Αρκετά πικραμένος εμφανίστηκε ο Ρόκο Λένι Ούκιτς μετά την αποδέσμευσή του από τον Παναθηναϊκό. Ο Κροάτης γκαρντ μίλησε για το «τριφύλλι» αλλά δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει σκληρά λόγια για την πρώην ομάδα του, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, τον οποίο ο ίδιος διαβλέπει στον ορίζοντα για τον Παναθηναϊκό, στη νέα γραμμή που λέει ότι χαράζουν οι «πράσινοι» στο σχεδιασμό τους για τις νέες σεζόν.
Ο Ούκιτς κατακρίθηκε πολύ όσο βρισκόταν στον Παναθηναϊκό, ιδίως στην πρώτη του σεζόν, αλλά ο ίδιος (προφανώς και) νιώθει δικαιωμένος από το αποτέλεσμα και ικανοποιημένος από την προσφορά του, με τον Παναθηναϊκό να κατακτά δύο φορές το νταμπλ τα τελευταία δύο χρόνια. Όμως, παρόλα αυτά, λέει ότι δεν του άρεσε η θέση στην οποία έπαιζε, δηλαδή ότι περνούσε τον περισσότερο χρόνο του στο «2» και όχι ως πλέι μέικερ: «Κερδίσαμε τέσσερα τρόπαια αυτά τα δύο χρόνια, αλλά, αν κάποιος με ρωτήσει, θα ήθελα να επιστρέψω περισσότερο στην οργάνωση του παιχνιδιού, όπως γνωρίζω και από τη θητεία μου στο ΝΒΑ».
Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη στροφή του Παναθηναϊκού στο σχεδιασμό, ο Ούκιτς δεν απέφυγε την απάντηση: «Είναι συνδυασμός επένδυσης στο μέλλον και περικοπών στον προϋπολογισμό. Ποτέ δεν ήταν χειρότερα στη μπασκετική αγορά. Και οι ομάδες με μεγάλα μισθολόγια πέρυσι στρέφονται στην παραγωγή παικτών, αν και ειλικρινά δε βλέπω πώς ομάδες χωρίς παράδοση σε αυτό μπορούν να κάνουν στροφή σε ένα χρόνο και ξαφνικά να παράγουν παίκτες».
Και δεν έμεινε εκεί, αφού σχολίασε και τις νέες κινήσεις του Παναθηναϊκού: «Έπειτα δεν είναι λογικό, όταν μία ομάδα μιλάει για παραγωγή παικτών, στη συνέχεια να υπογράφει δύο Αμερικανούς από τρίτου επιπέδου ευρωπαϊκές ομάδες».
Προφανώς αναφέρεται στον ΝτεΜάρκους Νέλσον και τον Έι Τζέι Σλότερ, αμφότεροι δεν έχουν παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη και σίγουρα η απόκτησή τους είναι ρίσκο, όσο καλά νούμερα κι αν τους συνοδεύουν από Σερβία και Γαλλία.
Ο Ούκιτς μίλησε και πιο συγκεκριμένα, για εκείνον, τον Μασιούλις και τον Λασμ: «Δεν μπορώ να βγάλω νόημα, αλλά είναι σίγουρο ότι ο Παναθηναϊκός κράτησε εμένα, τον Μασιούλις και τον Λασμ, επειδή ήταν οικονομικά ισχυρός πέρυσι. Γι’ αυτό τώρα επέλεξαν διαφορετικού είδους πολιτική, είναι δικαίωμά τους, αλλά κατά συνέπεια έχασαν τους καλύτερους ξένους τους. Όλοι κάνουν περικοπές, είναι σαφές, μη συνυπολογίζοντας τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπαρτσελόνα, τις ρωσικές και αρκετές τουρκικές ομάδες. Υπάρχουν ομάδες με χρήματα, αλλά είναι απρόθυμες σε ανοίγματα όταν βλέπουν τον ανταγωνισμό, επομένως ξοδεύουν λιγότερα».
Τις δηλώσεις του Ούκιτς μπορούμε να τις δούμε σε δυο επίπεδα. Πρώτον, στο ότι δεν θα έπρεπε να τα πει έτσι, δεν έχει νόημα και λογική να μείνει αυτή ως τελική εικόνα από την παρουσία του στην ομάδα του Παναθηναϊκού. Τα δύο χρόνια που πέρασε στο «τριφύλλι» ήταν απολύτως επιτυχημένα για τον Παναθηναϊκό και τέτοιες δηλώσεις είναι ξεκάθαρο ότι πικάρουν (και δικαιολογημένα νιώθουν έτσι) τους οπαδούς της ομάδας. Οπότε θα μπορούσαν να αποφευχθούν, ή, τουλάχιστον, να μην ειπωθούν με τέτοιο τρόπο αλλά λίγο πιο κομψά (για να μην αρχίσουν και τα κλασσικά «παρανοήθηκαν τα όσα είπα» τις επόμενες ημέρες).
Απ’ την άλλη, τα όσα λέει ο Ούκιτς δεν είναι εντελώς παράλογα. Σίγουρα είναι μια άποψη που χρήζει ανάλυσης και που αρκετοί άλλοι τη σκέφτονται πλην του Κροάτη. Ο Παναθηναϊκός μοιάζει να έχει κατέβει επίπεδο προς το παρόν φέτος, τουλάχιστον όσον αφορά στη θεωρία, άλλο Ούκιτς-Μασιούλις-Μπράμος-Λασμ, και άλλο οι δυο Αμερικανοί με τον Μπατίστα και τον Μποχωρίδη. Κι εντάξει, ο Μπατίστα είναι παίκτης εγνωσμένης αξία, αν και εντελώς διαφορετικού στιλ από τον Λασμ. Αυτό που λέει ο Ούκιτς για τους δύο Αμερικανούς ισχύει στη λογική του ρίσκου που πήρε ο Ιβάνοβιτς υπογράφοντάς τους, προφανώς όχι επειδή δεν ήθελε να πάρει πιο ακριβούς παίκτες (δεν τη χρεώνεται ο Ιβάνοβιτς δηλαδή τη μείωση στο μπάτζετ, μόνο τις εν λόγω επιλογές).
Πάντως, τέτοιες συζητήσεις είναι πάντα οι πιο «καυτές» τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά κάθε χρόνο μπαίνουν στον κάλαθο των αχρήστων μόλις ξεκινήσει η νέα σεζόν. Ο Παναθηναϊκός θα κληθεί να δείξει στο παρκέ πώς στήθηκε, όπως θα το έκανε ό,τι ρόστερ κι αν είχε. Οι παίκτες από το πάνω ράφι δεν είναι πάντοτε πανάκεια, αυτό έχει αποδειχτεί πολλάκις, ακόμα και στην τελευταία σεζόν που διανύσαμε (δείτε την Ευρωλίγκα ας πούμε). Πρωτάθλημα δεν πήρε και δεν έχασε κανείς τον Αύγουστο, οπότε όταν έρθει η ώρα το θέμα είναι πώς θα έχει δέσει η ομάδα που έφτιαξε, ώστε το σύνολο να είναι ανώτερο του αθροίσματος των μερών του. Άλλωστε, αυτό είναι το ζητούμενο κάθε σεζόν.
Νίκος Κουσούλης