Ο Παναθηναϊκός ήταν νικητής στην 5η μάχη των τελικών και με το 82-71 επί του Ολυμπιακού κατέκτησε το πρωτάθλημα παραμένοντας στην κορυφή της Α1 για ακόμα μία χρονιά. Οι «πράσινοι» πήραν το 34ο πρωτάθλημά τους, το 2ο συνεχόμενο και το 11ο τα τελευταία 12 χρόνια. Μεγάλοι πρωταγωνιστές οι Διαμαντίδης, Φώτσης, Μασιούλις, καθάρισαν το ματς και κράτησαν τον τίτλο στο ΟΑΚΑ για ακόμα μία σεζόν, ανατρέποντας το 1-2 σε 3-2!
Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να τρέξει στο ματς από το ξεκίνημα, αλλά ο Παναθηναϊκός φάνηκε έτοιμος και ικανός να ακολουθήσει. Μάλλον, αυτός που προσπαθούσε να ακολουθήσει ήταν ο Ολυμπιακός, που στο πρώτο μέρος, μετά το πρώτο πεντάλεπτο του αγώνα δεν μπορούσε να βρει εύκολα το δρόμο προς το καλάθι και είχε ως μόνη συνεπή λύση τον Λοτζέσκι. Από εκεί και πέρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα της ομάδας του Μπαρτζώκα εντοπιζόταν στην άμυνα, όπου οι παίκτες του έχαναν πολύ εύκολα τους αντιπάλους τους, κενά δημιουργούνταν με ένα απλό σκριν, οι αλληλοκαλύψεις ήταν λέξη άγνωστη, όπως και η ενέργεια ή το πάθος.
Αποτέλεσμα, το 70% στα δίποντα του Παναθηναϊκού στο πρώτο μέρος, μαζί με ένα 38% στα τρίποντα, για να έχει φτάσει η διαφορά στους 21 πόντους, 53-32. Έφτασε ως τους 23 στην αρχή της επανάληψης, από το 25ο λεπτό και μετά ο Ολυμπιακός άρχισε να την ψαλιδίζει, λίγο μέτρησε ο εγωισμός των παικτών του, λίγο και η χαλάρωση των «πράσινων», φτάσαμε από το 57-34 στο 74-68 με επιμέρους σκορ 17-34. Εκεί μίλησαν ο Φώτσης και ο Μασιούλις με ένα άστοχο σουτ του Λοτζέσκι στο ενδιάμεσο, για να πάνε στο 79-68. Τελευταία ευκαιρία του Ολυμπιακού στο 79-71, αλλά ο Σπανούλης έκανε λάθος πάσα στα 55 δευτερόλεπτα και ο Παναθηναϊκός στέφθηκε πρωταθλητής.
Ο Σπανούλης για ακόμα ένα ματς δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την ασφυκτική άμυνα πάνω του, ήταν ο μόνος παίκτης του Ολυμπιακού για τον οποίο ο Αλβέρτης είχε δώσει εντολή για συνεχείς αλλαγές ώστε να μη μείνει καθόλου μόνος του. Έπαιζε 27:38, είχε 6 πόντους με 1/7 σουτ και 4/6 βολές, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2 λάθη και 6 κερδισμένα φάουλ. Έκανε εντύπωση ότι στο τελευταίο τρίλεπτο ο Σπανούλης ξεκάθαρα δεν ήθελε να σουτάρει, πιθανότατα λόγω κούρασης δεν ένιωθε καλά για να πάρει το σουτ, οι πάσες του στον Πρίντεζη (ενώ είχε ήδη σηκωθεί για να σουτάρει) ή εκείνη στα 55 δευτερόλεπτα το δείχνουν εύγλωττα αυτό.
Μετά το ματς ανέβαλε την ευθύνη που η ομάδα του δεν πήρε τον τίτλο, αλλά προβλημάτισε κιόλας με το «τελειώσαμε» που είπε στο τέλος των δηλώσεών του, ιδίως από τη στιγμή που δεν απάντησε για το αν θα μείνει. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα λέει ότι ο Σπανούλης στενοχωρήθηκε από τα όσα άκουσε από μερίδα οπαδών του Ολυμπιακού μετά το 4ο ματς και σκέφτεται να φύγει από την ομάδα. Καλά όλα τα άλλα, αλλά αν «καταφέρουν» κάτι τέτοιο στον Ολυμπιακό, θα είναι χειρότερο από οποιοδήποτε χάσιμο τίτλου, ας μην ξεχνάμε πού ήταν ο Ολυμπιακός πριν πάει εκεί ο Σπανούλης, πού είναι σήμερα και ποιος είναι ο βασικός υπεύθυνος γι’ αυτό.
Ο Ολυμπιακός ήταν ανέτοιμος για το παιχνίδι και αυτό άνηκε ξεκάθαρα από την αρχή. Δεν είχε σωστή ψυχολογία, ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση, ουσιαστικά έδειξε ότι η ευκαιρία του χάθηκε στο 4ο ματς, κάτι άλλωστε που είπαν και οι παίκτες του μετά τον αγώνα. Σίγουρα ελέγχεται ο Μπαρτζώκας γι’ αυτό, και για το 4ο και για το 5ο παιχνίδι, δεν γίνεται στα δύο ματς της χρονιάς η ομάδα να μπαίνει χαλαρή σα να ήρθε για φιέστα στο πρώτο και χωρίς καμία ψυχολογία για μάχη στο δεύτερο.
Ο Παναθηναϊκός, απ’ την άλλη, είχε αφήσει την πιο γλυκιά ανάμνηση για το τέλος της σεζόν στους οπαδούς τους, στα δύο τελευταία παιχνίδια έδειξε απίστευτα δυνατός, έμπειρος, έτοιμος. Στον 5ο τελικό από το ξεκίνημα ως το φινάλε ήταν στη θέση του οδηγού, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε για τελευταία φορά στο 7-10 και ακολούθησε μετά ένα 15-2 ως το 22-12.
Κάπου εκεί έδειξε να παραδίδεται ο Ολυμπιακός, πολύ εύκολα μάλιστα, ό,τι προσπαθούσε να πάρει στο πρώτο ημίχρονο, το έχανε από την άμυνά του, οι «πράσινοι» έκαναν περίπατο στη ρακέτα του. Ο Παναθηναϊκός έβαλε 28 πόντους στην πρώτη και 25 στη δεύτερη περίοδο, αμφότερες οι δύο καλύτερες επιδόσεις του σε δεκάλεπτο στη σειρά των τελικών, ενώ σε κανένα από τα 4 προηγούμενα ματς ως τώρα δεν είχε πετύχει σε δύο συνεχόμενες περιόδους πάνω από 20 πόντους στην καθεμία.
Στην επανάληψη, ο Ολυμπιακός με ψηλή πεντάδα στο δεύτερο μισό της 3ης περιόδου έδειξε να δυσκολεύει τον Παναθηναϊκό και άρχισε να ψαλιδίζει τη διαφορά. Γνώμη μου, και βεβαίως εκφερόμενη εκ του ασφαλούς μετά τον αγώνα, ότι ο Μπαρτζώκας την άλλαξε πολύ γρήγορα στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου, αν συνέχιζε έτσι ίσως θα είχε μπορέσει να πλησιάσει πιο νωρίς. Μικρή σημασία έχει πια αυτό, κουβέντα να γίνεται.
Στο τέλος, στο 37ο λεπτό, κι ενώ για περίπου 20 αγωνιστικά λεπτά είχε στηθεί πάρτι στις εξέδρες, ο Ολυμπιακός σκόραρε τρίποντο με τον καλύτερό του παίκτη, Λοτζέσκι, για να πλησιάσει σε 74-68 και αίφνης όλοι κατάλαβαν ότι υπάρχει ακόμα αγώνας. Το καλάθι και φάουλ του Φώτση αμέσως μετά και το επιθετικό ριμπάουντ του Μασιούλις με το φόλοου για το 79-68 έθεσαν σταθερές τις ισορροπίες του τελευταίου δίλεπτου. Ο Ολυμπιακός πλησίασε στους 8 με τον Σπανούλη, ο Ντάνστον έκανε τάπα στον Ούκιτς, αλλά στην τελευταία του ευκαιρία στο ματς ο Σπανούλης δίστασε να σουτάρει στα 55 δευτερόλεπτα, έψαξε πάσα στη ρακέτα και ο Διαμαντίδης την έκοψε για το οριστικό φινάλε.
Ο Παναθηναϊκός σούταρε με 58% στα δίποντα και 29% στα τρίποντα στο ματς, ο Ολυμπιακός είχε 61% και 20% αντίστοιχα. Τα ριμπάουντ ήταν 27-36 (4-13 τα επιθετικά), οι ασίστ 19-14, τα λάθη 10-13 (σε τρεις μάλιστα περιόδους, αφού στο 1ο δεκάλεπτο τα λάθη ήταν 0-0) και τα κλεψίματα 8-3.
Σε ατομικό επίπεδο, οι πρωταθλητές είχαν τον Μασιούλις με 15 πόντους και 3 ριμπάουντ με 5/6 εντός παιδιάς (MVP των τελικών ο Λιθουανός κατά την προσωπική μου άποψη, δίπλα στον Διαμαντίδη), τον Φώτση με 10 πόντους και 6 ριμπάουντ με πολύ καλή άμυνα, τον Διαμαντίδη να παίζει 27:50 και να έχει 11 πόντους, 7 ασίστ και 3 κλεψίματα, ενώ Ούκιτς, Λασμ, Γκιστ, Ράιτ και Μαυροκεφαλίδης σκόραραν αρκετά και βοήθησαν στην επίθεση με τον Λασμ να είναι ο καλύτερος της εν λόγω πεντάδας, 8 πόντοι με 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ.
Απ’ τον Ολυμπιακό ο Λοτζέσκι έπαιζε μόνος του στο πρώτο ημίχρονο στην επίθεση, τελείωσε το ματς με 17 πόντους, 4 ριμπάουντ και 4 ασίστ, ο Πρίντεζης είχε 16 πόντους και 3 ριμπάουντ, ο Ντάνστον ανέβηκε στην επανάληψη και είχε 11 πόντους με 4/5, 9 ριμπάουντ και 3 τάπες, ενώ ο Κόλινς είχε 11 πόντους με 4/6 και 4 ριμπάουντ σε 16:38.
Ο Αλβέρτης κέρδισε και πάλι τη μάχη των πάγκων, ο Μπαρτζώκας δεν μπόρεσε να βοηθήσει τον Σπανούλη να σπάσει την πίεση που δεχόταν, δεν κατάφερε να τον απελευθερώσει ώστε να βοηθήσει επιθετικά, αλλά ούτε και να προετοιμάσει τους παίκτες του ψυχολογικά όπως θα έπρεπε. Ο Παναθηναϊκός, απ’ την άλλη, απ’ τη στιγμή που βρέθηκε στο 1-2 αντέδρασε εκπληκτικά στην ψυχολογία του, καλύτερα απ’ ότι η ως τώρα σεζόν μας έδειχνε ότι θα αντιδρούσε και αυτό πιστώνεται εν πολλοίς στον προπονητή του.
Οι αλλαγές του Ολυμπιακού στο 5ο ματς ήταν λίγο πολύ σπασμωδικές, χαρακτηριστική η περίπτωση του Πετγουέι που μπήκε για περίπου 1 λεπτό στο πρώτο μέρος και βγήκε για να ξαναμπεί πολύ αργότερα και να ξαναβγεί χωρίς να βρει ρυθμό ή ψυχολογία, ο Μπαρτζώκας δεν είχε υπομονή με τους παίκτες του, αλλά απ’ την άλλη δεν ανακάτεψε και την τράπουλα όσο θα έπρεπε, ο Παπαπέτρου έμεινε στον πάγκο σε όλο το ματς, ο Σλούκας έβγαλε ένα εξάλεπτο στο δεύτερο δεκάλεπτο καταστροφικό για την ομάδα του χωρίς να βοηθήσει στο ελάχιστο, ο Κόλινς έπαιξε 17 λεπτά… αντί για 27. Η σεζόν τελείωσε και ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κάνει μια αυτοκριτική για το στήσιμο του ρόστερ του, αυτοκριτική που δεν θα πρέπει τόσο να πηγάζει από τα ονόματα, όσο από τη διαχείριση. Όταν δεν νιώθεις άνετα να κάνεις τη διαχείριση που πρέπει, τότε κάτι έχεις στήσει λάθος στο μυαλό σου και στο παρκέ. Το ίδιο θα έλεγα και για τον Παναθηναϊκό, που στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν είχε ροτέισον 8 ατόμων, αλλά ο τίτλος, κάνει πολύ πιο ήπια αυτή τη συζήτηση.
Ο Λοτζέσκι με τον Πρίντεζη και τον Μάντζαρη έφεραν τον Ολυμπιακό στο 7-10 στο ξεκίνημα, αλλά ο Παναθηναϊκός απάντησε πολύ εύκολα στην επίθεση με Γκιστ, Λασμ, Μασιούλις και Φώτση για το 22-12. Ο Περπέρογλου με τον Πρίντεζη απάντησαν για το 22-15 και το 26-19, αλλά ο Μαυροκεφαλίδης έκλεισε την περίοδο στους 9. Ο Ολυμπιακός είχε καταφέρει να δώσει γρήγορο ρυθμό στο παιχνίδι, μόνο που δεν μπορούσε ο ίδιος να ανταποκριθεί σε αυτό και του γύρισε μπούμερανγκ.
Μαυροκεφαλίδης και Φώτσης έφεραν το ματς στο 34-20, ο Λοτζέσκι με τον Περπέρογλου απάντησαν για το 34-26, και κάπου εκεί ο Ολυμπιακός έχασε την επαφή με το σκορ. Ο Διαμαντίδης με τρίποντο έκανε το 41-26, ο Λασμ έφερε το ματς στο 47-32 για να κάνει ο Ούκιτς το 49-32. Στην τελευταία επίθεση του ημιχρόνου ο Σερμαντίνι δέχτηκε τάπα από τον Ράιτ, στη συνέχεια έκανε φάουλ στον Ούκιτς (καλάθι και φάουλ), διαμαρτυρήθηκε έντονα, δέχτηκε τεχνική ποινή και με 2/2 βολές του Φώτση το σκορ πήγε στο 53-32 στο τέλος του ημιχρόνου.
Ο Μασιούλις με τον Λασμ έγραψαν το 57-34 στην αρχή της επανάληψης, με τον Ολυμπιακό να αρχίζει σταδιακά να μειώνει με Κόλινς και Πρίντεζη ως το 57-38. Ο Μασιούλις, ο Γκιστ και ο Διαμαντίδης κράτησαν την ομάδα τους πάνω από τους 20 πόντους, ως το 66-45, για να απαντήσει ο Κόλινς με 5 μαζεμένους πόντους, 66-50. Ο Περπέρογλου και ο Κόλινς κράτησαν τον Ολυμπιακό ως το 69-54, αλλά ο Πετγουέι έκανε λάθος σε ευκαιρία να μειώσουν περισσότερο οι «ερυθρόλευκοι», με τον Κόλινς να σκοράρει ξανά στο τέλος του δεκαλέπτου για το 70-56.
Ο Ράιτ έφερε τον Παναθηναϊκό στο 74-58, ο Ντάνστον έκανε πολύ καλό 4ο δεκάλεπτο, με τον Παναθηναϊκό να σφίγγει και πάλι την άμυνά του αλλά να έχει χάσει πια το ρυθμό που είχε και τη διαφορά να πέφτει αρκετά. Ο Ολυμπιακός έπαιξε πολύ καλά στο επόμενο τετράλεπτο ως το 37ο λεπτό, έτρεξε ένα 0-10 με καλές άμυνες και τον Ντάνστον να βάζει τους πρώτους 5 πόντους, για να έρθουν ο Πρίντεζης με τον Λοτζέσκι από ασίστ του Σπανούλη για το 74-68.
Ο Φώτσης σκόραρε καλάθι και φάουλ για να ξεκολλήσει τον Παναθηναϊκό από τους 74 πόντους και να δώσει ανάσα στην ομάδα του σε μια στιγμή που έδειχνε να μην πατάει καλά στα πόδια της, ο κόσμος είχε αρχίσει να θορυβείται στην εξέδρα, ο Παναθηναϊκός έκλεινε ένα τετράλεπτο άποντος, το ματς ήταν από τους 23 στους 6, αλλά ο Φώτσης έγραψε το 77-68 στο καλάθι του ματς πιθανότατα, ενώ το άστοχο τρίποντο του Λοτζέσκι και το επιθετικό ριμπάουντ του Μασιούλις για το 79-68, ηρέμησε εντελώς τον Παναθηναϊκό.
Ο Σπανούλης με τον Ντάνστον μείωσαν σε 79-71, ο Αμερικανός έβγαλε την άμυνα, αλλά το λάθος στα 55 δευτερόλεπτα ουσιαστικά τελείωσε τον αγώνα, 1/2 βολές του Φώτση, δύο χαμένα τρίποντα από Πρίντεζη και Μάντζαρη και το κάρφωμα του Γκιστ για κερασάκι στην τούρτα, έκλεισαν το φετινό πρωτάθλημα της Α1 με τον Παναθηναϊκό να διατηρεί τα σκήπτρα του.
Αμφότεροι οι «αιώνιοι» μπαίνουν σε ένα αρκετά δύσκολο καλοκαίρι προσαρμογών, αλλά αυτή είναι συζήτηση για άλλη ώρα, όταν θα έχει καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός των τελικών και θα έχει καθαρίσει το μυαλό και η σκέψη για να παρθούν αποφάσεις. Ο επίλογος της χρονιάς γράφτηκε με τον Παναθηναϊκό να είναι νταμπλούχος 2013-14 στην Ελλάδα, διατηρώντας τα διπλά σκήπτρα του στα εγχώρια για ακόμα μία σεζόν!
Τα δεκάλεπτα: 28-19, 53-32, 70-56, 82-71.
Παναθηναϊκός (Αλβέρτης): Μπράμος (2ρ.), Κάρι 5 (4ασ. 3κλ.), Φώτσης 10 (6ρ. 5κ.φ.), Ούκιτς 9 (1τρ. 3ασ.), Λασμ 8 (6ρ. 3ασ.), Μαυροκεφαλίδης 8, Διαμαντίδης 11 (1τρ. 7ρ. 3κλ. 6κ.φ.), Γκιστ 9 (1τρ. 3ρ.), Γιάνκοβιτς, Μασιούλις 15 (1τρ. 3ρ.), Ράιτ 7.
Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Πετγουέι (2ρ.), Σερμαντίνι, Ντάνστον 11 (9ρ. 3κ.), Σπανούλης 6 (3ασ.), Περπέρογλου 7 (5ρ.), Σλούκας (2ασ.), Κόλινς 11 (1τρ. 4ρ.), Σίμονς (3ρ.), Λοτζέσκι 17 (2τρ. 4ρ. 4ασ.), Πρίντεζης 16 (3ρ.), Μάντζαρης 3 (1τρ. 2ασ.).
Νίκος Κουσούλης