Η στιγμή που όλοι στο Γκόλντεν Στέιτ περίμεναν από την αρχή περίπου της σεζόν έφτασε. Με τη νίκη τους στον 6ο τελικό με 97-105, οι Ουόριορς κατέκτησαν τον 4ο τίτλο τους, 40 χρόνια μετά τον προηγούμενο! Μετά από μια σειρά στην οποία απέδειξαν ότι ήταν η καλύτερη ομάδα, οι Ουόριορς με 3 συνεχόμενες νίκες πήραν το τρόπαιο και θα φορέσουν και το δαχτυλίδι του πρωταθλητή. Ανάμεσά τους, ο Αντρέ Ιγκουοντάλα έγινε ο 1ος MVP στην ιστορία των τελικών του NBA που δεν ξεκινάει βασικός σε όλα τα ματς.
Αλλά ξεκίνησε σε όσα έπρεπε για να πάρει η ομάδα του τον τίτλο. Με τον Ιγκουοντάλα βασικό στα 3 τελευταία ματς οι Ουόριορς είχαν 3/3 και μετέτρεψαν το 1-2 σε 4-2 με τρεις πειστικές εμφανίσεις. Στο τελευταίο ματς της σεζόν ο Ιγκουοντάλα είχε 25 πόντους, 5 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 2 κλεψίματα, με 9/20 σουτ και 4/10 βολές. Κι αν ο παίκτης που αλλάζει την εικόνα της ομάδας του και ολόκληρων των τελικών, αλλάζοντάς της και τη διαφαινόμενη (μετά τα 3 πρώτα ματς) μοίρα δεν αξίζει το MVP, τότε δεν το αξίζει κανείς.
Αυτή ήταν η 1η φορά από το 1980 που ο MVP των τελικών βρίσκεται στην ίδια ομάδα με τον MVP της κανονικής περιόδου (αλλά δεν είναι ο ίδιος παίκτης, εννοείται). Τότε ο Μάτζικ Τζόνσον είχε πάρει το MVP των τελικών, ενώ στην κανονική περίοδο ο Καρίμ Αμπτνούλ-Τζαμπάρ. Πριν τη σεζόν αυτή ο Ιγκουοντάλα είχε ξεκινήσει και τα 806 παιχνίδια της καριέρας του βασικός στα 10 προηγούμενα χρόνια (πλέι οφς και κανονική περίοδο). Φέτος ερχόταν από τον πάγκο σε όλη τη σεζόν (95 ματς) μέχρι το 4ο ματς των τελικών. Οι Ουόριορς κέρδισαν και τα 3 ματς που ξεκίνησε βασικός και πήραν τον τίτλο.
Δίπλα του ο Στεφ Κάρι είχε 25 πόντους, 6 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 3 κλεψίματα με 8/19 σουτ, ενώ ο Ντρέιμοντ Γκριν 16 πόντους, 11 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 3 κλεψίματα. Ο Γκριν έγινε ο 6ος παίκτης στην ιστορία του NBA που κάνει triple-double σε ματς που η ομάδα του κερδίζει τον τίτλο. Μάλιστα, πια είναι στο ίδιο κλαμπ με τον Μάτζικ Τζόνσον ως οι μόνοι δύο παίκτες στην ιστορία που έχουν triple-double σε τελικούς NBA και στο NCAA Tournament.
Οι Ουόριορς έκαναν ό,τι ακριβώς έκαναν και στα δύο προηγούμενα ματς: άφησαν τον Μπόγκατ στον πάγκο, αυτή τη φορά δεν έβαλαν καν μέσα τον Ντέιβιντ Λι (1 λεπτό έπαιξε) και αγωνίστηκαν για 47 λεπτά με όσο το δυνατόν πιο ευέλικτο σχήμα γινόταν. Μεγάλη βοήθεια πήραν από τον Φέστους Ιζίλι (10 πόντοι, 4 ριμπάουντ) για να ελέγξουν απόλυτα το ματς.
Ο Ιγκουοντάλα τελείωσε τη σειρά με 16.3 πόντους, 4.0 ασίστ, 5.8 ριμπάουντ ανά αγώνα. Αλλά και τεράστια παρουσία σε πολλούς τομείς που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι χωρίς τη βοήθεια των αριθμών. Όπως ότι όσο οι Ουόριορς έπαιζαν με «κοντή» πεντάδα στους τελικούς είχαν +60 στη διαφορά πόντων, ενώ με «ψηλή» πεντάδα είχαν -17. Ή ότι με «κοντή» πεντάδα σούταραν με 44.4% εντός παιδιάς ενώ με «ψηλή» πεντάδα με 41.9%, ή ότι με «κοντή» πεντάδα είχαν 41% στα τρίποντα και με την «ψηλή» 27.5%. Η διαφορά ανάμεσα στην «κοντή» και την «ψηλή» πεντάδα είναι η παρουσία του Ικγουοντάλα αντί του Μπόγκατ. Από τον 4ο τελικό και μετά οι Ουόριορς έπαιζαν στο 93% του χρόνου κάθε αγώνα με «κοντή» πεντάδα (σε αντίθεση με το 41% στα τρία πρώτα ματς). Ο Μπλατ προσπάθησε να προσαρμοστεί, αλλά χωρίς επιτυχία, 56% με «ψηλή» πεντάδα στο 4ο ματς, 10% στο 5ο και 42% στο 6ο παιχνίδι.
Ο Ιγκουοντάλα έγινε ο 1ος παίκτης στην ιστορία του NBA που βάζει τουλάχιστον 25 πόντους σε νικητήριο αγώνα τίτλου χωρίς να έχει ξανασκοράρει 25 πόντους πιο πριν στη σεζόν. Και άλλο ένα νούμερο των τελικών; Με τον Ιγκουοντάλα στο παρκέ να τον μαρκάρει ο Τζέιμς είχε 38% εντός παιδιάς. MVP αν μη τι άλλο ο «εργάτης» των Ουόριορς, ξεκάθαρα ο άνθρωπος που έφερε το δαχτυλίδι στο Γκόλντεν Στέιτ.
Απ’ την άλλη ο Μπλατ προσπάθησε να αλλάξει τον τρόπο που την… είχε πατήσει στα δύο προηγούμενα παιχνίδια. Έπαιξε τον Μοζγκόφ, ο Ρώσος είχε 17 πόντους, 12 ριμπάουντ, 4 τάπες με 5/8 σουτ και 7/8 βολές, πολύ καλή εμφάνιση, αλλά δεν μπόρεσε να αλλάξει τη μοίρα της ομάδας του. Ο Τζέιμς είχε 32 πόντους, 18 ριμπάουντ, 9 ασίστ, με 13/33 σουτ, 4/8 βολές και 6 λάθη, δηλαδή χρειάστηκε 39 επιθέσεις για να βάλει 28 πόντους αν βγάλουμε τις βολές, νούμερο που νομίζω ότι δεν θα μπορούσε να οδηγήσει τους Καβαλίερς σε νίκη στο ματς, νούμερο που οι Ουόριορς θα «αγόραζαν» κάθε φορά αν τους δινόταν η δυνατότητα.
Το παιχνίδι από την αρχή φάνηκε προς τα πού θα πάει. Οι Ουόριορς ήταν ξεκάθαρα πιο έτοιμοι πνευματικά για το ματς. Απόδειξη; Μπήκαν με 11 ασίστ στα πρώτα 11 καλάθια τους στον αγώνα! Απ’ την άλλη οι Καβς είχαν 6 καλάθια και 7 λάθη στις πρώτες 13 κατοχές τους.
Οι Καβαλίερς πέρασαν μπροστά με 47-45 στο ξεκίνημα του 2ου ημιχρόνου, αλλά 1 λεπτό πριν το τέλος της 3ης περιόδου ο τίτλος είχε και… στατιστικά κριθεί. Οι Ουόριορς ήταν στο 58-73 με σερί 11-28 και οι αριθμοί έλεγαν ότι από τη στιγμή που οι Ουόριορς θα πιάσουν +15 σε ένα ματς, έχουν 57-0 ρεκόρ στη σεζόν! Πλέον, 58-0…
Ο Τζέιμς έχει πια 2-4 στους τελικούς του NBA και από τους 11 παίκτες στην ιστορία του NBA που έχουν φτάσει σε τελικούς τουλάχιστον 5 φορές, μόνο αυτός και ο Ουίλτ Τσέιμπερλεν έχουν αρνητικό ρεκόρ, αμφότεροι 2-4. Ο Τζέιμς έχει πια τόσες ήττες σε τελικούς όσες είχαν ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Κόμπι Μπράιαντ και ο Λάρι Μπερντ μαζί, με 12 δικές του παρουσίες λιγότερες συνολικά.
Παράλληλα, όμως, έγινε ο 1ος παίκτης στην ιστορία που είναι 1ος σκόρερ, ριμπάουντερ και πασέρ και από τις δύο ομάδες σε μια σειρά τελικών NBA. Ο Τζέιμς είχε και το 2ο υψηλότερο ποσοστό από τους πόντους της ομάδας του σε τελικούς (38.3%) μετά τον Τζόρνταν του 1993 (38.4%) με μόνη διαφορά ότι ο Τζόρνταν τότε κέρδισε τον τίτλο.
Μετά το ματς ο Τζέιμς αναφέρθηκε στους συμπαίκτες του λέγοντας «μας τελείωσε το ταλέντο απόψε», αλλά και ότι «είχαμε 14 ασίστ και είχα τις 9. Αυτό δεν είναι μπάσκετ που κερδίζει». Το πρώτο μπορεί να σχολιαστεί ως προς τη νοοτροπία του ηγέτη της κάθε ομάδας όταν το πρώτο που κάνει μετά την ήττα είναι να αδειάσει τους συμπαίκτες του, το δεύτερο στη λογική ότι ο Τζέιμς δεν κινείται off ball αλλά παίρνει την μπάλα και παίζει μετά από ντρίμπλα την άμυνα, δεν δημιουργεί εκτός φάσης για τον εαυτό του, οπότε δεν είναι ότι είχαν και πολλές ευκαιρίες οι υπόλοιποι για ασίστ (ιδίως από τη στιγμή που λείπει ο Έρβινγκ και η μπάλα σε κάθε επίθεση ξεκινάει από τα χέρια του Τζέιμς).
Οι Ουόριορς έγιναν η πρώτη ομάδα μετά τους Μπουλς του 1990-91 που παίρνουν τίτλο χωρίς να έχουν ούτε έναν παίκτη στο ρόστερ τους που να έχει ξαναπαίξει σε τελικούς NBA. Με τα 83 ματς που κέρδισαν έγιναν η ομάδα με τις περισσότερες νίκες σε μια σεζόν μετά τους Μπουλς του 1996 και τους Μπουλς του 1997.
Ο Κάρι έγινε ο 3ος πλέι μέικερ στην ιστορία του ΝΒΑ που στην ίδια σεζόν κέρδισε MVP κανονικής περιόδου και πρωτάθλημα, μετά τον Μπομπ Κούζι (1956-57) και τον Μάτζικ Τζόνσον (1986-87). Επίσης είναι ο 6ος παίκτης που παίρνει το 1ο του MVP και τον 1ο του τίτλο την ίδια σεζόν. Στον πάγκο των Ουόριορς ο Στιβ Κερ έγινε ο 1ος ρούκι προπονητής που κατακτά τίτλο στο NBA από το 1981-82 και τον Πατ Ράιλι.
Με τον τίτλο αυτόν οι Ουόριορς έγιναν η 5η ομάδα του NBA που έχει τουλάχιστον 4 τίτλους (Σέλτικς, Λέικερς, Μπουλς, Σπερς, οι άλλες). Ο επίλογος από τον μεγάλο πρωταγωνιστή των τελικών, Αντρέ Ιγκουοντάλα: «Έχω φοβερούς συμπαίκτες. Θέλω να γίνω σαν τον Στεφ Κάρι όταν μεγαλώσω. Θα το θυμόμαστε αυτό για πολύ καιρό».
Νίκος Κουσούλης