Η εθνική μας μπαίνει από την Παρασκευή στο επόμενο στάδιο προετοιμασίας της για το Μουντομπάσκετ, αφού, τώρα, ταξιδεύει στο Πο για να ξεκινήσει τα φιλικά παιχνίδια στα οποία θα μονταριστεί για να εμφανιστεί έτοιμη στο πρώτο τζάμπολ της μεγάλης διοργάνωσης. Η αρχή θα γίνει με Σερβία, ενώ θα ακολουθήσουν Γαλλία και Κροατία τις επόμενες ημέρες, σε τρία πολύ δυνατά τεστ.
Στα ματς αυτά (19:00, 20:00 και 19:00 οι ώρες, Παρασκευή με Κυριακή, θα μεταδοθούν από τον ANT1), η Ελλάδα θα παίξει χωρίς τον Καλάθη, όπως και σε κάθε ματς ως τις 18 Αυγούστου που λήγει η τιμωρία του. Τα τεστ αυτά είναι τα πρώτα σημαντικά για την εθνική μας, ώστε ο Φώτης Κατσικάρης να δει ποιους παίκτες θα πάρει μαζί του στην τελική δωδεκάδα.
Ο Καλάθης που θα μείνει εκτός από τα πρώτα φιλικά, θα είναι μέσα, εκτός απροόπτου δηλαδή, το θέμα είναι στο διάστημα 19-29 Αυγούστου να καλύψει το χαμένο έδαφος. Το θετικό είναι ότι είναι πολύ καλός παίκτης και μπορεί να το κάνει, το αρνητικό ότι είναι πλέι μέικερ και η ομάδα θα ξεκινά από αυτόν, αλλά δεν θα τον έχει στα πρώτα φιλικά για να τον μάθει εξαρχής. Ίδωμεν, αυτό είναι κάτι που ξεπερνιέται θεωρώ.
Η εθνική, με δεδομένες όλες τις απουσίες, και ιδίως αυτή του Βασίλη Σπανούλη, έχει πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά της. Ξεχωρίζω την απουσία του Σπανούλη, γιατί εκτός του προφανούς λόγου, είναι ο παίκτης εκείνος που θα μπορούσε να ξεκολλήσει επιθετικά την ομάδα. Και, όπως δείχνει το συγκεκριμένο ρόστερ, βάσει ονομάτων, θα είναι μια πάρα πολύ πειθαρχημένη επιθετικά ομάδα, αλλά μια ομάδα που θα δυσκολεύεται στο σκοράρισμα, ιδίως όταν κολλάει επιθετικά και θα πρέπει να σκοράρει εκτός συστημάτων για να ανασάνει.
Αυτό θα είναι και ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος που θα πρέπει να λύσει ο Κατσικάρης, καθότι θα έχει μια πάρα πολύ αθλητική ομάδα, η οποία λογικά, ξέροντας και τον Κατσικάρη, θα σπάει κόκαλα στην άμυνα. Το θέμα είναι πώς θα βρει ισορροπίες στα δύσκολα στην επίθεση. Αυτό είναι το σημαντικότερο σημείο του μονταρίσματος στην επίθεση της ομάδας.
Και τα «δύσκολα» θα αρχίσουν πολύ νωρίς για την εθνική μας, με το δρόμο στο Μουντομπάσκετ να είναι απίστευτα δύσκολος. Από τον όμιλο ήδη, ενώ μετά στα νοκ άουτ η Ελλάδα θα χρειαστεί υπερβάσεις ήδη από τους «16». Η λογική της διοργάνωσης έχει χωρίσει τους 4 ομίλους στα δύο, ο όμιλος των Αμερικανών κι εκείνος των Λιθουανών δεν συναντιούνται με τους άλλους ως τον τελικό. Όμως, αυτοί οι δύο όμιλοι είναι με διαφορά οι πιο εύκολοι. Ενώ οι δύο άλλοι (ο δικός μας και της Ισπανίας) είναι πάρα πολύ πιο δύσκολοι.
Από κάθε όμιλο περνούν 4 ομάδες στους «16», στον δικό μας όμιλο βρίσκονται η Κροατία και η Αργεντινή, μαζί με το Πουέρτο Ρίκο, τις Φιλιππίνες και τη Σενεγάλη. Ο όμιλος της Ισπανίας είναι μακράν ο πιο δύσκολος, Ισπανία, Γαλλία, Σερβία και Βραζιλία (μαζί με Αίγυπτο, Ιράν). Οι δυο αυτοί όμιλοι διασταυρώνονται μεταξύ τους από τους «16» ως τον τελικό. Που σημαίνει ότι ανάλογα με τη θέση που θα πάρουμε, το πιο πιθανό είναι να αγωνιζόμαστε με Γάλλους, Σέρβους, Ισπανούς, Αργεντινούς, στα 3 νοκ άουτ ως τον τελικό.
Πολύ εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι είναι πάρα πολύ δύσκολος ο δρόμος μας για την τετράδα, πολύ πιο δύσκολος απ’ ότι αν βρισκόμασταν στο άλλο bracket, το οποίο είναι αρκετά πιο εύκολο (όταν μέσα στους «16» θα βρεθούν ομάδες όπως η Φινλανδία, η Ουκρανία, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Ανγκόλα, το Μεξικό, για να αναφέρω μερικές από τις υποψήφιες για πρόκριση στα δύο γκρουπ δίπλα στις Σλοβενία, Λιθουανία, Η.Π.Α., Τουρκία).
Το πιο σημαντικό στάδιο της προετοιμασίας ξεκινά τώρα για την εθνική μας. Με βάση το αρχικό μοντάρισμα που έγινε, τώρα η ομάδα θα πρέπει να δέσει σε ένα σύνολο που θα μπορεί να σταθεί απέναντι στους αντιπάλους που έχει μπροστά της. Οι απουσίες είναι δεδομένες, αλλά οι απαιτήσεις είναι πάρα πολλές, η υπομονή λιγοστεύει μετά τις συνεχόμενες αποτυχίες των τελευταίων χρόνων, αλλά όσο προχωρά ο Αύγουστος τόσο περισσότερο ανεβαίνει αυτό το μπασκετικό θερμόμετρο που μας κάνει όλους να έχουμε πυρετό όποτε βλέπουμε την επίσημη αγαπημένη στο παρκέ.
Νίκος Κουσούλης