Δημοσιεύτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2008
Ο οπαδός που έριξε την κροτίδα αποδείχθηκε ότι είναι ένας 21χρονος που υποστήριζε τη Χαποέλ Χολόν, ονόματι Γιόσι Μάλαχ. Πριν από μερικούς μήνες είχε παραδεχθεί την πράξη του και είχε παραδεχτεί το κατηγορητήριο ενυπόγραφα, παρουσία της εισαγγελικής αρχής, ελπίζοντας ότι δε θα καταδικαστεί σε φυλάκιση.
Την υπόθεση ανέλαβε η δικαστής Νάβα Μπεν-Ορ, βοηθός εισαγγελέα στο ποινικό δικαστήριο του Υπουργείου Δικαιοσύνης του Ισραήλ, γνωστή αλλά και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της χώρας. Η ιστορία της έχει ενδιαφέρον (και δε θα την διαβάσετε σε άλλο ελληνικό site) καθότι ήταν η πρώτη δικαστής που διορίστηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ, «υπό προϋποθέσεις». Τι σημαίνει αυτό; Η Μπεν-Ορ, όταν είχε κάνει αίτηση για να διοριστεί είχε παραλείψει (παρότι ήταν υποχρεωμένη να το κάνει) να αναφέρει ότι εκκρεμούσε μία αγωγή εναντίον της. Μολονότι αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της έδειξε πλήρη συμπαράσταση και στήριξη, με αποτέλεσμα όταν οι αστυνομικές αρχές αποφάσιζαν για το αν θα ξεκινήσουν ποινική δίωξη εναντίον της, υπό την πίεση της επιρροής του Προέδρου, δεν κατέληξαν σε απόφαση, με τις ψήφους να μοιράζονται, 4-4, με έναν απόντα! Ο διορισμός της αποφασίστηκε, λοιπόν, από την Επιτροπή Δικανικών Διορισμών με ψήφους 7 υπέρ, 2 κατά και η Μπεν-Ορ διορίστηκε με τον εξής «αστερίσκο»: εάν οποιαδήποτε στιγμή βρεθεί και ένα τρίτο μέλος της επιτροπής που να έχει αμφιβολίες (οπότε οι ψήφοι θα γίνουν τουλάχιστον 6-3), ο φάκελός της θα ξανανοιχτεί!
Εν πάσει περιπτώσει, η Νάβα Μπεν-Ορ, λίγο γιατί είναι αρκετά αυστηρή, λίγο γιατί χαίρει της εκτίμησης των αρχών, λίγο και γιατί έχει κακή προϊστορία σχέσεων με τις αστυνομικές αρχές δε δίστασε να δικαιώσει σε όλα τον σωματοφύλακα της ασφάλειας που τραυματίστηκε και να καταδικάσει τον Γιόσι Μάλαχ σε τριετή φυλάκιση και πληρωμή προστίμου στον άτυχο φύλακα της τάξης των 42.000 ευρώ. Μετά από αυτά δήλωσε: «η συμπεριφορά του κατηγορουμένου δεν ήταν κάποια σκανταλιά, αλλά μια πράξη χουλιγκανισμού και βίας. Ο Γκλιτζεστέιν (σ.σ. ο φύλακας) είναι αυτός που θα υποστεί τις συνέπειες για όλη του τη ζωή, οπότε η τιμωρία του κατηγορουμένου έπρεπε και να είναι παραδειγματική και δίκαιη, αλλά και να αποτρέπει άλλους από το να κάνουν κάτι παρόμοιο».
Με τη σειρά του, ο σωματοφύλακας είπε για την ποινή: «θα έχω αυτήν την αναπηρία για την υπόλοιπη ζωή μου, αυτή δεν είναι μια μέρα χαράς για εμένα. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά που πηγαίνουν στα γήπεδα με εκρηκτικά. Θα πρέπει να καταλάβουν τις συνέπειες των πράξεών τους. Αυτός ο άνθρωπος μου κατέστρεψε τη ζωή».
Παρεμπιπτόντως, αφού αποδείχθηκε ότι ο οπαδός ήταν της Χολόν, δε χρειάστηκε και να πάρει δραστικά μέτρα ο πρόεδρος της Χαποέλ Ιερουσαλήμ που είχε κάνει την αξέχαστη δήλωση: «Εάν αποδειχθεί ότι ήταν δικός μας οπαδός, θα διαλύσω την ομάδα και θα παραιτηθώ». Η περσινή πρωταθλήτρια Ισραήλ, Χαποέλ Χολόν, πάντως, υπέστη ένα σοβαρό πλήγμα στο κύρος της.
ΥΓ. Αν αυτή η ιστορία φοβάστε ότι θα επαναληφθεί… σαν τραγωδία ή σα φάρσα στο ελληνικό πρωτάθλημα, εμείς συμμεριζόμαστε το φόβο σας! Ωστόσο, η Ελλάδα παρά τα κρούσματα, παρά τις επενδύσεις ορισμένων ανθρώπων, εξακολουθεί να κοιτάει ορισμένους μικρούς κάφρους να… διατηρούν ζωντανό τον χουλιγκανισμό ανενόχλητοι.