Δημοσιεύτηκε στις 21 Οκτωβρίου 2009
ΜΑΚΑΜΠΙ: Μεταμορφωμένη προς το καλύτερο είναι η φετινή Μακάμπι. Μετά από μία σεζόν ανεξήγητων πειραμάτων, που στην προσπάθεια να μειώσει το μπάτζετ… διπλοπλήρωσε παίκτες και προπονητές, η Μακάμπι επανέρχεται στα γνώριμά της χωράφια. Επτά Αμερικανοί πρώτης γραμμής, 9 ξένοι σύνολο και κάποιοι καλοί Ισραηλινοί θέλουν να ανεβάσουν την ομάδα του λαού. Μπορεί ο κόσμος της να είναι μουδιασμένος, αλλά μια προσεκτική ματιά στο ρόστερ της Μακάμπι, δείχνει ότι και φέτος θα πάει ψηλά. Ο βετεράνος, το τοτέμ, Ντέρικ Σαρπ, είναι ακόμα εκεί, ενώ στην περιφέρεια υπάρχουν και οι δύο καλύτεροι Ισραηλινοί πλέι μέικερ: ο Λιμονάντ και ο νεαρός και πολυτάλαντος Μέκελ. Ο Πνίνι και ο Γιανίβ Γκριν συμπληρώνουν το ισραηλινό στοιχείο μαζί με τον Ντορόν Πέρκινς (MVP του Ισραηλινού πρωταθλήματος πέρσι). Τα ηνία κρατά ο Βισνιέφσκι, ενώ στην περιφέρεια βρίσκεται ο φοβερός Τσακ Έιντσον, αλλά και ένας από τους καλύτερους «δολοφόνους» στην Ευρώπη, Άλαν Άντερσον. Ο Μπλούθενταλ αποτελεί τον συνδετικό κρίκο περιφέρειας και ρακέτας, όπου θα δούμε, εκτός από τον τρομερό πέρσι Ντ’Ορ Φίσερ και τους Στέφαν Λάσμε και Ματσιέι Λάμπε. Η Μακάμπι έχει τον Γκέρσον στον πάγκο και θέλει οκτάδα και από εκεί και πέρα όσο πάει. Πρόβλεψη: Η οκτάδα είναι πολύ πιθανή, ειδικά αν τερματίσει 1η ή 2η στην κανονική περίοδο. Μετά, δυσκολεύει.
ΤΣΣΚΑ: Η καλύτερη και πιο σταθερή ομάδα του 21ου αιώνα, με 7 συνεχόμενες παρουσίες στο φάιναλ φορ φέτος δεν μπαίνει ως φαβορί. Κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει την ΤΣΣΚΑ, αλλά το ρόστερ της δείχνει ότι φέτος είναι χρονιά μετάβασης. Από την ομάδα-αρμάδα των 2 τίτλων και 7 φάιναλ φορ έχουν μείνει ο Τζ. Ρ. Χόλντεν, ο Σισκάουσκας, ο Λάνγκντον, ο Πλάνινιτς, ο προβληματικός πια Σμόντις και ο Κριάπα. Έξι παίκτες πρώτης γραμμής. Οι μετεγγραφές μετρημένες και μέτριες. Ο καλός Ιβάν Ραντένοβιτς ήρθε για αντι-Σμόντις, καθώς ο Σλοβένος ήδη τραυματίστηκε και από εκεί και πέρα μέτριοι Ρώσοι: ο επόμενος… Παπαλουκάς (έτσι δεν μας έλεγαν;) Πονκρασόφ, ο Βορόντσεβιτς, ο Σοκόλοφ και ο Κεϊρού θα παίζουν αρκετά, ενώ Σβεντ, Καούν, Ζαμπέλιν και Κουρμπάνοφ θα πατήσουν κι αυτοί παρκέ. Λίγα πράγματα, σε σύγκριση βεβαίως με τα μεγαθήρια της Ευρώπης. Η ΤΣΣΚΑ, με τον άπειρο Πασούτιν στον πάγκο, θέλει οκτάδα και μετά να στηριχτεί στην εμπειρία της για φάιναλ φορ. Πρόβλεψη: Στους 16 θα περάσει, μετά θα δυσκολευτεί ανάλογα με το πού θα τερματίσει στον πρώτο γύρο, ενώ αν φτάσει στην οκτάδα προβλέπονται μπαστούνια.
ΚΑΧΑ ΛΑΜΠΟΡΑΛ: Η πρώην Ταού άλλαξε σελίδα, αλλά… όχι τόσο. Έχασε πρωτοκλασάτους παίκτες όπως ο Μάικλ, ο Πριτζιόνι και ο Ρακόσεβιτς, αλλά έκανε τα πάντα για να τους αντικαταστήσει. Στη Βιτόρια ήρθε ο παικταράς Βάλτερ Χέρμαν, ο Ρίμπας, ο Ίνγκλις, ο Όλεσον, ο Χουέρτας, αλλά και ο Ελιάχου, που πέρσι κυριάρχησε στην Ευρωλίγκα, έχοντας ένα από τα 3 καλύτερα ranking. Ο Χουέρτας και ο Ρίμπας κρατούν τα ηνία, ο Μπάρατς τη ρακέτα όσο λείπουν οι δύο βασικοί, Σπλίτερ και Ελιάχου, που συνθέτουν ένα πυρηνικό δίδυμο. Ο Χέρμαν είναι παίκτης κλάσης, ο Ίνγκλις μπορεί να «σκοτώσει» τον καθένα από μακριά, ο Μίτσοφ και ο Όλεσον είναι αρκετά καλοί. Πρόβλεψη: Η Λαμποράλ θέλει φάιναλ φορ, αλλά δείχνει πιο αδύναμη από τις άλλες δύο ισπανικές, αλλά και από τις ελληνικές. Πολλά θα κριθούν από τη μάχη της στην κανονική περίοδο με Μακάμπι και ΤΣΣΚΑ. Αν πάρει την πρωτιά, τότε θα είναι μάλλον οκτάδα. Εκεί πάντως, ακόμη κι αν φτάσει, θα δυσκολευτεί πολύ.
ΡΟΜΑ: Η Ρόμα μπαίνει στη χρονιά με νοοτροπία ομάδας που… παλεύει για σωτηρία. Δηλαδή «one man show». Και εννοώ τον Ίμπι Τζάαμπερ, ο οποίος ως τώρα τα κάνει όλα με 30 πόντους μέσο όρο και 36 ranking! Κοντά του ο Κένεντι Ουίνστον, αλλά και οι Ντε Λα Φουέντε, Βιτάλι, Ντατόμε, που πλαισιώνουν την περιφέρεια, με τους δύο νεαρούς να πρέπει να τους ρίξουμε μια ματιά παραπάνω. Ο Χάτσον ηγείται της φροντλάιν, όπου βρίσκονται και οι Τζίλι, Κροσάριολ, Τουρέ. Τζακέτι, Μινάρντ και τέλος ο Τονόλι σε ένα ρόστερ που δεν μπορεί να βλέπει ιδιαίτερα ψηλά. Ο όμιλος είναι πάρα πολύ δύσκολος και η Ρόμα θα πρέπει να παλέψει για την πρόκριση, ενώ ο Τζεντίλε έχει την ευκαιρία να σβήσει την περσινή άσχημη εικόνα. Πρόβλεψη: Η χρονιά θα είναι δύσκολη από την αρχή της για τη Ρόμα. Θα παλέψει για την πρόκριση, αλλά κι αν την πάρει, μετά λίγα πράγματα.
ΜΑΡΟΥΣΙ: Ομάδα δυνατή και έτοιμη για την πρόκληση της Ευρωλίγκας. Το Μαρούσι θα παλέψει επί ίσοις όροις για την πρόκριση και οι άνθρωποί του αν και δεν θέλουν να θέσουν στόχους για να μην αγχώσουν τους παίκτες, κοιτούν την οκτάδα. Ουσιαστικά, θέλει να πάρει Ρόμα και Ολίμπια, ενώ όλα τα εντός έδρας παιχνίδια θα τα παλέψει. Για το ρόστερ του τα έχουμε πει, ίσως χρειαστεί μια προσθήκη, αν και ο Μπαρτζώκας ήδη έχει δέσει την ομάδα. Πρόβλεψη: Είναι πιθανό να περάσει στους 16 και εκεί, αν και αουτσάιντερ, θα είναι πολύ δύσκολο κάποιος να το αποκλείσει.
ΟΛΙΜΠΙΑ Λ.: Η Ολίμπια φέτος μοιάζει σαφώς καλύτερη από πέρσι. Είναι ομάδα σκληρή που έκανε καλές μετεγγραφές και θα έχει ρόλο, ανεβάζοντας πολύ τη δυσκολία του ομίλου. Η μεγαλύτερη επιστροφή είναι αυτή του Σάνι Μπετσίροβιτς, μετά από μια εκπληκτική χρονιά στη Ρώμη. Μπορεί ο Μπέγκιτς να χάθηκε, αλλά ο Βίντμαρ, ο Σλόκαρ, Μπάβτσιτς και ο πολύ καλός Γκολούμποβιτς μπορούν να καλύψουν το κενό. Ο «δολοφόνος» Όσμπολτ αν μείνει υγιής θα κάνει καλή χρονιά, ο Ιλιέφσκι δίνει βάθος και ποιότητα στον άσο, ενώ ο Ουόλς θα είναι ο ηγέτης στην περιφέρεια, με τον Τζόρτζεβιτς να μπορεί να αλλάξει το ρυθμό με τον Κικόφσκι να προσφέρει ανάσες. Ο Ζντοβτς έδειξε πολύ καλά στοιχεία με την εθνική το καλοκαίρι. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον Νεμάνια Αλεξαντρόφ που αν ξεπεράσει τον τραυματισμό που τον κράτησε ένα ολόκληρο χρόνο εκτός, τότε μπορεί να κάνει καριέρα που θα κάνει όλη την Ευρώπη να υποκλιθεί. Πρόβλεψη: Η Ολίμπια θα παλέψει με Μαρούσι και Ρόμα για την πρόκριση, ενώ κανείς δεν θα την κερδίσει εύκολα, τουλάχιστον στη Σλοβενία.