ΙΣΡΑΗΛ-ΣΚΟΠΙΑ 79-82
Σε ένα κάκιστο ματς (μη σας ξεγελά το μεγάλο σκορ) ανάμεσα σε δύο ομάδες εντελώς ανοργάνωτες χωρίς σαφείς προσανατολισμούς, οι Ισραηλινοί ήταν απαράδεκτοι, κυριολεκτικά από το 1ο μέχρι το 40ο λεπτό, τόσο αμυντικά όπου επέτρεψαν πολλά επιθετικά ριμπάουντ, όσο και επιθετικά όπου δεν έπαιξαν με καλό πάσινγκ-γκέιμ, επιτρέποντας στους ανεκδιήγητους Σκοπιανούς, που έπαιζαν εντελώς εκτός συστημάτων με συνεχή τρίποντα, να πάρουν τη νίκη – πρόκριση, δίκαια.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΡΩΣΙΑ 76-73
Οι Γερμανοί ξεκίνησαν με τη γνωστή σκληρή άμυνα και κατάφεραν εύκολα να βραχυκυκλώσουν τους Ρώσους, με αποτέλεσμα να προηγηθούν μέχρι και με 19 πόντους. Ήταν σίγουρο ότι τα «πάντσερ» δε θα μπορούσαν επιθετικά να τραβήξουν σε όλο το ματς, οπότε οι Ρώσοι εκμεταλλεύτηκαν μεν αυτήν τη δυστοκία για να γυρίσουν τη διαφορά, χωρίς να καταφέρνουν δε στο τέλος να δείξουν ικανοί για το ολοκληρωτικό καμ-μπακ, οδηγώντας σε ένα αποτέλεσμα το οποίο το Age of Basketball είχε υπονοήσει από χθες.
ΛΕΤΟΝΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ 51-60
Το χειρότερο ποιοτικά παιχνίδι της διοργάνωσης. Το πρώτο ημίχρονο τελείωσε με 21-16 και τις δύο ομάδες να… συνδυάζονται για 14/59 σουτ και 19 λάθη. Καθόλου παράλογο που ο Μπιέντρινς το… τερμάτισε με 20 ριμπάουντ. Οι Λετονοί πάλεψαν, αλλά δυστυχώς γι’ αυτούς η περιφέρειά τους είναι αρκετά κατώτερη των περιστάσεων και για να κερδίσουν οι Καμπάλα-Μπιέντρις-Γιανισένοκς-Χελμάνις, πρέπει να φτάνει η μπάλα σε αυτούς. Οι Γάλλοι, απ’ την άλλη, μοιάζουν να έχουν «καεί» από τον προκριματικό γύρο (όπως την πατήσαμε κι εμείς πέρσι, αλλά δεν μπορείς να το αποφύγεις) και περιμένουμε να δούμε πώς θα αντιδράσουν με πρωτοκλασάτη ομάδα. Οι Λετονοί για να προκριθούν πλέον θα πρέπει να κερδίσουν με 9 πόντους και άνω τους Γερμανούς, ειδάλλως αποχαιρετούν.
ΣΛΟΒΕΝΙΑ-ΣΕΡΒΙΑ 80-69
Οι περισσότεροι περίμεναν οι Σέρβοι να χάσουν και τα δύο δύσκολα ματς του ομίλου, αλλά να τα παλέψουν. Ε, για τους Σέρβους, καλύτερα που κέρδισαν ένα, κι ας μην πάλεψαν το άλλο. Οι Σλοβένοι ήταν σαφώς καλύτεροι από το ξεκίνημα κι ουσιαστικά δεν απειλήθηκαν. Το καλό για τους Σέρβους ότι στο τέλος έριξαν τη διαφορά. Σενάρια πρόκρισης αμέσως πιο κάτω.
ΙΣΠΑΝΙΑ-Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ 84-76
Μπορεί η Ισπανία να πάρει το χρυσό. Μπορεί μια διοργάνωση να είναι μεγάλη και πολλά να αλλάξουν στην πορεία της. Αλλά ως τώρα είναι μακράν η μεγαλύτερη απογοήτευση, ομάδα χωρίς αρχή και τέλος, έχοντας κάνει απίστευτα κακές εμφανίσεις. Και το ξανθό σκυλί μειδιά… Όταν χρειάζεσαι γκρίνιες στους διαιτητές, θέατρο, καραγκιοζιλίκα και σφυρίγματα, όταν σηκώνεσαι από τον πάγκο για να πανηγυρίσεις έξαλλα ένα τρίποντο 3 λεπτά πριν το τέλος και αντίπαλός σου είναι αυτή η Βρετανία, τότε πρέπει να ντρέπεσαι. Ακόμη κι αν δεν είσαι η Ισπανία. Πόσο μάλλον αν είσαι. Οι Ισπανοί έπαιξαν με τη φωτιά της ξευτίλας του αποκλεισμού μέχρι το 69-73, αλλά οι Βρετανοί δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν αυτό που άρχισαν, καθώς οι περιφερειακοί τους δεν έχουν καμία σχέση με το άθλημα. Οι Ισπανοί απώλεσαν διαφορά 16 πόντων απέναντι σε ομάδα που έψαχνε σε όλο το ματς τρόπο να περάσει το κέντρο, απέναντι σε πλέι μέικερ που από τεχνική ποινή δέχονταν λέι απ από την (δική τους) επαναφορά! Οι Ισπανοί σούταραν 27 περισσότερες βολές, έβαλαν 20 περισσότερες και όμως δεν μπορούσαν να κερδίσουν, παρότι στο τέλος οι Βρετανοί δεν κέρδιζαν φάουλ ούτε με αίτηση! Πάντως, όταν επιστρατεύεις θεατριλίκια και τα γνωστά καραγκιοζιλίκια σε τέτοιο ματς, έχεις πρόβλημα. Αν συνεχίσουν έτσι οι Ισπανοί, όχι κούπα, ούτε τη μασκότ δεν θα πάρουν φεύγοντας. Ως τώρα δεν πείθουν κανέναν και όλο και λιγότεροι τους φοβούνται. Στο καθαρά μαθηματικό μέρος, αν οι Ισπανοί κερδίσουν τους Σλοβένους, τότε περνούν και μαζί τους ο νικητής του Σερβία-Βρετανία. Αν κερδίσουν οι Σλοβένοι, τότε με νίκη των Σέρβων ή νίκη των Βρετανών 1-6 πόντους περνούν Ισπανία-Σερβία, με νίκη των Βρετανών 8 ή 9 πόντους περνούν Βρετανία-Σερβία και με νίκη των Βρετανών με 11 πόντους και άνω περνούν Ισπανία-Βρετανία (για το +7 και το +10 των Βρετανών χρειαζόμαστε και το Σλοβενία-Ισπανία για να ξέρουμε ποιος περνάει).
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ-ΠΟΛΩΝΙΑ 75-86
Πέρσι γράφαμε όλο το καλοκαίρι ότι ο Μπουτάουτας είναι ανεπαρκής και κακός προπονητής. Σισκάουσκας, Γιασικεβίτσιους και σία έσωσαν την παρτίδα, αλλά φέτος ο προπονητής των Λιθουανών ξεγυμνώθηκε. Μετά το κακό ξεκίνημα, η Λιθουανία γύρισε το ματς στο 23-22 και κατάφερε μέσα σε λίγα λεπτά να μείνει πάλι 10 πόντους πίσω. Μπαίνοντας στο δεύτερο ημίχρονο είχε 20 λεπτά να ανατρέψει την κατάσταση, αλλά δεν κατάφερε σε κανένα σημείο να πλησιάσει περισσότερο από το -7! Οι Πολωνοί είναι πολύ σοβαροί με μια τρομερή τετράδα (που κυρίως έχει δέσει ο ένας με τον άλλον), αλλά ως εκεί μάλλον. Ας περιμένουμε να τη δούμε και στον δεύτερο γύρο. Ο Μπουτάουτας πλέον θα προσπαθήσει να σώσει τα προσχήματα εναντίον της Βουλγαρίας, αλλά μάλλον η Λιθουανία θα πάει… άπατη στο δεύτερο γύρο. Τουλάχιστον όπως παίζει τώρα.
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ 66-94
Μπορεί να διασύρθηκε από την πολύ δυνατή και σοβαρή Τουρκία (το είδαμε κι αυτό), αλλά ο Πίνι Γκέρσον το βράδυ της Τρίτης ήταν ο πιο χαρούμενος μπασκετάνθρωπος στην Πολωνία (πλην των Σκοπιανών). Η Πολωνία του έδωσε μία ακόμη ευκαιρία για να παλέψει για την υπέρβαση και την πρόκριση. Υπό κανονικές συνθήκες θα γελούσαμε, αλλά με το πρόσωπο που δείχνει η Λιθουανία, ο Γκέρσον δεν είναι παράλογος να ελπίζει. Την Τετάρτη θα παίξει αγώνα «do or die» με τη Λιθουανία, αλλά ακόμη κι έτσι (που είναι οι Λιθουανοί) μάλλον το ρόστερ του είναι πολύ αδύναμο για να σταθεί. Οι Τούρκοι δεν είναι αδιάφοροι, καθώς θα μεταφέρουν το αποτέλεσμα με τους Πολωνούς στην επόμενη φάση, όπου θέλουν να πάνε αήττητοι.