Η παραμονή του στο Χιούστον μέχρι την Πέμπτη, καθιστά τον Ντουάιτ Χάουαρντ τον πιο τυχερό, πιθανότατα, μπασκετμπολίστα αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Ποιος άλλος, άλλωστε, έχει την ευκαιρία να προπονείται με δύο Hall of Famers, που το παλμαρέ τους αριθμεί 5 δαχτυλίδια, 19 συμμετοχές στο all-star game, 8 συμμετοχές στην Καλύτερη Αμυντική πεντάδα, ενώ αμφότεροι είναι στη λίστα των καλύτερων 50 παικτών όλων των εποχών.
Ο λόγος, βεβαίως, για το Όνειρο, τον Χακίμ Ολάζουον, και τον νυν προπονητή των Ρόκετς, τον Κέβιν ΜακΧέιλ. Οι δυο τους έχουν πάρει από κοντά τον Ντουάιτ Χάουαρντ προσπαθώντας να τον ανεβάσουν επίπεδο, με τον Ολάζουον να λέει ότι ο Χάουαρντ είναι ακόμα «πολύ ακατέργαστος».
Το Όνειρο συμφώνησε με τους Ρόκετς ώστε να βοηθήσει στην εξέλιξη των ψηλών παικτών της ομάδας, θα επιστρέψει στο Χιούστον κατά την προετοιμασία των Ρόκετς. Και ο Χάουαρντ είναι ο μεγάλος κερδισμένος της υπόθεσης: «Το να έχω αυτούς τους τύπους πρόχειρους στην αυλή μου και να τους έχω να με σπρώχνουν στο όριο, είναι κάτι που θα με κάνει καλύτερο. Δεν είναι το θέμα να μιμηθώ το Όνειρο. Αυτό είναι το θέμα. Ασχολιόμαστε με το να συγκρίνουμε παίκτες, προσπαθώντας να κάνουμε αυτό που κάνει ο άλλος επειδή προπονούμαστε με αυτόν. Το θέμα είναι, όταν προπονείσαι με κάποιον όπως ο Χακίμ ή ο Κέβιν ΜακΧέιλ, να κερδίσεις συγκεκριμένα πράγματα. Δεν προσπαθείς να κάνεις ό,τι μπορούν να κάνουν αυτοί. Μπορώ να προπονηθώ με τον Μάικλ Τζόρνταν, αλλά δεν θα μπορέσω να σουτάρω το fadeaway όπως ο Μάικλ Τζόρνταν. Το πιο σημαντικό όταν προπονούμαι με τον Ολάζουον είναι ότι πάντα κοιτάζω τα πόδια του. Σήμερα δουλέψαμε σε κάποιες στροφές και εγώ έκανα μια τέτοια κίνηση με το αριστερό μου πόδι πίσω, και τον είδα να το κάνει με το δεξί του πίσω. Μόλις το κατάλαβα αυτό, προσαρμόστηκα. Είναι τα μικρά πράγματα όπως αυτό που βλέπεις κάτι και το βάζεις στο δικό σου μείγμα, αυτό είναι που κάνει ξεχωριστή τέτοια προπόνηση. Δουλεύουμε μαζί για χρόνια και ποτέ δεν προσπάθησα να γίνω Χακίμ Ολάζουον. Έχουμε κάνει πλάκα για το Dream Shake, αυτός λέει το δικό μου milk shake, αλλά δεν θέλω να πω ότι θα γίνω σαν τον Χακίμ Ολάζουον. Οι κινήσεις που κάνουμε και το πώς τις κάνουμε, δεν είναι να το κάνω ακριβώς όπως ο Χακίμ ή ακριβώς όπως ο ΜακΧέιλ. Είναι να καταλάβω το γιατί και το πώς κάνεις ορισμένες κινήσεις».
Ο Ολάζουον κάθε φορά που εξηγούσε μια κίνηση στον Χάουαρντ κατά τη διάρκεια της 90λεπτης προπόνησης, επέμενε στο πώς να την κάνει, αλλά και στο γιατί. Θέλει η κάθε ντρίμπλα που κάνει ο Χάουαρντ να γίνεται ακριβώς με την ίδια κίνηση κάθε φορά. Ο σκοπός είναι να καταφέρει να κρύβει τις προθέσεις του, την ώρα που θα μπορεί στη συνέχεια να επιλέγει από διάφορες κινήσεις για να τελειώσει τη φάση, όπως άλλωστε έκανε και ο Χακίμ. Μπορεί ο Χάουαρντ να μη γίνει ποτέ Ολάζουον στην επίθεση (και όχι επειδή δεν θέλει, αλλά επειδή το Όνειρο για κάποιο λόγο λεγόταν έτσι…), αλλά το να μπορέσει να αυξήσει το οπλοστάσιο των κινήσεών του είναι κάτι εφικτό.
Ο ΜακΧέιλ επιμένει πολύ στο πόσο βασικός για το παιχνίδι της ομάδας του μπορεί να γίνει ο Χάουαρντ όταν δεν έχει την μπάλα στα χέρια του. Ένα δυναμικό ρολάρισμα στην μπασκέτα πολλές φορές είναι το μόνο που χρειάζεται για να τραβήξει την άμυνα, αφήνοντας τους συμπαίκτες του όλο το χώρο που χρειάζονται για να σουτάρουν το ελεύθερο τρίποντο.
Ο Ολάζουον δεν ήταν φειδωλός όταν αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τον ΜακΧέιλ: «Καθόμουν εκεί με τον κόουτς ΜακΧέιλ, για μένα, έναν ψηλό, ήταν απίστευτο να ακούω όλα όσα δίδασκε και να βλέπω το βλέμμα στα μάτια του, αντιλαμβανόμενος το μπασκετικό του IQ και την κατανόηση που έχει για το παιχνίδι. Σκεφτόμουν ‘Ουάου, πόσο τυχερός είναι ο Χάουαρντ που έχει δύο Hall of Famers να του προσθέτουν πραγματική αξία στην εξέλιξή του’».
Ο Ολάζουον μίλησε και για τον Χάουαρντ: «Όσο καλός κι αν είναι τώρα, είναι ακόμα πολύ ακατέργαστος. Αλλά έχει τα εργαλεία, οπότε είμαι σαν παιδί σε μαγαζί με καραμέλες. Γι’ αυτό του δίνουμε τα βασικά των κινήσεων. Υπάρχει ένας ρυθμός. Και μόλις τον δει, τότε θα είναι πιο εύκολο να μιμηθεί και στη συνέχεια να προσθέσει και δύναμη στις κινήσεις. Έχει τη δύναμη. Τώρα προσθέτουμε λεπτότητα στη δύναμη. Οι καλύτεροι ψηλοί στην ιστορία του παιχνιδιού, κατάφεραν να αλλάξουν το ίδιο το παιχνίδι. Είναι τέτοιος. Και είναι στη σωστή κατάσταση όπου ο προπονητής το καταλαβαίνει, το απαιτεί από αυτόν να το βγάλει προς τα έξω και ο Ντουάιτ μπορεί να το προσφέρει».
Ο Χάουαρντ, που την Πέμπτη θα φύγει για την Ασία, μοιάζει ενθουσιασμένος από τα όσα του προσφέρουν οι δύο θρύλοι: «Νιώθω ότι το να έχω τύπους όπως ο Χακίμ και ο Κέβιν ΜακΧέιλ στο πλευρό μου, δεν μπορώ να χάσω. Θα επιμείνουν μαζί μου και αυτό θέλω. Θέλω ο κόουτς να με θεωρεί υπόλογο. Θέλω οι συμπαίκτες μου να με θεωρούν υπόλογο και να με σπρώχνουν, αυτό θα μας κάνει όλους καλύτερους γιατί κι εγώ θα σπρώχνω τους συμπαίκτες μου με τον ίδιο τρόπο που θα με πιέζουν κι αυτοί. Όλα όσα έχει κάνει ο Χακίμ είναι θετικά και με βοηθούν στο να εξελιχθώ. Μου είπε ‘βλέπω κάτι σε σένα’. Θέλει να με δει να κυριαρχώ. Οπότε αυτό είναι. Εδώ είναι το κατάλληλο μέρος για μένα. Το όλο θέμα ήταν να βάλω τον εαυτό μου στην ευκαιρία να κερδίσω και να κάνω τον εαυτό μου τον καλύτερο παίκτη που μπορώ να γίνω».
Ο Αύγουστος είναι ο κατεξοχήν μήνας των μπασκετικών ονείρων. Ο Χάουαρντ άρχισε να ονειρεύεται λάβαρα, δαχτυλίδια, παρελάσεις. Το να εδραιώσει το δικό του θρύλο. Το να κερδίσει μια θέση ανάμεσα στους τιτάνες του παρελθόντος στη θέση που παίζει. Δίπλα του δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερη ομάδα να τον καθοδηγεί, δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευνοημένος μαθητευόμενος. Από τον Οκτώβρη, όμως, θα πρέπει να πατήσει παρκέ και να πείσει τους πάντες ότι μπορεί να μεταμορφωθεί από all-star παίκτης σε θρύλο.
Νίκος Κουσούλης