Όπως ήταν αναμενόμενο η εθνική Ελλάδας κέρδισε τη Γεωργία για την 3η αγωνιστική του Γ ομίλου του Ευρωμπάσκετ με 79-68 για να πάει στο 3-0 στον όμιλο και να παραμείνει πρώτη και μόνη αήττητη. Η Ελλάδα έκανε ένα μαγικό πρώτο ημίχρονο, έσβησε εντελώς τις μηχανές στο δεύτερο μέρος, σε σημείο παρεξηγήσεως, για να δει τη διαφορά να πέφτει από το +29 στο +9, αλλά δεν κινδύνεψε ποτέ απέναντι στη Γεωργία που δεν μπορούσε να ματσάρει την Ελλάδα και έχασε πολύ γρήγορα την επαφή της με το σκορ από το ξεκίνημα.
Η βασική πεντάδα είναι αλήθεια ότι μπήκε χαλαρά στον αγώνα, εξ ου και το 8-5 στο ξεκίνημα για τους Γεωργιανούς. Ο Κατσικάρης πήρε τάιμ άουτ, έκανε και μια… αχρείαστη αλλαγή (έβγαλε τον Κουφό) για να απαντήσει η εθνική με σερί 2-18 για το 10-23. Το ματς είχε ήδη τελειώσει, κάτι που φάνηκε και με την εκρηκτική 2η περίοδο. Η άμυνα της εθνικής στο πρώτο μέρος έσπαγε κόκαλα, με την επίθεσή της να κάνει ό,τι θέλει, τα 9/12 τρίποντα νομίζω τα λένε όλα. Στη 2η περίοδο τρέξαμε επιμέρους σκορ 7-25 και δεν είναι μόνο οι 22 πόντοι των Γεωργιανών στο πρώτο μέρος, είναι ότι πέτυχαν 22 πόντους έχοντας κάνει 38 επιθέσεις (σε πολύ υψηλό τέμπο δηλαδή), με 27 σουτ και 11 λάθη.
Το τρίποντο του Μαρκοϊσβίλι ήταν η τελευταία φορά που έφτασαν κοντά στο πρώτο ημίχρονο, 18-27, με τον Ζήση, τον Καλάθη (2) και τον Πρίντεζη, να απαντούν με τρίποντα για ένα 0-12 ως το 18-39. Η διαφορά συνέχισε να μεγαλώνει, άλλα δύο τρίποντα πριν το ημίχρονο από Καλάθη και Αντετοκούνμπο και 22-50. Την παρέσυρε το ποτάμι τη Γεωργία σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούσε να βρει ούτε καν ένα βραχάκι να πιαστεί μήπως και γλιτώσει τον καταρράκτη.
Μετά τη διακοπή είδαμε άλλο ματς, βέβαια, αφού πρώτα ο Πατσούλια… αποχώρησε όπως κλασσικά κάνει όποτε η ομάδα του χάνει με κατεβασμένα τα χέρια και αυτός απ’ τα νεύρα του παύει να ασχολείται (21 λεπτά, 4 πόντοι, 5 ασίστ, 5 λάθη, 4 φάουλ). Έμειναν ως το τέλος ο Σενγκέλια, ο Σανικίτζε, ο Μαρκοϊσβίλι και ο Σερμαντίνι να παλεύουν, μαζί με τον Τσιντσάτζε.
Κι ενώ η Ελλάδα είχε την ορμή και το momentum να διασύρει την αντίπαλό της, μπήκε με σβηστές τις μηχανές στο δεύτερο ημίχρονο. Αυτό το θεωρώ λάθος του Κατσικάρη και κανενός άλλου. Στην επανάληψη η πεντάδα θα έπρεπε να είναι Μάντζαρης, Σλούκας, Περπέρογλου, Καϊμακόγλου και Κουφός. Όμως, και πάλι ο Κατσικάρης αγνόησε παντελώς Περπέρογλου και Μάντζαρη (τουλάχιστον έδωσε χρόνο στον Καϊμακόγλου). Μάλιστα, 2:53 πριν το τέλος του ματς για κάποιο λόγο έβαλε τον Μάντζαρη μέσα, θεωρώ κάνοντας περισσότερο κακό παρά καλό. Δεν είναι κάποιο 18χρονο πιτσιρίκι για να το βάζεις να παίζει το garbage time για να βρει πατήματα. Είναι ο βασικός γκαρντ του πρωταθλητή της χώρας σου. Τέλος πάντων, την αντιμετώπιση των παικτών αυτών την έχω σχολιάσει πολλάκις και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν τους δίνει λίγο χρόνο ο Κατσικάρης.
Πλέον, τους έχει βγάλει εκτός ομάδας και ρυθμού και απλώς ελπίζουμε να μην τους χρειαστούμε στη συνέχεια μέσα σε κάποιο ματς, αφού θα είναι λογικά ανέτοιμοι όταν το μόνο που κάνουν εδώ και μια βδομάδα είναι σουτάκια και να βλέπουν αγώνες δωρεάν. Τα έχω ξαναπεί, το ρόστερ της εθνικής έχει το μεγαλύτερο βάθος στη διοργάνωση, είναι έγκλημα να μην φτάνεις στην άκρη του πάγκου για να το κρατάς ζεστό και χαρούμενο.
Στο ματς ο καλύτερος όλων ήταν ο Νικ Καλάθης με 19 πόντους και 8 ασίστ, έχοντας 4/6 τρίποντα. Ο Αντετοκούνμπο είχε 12 πόντους και 2 τάπες, ο Κουφός 12 πόντους και 4 ριμπάουντ, ο Καϊμακόγλου ήταν καλός σε άμυνα και επίθεση, ο Ζήσης 11 πόντους, γενικά, η Ελλάδα ήταν πολύ χαλαρή στην επανάληψη. Ο Σπανούλης κρατούσε δυνάμεις (εν ολίγοις δεν θα μπορούσε να βαριέται περισσότερο, ή, αν προτιμάτε, να κάνει περισσότερη διαχείριση της κούρασής του). Έπαιξε 20 λεπτά, δεν πήρε καν σουτ, είχε μόνο 5 ασίστ και 4 κερδισμένα φάουλ (ένας λόγος παραπάνω, βέβαια, να βάλεις τον Μάντζαρη όταν βλέπεις ότι οι «βασικοί» δεν έχουν όρεξη). Βέβαια, όταν τον χρειάστηκες σου πήρε ένα ματς από το -10 σχεδόν μόνος του.
Η όρεξη έλειπε από όλους, ούτε ο Πρίντεζης, ούτε ο Μπουρούσης, ούτε ο Αντετοκούνμπο, ούτε ο Σλούκας, είχαν ιδιαίτερη διάθεση, με τον Παπανικολάου να δέχεται τάπα σε κάρφωμα με το που μπήκε και μετά να παίζει πολύ διστακτικά. Βέβαια, αυτό που πρέπει να πιστώσουμε και στον πάγκο και στους διεθνείς ήταν ότι πρώτα έκαναν το ματς πολύ πολύ εύκολο και μετά έδειξαν πόσο βαριούνται. Ανέβασαν για πλάκα τη διαφορά στους 30 πόντους και μετά σταμάτησαν να ασχολούνται.
Αυτό είναι δείγμα μεγάλης ομάδας, αν θεωρήσουμε ότι ακόμα και η μεγάλη ομάδα κάποια στιγμή θα βαριέται ή θα έχει αδειάσει από τη νίκη της προηγούμενης αγωνιστικής, ή θα νιώσει ότι πρέπει να κάνει συντήρηση δυνάμεων. Σίγουρα και το γεγονός ότι την Τετάρτη παίζουμε στις 16:00 μέτρησε στο πότε επέλεξαν οι διεθνείς να «κλείσουν» το ματς. Να το πω πάλι; Ακόμα και αυτό ήταν ένας ακόμα λόγος για να πάρουν χρόνο ο Περπέρογλου με τον Μάντζαρη. Δεν γίνεται να μην εμπιστεύεσαι αυτούς τους δυο παίκτες σε ματς 30 πόντων. Δείξ’ τους ότι έχει κάποιο νόημα η παρουσία τους, ώστε να τους έχεις στο πλευρό σου όταν θα γυρίσεις απεγνωσμένος στον πάγκο κάποια στιγμή στα δύσκολα έχοντας εξαντλήσει κάθε άλλη λύση τη δεδομένη στιγμή. Το ματς προσφερόταν για λίγο ανακάτεμα της τράπουλας, απ’ τις μόνιμα ίδιες πεντάδες που επιλέγουμε ως τώρα, αλλά δεν το εκμεταλλευτήκαμε.
Στην επανάληψη, λοιπόν, το ματς πήγε στους 29 πόντους από μια βολή του Καλάθη, 22-51, για να τρέξουν σε 7:40 οι Γεωργιανοί σερί 26-10, με τον Σανικίτζε να βάζει 8 συνεχόμενους πόντους και τον Μαρκοϊσβίλι με τον Μπουριανάτζε να κλείνουν την περίοδο στο 48-61 με τρίποντα. Στους 11 μείωσε ο Σανάτζε όταν ξεκίνησε το 4ο δεκάλεπτο, για να απαντήσουν ο Αντετοκούνμπο, ο Κουφός και ο Καϊμακόγλου για το 51-68 (η Ελλάδα όποτε έβλεπε τη Γεωργία να πλησιάζει είχε σωστές αντιδράσεις, δείγμα του πόσο εύκολα ήλεγχε το ματς). Ο Σερμαντίνι μείωσε στους 13 στο πεντάλεπτο, ο Κουφός σκόραρε μαζεμένους πόντους για το +15, με τον Σενγκέλια να σκοράρει στα 40 δευτερόλεπτα για το -9 της ομάδας του και τον Κουφό να κλείνει το ματς.
Η Ελλάδα σούταρε με 56% εντός παιδιάς (είχε 10/17 τρίποντα), είχε 28 ασίστ (19 οι Γεωργιανοί) και 14 λάθη (ήταν αρκετά απρόσεκτη όταν χαλάρωσε το ματς) με τους Γεωργιανούς να έχουν 17.
Η συνέχεια λέει Σλοβενία στις 16:00 την Τετάρτη, σε ένα ματς που έχει μεγάλη σημασία, καθώς η εθνική μας για την πρωτιά θέλει μόνο νίκη. Απέναντι στους Γεωργιανούς ήμασταν αδιάφοροι βαθμολογικά (και με ήττα μας έφταναν τα δύο επόμενα για την πρωτιά), τώρα όμως όχι. Με τους Σλοβένους θέλουμε το ροζ φύλλο για την 1η θέση στον όμιλο, θέση που κλειδώνουμε και μαθηματικά αν κερδίσουμε. Αν χάσουμε μέχρι 4 ποντους βγαίνουμε 2οι, αν χάσουμε από 5 και πάνω βγαίνουμε 3οι στον όμιλο, εφόσον Ελλάδα-Κροατία-Σλοβενία δεν χάσουν από κάποια από τις άλλες τρεις του γκρουπ. Άλλο το 1ος άλλο το 3ος, οπότε η εθνική θα πρέπει να δείξει τα δόντια της στο ματς.
Γεωργία: Πούλεν 4, Πατσούλια 4 (5ασ. 3κλ.), Τσιντσάτζε 5 (1ρ. 3ασ.), Σερμαντίνι 9 (3ρ.), Σανάτζε 2 (4ασ.), Μαρκοϊσβίλι 11 (3), Πατσάτσια, Σανικίτζε 10 (1τρ. 6ρ.), Μπουριανάτζε 3 (1), Σενγκέλια 20 (1τρ. 8ρ.).
Ελλάδα (Κατσικάρης): Μπουρούσης 4 (5ρ.), Ζήσης 11 (1), Σπανούλης 2 (5ασ.), Καλάθης 19 (4τρ. 8ασ.), Σλούκας 3 (3ρ. 5ασ.), Καϊμακόγλου 8 (2), Κουφός 12 (4ρ.), Πρίντεζης 3 (1τρ. 4ασ.), Παπανικολάου 5, Μάντζαρης, Αντετοκούνμπο 12 (2τρ. 3ρ. 2κ.).
Νίκος Κουσούλης