Οι δύο εβδομάδες του Ευρωμπάσκετ ήταν για τους φίλους του μπάσκετ μία εκπληκτική παράσταση, αφού ο Γκασόλ ήταν αληθινά απολαυστικός. Τελείωσε το τουρνουά με 18.7 πόντους, 8.3 ριμπάουντ και 2.2 τάπες, αριθμοί που τον φέρνουν πρώτο από όλους στο τουρνουά στις αντίστοιχες κατηγορίες. Ήταν ακόμη πρώτος σε εύστοχα δίποντα, δεύτερος σε ποσοστό στα σουτ εντός παιδιάς και τρίτος στις περισσότερες εκτελεσμένες βολές. Κυρίως, έχοντας 20.6 πόντους από το ματς και έπειτα όπου ανέκαμψε η Ισπανία, ήταν τα σίγουρα χέρια όπου ακουμπούσε η ισπανική επίθεση και ήταν αυτός που με την άνοδο του εντός και εκτός παρκέ «τράβηξε» όλη την ισπανική ομάδα μέχρι τη μοναδική επιτυχία του χρυσού μεταλλίου.
Κυριάρχησε ξεκάθαρα μέσα στη ρακέτα, με τις πλαστικές κινήσεις του, τη σωστή κίνηση μακριά από την μπάλα, τη φυσική του δύναμη και το μπασκετικό μυαλό του αποτέλεσε αξεπέραστο εμπόδιο για κάθε αντίπαλο. Η αναμενόμενη ανακήρυξή του σε MVP του τουρνουά ήρθε απλώς σα μία επιβεβαίωση και αναγνώριση της ανωτερότητας του από κάθε άλλον σε αυτήν τη διοργάνωση.
Λίγες εβδομάδες πριν το Ευρωμπάσκετ ο Γκασόλ χτύπησε τον δείκτη του αριστερού του χεριού και υποβλήθηκε σε εγχείρηση. Το σοκ των ανθρώπων της Ισπανίας ήταν τεράστιο, αφού γνώριζαν ότι χωρίς αυτόν η ομάδα θα έχανε το 50% της δύναμής της. Ο Ισπανός σταρ, όμως, όχι μόνο ανέκαμψε στην ώρα του, όχι μόνο πρόλαβε την έναρξη του τουρνουά, αλλά μπόρεσε και να φορμαριστεί στο μέγιστο βαθμό μέσα στη διοργάνωση, «κόβοντας το βήχα» κάθε αντιπάλου.
Η φετινή χρονιά ανήκει στον Παού, όχι μόνο για τις εμφανίσεις του στην Πολωνία, αλλά και στο NBA. Ήταν βασικό και καθοριστικό μέλος με καταλυτική παρουσία στους Λέικερς που κατέκτησαν το πρωτάθλημα. «Έγραψε» 18.3 πόντους και 10.8 ριμπάουντ στα πλέι-οφ και μπορεί να μην ήταν η πιο παραγωγική του χρονιά, αλλά ήταν η πιο ουσιώδης και γι’ αυτό άλλωστε συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του σε μία από τις καλύτερες πεντάδες του NBA, την τρίτη.
Από την εποχή που ταξίδεψε στην Αμερική με μόνο μία μεγάλη χρονιά στην Ευρώπη και ανακηρύχθηκε ρούκι της χρονιάς το 2002, έχει κυλήσει πολύ νερό στα αυλάκι. Η περσινή του απόφαση να γίνει ανταλλαγή από το Μέμφις για το Λος Άντζελες ήταν καθοριστική για την καριέρα του, αφού μπορεί πλέον να μην είναι το πρώτο βιολί στην ομάδα του, αλλά παίζοντας έναν εξίσου καθοριστικό ρόλο, πήρε το πρώτο του δαχτυλίδι και ελπίζει ότι θα συνεχίσει την καταμέτρηση.
Με το πέρασμα των χρόνων ο Γκασόλ έχει τελειοποιήσει το παιχνίδι του και έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως ένας από τους καλύτερους Ευρωπαίους σέντερ όλων των εποχών, αφού έχει φέρει το παιχνίδι του σέντερ στο υψηλότερο επίπεδο. Διαθέτει μια πληθώρα κινήσεων, ενώ η κίνησή του χωρίς την μπάλα και η ικανότητά του να ολοκληρώνει τις προσπάθειές του με το δεξί ή το αριστερό χέρι καθιστά σχεδόν αδύνατη την αντιμετώπισή του στο ένας εναντίον ενός. Ταυτόχρονα εξελίσσει τις ικανότητές του προσπαθώντας να βάλει και το σουτ από μέση απόσταση μέσα στο παιχνίδι του, μην παραμελώντας ποτέ τα ριμπάουντ και τις τάπες. Δηλαδή, το πλήρες πακέτο σέντερ.
Εκτός παρκέ ο Γκασόλ διατηρεί έναν εκπληκτικό ιστότοπο στη διεύθυνση www.paugasol.com, όπου έχει εισάγει μία σπάνια λειτουργία. Εάν επισκεφθείτε τη σελίδα http://www.paugasol.com/flash/main.html?language=es και έχετε λίγο υπομονή μέχρι να φορτώσει (ανάλογα με την ταχύτητα του υπολογιστή σας) θα εμφανιστεί μπροστά σας μία αληθινού μεγέθους φιγούρα του Παού Γκασόλ που θα κινείται ανάλογα με τα κλικ που κάνετε! Πραγματικά εντυπωσιακό site για έναν τεράστιο σύγχρονο παίκτη.