Το πρώτο που θα παρατηρήσω είναι αυτό που με… έτρωγε εδώ και καιρό. Δυστυχώς, από τα τερτίπια της κληρωτίδας δεν θα δούμε 4 ομάδες στους ομίλους, αλλά μόνο 3 στην καλύτερη περίπτωση, αφού Άρης και Μαρούσι κληρώθηκαν να παίξουν μαζί στον πρώτο γύρο των προκριματικών. Η όλη συμπεριφορά των ανθρώπων του Άρη (η… ασθένεια επεκτάθηκε και πέραν του Ματσόν) με έχει τουλάχιστον ενοχλήσει. Αναφέρομαι στη «λύσσα» να κληρωθούν με το Μαρούσι και στις αρλούμπες περί «μοίρας» και «πεπρωμένου» μετά. Η Ελλάδα χρειαζόταν 4 ομάδες στην Ευρωλίγκα και αυτό θα έπρεπε να προκρίνει ο Άρης (αν ήθελε να… λέει κάτι τόσο καιρό) και όχι το πώς θα κερδίσει στην Ευρώπη την ομάδα που τον έχει στείλει σπίτι του δύο συνεχόμενες χρονιές στα ελληνικά πλέι οφς. Τέλος πάντων, η τύχη τα έφερε έτσι ώστε οι δυο τους να αναμετρηθούν στον πρώτο γύρο των πλέι οφς. Αν ο Άρης θα… έπρεπε να μασούσε παρά να μιλούσε, αν θα έπρεπε να προσέχει τι εύχεται ή αν θα πάρει την εκδίκηση που μας έχει πιπιλήσει το μυαλό τόσο καιρό (την οποία εγώ δεν καταλαβαίνω πώς θα την πάρει σε άλλη διοργάνωση και άλλη σεζόν, αλλά τέλος πάντων) θα το μάθουμε τον Οκτώβριο μετά το δεύτερο ματς. Η ουσία είναι μία: οι δύο από τις 4 ισχυρότερες ομάδες των προκριματικών (θεωρητικά) κοντράρονται μεταξύ τους στον πρώτο προκριματικό γύρο και η Ελλάδα χάνει μια θεωρητική θέση στους ομίλους. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι μετά, όποιος περάσει, θα κάνει το χρέος του απέναντι στην Άλμπα (πιθανότατα) και θα μπει στους ομίλους.
Εκεί, όπου περιμένουν ήδη 22 ομάδες. Οι δύο όμιλοι ελληνικών ομάδων δεν είναι ούτε βουνά, ούτε εύκολοι. Λογικά αμφότερα, αφού οι «αιώνιοι» ήταν επικεφαλής, αλλά και λόγω του γενικότερου πολύ υψηλού επιπέδου της διοργάνωσης. Όμως, παρουσιάζουν αρκετές διαφορές.
Ο όμιλος του Παναθηναϊκού (καλοκαίρι είμαστε, οπότε μιλάμε πάντα θεωρητικά και με βάση τα ως τώρα δεδομένα που έχουμε) θα έχει μια ομάδα ισοδύναμη που θέλει το τρόπαιο, άρα μεγάλη κόντρα για την πρωτιά (η οποία στην τελική δεν σημαίνει και πολλά, το απέδειξαν αμφότεροι οι αιώνιοι φέτος), ενώ ο όμιλος του Ολυμπιακού, ουσιαστικά δεν έχει αδύναμη ομάδα, αλλά ούτε και μεγαθήριο.
Ποιος είναι πιο δύσκολος θα το ξέρουμε καλύτερα τον Οκτώβρη, αλλά μπορούμε να πούμε ότι ο Παναθηναϊκός θα έχει μερικές εύκολες βραδιές απέναντι σε Προκόμ και Όλντενμπουργκ, ενώ ο Ολυμπιακός δεν προβλέπεται να έχει εύκολες βραδιές. Απ’ την άλλη, η Αρμάνι θα είναι σαφώς καλύτερη από φέτος, το ίδιο και η Ρεάλ, ενώ η Κίμκι θα ανανεωθεί και θα ενδυναμωθεί πάρα πολύ. Οι Ρώσοι έχουν στόχο το φάιναλ φορ, μπορεί να μην το φωνάζουν, αλλά προς τα εκεί κινούνται. Άρα, μπορεί να είναι η έκπληξη του ομίλου για τη μάχη για την πρωτιά.
Απ’ την άλλη, ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με την καλύτερη ομάδα από το 4ο γκρουπ δυναμικότητας και κάτω, καθώς η Εφές φέτος σκοπεύει να ανέβει πολύ ψηλά. Θα μου πείτε, και θα συμφωνήσω, ότι κάθε χρόνο τα ίδια κάνει, αλλά μετά την αδικαιολόγητα (για το ρόστερ της) καταστροφική φετινή χρονιά, η Εφές θέλει εκδίκηση και ήδη κινείται θεαματικά στο μετεγγραφικό παζάρι.
Μπορεί από τον «ερυθρόλευκο» όμιλο να λείπει το μεγαθήριο, αλλά ο Ολυμπιακός θα ταξιδέψει σε 5 δύσκολες έδρες, αφού θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις Μάλαγα, Παρτιζάν, Λιέτουβος, Εφές και (λογικά) Μπενετόν. Η Μάλαγα είναι σταθερή αξία στην Ευρώπη, η Παρτιζάν είναι δύο συνεχόμενες χρονιές στα πλέι οφς, για την Εφές τα είπαμε, η Λιέτουβος είναι πρωταθλήτρια Eurocup, ανανεώνεται, αλλά πριν προλάβει κάποιος να την ξεγράψει θυμηθείτε τα όσα έλεγαν οι «γνώστες» πριν τη φετινή σεζόν, όπου η Λιέτουβος τα σάρωσε όλα, σηκώνοντας κάθε κούπα σε κάθε διοργάνωση που συμμετείχε. Πάλι για ανανέωση μιλούσαν, αποδυνάμωση, μεταβατική σεζόν και λοιπά κουραφέξαλα. Απλώς, οι Λιθουανοί φαίνεται πως θα αναγκαστούν να αλλάξουν τον κορμό τους, οπότε μένει να δούμε αν θα πετύχει η νέα εξίσωση.
Στους άλλους ομίλους, η ΤΣΣΚΑ δεν στάθηκε τόσο εύκολη φέτος (όπως πέρσι που όλες οι κληρώσεις της… έκατσαν για να βρεθεί χωρίς να ιδρώσει στο Βερολίνο), αφού θα αντιμετωπίσει Ταού, Μακάμπι και Ρόμα, αλλά και τη δική μας ομάδα αν περάσει, σε έναν όμιλο δύσκολο, αλλά με τις ελληνικές ομάδες να βάζουν στόχο να περάσουν Ολίμπια και Ρόμα για να προκριθούν.
Αντιθέτως, η… ΤΣΣΚΑ του 2009-10 είναι η Μπαρτσελόνα, αφού ο δικός της όμιλος είναι μακράν ο καλύτερος. Εκτός της Σιένα, δεν θα προβάλλει άλλος αξιώσεις για πρωτιά, καθώς Τσιμπόνα και Φενέρ είναι ένα σκαλί πιο κάτω (με τους Τούρκους να πρόκειται να εμφανιστούν καλύτεροι από φέτος όπως φαίνεται), ενώ Ζαλγκίρις και Βιλερμπάν να είναι… δύο σκαλιά πιο κάτω.
Τέλος, η κλήρωση για τον Πανελλήνιο είναι βατή και επιβάλλεται να προκριθεί στους ομίλους του Eurocup. Μην μπερδεύετε τη VEF Ρίγα που θα παίξει ο Πανελλήνιος με την ASK Ρίγα που είναι μια από τις ιστορικότερες ομάδες της Ευρώπης. Άλλο η μία άλλο η άλλη, που ψιλοδιαλύθηκε κιόλας λόγω οικονομικών προβλημάτων φέτος. Πάντως, αμφότερες από την ίδια πόλη.