Οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στους τελικούς του NBA, παίρνοντας το 4ο ματς μέσα στο Κλίβελαντ με 82-103 για να ισοφαρίσουν τη σειρά σε 2-2 και να πάρουν πίσω το πλεονέκτημα έδρας. Ο Στιβ Κερ άλλαξε τα πάντα, χαμήλωσε την πεντάδα του, έδωσε ρόλο στον Λι, είδε τον Κάρι να παίζει όπως θα έπρεπε ένα αστέρι να παίζει σε τελικούς, τον Ιγκουοντάλα να είναι ο MVP της ομάδας του, με τους Ουόριορς να παίρνουν τη νίκη και να επιστρέφουν με το πλεονέκτημα έδρας στο Γκόλντεν Στέιτ.
Οι Καβαλίερς κατάλαβαν ότι τα πράγματα θα είναι λίγο διαφορετικά σε σχέση με τα προηγούμενα ματς όταν στα μισά της 2ης περιόδου ο Τζέιμς, που ως τότε δεν μπορούσε να διασπάσει την άμυνα των Ουόριορς, έκανε ένα ντράιβ από τη baseline, ο Μπόγκατ τον έστειλε στις κάμερες, με αποτέλεσμα να χτυπήσει με το κεφάλι σε μια κάμερα και να ματώσει. Ο Μπόγκατ στο προηγούμενο ματς είχε κάνει στην άκρη σε 2-3 περιπτώσεις που ο Τζέιμς έκανε επέλαση προς το καλάθι. Για να κάνουμε και λίγο πλάκα, αν δεν είχε βγάλει την κορδέλα του είναι πολύ πιθανό να το γλίτωνε το χτύπημα, αφού ήταν ακριβώς σε αυτό το σημείο του κεφαλιού του…
Η πρώτη διαφορά στο ματς ήρθε πολύ νωρίς. Όπως είπε ο Στιβ Κερ, ήταν ο Νικ Γιου’Ρεν, βοηθός του στην ομάδα (ο Κερ είπε ότι ο Γιου’Ρεν θα γίνει ή προπονητής ή τζένεραλ μάνατζερ ομάδας στο μέλλον), που του πρότεινε να περάσει τον Αντρέ Ιγκουοντάλα στη βασική πεντάδα και να αφήσει τον Μπόγκατ στον πάγκο. Και μπορεί ο Μοζγκόφ να το εκμεταλλεύτηκε αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά απ’ την άλλη ο Τζέιμς δυσκολεύτηκε πάρα πολύ από το νέο σχήμα των Ουόριορς. Στα πρώτα 3 ματς, οι Ουόριορς έπαιξαν συνολικά περίπου 20 λεπτά με τον Ιγκουοντάλα στη θέση του Μπόγκατ και τον Ντρέιμοντ Γκριν στο «5». Σε αυτό το 20λεπτο ο Τζέιμς είχε 2/14 σουτ και οι Καβαλίερς 8/33.
Τα αρνητικά σε αυτή την πεντάδα είναι ότι προφανώς δεν μπορεί να πάρει τα ριμπάουντ, τουλάχιστον όχι τόσο καλά όσο η κανονική των Ουόριορς. Αυτό φάνηκε και στο 4ο ματς, αφού οι Καβς είχαν 16 επιθετικά ριμπάουντ (6 οι Ουόριορς), με τον Μοζγκόφ να έχει 10 ριμπάουντ, τον Τόμπσον 13, αμφότεροι κατέβασαν από 6 επιθετικά έκαστος. Όμως, ο Τζέιμς είχε 7/22 και 20 πόντους στο ματς, μακράν στη χειρότερή του εμφάνιση στους τελικούς. Ο Μπόγκατ έπαιξε 3 λεπτά στο παιχνίδι, με τον Ιγκουοντάλα να είναι ο καλύτερος των Ουόριορς με 22 πόντους και 8 ριμπάουντ με 39 λεπτά με 8/15 σουτ. Και, βεβαίως, με τρομερή άμυνα στον Τζέιμς, που σούταρε 4/14 απέναντι στον Ιγκουοντάλα.
Συνολικά στη σειρά ο ΛεΜπρον έχει 18/54 απέναντι στον Ιγκουοντάλα, έχοντας χάσει ξεκάθαρα τη συγκεκριμένη μονομαχία. Με τον Ιγκουοντάλα να ξεκινά βασικός οι Ουόριορς είχαν την ευκαιρία να τον έχουν πάνω στον ΛεΜπρον περισσότερες φορές απ’ ότι ως τώρα. Στο 4ο ματς το 63% των κατοχών των Καβαλίερς τελείωνε με τον Ιγκουοντάλα πάνω στον Τζέιμς, σε αντίθεση με το 48% των κατοχών τους στα 3 πρώτα ματς.
Ο Τζέιμς είχε 17.3 πόντους, και περίπου 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ μέσο όρο στα πρώτα ημίχρονα της σειράς ως τώρα, στο 4ο ματς έμεινε στους 10 πόντους, τα 3 ριμπάουντ και τις 3 ασίστ με 4/12. Και σε όλη την επανάληψη έβαλε 3 σουτ εντός παιδιάς, μένοντας άποντος στο 4ο δωδεκάλεπτο για 3η φορά στην καριέρα του σε τελικούς (στο 4ο ματς του 2011 και στο 4ο ματς του 2014 οι δυο προηγούμενες). Οι Ουόριορς πήγαν στα αποδυτήρια με 42-54 προβάδισμα και με σουτ του Ιγκουοντάλα στο 42-57 στο ξεκίνημα της επανάληψης.
Ο Στιβ Κερ το πρωί πριν τον αγώνα ρωτήθηκε αν θα αλλάξει κάτι στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του και απάντησε όχι. Μετά το ματς ζήτησε συγγνώμη… γιατί είπε ψέματα: «Είχαμε πάρει την απόφαση το πρωί, οπότε όταν με ρωτήσατε είπα ψέματα. Σκέφτηκα ότι θα μου έκαναν πολλές ερωτήσεις. Θα μπορούσα να πω την αλήθεια και να πω δηλαδή στον Μπλατ τι θα κάνουμε, να αποφύγω την ερώτηση και να γίνει πανικός ως προς το ποιος θα ξεκινήσει, ή να πω ψέματα. Δεν νομίζω ότι σου δίνουν το τρόπαιο βασισμένοι στο αν είσαι ηθικός, οπότε είπα ψέματα. Συγγνώμη». Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους ο Κερ πήγε μετά το ματς και ζήτησε προσωπικά από τον καθένα από εκείνους που τον ρώτησαν για τη βασική του πεντάδα συγγνώμη που τους είπε ψέματα, λέγοντας ότι δεν είχε άλλη επιλογή.
Με αυτή την ήττα οι ομάδες του ΛεΜπρον Τζέιμς έχουν υποστεί δύο από τις 5 χειρότερες εντός έδρας ήττες στην ιστορία των πλέι οφς. Τη χειρότερη έχουν οι Ρόκετς του 1981 (23 πόντοι), μετά οι Σόνικς του 1996 (22), μετά οι Λέικερς του 1972 (22), στην 4η θέση οι Καβς με τους 21 σημερινούς και 5οι οι Χιτ (21 επίσης).
Ο Κερ για πρώτη φορά στα 4 ματς πήρε τη μάχη των πάγκων με το τρικ αυτό, με τις αλλαγές του, με το γεγονός ότι οι παίκτες του έμοιαζαν πιο έτοιμοι ψυχολογικά και πνευματικά απ’ ότι στα τρία προηγούμενα παιχνίδια. Ο Ιγκουοντάλα ανταποκρίθηκε πλήρως στο ρόλο του, έπαιξε τα δεύτερα περισσότερα λεπτά, ήταν 1ος σκόρερ (μαζί με τον Κάρι) και 1ος ριμπάουντερ των Ουόριορς (μαζί με άλλους δύο).
Οι οπαδοί των Καβαλίερς άρχισαν να αδειάζουν το γήπεδο αρκετά πριν τη λήξη του τελικού, με τους δημοσιογράφους να ρωτάνε τον Τζέιμς σχετικά, αλλά τον ΛεΜπρον να το θεωρεί λογικό ρίχνοντας το φταίξιμο στη δική του απόδοση: «Δεν έχω κάποιο σχόλιο σχετικά με αυτό. Κι εγώ ‘έφυγα’ απ’ το παιχνίδι νωρίς. Οπότε κάναμε το ίδιο».
Ο Ντρέιμοντ Γκριν μετά το ματς είπε αυτό που βλέπαμε όλοι μας στα πρώτα παιχνίδια: «Ήμασταν μαλθακοί. Και ο ΛεΜπρον κυριαρχούσε πάνω μας. Και είπαμε ότι αυτό θα αλλάξει απόψε». Κάπως έτσι έγινε, με τους Ουόριορς να θυμίζουν άλλη ομάδα σε σχέση με τους πρώτους τελικούς. Και ο Γκριν μετά είπε ποιος τον βοήθησε να σταματήσει να γκρινιάζει σαν κοριτσάκι στο 4ο ματς κάθε φορά που κάποιος τον ακουμπάει, όπως έκανε στα 3 προηγούμενα: «Η μαμά μου και η γιαγιά μου μου είπαν ότι γκρινιάζω πάρα πολύ».
Πού κρίθηκε στατιστικά το παιχνίδι; Στο γεγονός ότι οι Καβαλίερς ήταν τόσο κουρασμένοι στην επίθεση που δεν μπορούσαν να σκοράρουν έξω από τη ρακέτα. Σε 48 λεπτά έβαλαν όλα κι όλα 6 σουτ έξω από τη ρακέτα, έχοντας 6/45 δηλαδή 13%, μακράν το χειρότερο ποσοστό τους σε τέτοια σουτ σε όλη τη σεζόν.
Ο Γκριν μίλησε και για τις προτεραιότητες των Ουόριορς στο ματς: «Ξέρεις ο Μοζγκόφ είναι τεράστιος, είναι 2.21 (σ.σ. στην πραγματικότητα είναι 2.16). Και πιθανότατα είναι 20 κιλά πιο βαρύς από εμένα. Και είναι ταλαντούχος. Νομίζω ότι ο Μοζγκόφ είναι από τους πιο υποτιμημένους παίκτες στο πρωτάθλημα. Αλλά σε τελική ανάλυση θες να σε κερδίζει ο Μοζγκόφ». Αυτό έκαναν οι Ουόριορς και δικαιώθηκαν. Ο Μοζγκόφ είχε ρεκόρ καριέρας με 28 πόντους, 9/16 σουτ και 10/12 βολές, αλλά δεν μπορούσε να πάρει το ματς μόνος του. Και λέω μόνος του γιατί αν βγάλετε τον ΛεΜπρον, τον Τόμπσον και τον Μοζγκόφ, οι υπόλοιποι Καβς είχαν 7/40 σουτ και 4 λάθη στο ματς.
Οι Καβαλίερς πλησίασαν στους 3 πόντους το παιχνίδι με 34 δευτερόλεπτα για το τέλος της 3ης περιόδου, 70-73. Στη συνέχεια του ματς, το Γκόλντεν Στέιτ έτρεξε 12-30 σερί ως το φινάλε. Τα στατιστικά έλεγαν ότι οι Ουόριορς θα κερδίσουν, αφού όλη τη σεζόν δεν έχασαν ποτέ 3 συνεχόμενα παιχνίδια (πια δεν γίνεται να χάσουν, αφού μένουν το πολύ 2 ήττες). Μέσα στη σεζόν έχουν βρεθεί 6 φορές σε αγώνα μετά από δύο συνεχόμενες ήττες. Και τις 6 κέρδισαν, τις 5 από αυτές με διψήφια διαφορά, δύο από τις 5 ήταν στα πλέι οφς (η άλλη με τους Γκρίζλις).
Ο Κάρι είχε 22 πόντους με 8/17 σουτ και 6 ασίστ, ο Γκριν 17 πόντους, 7 ριμπάουντ, 6 ασίστ, ο Μπαρνς 14 πόντους, 8 ριμπάουντ, ο Λι από τον πάγκο 9 πόντους, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ, ενώ ο Σον Λίβινγκστον έπαιξε 25 λεπτά και μαζί του οι Ουόριορς είχαν +25 στο +/-.
Οι Ουόριορς έδειξαν για πρώτη φορά δυνατοί στους τελικούς, να πατάνε καλά στα πόδια τους, να βρίσκουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να παίξουν τους Καβαλίερς, που μοιάζουν ολοένα και πιο κουρασμένοι, γεγονός που σχολίασε και ο Μπλατ, για να προσθέσει όμως: «έχουμε μπροστά μας μια σειρά τελικών 3 αγώνων. Αν κάποιος μου το πρόσφερε αυτό τον Δεκέμβρη, θα το αγόραζα».
Τα highlights του 4ου τελικού:
Νίκος Κουσούλης