Δημοσιεύτηκε στις 23 Μαρτίου 2009
Από το ματς, τι να κρατήσουμε αν όχι το απίστευτο τρίτο δεκάλεπτο. Εκεί που ο Πανιώνιος είχε βαλθεί να κάνει… ρεκόρ. Μένοντας για 9:58 στο δεκάλεπτο χωρίς πόντο, ο Πανιώνιος φλέρταρε με το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία της Α1. Τελικά σώθηκε από το λέι απ του Ζορόσκι, που έγραψε το 53-32. Το επιμέρους σκορ μέχρι τότε ήταν στο 21-0 για τον Πανελλήνιο, αλλά ο Πανιώνιος δεν έσπασε, απλώς ισοφάρισε το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ, το είχε ως την Κυριακή ο Ηλυσιακός από το Άρης-Ηλυσιακός του 2003-04 όταν και έχασε με 26-2 την τέταρτη περίοδο (114-63 το τελικό αποτέλεσμα).
Βέβαια, άλλο ο Ηλυσιακός και άλλο ο Πανιώνιος που παλεύει για την Ευρωλίγκα. Σε ένα τέτοιο νεκρό διάστημα, το οποίο έφτασε τα 10 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα, αν μετρήσουμε από την τελευταία φορά που σκόραρε ο Πανιώνιος πριν το ημίχρονο, ευθύνεται προφανώς και ο προπονητής (ξεπερνάω στην παρένθεση το μπράβο που αξίζει στην άμυνα που κράτησε μια ομάδα τόσο χαμηλά στο σκορ, ως δεδομένο). Για μένα, εκείνος είναι που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Δεν γίνεται… δώσε εντολή για συνεχόμενες «πλάτες», βάλε τον Αμερικανό σου να παίζει 1 εναντίον 5 μέχρι να σκοράρει, πάρε την ομάδα… να φύγεις, κάνε κάτι, είναι ανεπίτρεπτο να μένεις 10 λεπτά άποντος και να θες να βγεις και Ευρωλίγκα…
Τι άλλο μένει από το ματς; Το πρόβλημα του Πανελληνίου να κρατήσει τη διαφορά στο τέταρτο δεκάλεπτο, πρόβλημα μεγάλο, αλλά που πέρασε στα ψιλά μετά τα όσα είχαμε στο τρίτο δεκάλεπτο. Μετά το 21-2 ακολούθησε ένα 13-28 για τον Πανιώνιο. Όχι εξίσου θεαματικό, αλλά αν είχε 2 λεπτά ακόμη το ματς, ή αν δεν είχε φάει τάπα ο Τσβέτκοβιτς στα τελευταία δευτερόλεπτα, ο Πανιώνιος μπορεί και να κέρδιζε ένα ματς που έπρεπε να χάσει με 40 πόντους. Αμφότεροι, δηλαδή, έδειξαν αφερέγγυοι.
Ακόμη 4 αγωνιστικές και ο Πανελλήνιος πέρασε 3ος, ισόβαθμος με τον Άρη και 2 βαθμούς πάνω από το 5ο Μαρούσι. Μπορεί να κρατήσει την 3η θέση; Πολύ δύσκολα, το θέμα είναι αν θα κρατήσει… την 4η.
Ο Άρης έχει ακόμη Κολοσσό και Πανιώνιο εκτός έδρας και ΑΕΛ και Τρίκαλα εντός έδρας. Οπότε λογικά μπορεί και 4 νίκες, αφού ο Πανιώνιος είναι αδιάφορος πλέον. Με Κολοσσό και Τρίκαλα είναι επικίνδυνα τα ματς, αλλά επιβάλλεται να μπορεί να τα πάρει μια ομάδα που θέλει Ευρωλίγκα.
Ο Πανελλήνιος έχει μπροστά του Τρίκαλα και Αιγάλεω εκτός έδρας και Ολυμπιακό και Μαρούσι εντός έδρας. Λογικά πάει για 2 με 3 νίκες, ανάλογα τι θα κάνει με το Μαρούσι. Και γι’ αυτόν ισχύει το ίδιο για τα ματς με τους ουραγούς.
Το Μαρούσι έχει Πανελλήνιο και Ολυμπιακό εκτός έδρας και Καβάλα και ΑΕΚ εντός έδρας. Κι αυτό πάει για 2 με 3 νίκες. Βέβαια, με τη λογική, ο Άρης είναι 3ος, ο Πανελλήνιος 4ος και το Μαρούσι 5ο. Να δούμε ποιος θα στραβοπατήσει, όμως, ή ποιος θα κοιτάξει πιο ψηλά απ’ ότι του αναλογεί. Αν το κάνει κάποιος.
Και μιας και η κουβέντα στον Άρη. Ακριβώς ενάμιση μήνα χρειάστηκαν οι «κίτρινοι» για να αρχίσουν να συζητούν σοβαρά το ενδεχόμενο να διώξουν τον Ράιτ. Η ομάδα παίζει με ένα ξένο και παρότι δεν της έχει κοστίσει ως τώρα, με συγχωρείτε, αλλά είναι λίγο αστείο.
Στα Τρίκαλα, το Μαρούσι πέρασε με την κλάση του και με… τη συνήθη κατάρρευση των Τρικάλων στα τελευταία λεπτά. Όταν η μπάλα «έκαιγε» τα Τρίκαλα έκαναν απανωτά λάθη, δεν μπορούσαν να δώσουν πάσα, δεν είχαν καθαρό μυαλό, δεν υπήρχαν ουσιαστικά στο παρκέ. Εξ ου και το 3-16 από το 70-65 μέχρι το 73-81. Έτσι στην Α1 δεν μένεις. Ο Αγγέλου είπε ότι η ομάδα του παίζει κάτω από πίεση και ότι… σταδιακά μαθαίνει! Ναι, αλλά μάλλον του χρόνου δεν θα είναι στην Α1 αφού έχουν περάσει 22 αγώνες και ακόμη δεν έμαθε να διαχειρίζεται την πίεση των τελευταίων λεπτών.
Γενικώς, θεωρώ ότι τη δύναμη μιας ομάδας σε βάθος χρόνου στις εγχώριες διοργανώσεις (η Ευρώπη είναι τελείως άλλη ιστορία) τη δείχνουν με τον χαρακτηριστικότερο τρόπο οι εκτός έδρας νίκες που πετυχαίνει. Κοιτώντας τη βαθμολογία του πρωταθλήματος αυτή τη στιγμή, βλέπουμε ότι κάτι τέτοιο σκιαγραφείται εύγλωττα σε όλο το μήκος του πίνακα: εκτός έδρας ο Ολυμπιακός έχει 10-1 και είναι μόνος πρώτος στο πρωτάθλημα, ο Παναθηναϊκός έχει 8-3 και είναι 2ος. Μετά ακολουθούν 3 ομάδες, Πανελλήνιος, Άρης και Μαρούσι, που έχουν 6-5 (ο πρώτος) και 7-4 (οι άλλοι δύο) και μαζί παλεύουν για τις θέσεις 3-5. Ο Πανιώνιος έχει 4-7 (μετράω χαμένο το ματς με την ΑΕΚ προφανώς) και είναι ένα σκαλί κάτω από αυτούς και ένα πάνω από τους επόμενους, ενώ ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Κολοσσός ισοβαθμούν στις θέσεις 7-9 με εκτός έδρας ρεκόρ 3-8. Μετά έχουμε τις αδιάφορες Καβάλα και Ολύμπια που με 2-9 έχουν σωθεί, αλλά είναι εκτός οκτάδας, στη συνέχεια με 1-10 το Αιγάλεω και τα Τρίκαλα που παλεύουν για να σωθεί ο ένας και τέλος με 0-11 την ΑΕΛ που έχει πέσει.