Επιστροφή με ένα χτύπημα όπως αυτό της κόμπρας. Έχουμε πει ότι από την αρχή της χρονιάς κατασκοπεύω όλα όσα γίνονται στα ελληνικά γήπεδα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όπου αλλού βρεθεί Έλληνας παίκτης ή παίκτης που αγωνίζεται στην Ελλάδα (μπουζούκια, κλαμπ, ξενοδοχεία για όργια, ξέρετε, τα κλασσικά). Το παρακάτω δημοσιεύτηκε στο facebook πριν από λίγες ημέρες και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα επανάστασης στη σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας, με πρωταγωνιστή τον Μπόγρη και αφορμή τον Γιάνκοβιτς.
Ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς, που λέτε, ανανέωσε τις… info του στο facebook βάζοντας ως πόλη γέννησης το Βελιγράδι. Ως εδώ καλά, θα μου πείτε, κάτι μας είπες τώρα. Η συνέχεια είναι το λιγότερο ξεκαρδιστική, εφόσον τη δούμε από τη χιουμοριστική της πλευρά, ή εντελώς παράλογη εφόσον τη δούμε από τη σοβαρή της.
Ο Γιώργος Μπόγρης μπήκε στο post του Γιάνκοβιτς και σχολίασε το εξής: «Σου δώσαμε και διαβατήριο… Και αυτό είναι το ευχαριστώ…» προφανώς κάνοντας πλάκα στον Γιάνκοβιτς, ο οποίος ζήτησε χιουμοριστικά συγγνώμη.
Δηλαδή, αν ακόμα δεν το έχετε θυμηθεί, ο Μπόγρης που πριν από 1,5 χρόνο έγραφε στο Twitter ότι Μπράμος, Καλάθης, Κουφός εν ολίγοις δεν είναι Έλληνες γιατί δεν μιλάνε ελληνικά και γιατί έχουν γεννηθεί στις Η.Π.Α., τώρα θεώρησε απολύτως φυσιολογικό ότι έχουμε φτάσει στο σημείο που μπορεί να κάνει χιούμορ με την ελληνικότητα ή μη του Γιάνκοβιτς (και του κάθε Γιάνκοβιτς).
Προφανώς ή έχει ξεχάσει τα όσα είπε τότε, ή δεν έχει αίσθηση τι λέει κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του, ή (τρίτη επιλογή και νικηφόρα) θα πρέπει κάποια στιγμή η μάνα του να του πάρει το κινητό ή να του κόψει τη σύνδεση στο internet.
Γέλασα πολύ όταν το είδα, μετά θυμήθηκα τι είχε γίνει τον Αύγουστο του 2011 και εντέλει άρχισα να προσπαθώ να βρίσκω τα κριτήρια του Μπόγρη για το αν κάποιος είναι Έλληνας ή όχι.
– Προφανώς, εξ όσων γνωρίζουμε, το χρώμα δεν μετράει (δεν έχει αναφερθεί ακόμα στον Σχορτσανίτη και δεν το βλέπω να το κάνει όσο ο Σοφοκλής παίζει στην Ελλάδα, γιατί μπορεί και να τον… πετύχει σε κανένα ματς).
– Δεν μετράει ούτε το αν ήταν συμπαίκτες με τον άλλο παίκτη (ήταν και με τον Καλάθη, ας πούμε, όπως είναι και με τον Γιάνκοβιτς).
– Δεν μετράει το πού έχει γεννηθεί κάποιος (ο Γιάνκοβιτς γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1990 στο Βελιγράδι, πριν ο Μπόμπαν έρθει στην Ελλάδα, ενώ ο Καλάθης γεννήθηκε στη Φλόριντα των Η.Π.Α. τον Φεβρουάριο του 1989).
– Δεν μετράει αν προέρχεται από ελληνική οικογένεια ή όχι της ομογένειας ή όχι (πασιφανές το γιατί).
– Μετράει το αν μιλάει ελληνικά (Στην επιχειρηματολογία του το 2011 είχε προτείνει να βάλουμε τον Μπατίστ στην εθνική, αφού από τους άλλους μιλάει πιο καλά ελληνικά).
Όμως, για καθίστε. Μήπως βιαστήκαμε να καταδικάσουμε τον Γιώργο τον Μπόγρη; Μήπως ο Γιώργος ο Μπόγρης είναι απλώς ένας παρεξηγημένος επαναστάτης της σήμερον; Μήπως ο Γιώργος ο Μπόγρης είναι ο μόνος Έλλην που έχει τα κότσια να έρθει δημοσίως και σε ευθεία κόντρα με τη «Χ.Α.»;
Για να ξαναδούμε πιο προσεκτικά τα όσα συμπεράναμε. Αν μετράει η γλώσσα και το αν μιλάει κάποιος ελληνικά, τότε ουσιαστικά μετράει το αν έχει λάβει ελληνική παιδεία, όχι αν έχει γεννηθεί στην Ελλάδα (με πιάνετε πού το πάω έτσι;). Δηλαδή, ο Μπόγρης, ως άλλος σύγχρονος Ισοκράτης, λέει προς όλους μας «[…] το όνομα των Ελλήνων να είναι σύμβολο όχι πλέον της καταγωγής, αλλά της πνευματικής ανύψωσης, και να ονομάζονται Έλληνες εκείνοι που παίρνουν τη δική μας μόρφωση και όχι αυτοί που έχουν την ίδια καταγωγή» (Ισοκράτους Λόγοι, Πανηγυρικός, μτφρ Α. Μ. Γεωργαντοπούλου, εκδ. Ζαχαρόπουλος 1940). Ναι, Γιώργο Μπόγρη, μαζί σου ως το τέλος.
Σκληρό χτύπημα του Μπόγρη στον ελληνοκεντρισμό, τον εθνικισμό, τον νεοναζισμό, αλλά και τον ρατσισμό. Έτσι μάλιστα. Χαίρομαι που μου δόθηκε βήμα για να αποκαταστήσω μια οικτρή παρανόηση που γεννήθηκε πριν δυο χρόνια.
Όταν είπε ότι το άφησε δεν εννοούσε ότι το άφησε…
Μπορεί να είχαμε all-star game αυτή τη βδομάδα στην Ελλάδα, αλλά τα ευτράπελα δεν έλειψαν. Ο Στέργιος Κουφός εδώ και λίγο καιρό αποτελεί παρελθόν από τον ΑΓΟΡ, αλλά το ξεκατίνιασμα ξεκίνησε μετά την αποπομπή του από τον πάγκο των Κρητικών.
Μετά, λοιπόν, τη φυγή του Κουφού βγαίνει ο Τάσος Τριαντάφυλλος (και ποιος είναι ο Τάσος Τριαντάφυλλος θα μου πείτε; Ο γενικός διευθυντής του ΑΓΟΡ) στη ΝΕΑ Τηλεόραση και λέει τα εξής: «[…] το αποκορύφωμα ήταν το παιχνίδι με τον Πανελευσινιακό, το οποίο και χάσαμε και θεωρούμε ότι ο κόουτς πιθανώς το άφησε, πιθανότατα λόγω και της φιλίας του με τον κόουτς Σκαραφίγκα, της Ελευσίνας. Αυτό αποτέλεσε την αφορμή για το ‘διαζύγιο’ και σε αυτή την απόφαση έπαιξε μεγάλο ρόλο η γνώμη του μεγαλομετόχου μας».
Δηλαδή, σε δύο προτάσεις ο Τριαντάφυλλος κατάφερε να αμφισβητήσει τον επαγγελματισμό του Κουφού και να καταστρέψει την αξιοπιστία του, να γεμίσει την Α1 με υποψίες στησίματος και να καταστρέψει και την αξιοπιστία ολόκληρης της λίγκας, να δώσει πάτημα σε όποιον τυχόν υποβιβαστεί αντί του Πανελευσινιακού να γκρινιάζει για «περίεργες συνθήκες που οδήγησαν στον υποβιβασμό» για τα επόμενα 30 χρόνια, αλλά και να «δώσει» τον μεγαλομέτοχο της ομάδας του. Δεν είναι και λίγα, έτσι;
Βέβαια, η ΚΑΕ έσπευσε να κάνει τη μούρη κρέας στον Τριαντάφυλλο: «Η ΚΑΕ […] δηλώνει ότι δεν υιοθετεί σχόλια και προσωπικές απόψεις οποιουδήποτε για θέματα που ήδη έχουν απασχολήσει και έχει αποφασίσει σχετικά το ΔΣ της ομάδας μας. […] τιμά τους ανθρώπους που εργάστηκαν και εργάζονται μαζί μας, παραμερίζοντας τις όποιες αστοχίες…».
Ο Τριαντάφυλλος είπε ότι ο μεγαλομέτοχος της ομάδας πίστευε ότι ο Κουφός έδωσε το ματς στην Ελευσίνα και ο ΑΓΟΡ έβγαλε ανακοίνωση ότι έχει ήδη απασχολήσει την ομάδα το θέμα; Ούτε καν διάψευση δηλαδή, ούτε καν επίπληξη του Τριαντάφυλλου, ουσιαστικά επιβεβαίωσή του, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η ανακοίνωση λέει ότι ο Τριαντάφυλλος έκανε επικοινωνιακό λάθος, αλλά όσα είπε τα πιστεύουμε κι εμείς. Αλλιώς ή θα τον απέλυαν, θα τον επέπλητταν, θα έβγαινε στην ανακοίνωση δήλωση του μεγαλομετόχου ότι ουδέποτε ζήτησε την απόλυση του Κουφού επειδή θεώρησε ότι εκείνος έδωσε αγώνα. Τίποτα από αυτά όμως…
Και η συνέχεια γίνεται ακόμα καλύτερη! Ο Στέργιος Κουφός βγήκε και είπε ότι… χάρηκε για την ανακοίνωση του ΑΓΟΡ που ουσιαστικά (κατά τον Κουφό) έλεγε ότι «για διαφορά αθλητικής φιλοσοφίας και μόνο επήλθε η λύση της συνεργασίας μας». Όταν λέει αθλητική φιλοσοφία σε σχέση με την ανακοίνωση της ομάδας εννοεί ότι εκείνος ήθελε να δίνει παιχνίδια αλλά η ομάδα όχι; Ώπα, για κάτσε…
Και συνεχίζει ο Κουφός «Αναμένω την πλήρη αποκατάσταση της τρωθείσης επαγγελματικής μου τιμής από εκείνον που βάναυσα την προσέβαλε». Τον Τριαντάφυλλο, προφανώς, δηλαδή.
Λοιπόν, πάρ’ την: «Η συνέντευξη που έδωσα σε τηλεοπτικό σταθμό προφανώς παρερμηνεύτηκε και σε καμία περίπτωση δεν είχα πρόθεση να δηλώσω κάτι εναντίον του Στέργιου Κουφού τον οποίο εκτιμώ και τιμώ και είμαστε φίλοι εδώ και πολλά χρόνια και μάλιστα σαν αδέρφια».
Και «αδέρφια» και «τον τιμώ» και «τον εκτιμώ» και «είμαστε φίλοι» με τον Κουφό. Ό,τι ακριβώς δηλαδή βγήκε ως νόημα και από τη συνέντευξή του που… παρερμηνεύτηκε.
Το θέμα θεωρείται λήξαν για μένα, και οι τρεις πλευρές εξηγήθηκαν όπως έπρεπε και όσο έπρεπε για να μην υπάρχουν παρερμηνείες.
Μπράιαν (Αϊγουίς)