Το πρώτο ηλεκτρονικό μπασκετικό περιοδικό με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Υπολογίζοντας το ιδανικό βάρος με το BMI

PDFΕκτύπωσηE-mail

FITNESS - ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ


Share


Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (Body Mass Index ή BMI) είναι ένας αριθμός που υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη το βάρος και το ύψος ενός ατόμου. Παρέχει έναν σχετικά αξιόπιστο δείκτη του πάχους σε σχέση με το ύψος για τους περισσότερους ανθρώπους και χρησιμοποιείται για να διαπιστωθούν οι κατηγορίες βάρους που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας.ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

Ο τύπος που υπολογίζει το ΒΜΙ είναι απλός. Είναι ο λόγος του βάρους σε κιλά προς το ύψος σε εκατοστά στο τετράγωνο. Το εύρος των τιμών σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες κυμαίνεται ως εξής:

 

  • <18.5: Άτομο ελλιποβαρές
  • 18.5-24.9: Άτομο στο φυσιολογικό βάρος
  • 25-29.9: Άτομο υπέρβαρο
  • >30: Άτομο παχύσαρκο

Σε κάθε περίπτωση, ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ένας σχετικός δείκτης και δεν πρέπει να προκαλεί ούτε πανικό ούτε εφησυχασμό. Άτομα με φυσιολογικό βάρος θα πρέπει να προσπαθήσουν να διατηρηθούν στα κιλά τους, ενώ άτομα στις ανώτερες τιμές θα πρέπει να προσπαθήσουν να αδυνατήσουν. Τέλος, άτομα ιδιαίτερα αδύνατα, με BMI κάτω από 18.5 καλό θα είναι να προσπαθήσουν να πάρουν κάποια κιλά με σύνεση.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος υπολογίζεται από άτομα που έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξή τους, τουτέστιν μεγαλύτερα των 20 ετών και σε κάθε περίπτωση ενήλικες, Το BMI δεν υπολογίζει κατάλληλα σε άτομα με ισχυρό μυϊκό σύστημα (μπορεί να βγουν στο πεδίο του Υπέρβαρου, ενώ έχουν σωστό σώμα), σε εγκύους και φυσικά σε άτομα που τους λείπει κάποιο μέλος του σώματός τους.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΤΟ BMI ΣΑΣ

Το Age of Basketball σας παρέχει τον υπολογιστή του BMI για να μπορείτε να υπολογίζετε το ΒΜΙ σας όποτε επιθυμείτε. Πρόκειται για έναν υπολογιστή που προσφέρεται από το CDC (Center for Disease Control and Prevention), τη μεγαλύτερη κρατική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σχετικά με θέματα υγείας.

Για να υπολογίσετε το BMI σας επιλέξτε τη λέξη Metric (όχι το English) και στη συνέχεια εισάγετε το Ύψος σας στο πεδίο “Height” σε μέτρα (π.χ. 1.80) και το Βάρος σας στο πεδίο “Weight” σε κιλά (π.χ. 80). Αφού κάνετε κλικ στο Calculate θα ενημερωθείτε για το σε ποια κατηγορία ανήκετε, ενώ μπορείτε να ακολουθήσετε και τις συμβουλές του CDC.

 blog comments powered by Disqus

Share