Καλησπέρα,
θα ξεκινήσω με μία μικρή απολογία για την απουσία άρθρου την προηγούμενη Κυριακή. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που όλα τα πρωταθλήματα οδεύουν προς το τέλος της 1ης φάσης, λίγο πριν τα playoff/playout, και ο φόρτος εργασίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Όπως καταλαβαίνετε η προτεραιότητα πήγε στην προπόνηση και τους αγώνες και όχι στο άρθρο μου.
Παρόλα αυτά, επιστρέφω για να σας παρουσιάσω δύο, κατά τη γνώμη μου, εμπνευσμένες καμπάνιες που έχω συναντήσει στα Ιταλικά γήπεδα. Η πρώτη έχει κυρίως αθλητικό περιεχόμενο και διαπραγματεύεται την υπόθεση doping και αναβολικών ενώ η άλλη έχει κυρίως κοινωνικό και δευτερευόντως αθλητικό χαρακτήρα, αφού παρουσιάζει μία λίστα με 5 προτεινόμενες συμβουλές προς τους γονείς-θεατές!
Όσον αφορά το doping, δεν χρειάζεται να γράψω πολλά, υπάρχουν πολλά άρθρα από ειδικούς σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης αναβολικών καθώς και πολλές πρόσφατες συζητήσεις μετά τις αποκαλύψεις στον χώρο της ποδηλασίας κτλ. Ο στόχος όμως της Ιταλικής επιτροπής ενάντια στο ντόπινγκ είναι εμφανής βλέποντας την παρακάτω αφίσα που έχω συναντήσει σε χώρους άθλησης διαφόρων τμημάτων υποδομής. Ο τίτλος της αφίσας είναι: «Το ντόπινγκ σε αλλάζει» και συνεχίζει «Το ντόπινγκ μπορεί να σε βοηθήσει να καταρρίψεις κάποιο ρεκόρ, αλλά προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην σωματική και ψυχική υγεία σου».
Η αφίσα μιλάει από μόνη της! Ελπίζω οι νεαροί αθλητές να λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους το μήνυμα δεδομένου ότι στον αθλητισμό δεν έχουν θέση τα αναβολικά, ειδικότερα στις νεαρές ηλικίες καθώς η καμπάνια στοχεύει στις ηλικίες 13-19 κυρίως και εν συνεχεία στους γυμναστές, προπονητές, γονείς κτλ. Τυχερή και με τις συγκυρίες η επιτροπή βέβαια, αφού τον τελευταίο καιρό τα άλογα έχουν γίνει της μόδας (βλ. DNA αλόγων σε βοδινά burgers).
Περνάω όμως τώρα στο σημαντικότερο κατ’εμέ κομμάτι του άρθρου, αυτό της συμπεριφοράς ενός γονέα και εν γένει των θεατών, κατά την διάρκεια ενός αγώνα. Το παρακάτω φυλλάδιο ξεκίνησε να διαδίδεται στα γήπεδα του rugby (σπορ ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ιταλία) αλλά σιγά σιγά μαθεύτηκε ευρύτερα και φτιάχτηκαν αφισάκια και για τα υπόλοιπα αθλήματα. Παρουσιάζει λοιπόν τον χώρο άθλησης και λέει εύγλωττα στον γονέα «Εσύ βρίσκεσαι εδώ = στην κερκίδα» και «όχι εδώ = στον αγωνιστικό χώρο», όπως βλέπετε στο αριστερό τμήμα. Στο δεξί τμήμα παρουσιάζεται μία πεντάδα συμβουλών προς τους γονείς, τη μετάφραση των οποίων σας παραθέτω στην συνέχεια.
Ένας από τους λόγους που επέλεξα να σας παρουσιάσω το φυλλαδιάκι αυτό, είναι γιατί στην Ιταλία είναι αρκετά μεγάλος ο αριθμός των γονέων που αντιμετωπίζουν εντελώς λανθασμένα την παρακολούθηση ενός αγώνα τμημάτων υποδομής, εξ ου και η δημιουργία του φυλλαδίου, κάτι που προφανώς επηρεάζει αρνητικά και την δύσκολη αποστολή που έχουμε ως διαιτητές αυτών των αγώνων. Δεν σας κρύβω ότι είναι αρκετές οι φορές που ενώ οι παίκτες και οι πάγκοι των ομάδων είναι ήρεμοι, παίζουν και απολαμβάνουν το παιχνίδι τους χωρίς πρόβλημα, οι γονείς δίνουν ρεσιτάλ αρνητικού σχολιασμού, οπαδισμού και ύβρεων, στερώντας μας (βλ. τους διατητές) την χαρά του να βρισκόμαστε στο γήπεδο παρέα με τις ομάδες και τους παίκτες. Κατά ένα τρόπο, είμαι τυχερός καθώς όταν διαιτήτευα στην Ελλάδα δεν είχα παρόμοια προβλήματα, αφού εν γένει οι γονείς δεν έρχονται καν να δουν τα παιδιά τους να παίζουν… εκεί έχουμε την αμηχανία του να παίζουμε σε άδεια γήπεδα. Δυστυχώς δεν έχω βρει ακόμα τον μπασκετικό παράδεισο, θα σας ενημερώσω όταν και αν τον βρω!
Μετάφραση των συμβουλών προς τους γονείς:
1. Ο προπονητείς προπονεί, ο διαιτητής διαιτητεύει, εσύ διασκεδάζεις! Η δουλειά σου είναι να υποστηρίξεις την ομάδα και το παιδί σου, να το υποκινήσεις να βελτιωθεί, επομένως μη σκέφτεσαι τεχνικές συμβουλές και απόλαυσε τον αγώνα!
2. Δεν υπάρχει αγώνας χωρίς δύο ομάδες, δεν υπάρχει παιχνίδι χωρίς αντιπάλους. Διασκέδασε και χειροκρότα όσο πιο δυνατά μπορείς!
3. Το παιχνίδι ξεκινά στα αποδυτήρια, συνεχίζεται στον αγωνιστικό χώρο και τελειώνει στο ντους: Σεβάσου αυτές τις στιγμές και άφησε το παιδί σου να τις ζήσει ως μέλος της ομάδας.
4. Ο πάγκος δεν είναι μία ήττα, αλλά το σημείο εκκίνησης. Μην συζητάς τις επιλογές του προπονητή αλλά εξήγησε στο παιδί σου ότι η προπόνηση αποδίδει πάντα και θα έρθει η στιγμή του.
5. Ο αγώνας είναι η «επιβεβαίωση» μετά από μία εβδομάδα προπονήσεων, μάθε να κατανοείς τις βελτιώσεις της ομάδας και του παιδιού σου και μην σκέφτεσαι μόνο το αποτέλεσμα. Δεν έχει σημασία εάν «κέρδισε» ή «έχασε», σκέψου μόνο: «Σήμερα το διασκέδασε».
Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να στέλνετε απορίες και ερωτήσεις σχετικά με το μπάσκετ και την διαιτησία στην διεύθυνση asktheref@ageofbasketball.net, ή να χρησιμοποιείτε τα σχόλια στο τέλος κάθε ποστ.
Σας χαιρετώ,
Παναγιώτης