Ο Ολυμπιακός γνώρισε την πρώτη του ήττα στη φετινή Ευρωλίγκα, και μάλιστα… του έδωσε να καταλάβει, ηττήθηκε με 81-51 στο Μιλάνο από την Αρμάνι, σε ένα παιχνίδι στο οποίο εξαφανίστηκε από το παρκέ περίπου στο 18ο λεπτό και δεν τον ξαναείδε ποτέ κανείς. Στο 1-1 ο Ολυμπιακός στο Top-16 της Ευρωλίγκας, ελπίζει η τόσο βαριά ήττα να μην τον βρει στο τέλος σε ενδεχόμενη ισοβαθμία. Για να μη γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ανεβάσει και πάλι στροφές άμεσα. Στο ματς, το 32-32 που υπήρχε στο ταμπλό με 2:19 για το τέλος του ημιχρόνου, έγινε 81-51 για την Αρμάνι, που έκανε ό,τι ήθελε στο γήπεδο, με τον Λάνγκφορντ και τον Χάκετ να παίζουν σα να μην έχουν αντίπαλο.
Και πολλές φορές έμοιαζε πράγματι σα να μην είχαν, καθώς η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός διευκόλυνε αφάνταστα την Αρμάνι στον αγώνα, έχοντας διαβάσει εντελώς λάθος το ματς και παίζοντας με τον χειρότερο δυνατό τρόπο τους Ιταλούς στην άμυνα. Επέτρεψε στον Χάκετ, τον Λάνγκφορντ, ακόμα και τον Τζέρελς, να βρουν ρυθμό στην επίθεση και εν τέλει δέχτηκε 59 πόντους από τους τρεις αυτούς παίκτες, που είχαν μαζί 10/22 δίποντα (1/5 ο Τζέρελς) και 10/13 τρίποντα!
Καλύτερος όλων ο Κιθ Λάνγκφορντ που έκανε ό,τι ήθελε στο παρκέ, τελείωσε το ματς με 29 πόντους σε 32 λεπτά με 4/7 δίποντα, 5/6 τρίποντα, 6/9 βολές, 4 ριμπάουντ και 9 κερδισμένα φάουλ. Από κοντά ο Χάκετ με 17 πόντους, έχοντας 5/10 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 1/2 βολές, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα σε 26 λεπτά, με τον Τζέρελς να γράφει 3/3 τρίποντα.
Γενικά ο Ολυμπιακός επέτρεψε στην Αρμάνι να παίξει όπως ήθελε, χαρακτηριστικό είναι ότι οι Ιταλοί είχαν όλες κι όλες 7 ασίστ στο παιχνίδι, αλλά σκόραραν με πολύ μεγάλη ευκολία από ατομικές ενέργειες, μιας και η άμυνα των «ερυθρολεύκων» δεν προσαρμόστηκε ποτέ. Σίγουρα οι απουσίες έπαιξαν ρόλο, μιας και ο Κόλινς δεν έχει μπει ακόμα στο κλίμα (δεν είχε και την ευκαιρία να μπει, έπαιξε μόλις 2:37), αλλά από εκεί και πέρα το -30 είναι απαράδεκτο για μια ομάδα του βεληνεκούς του Ολυμπιακού.
Ουσιαστικά, αυτό που είδαμε και ήταν το… άσχημο του αγώνα για τους «ερυθρολεύκους» ήταν ότι η ομάδα του Μπαρτζώκα δεν μπόρεσε να αντιδράσει, κάτι στο οποίο έχει καλομάθει τους οπαδούς της τόσα χρόνια. Έμεινε πίσω στο σκορ, αλλά ούτε άμυνα κατάφερε να παίξει για να γυρίσει το ματς (ή να συγκρατήσει τη διαφορά), ούτε επίθεση για να μην χάσει πολύ εύκολα κάθε επαφή με τον αντίπαλο. Ο Ολυμπιακός σούταρε άθλια, είχε 38% στα δίποντα και 17% στα τρίποντα με 3/18, με την Αρμάνι να έχει 49% στα δίποντα και 57% στα τρίποντα με 12/21.
Και όλα αυτά σε ένα ματς που ήλεγχε από την αρχή τα ριμπάουντ (βέβαια με τέτοια ποσοστά λογικό ήταν να πάρει περισσότερα ριμπάουντ αφού και στατιστικά να το πάμε είχε πιο πολλές ευκαιρίες στην επίθεση για να πάρει δεύτερη επίθεση), στο τέλος 36-34 με 7-14 τα επιθετικά, με τις ασίστ να είναι 7-12 και τα λάθη 13-16. Η διαφορά στην ψυχολογία, τη διάθεση και το πάθος που έδειχνε κάθε ομάδα στο παρκέ αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στις τάπες, 8-1 για την Αρμάνι, με τον Λαβάλ και τον Μέλι να φαντάζουν σαν άντρες μπροστά σε παιδάκια στη ρακέτα όποτε πηδούσαν για κόψιμο.
Ο Ολυμπιακός πάνω απ’ όλα μπήκε εξαρχής με λάθος λογική στο ματς, τουλάχιστον ως προς την άμυνα που έπαιζε στους περιφερειακούς της Αρμάνι. Απέναντι σε μια ομάδα που δίνει τελική πάσα μετά από αίτηση (23η από τις 24 στην πρώτη φάση, 15η από τις 16 πλέον στις ασίστ η Αρμάνι) και που θέλει από μία μπάλα για κάθε της αστέρα, ο Ολυμπιακός επέλεξε να παίξει ένας εναντίον ενός ουσιαστικά χωρίς double team και βοήθειες και τον Λάνγκφορντ και τον Χάκετ, κάτι που αποδείχτηκε ότι ήταν… βούτυρο στο ψωμί τους. Πολύ εύκολα έβρισκαν ελεύθερο σουτ παίζοντας με τον ένα παίκτη που είχαν απέναντί τους, λογικό ήταν αυτό, όταν είσαι 1,5 μέτρο μακριά από τον Λάνγκφορντ και είναι στα 7 μέτρα θα σουτάρει, και ένα παιδάκι το ξέρει αυτό.
Από αυτή τη, σίγουρα, περίεργη επιλογή του Μπαρτζώκα χάθηκε ο έλεγχος του αγώνα για τον Ολυμπιακό, παρότι με άλλου είδους άμυνα θα μπορούσε να μπλοκάρει πολύ περισσότερο την ιταλική ομάδα. Και όταν άρχισε ο Ολυμπιακός να αλλάζει άμυνα, οι παίκτες του δεν μπορούσαν να βάλουν σουτ με τίποτα, οι 21 πόντοι της πρώτης περιόδου έγιναν 11 στη δεύτερη, 8 στην τρίτη και 11 στην τέταρτη, με τη διαφορά να πηγαίνει αντίστοιχα από το +5 στο -7 στο -23 και στο -30, δηλαδή ο Ολυμπιακός έβαλε 30 πόντους σε 30 λεπτά από το 2ο δεκάλεπτο και μετά!
Το 3ο δεκάλεπτο ήταν ένα δεκάλεπτο που σίγουρα δεν θα περιμέναμε να δούμε από τον Ολυμπιακό, και το επιμέρους σκορ (24-8), αλλά και το γεγονός ότι δεν είχε κανέναν απολύτως έλεγχο πάνω στο παιχνίδι, σε ένα παιχνίδι ντέρμπι, και ήταν έρμαιο στις διαθέσεις των Ιταλών, δεν είναι συνηθισμένο θέαμα για τους πρωταθλητές Ευρώπης.
Στο 3ο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός είχε 4/17 σουτ εντός παιδιάς, 4 λάθη και μόλις 1 ασίστ, με την Αρμάνι να έχει 9/13 σουτ, 2 λάθη και 2 ασίστ. Όπως είπε και ο Μαρμαρινός μετά το παιχνίδι ο Ολυμπιακός δεν σεβάστηκε τον εαυτό του στο Μιλάνο. Η άμυνα που έπαιζε ήταν απίστευτα χαλαρή και χωρίς διάθεση, σα να μην πίστευε ότι μπορούσε η Αρμάνι να τον κερδίσει. Πάντως, οι μαζεμένες ήττες (Παναθηναϊκός, ΚΑΟΔ, Αρμάνι) ίσως αφυπνίσουν τους παίκτες των «ερυθρολεύκων» που πρέπει να καταλάβουν ότι δεν… έχουν στο τσεπάκι τους το τρόπαιο, αλλά θα πρέπει να αποδεικνύουν σε κάθε ματς γιατί είναι πρωταθλητές Ευρώπης δύο συνεχόμενες χρονιές.
Από εκεί και πέρα, ένα κακό ματς ήταν για τον Ολυμπιακό, μετά από 11 συνεχόμενες νίκες στη διοργάνωση, πήγε στο 1-1 και δεν έχει χάσει ουσιαστικά κάτι. Ακόμα και το -30 μπορεί να μην μετρήσει καθόλου στο τέλος, αν οι «ερυθρόλευκοι» ανασκουμπωθούν και αρχίσουν να κερδίζουν στους ρυθμούς που το έκαναν ως τώρα, είναι αδύνατο η Αρμάνι να ακολουθήσει ως εκεί και να έχουμε ισοβαθμία στο τέλος. Πάντως, αυτό το -30 θα πρέπει να το έχει πριν από κάθε τζάμπολ στο εξής ο Ολυμπιακός στο μυαλό του, στο Top-16 κανείς δεν συγχωρεί χαλαρότητα και νωθρότητα και μια βραδιά μπορεί να στραβώσει πάρα πολύ γρήγορα.
Το ματς ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό να το ελέγχει αν και από νωρίς φάνηκε ότι είχε λάθος λογική στην άμυνα, ο Λάνγκφορντ έβαλε τους πρώτους 5 πόντους της Αρμάνι και ακολούθησε ο Χάκετ με 7 δικούς του. Οι δυο τους πήγαν το ματς στο 10-4 με τον Μάντζαρη και στον Σίμονς να απαντούν για το 10-12 του Ολυμπιακού. Ο Πρίντεζης με 4 πόντους έφερε το ματς στο 12-16 με τον Λοτζέσκι και τον Ντάνστον να συνεχίζουν για το 16-19 και τον Σλούκα στην εκπνοή να κλείνει την περίοδο στο 16-21.
Λάνγκφορντ και Περπέρογλου αντάλλαξαν τρίποντα στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου, με την Αρμάνι να τρέχει σερί από το 19-24 και μετά, με Λαβάλ και Λάνγκφορντ ένα 11-0 για το 30-24 (ο Λάνγκφορντ ήδη στους 15 πόντους). Ο Σπανούλης με τον Λοτζέσκι μείωσαν σε 30-29, με τον Σπανούλη να ολοκληρώνει ένα 0-7 για το 30-31 του Ολυμπιακού, στο τελευταίο προβάδισμά του στην αναμέτρηση. Ο Χάκετ απάντησε για το προσπέρασμα, με τον Τζέρελς να φέρνει τον αγώνα στο 37-32, τον Ολυμπιακό να μην καταφέρνει να σκοράρει εντός παιδιάς στα τελευταία 4:37 του δεκαλέπτου και το ημίχρονο να κλείνει στο 39-32.
Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν στην επανάληψη με καλάθι του Πρίντεζη για το 39-34, αλλά αυτή μάλλον ήταν η τελευταία αναλαμπή στο ματς, η Αρμάνι έκανε 4 λεπτά να αστοχήσει στο δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός 4 λεπτά να ξαναβάλει καλάθι, ο Χάκετ με τον Λάνγκφορντ είχαν φέρει το ματς στο 48-34 έχοντας ήδη 33 πόντους, πριν απαντήσει ο Πρίντεζης. Ο Σπανούλης μείωσε σε 50-38, αλλά δύο τρίποντα του Λάνγκφορντ και ο Λαβάλ έφεραν ένα νέο 10-0 των Ιταλών για το 60-38, με τον Τζέρελς να κλείνει το δεκάλεπτο με τρίποντο, 63-40, μετά το κάρφωμα του Ντάνστον.
Με τον Ολυμπιακό τόσο κακό, χωρίς ενέργεια και διάθεση να παίξει άμυνα, η 4η περίοδος φαινόταν εξαρχής ότι θα είναι τυπική διαδικασία, οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν ψυχολογία και εγωισμό ούτε τη διαφορά να περιορίσουν, ο Τσερέλα και ο Μέλι έγραψαν το 70-40 έξω από το τρίποντο, με τον Τζέρελς να κάνει το 72-40, νέο 12-0 της Αρμάνι. Το σερί διέκοψε ο Σλούκας με βολές, ο Τζέρελς με τον Λάνγκφορντ είχαν 4/4 δικές τους για το 76-42, με τον Σλούκα και τον Μάντζαρη να κάνει το 76-47 στο δίλεπτο. Ο Τζέρελς είχε κι αυτός ζεσταθεί, 79-47 με τρίποντο, με τον Λάνγκφορντ να βάζει το κερασάκι στην τούρτα και τον Μάντζαρη να κλείνει το ματς στο 81-51.
Σε ατομικό επίπεδο προφανώς και δεν υπάρχει διακριθείς για τον Ολυμπιακό, ο Σπανούλης είχε 8 πόντους και 6 ασίστ, με τον Πρίντεζη να έχει 12 πόντους και 6 ριμπάουντ, αλλά με 6/17 σουτ. Ίσως καλύτερος όλων ο Σίμονς με 6 πόντους και 6 ριμπάουντ, σίγουρα θα έπρεπε να έχει παίξει περισσότερο από τα 16 λεπτά που έμεινε στο παρκέ. Κακοί ο Περπέρογλου, ο Λοτζέσκι, ο Ντάνστον, ο Μάντζαρης και ο Σλούκας. Πέραν των παραπάνω, θεωρώ ότι ο Κατσίβελης θα έπρεπε να έχει παίξει περισσότερο από τα 3 λεπτά που αγωνίστηκε, μήπως ήταν εκείνος που θα ξυπνούσε (όσο ακόμα ήταν νωρίς) την άμυνα του Ολυμπιακού, ή που θα πίεζε καλύτερα τον Λάνγκφορντ, γιατί οι υπόλοιποι απέτυχαν παταγωδώς σε αυτό.
Το θέμα είναι ο Ολυμπιακός να κρατήσει στο μυαλό του την ήττα αυτή και τη διαφορά, αλλά να την ξεπεράσει γρήγορα και να αντιδράσει όπως αρμόζει. Είναι νωρίς ακόμα στον όμιλο, αλλά δεν πρέπει να κουβαλήσει και δεύτερη ήττα σε έναν τόσο δύσκολο όμιλο, πρέπει να επιστρέψει στις νίκες. Έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να το κάνει την ερχόμενη εβδομάδα απέναντι στην Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ, σε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι που πρέπει να κερδίσει (όπως και κάθε άλλο στην έδρα του).
Τα δεκάλεπτα: 16-21, 39-32, 63-40, 81-51.
Αρμάνι Μιλάνο (Μπάνκι): Τσερέλα 5 (1τρ. 4ρ.), Μέλι 3 (1τρ. 4ρ. 3κ.), Χάκετ 17 (2τρ. 3ρ. 3ασ. 2κλ.), Κανγκούρ (4ρ.), Λάνγκφορντ 29 (5τρ. 4ρ.), Σάμουελς, Τουρέ, Ουάλας 2, Λαβάλ 10 (9ρ. 5κ.), Μος 2, Τζέρελς 13 (3τρ. 3ασ. 2κλ.).
Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Ντάνστον 3 (5ρ. 2κλ.), Σπανούλης 8 (6ασ.), Περπέρογλου 3 (1), Σλούκας 7 (1), Κόλινς, Σίμονς 6 (6ρ.), Μπέγκιτς, Πρίντεζης 12 (6ρ.), Μάντζαρης 7 (1τρ. 3ασ.), Κατσίβελης, Λοτζέσκι 5 (4ρ. 3κλ.).
Νίκος Κουσούλης