Το μίσος γεννά μίσος και αυτό εξομολογείται ο Μάικλ Τζόρνταν σε ένα νέο βιβλίο, «Μάικλ Τζόρνταν: η ζωή» του Ρόναλντ Λάζενμπι. Ο Τζόρνταν αναφέρει ότι όταν ήταν παιδί ένιωσε στο πετσί του πάμπολλες φορές τον ρατσισμό, μεγαλώνοντας στη Βόρεια Καρολάινα που κυριαρχείτο από την Κου Κλουξ Κλαν, αλλά και στην ομάδα του μπέιζμπολ που πήγαινε, με αποτέλεσμα να νιώθει μίσος για τους λευκούς.
Όπως αφηγείται ο Τζόρνταν, η Κου Κλουξ Κλαν κυριαρχούσε στη Βόρεια Καρολάινα, αγόραζε εμφανίσεις για τις αθλητικές ομάδες, Βίβλους για τα σχολεία. Ο Τζόρνταν έπαιξε πρώτα μπέιζμπολ, πριν παίξει μπάσκετ, στην ομάδα ήταν ένα από τα 2 μόλις μαύρα παιδιά και πολλές φορές του έλεγαν ότι είναι κατώτερος από τα λευκά παιδιά.
Ο Τζόρνταν μίλησε και για την επίδραση που είχε πάνω του η πασίγνωστη σειρά του 1977 «Roots» (σ.σ. «Οι Ρίζες» στα ελληνικά, προβλήθηκε από την ΕΡΤ το 1978, με την κρατική να δαπανά τότε πολλά χρήματα για να φέρει τη, θρυλική πια, σειρά στην Ελλάδα), που αναφέρεται στα όσα πέρασαν οι αφροαμερικανοί, και η οποία τον βοήθησε να καταλάβει περισσότερα για τις διαφυλετικές σχέσεις.
«Το 1977 ένα κορίτσι στο σχολείο με αποκάλεσε αράπη, οπότε της πέταξα ένα αναψυκτικό πάνω της. Επαναστατούσα. Τότε θεωρούσα τον εαυτό μου ρατσιστή. Βασικά, ήμουν εναντίον όλων των λευκών ανθρώπων», λέει ο Τζόρνταν, που αποβλήθηκε για την πράξη του.
Η μητέρα του ήταν που τον έπεισε ότι δεν μπορεί να περάσει όλη του τη ζωή βουτηγμένος στο φυλετικό μίσος. Την περασμένη εβδομάδα ο Τζόρνταν είχε μιλήσει πολύ σκληρά για τον Ντόναλντ Στέρλινγκ:
«Κοιτάζω το θέμα από δύο οπτικές γωνίες. Ως ιδιοκτήτης ομάδας και ως πρώην παίκτης. Ως ιδιοκτήτης είμαι αηδιασμένος που ένας άλλος ιδιοκτήτης ομάδας έχει τόσο άρρωστες και προσβλητικές απόψεις. Ως πρώην παίκτης είμαι εντελώς εξαγριωμένος. Δεν υπάρχει χώρος στο NBA, ή οπουδήποτε αλλού, για τον ρατσισμό και το μίσος που εκφράζει ο κ. Στέρλινγκ. Είμαι αηδιασμένος που τέτοιου είδους άγνοια υπάρχει στη χώρα μας και στο υψηλότερο επίπεδο των σπορ μας. Σε ένα πρωτάθλημα που η πλειονότητα των αθλητών είναι Αφροαμερικανοί, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ανεχτούμε τις διακρίσεις σε κανένα επίπεδο».