Δεν χρίζει αγωνιστικής κριτικής το παιχνίδι της πρεμιέρας του Ευρωμπάσκετ, καθώς από τη μία πλευρά είχαμε την ομάδα που έκανε το πιο θεαματικό ξεκίνημα στην… από εδώ πλευρά των ομίλων (μαντέψτε ποια έκανε το πιο θεαματικό συνολικά) και απέναντί της ένα συνονθύλευμα, που όποτε κατάφερνε να βρει στεφάνι σε σουτ έπρεπε να το πανηγυρίζει.
Δεν θα μειώσω περισσότερο τους Σκοπιανούς αγωνιστικά, ούτε όμως θα το παρακάνω ότι είναι καλή ομάδα που θα χτυπήσει… Μουντομπάσκετ, όπως είπε και ο Στεφάνοφ. Η λογική λέει ότι οι Σκοπιανοί πάνε για πολλά με λίγα και στα επόμενα παιχνίδια τους. Πάντως, θα έχουν μια ευκαιρία να αντιστρέψουν το κλίμα εναντίον του Ισραήλ, όπου θα παίξουν την πρόκριση.
Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο του αγώνα είναι ότι μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από την εμφάνιση και των δώδεκα παικτών σήμερα. Όταν ένα παιχνίδι πηγαίνει σε τόσο μεγάλη διαφορά, το ενδιαφέρον είναι το αν θα βρουν οι παίκτες ρυθμό και σε τι βαθμό θα αποδώσουν ή θα δείξουν έτοιμοι για τη συνέχεια. Η Ελλάδα, λοιπόν, σε αυτόν τον τομέα πήρε άριστα. Οι βασικοί έκαναν τη δουλειά τους και είχαν διάθεση όταν χρειαζόταν, και όσοι ήρθαν από τον πάγκο προσέφεραν (είτε περισσότερο, είτε λιγότερο) δείχνοντας, έστω και με αντίπαλο αρκετά χαμηλότερης δυναμικότητας, ότι είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν όποια ευκαιρία τους δοθεί. Ας ελπίσουμε ότι κάτι παρόμοιο θα δείξουν και στη συνέχεια.
Ο Γιόνας Καζλάουσκας έκανε ουσιαστικά ροτέισον 9 παικτών ή αν προτιμάτε κράτησε τους χρόνους που θεωρητικά θα παίζουν οι παίκτες και στα ντέρμπι. Καϊμακόγλου, Γλυνιαδάκης και Κουφός έπαιξαν κάτω από 10 λεπτά, παρότι θα μπορούσαν κάλλιστα να πάρουν περισσότερο χρόνο σε τέτοιο αγώνα.
Στα καλά που κρατάμε είναι ότι η Ελλάδα «λύθηκε» στην πρεμιέρα και βρήκε πατήματα στο γήπεδο χωρίς να προβληματιστεί. Δεν νομίζω κανείς να πιστεύει ότι θα υποτιμήσουμε τους Κροάτες επειδή κάναμε περίπατο στην αρχή της διοργάνωσης.
Για τα 17 λάθη κρατάω μια επιφύλαξη, καθώς τα περισσότερα έγιναν με τη διαφορά στο 20+, κάτι που εκ των πραγμάτων σημαίνει χαλάρωση. Οπότε ας περιμένουμε το 2ο παιχνίδι για να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα. Αυτό που είδαμε, πάντως, και που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί όσο αδύναμος κι αν ήταν ο αντίπαλος είναι η απίστευτη δύναμη στη ρακέτα που έχει αυτή η ομάδα. Το ξέραμε, αλλά τώρα που το βλέπουμε, μας αρέσει… να το λέμε! Πριν, αφήσουμε τα αγωνιστικά, θα πρέπει να σταθώ στην μεγάλη έμπνευση του Σκοπιανού προπονητή να ξεκινήσει χωρίς τον Μάσεϊ τον αγώνα, κόλπο που βραχυκύκλωσε την Ελλάδα. Ο Μάσεϊ μπήκε 5 λεπτά μετά την έναρξη με το σκορ στο 6-21…
Κλείνοντας, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε και τα παραλειπόμενα από το γήπεδο. Είδαμε πανό που έγραφε «Kick Hell-ASS», είδαμε τη μασκότ της διοργάνωσης να φωτογραφίζεται με κασκόλ που έγραφε «Macedonia», είδαμε οπαδό των Σκοπίων με αλεξανδρινή περικεφαλαία και τους Σκοπιανούς να απλώνουν ένα τεράστιο πανό με το αστέρι της Βεργίνας. Κυρίως, η τηλεοπτική κάρτα του σκορ που φαινόταν σε όλο τον κόσμο έγραφε MKD (το άσπρο που βλέπαμε εμείς είναι δουλειά της ΝΕΤ, όλος ο υπόλοιπος κόσμος έβλεπε το MKD, αλλά στην ΕΡΤ θεωρούν πως ό,τι δεν βλέπουμε εμείς… δεν υπάρχει, προφανώς θεωρώντας μας ηλίθιες στρουθοκαμήλους). Θα πρέπει, φυσικά, να αναφέρουμε ότι είναι αρμοδιότητα της διοργανώτριας αρχής να αποκλείεται κάθε προκλητικό πολιτικό υλικό από το γήπεδο. Συγχαρητήρια κύριε FIBA Europe, επιληφθήκατε όλων των θεμάτων. Και φυσικά τώρα, όπως συνηθίζετε, θα βγείτε για να σας αποθεώσουν που δεν έγραφε η φανέλα των Σκοπίων «Macedonia». Οι σημερινές του δηλώσεις ήταν «δεν τους πέρασε», ενώ το MKD στην τηλεόραση «δεν είναι δικό μου θέμα, η FIBA τους αναγνωρίζει ως FYROM», η τηλεόραση είναι άλλο πράγμα. Το δικό σας θέμα τελικά είναι μόνο οι φωτογραφίες στο τέλος των διοργανώσεων; Για όσους… ψάρωσαν, και στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης τα Σκόπια αναγράφονται ως MKD στη συντομογραφία!