριμπάουντ, είχε τον Γιάνκοβιτς σε πολύ καλή μέρα, όπως και τον Μίλμπουρν, ενώ ο Παππάς ήταν αρκετά άστοχος (2/11). Απ’ την άλλη, ο ΚΑΟΔ είδε τον Πάλμερ και τους Μίσελ, Μπάβτσιτς, Κακαρούδη και Νόουλς να μοιράζονται το βάρος στην επίθεση, αλλά το πλεονέκτημα που πήρε από το 31%-50% στα τρίποντα το έχασε με τα 14-7 επιθετικά ριμπάουντ και το 79%-60% στις βολές.
Ο Ηλυσιακός έκανε σημαντική νίκη, 82-78 επί της Καβάλας, με το ματς να κρίνεται στο τέλος της παράτασης από το άστοχο τρίποντο του Μιλόσεβιτς στο 81-78, πριν ο Χατζής με 1/2 βολές γράψει το τελικό αποτέλεσμα, κι ενώ η κανονική διάρκεια του ματς είχε λήξει με… 5 άστοχα σουτ μετά το 68-68. Η νίκη αποκτά διπλή αξία για τον Ηλυσιακό, γιατί είναι η 2η επί της Καβάλας, πράγμα που σημαίνει ότι τις δυο ομάδες χωρίζουν πλέον ουσιαστικά 3 νίκες, ενώ σε κάθε ισοβαθμία (εννοώ μεγαλύτερη της διπλής), ο Ηλυσιακός θα ξεκινά με 2-0 εφόσον βρίσκεται και η Καβάλα σε αυτή.
Η Καβάλα ήταν πιο εύστοχη (13% με 3/23 τρίποντα ο Ηλυσιακός, 29% με 8/28 η Καβάλα), αλλά τα λάθη ήταν 9-17. Ο Στόγκλιν έπαιξε 42 λεπτά και είχε 29 πόντους και 7 ασίστ, αλλά έγραψε 1/9 τρίποντα στην άσχημη μέρα της ομάδας του από μακριά. Βέβαια, και πάλι αυτός ήταν ο βασικός λόγος της 4ης συνεχόμενης νίκης του Ηλυσιακού.
Το θέμα, πλέον, είναι ότι με νίκες όπως και αυτή του Πανελευσινιακού, 75-62 το Περιστέρι, ομάδες που κοιτούσαν πιο πολύ προς την οκτάδα, τώρα άρχισαν να σκέφτονται και τον υποβιβασμό και την παραμονή. Ο Πανελευσινιακός έφτασε την Καβάλα στο 3-11 και απέχουν 2 νίκες από την 9η θέση. Αυτή η εξέλιξη έκανε ακόμα πιο ενδιαφέρον το πρωτάθλημα.
Αυτός που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο Κολοσσός, πλέον, μετά και την ήττα στο Ρέθυμνο από τον ΑΓΟΡ με 82-73. Οι Ροδίτες βρίσκονται στο 4-10 και έχουν περάσει σε τελείως διαφορετική λογική από αυτή που είχαν τα τελευταία χρόνια. Πλέον, ξεκάθαρα πρέπει να παλέψουν για την παραμονή τους και δεν ξέρω και αν θα τα καταφέρουν με τον τρόπο που προσπαθούν…
Απ’ την άλλη, ο ΑΓΟΡ μοιάζει να έχει βρει όλες τις ισορροπίες που χρειάζεται για να χτυπήσει τετράδα. Ο Πετγουέι ήταν πολύ καλός στο ματς, ο Κάρτερ επίσης, ενώ με 9-5 πολύ δύσκολα θα πέσει κάτω από την 5η θέση, ενώ είναι πιθανό να σπάσει και το δίδυμο ΠΑΟΚ-Πανιωνίου.
Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εύκολη νίκη του Απόλλωνα επί του Ίκαρου με 95-75, νίκη που τον έφερε στην 6η θέση (με Ίκαρο και Άρη στο 6-8) πιο μακριά από τις βασανιστικές σκέψεις παραμονής. Ο Απόλλωνας πήρε από νωρίς διαφορά, σούταρε με 64% στα δίποντα και με 53% στα τρίποντα και δεν άφησε περιθώριο στον αντίπαλό του. Ο ΜακΚόλουμ είχε 26 πόντους, ενώ ο Πέτροβιτς έγραψε 5/7 τρίποντα. Απ’ την άλλη ο Γκίμπσον είχε 27 πόντους, αλλά δεν μπόρεσε μαζί με Πάντιτς και Κυρίτση να κάνουν ανταγωνιστική την ομάδα τους στο ματς.
Νίκος Κουσούλης