Καλησπέρα από τη χιονισμένη Βενετία,
Βαρύς ήταν ο καιρός το τελευταίο 15ήμερο στην περιοχή, που από την μία έδωσε την χαρά του χιονοπόλεμου από την άλλη όμως έφερε και αρκετές ακυρώσεις αγώνων. Έτσι, αρκετά ξεκούραστα πέρασε ο καιρός μεταξύ των δύο κειμένων μου και ελπίζω το 1ο να σας κίνησε το ενδιαφέρον.
Στο σημερινό κείμενο θα ήθελα να σας δώσω μία πρώτη ιδέα για την διάρθρωση των πρωταθλημάτων στην Ιταλία, ώστε να μπορείτε να κάνετε έναν συσχετισμό με τα πρωταθλήματα της Ελλάδας αν θέλετε. Ένα βασικό δεδομένο που θέλω να υπενθυμίσω είναι ότι ο πληθυσμός της Ιταλίας είναι περίπου 60 εκατ. κάτοικοι έναντι περίπου 11 εκατ. στην Ελλάδα, κάτι που προφανώς και διαφοροποιεί μπασκετικά τις 2 χώρες.
Ξεκινώντας από την κορυφή της πυραμίδας, θα βρούμε πέντε εθνικές κατηγορίες ανδρών (σε παρένθεση ο αριθμός των ομάδων και των ομίλων): Serie A (16), Legadue (15), DNA (18), DNB (48 – 3) και DNC (109 – 8). Στην συνέχεια κάθε περιοχή (regione) από τις 20 της Ιταλίας έχει δύο περιφερειακές κατηγορίες, οι οποίες δεν έχουν συγκεκριμένο αριθμό ομάδων αλλά εξαρτώνται από το μέγεθος κάθε περιοχής: Serie C και Serie D. Τα νούμερα για την περιοχή του Veneto που βρίσκομαι εγώ είναι 16 ομάδες στην C και 32 ομάδες στην D, σε 2 ομίλους. Μετά τα εθνικά και περιφερειακά πρωταθλήματα υπάρχουν και τα τοπικά, στα οποία κάθε «Ένωση» καθορίζει τον δικό της αριθμό κατηγοριών, ομίλων, ομάδων κτλ. Όσον αφορά τα πρωταθλήματα γυναικών, έχουμε τρεις εθνικές κατηγορίες: Α1 (10), Α2 (27 – 2) και Α3 (36 – 3). Αντίστοιχα, μετά ακολουθούν τα δύο περιφερειακά πρωταθλήματα, Serie B (12) και Serie C (9), και εν συνεχεία τα τοπικά. Εν συντομία για τις ακαδημίες, υπάρχουν ανά regione τρεις κατηγορίες αγοριών (eccelenza-elite-normale) για ηλικίες κάτω των 19, 17, 15, δύο κατηγορίες (elite-normale) για κάτω των 14, 13 και μια κατηγορία για κάτω των 21 ενώ τα τμήματα κοριτσιών ακολουθούν την ίδια δομή αλλά έχουν λιγότερες κατηγορίες και ομάδες γενικά.
Βλέπουμε λοιπόν ότι μία βασική διαφορά αφορά τις εθνικές κατηγορίες που είναι πέντε έναντι τεσσάρων στην Ελλάδα για τους άνδρες και τρεις έναντι δύο για τις γυναίκες. Η δεύτερη βασική διαφορά έγκειται στο ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε την ίδια δομή ‘περιφερειακών’ πρωταθλημάτων σε κάθε νομό της χώρας (η περίπου αντιστοιχία του regione), κάτι που είναι αναμενόμενο βάσει της πληθυσμιακής κατανομής και της μορφολογίας της χώρας μας. Το τρίτο στοιχείο αφορά τον αριθμό των ομάδων, που όπως είναι αναμενόμενο είναι πολύ μεγαλύτερος στην Ιταλία. Αρκεί να κοιτάξουμε τις ομάδες στις εθνικές κατηγορίες στο σύνολο τους: 206 (16+15+18+48+109) έναντι 102 (14+14+26+48) για τους άνδρες και 73 (10+27+36) έναντι 36 (12+24) για τις γυναίκες. Παρόλα αυτά, μια αποκλειστικά προσωπική μου άποψη είναι ότι το ταλέντο που διαθέτει η Ελλάδα στον χώρο του μπάσκετ δεν το βρίσκεις εύκολα στην Ιταλία, παρόλο που υπάρχει πολύ μεγαλύτερος αριθμός παικτών και ομάδων.
Όσον αφορά την φετινή μου κατηγορία, η ομοσπονδία της Ιταλίας με έχει εγγράψει στην λίστα της Serie D του Veneto και τα πρωταθλήματα που έχω την δυνατότητα να διευθύνω είναι αυτό της Serie D ανδρών, της Serie B γυναικών και όλα τα πρωταθλήματα παρακάτω (συμπεριλαμβανομένων των ακαδημιών). Έχω μία άριστη συνεργασία με την ομοσπονδία και τους νέους συνάδελφους μου και προσωπικά είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μπορώ να κάνω αυτό που αγαπάω και έχω την δυνατότητα να είμαι σε επαφή με το άθλημα, όλα τα υπόλοιπα περνούν σε δεύτερη μοίρα.
Πέραν όμως από την δομή των πρωταθλημάτων, θα ήθελα να αναφερθώ και σε κάτι που μου έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση: ο αριθμός των διαθέσιμων γηπέδων στην Ιταλία. Δεν γνωρίζω πως είναι η κατάσταση στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, μπορώ όμως να κάνω μία σύγκριση με την Κρήτη, στην οποία ξεκίνησα την διαιτητική μου πορεία, και με τις Κυκλάδες όπου συνέχισα μετά. Ενδεικτικά στην πόλη της Βενετίας (το νησί) έχει 4 γήπεδα μπάσκετ, ενώ στην ευρύτερη περιοχή του Μέστρε (που ανήκει στον δήμο της Βενετίας) έχει άλλα 10 γήπεδα. Κατάγομαι από ένα νησί που δεν έχει δυστυχώς κλειστό γυμναστήριο και με θλίβει η σύγκριση αφού αν κοιτάξουμε πληθυσμιακά τις τρεις περιοχές θα δούμε ότι η διαφορά είναι χαοτική! Τα νούμερα της Βενετίας παρακάτω αφορούν μόνο τα 14 αυτά γήπεδα που χρησιμοποιούνται για αγώνες και έχουν χωρητικότητα από 20 μέχρι 3.500 άτομα, γιατί αν λάβουμε υπόψιν και τις αίθουσες προπόνησης…
Θα κλείσω με δύο από τις ευχάριστες νότες της περσινής αγωνιστικής περιόδου. Στα μέσα της προηγούμενης χρονιάς είχα την χαρά να διαιτητεύσω 2 φορές την εφηβική ομάδα της θρυλικής Benetton Treviso! Είμαι σίγουρος ότι όλοι γνωρίζετε την ομάδα με τις μεγάλες διακρίσεις σε Ιταλικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο και τους αμέτρητους διάσημους παίκτες και προπονητές. Δεν ξέρω όμως πόσοι γνωρίζετε ότι η ομάδα δεν υπάρχει πλέον με την ονομασία αυτή, αφού ο χορηγός της αποσύρθηκε και δεν παίζει πια ούτε στην Serie A αλλά ούτε σε κάποιο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Η ομάδα ονομάζεται πλέον ‘Treviso Basket’ και συμμετέχει στο τοπικό πρωτάθλημα του Treviso, όπου ‘κατεβάζει’ την ομάδα U19 ενώ οι ακαδημίες της συμμετέχουν κανονικά στα περιφερειακά πρωταθλήματα του Veneto. Θεωρώ ως μία όμορφη στιγμή της καριέρας μου και τιμή μου που είχα την δυνατότητα να διαιτητεύσω την ομάδα αυτή, έστω και σε επίπεδο εφήβων, προτού αλλάξει όνομα και ξεκινήσει την προσπάθεια ανασύνταξης. Είναι από αυτές τις μικρές στιγμές που συγκρατούμε στην μνήμη καθώς περνάει ο καιρός και σίγουρα θα παραμείνει ως ένα σημείο αναφοράς στην πορεία μου στην καλαθοσφαίριση.
Ωραίο ήταν όμως και το κλείσιμο της χρονιάς αφού στις αρχές Ιουλίου πήρα μέρος σε ένα τέλειο τουρνουά μπάσκετ που διοργανώνεται στην Βενετία και συγκεντρώνει πολλούς εν ενεργεία και μη αθλητές της περιοχής. Το τουρνουά λέγεται ‘Torneo dei sestieri’ και είναι ένα μίνι πρωτάθλημα 6 ομάδων που εμπνεύστηκε από τις 6 ‘γειτονιές’ που χωρίζεται διοικητικά η πόλη της Βενετίας. Το τουρνουά χαρακτηρίζεται από άρτια εθελοντική οργάνωση, πολύ καλό επίπεδο μπάσκετ και δυνατό ανταγωνισμό, πολύ κόσμο στις εξέδρες, DJ για τα διαλείμματα, φοβερή ατμόσφαιρα, πολύ ζέστη αλλά και αρκετές μπύρες στο τέλος κάθε βραδιάς! Αξίζει να αναφέρω ότι παίζεται σε ένα γήπεδο skating το οποίο διαμορφώνουν σε γήπεδο μπάσκετ με τοποθέτηση ειδικού τάπητα. Όσοι θέλουν να δουν περισσότερες λεπτομέρειες: http://www.torneodeisestieri.it/
Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να στέλνετε απορίες και ερωτήσεις στην διεύθυνση asktheref@ageofbasketball.net, ή να χρησιμοποιείτε τα σχόλια στο τέλος κάθε ποστ.
A dopo ragazzi, Παναγιώτης