Δημοσιεύτηκε στις 31 Οκτωβρίου 2009
Μπορεί οι 32 ομάδες να μην είναι όλες ισοδύναμες, αλλά υπάρχουν πολλές από το 4ο γκρουπ που είναι καλύτερες από αντίστοιχες του πρώτου.
Ο Άρης κληρώθηκε στον 3ο όμιλο με τη Ζαντάρ, τη Σιαλιουάι και τη Χαποέλ Ιερουσαλήμ. Οι «κίτρινοι» μετά την αποτυχία πρόκρισης στην Ευρωλίγκα, θέλουν να «γλυκάνουν το χάπι» στο Eurocup. Ο όμιλός τους κάθε άλλο παρά εύκολος είναι, καθώς έχει εκπροσώπους από δύο μεγάλες σχολές του μπάσκετ, γιουγκοσλαβική και λιθουανική, αλλά και το ταξίδι στο Ισραήλ, που πάντα κρύβει δυσκολίες. Η Ζαντάρ τα τελευταία χρόνια στέκεται πολύ καλά στη διοργάνωση και μπορεί να μην έχει το τρομερό ρόστερ, αλλά είναι αξιόμαχη. Από την ομάδα ξεχωρίζουν οι Τόμισλαβ Ρούζιτς, Ροκ Στίπτσεβιτς, οι δύο νεαροί και… λευκοί Αμερικανοί, Μάικα Ντόουνς και Τρεντ Πλάιστεντ, αλλά και ο γνωστός μας Νταμίρ Ράντσιτς με τον Μάρκο Καρ και τον Βλάντιμιρ Μπόισα.
Η Σιαλιουάι πήγε πολύ καλά στο λιθουανικό πρωτάθλημα πέρσι, αν και προφανώς απέχει ακόμα από τις δύο πρωταγωνίστριες της λίγκας. Πια είναι στην 3η θέση και δείχνει να έχει τον τρόπο να «καθαρίζει» τις υπόλοιπες. Η ομάδα του Σιρέικα έχει στο ρόστερ της τον βετεράνο Μιντάουγκας Ζουκάουσκας και τον φέρελπι Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, αλλά και τον πολύ καλό Αμερικανό Μπράντον Μπράουν και τον ακόμη καλύτερο Ντέρικ Λόου. Από την ομάδα ξεχωρίζει ο 21χρονος Ντεϊβίντας Γκαΐλιους, που φέτος μοιράζει… 20άρες παντού. Το νεανικό της ρόστερ συμπληρώνει ο πολύ καλός Αρβίντας Σίκσνιους, 22 ετών.
Τέλος, η Χαποέλ ακολουθεί κλασικά… αμερικάνικα μονοπάτια: Τρε Σίμονς, Ντιζόν Τόμπσον, Κέβιν Πίνκνι, Λίο Λάιονς και Μπράντον Χάντερ. Μαζί τους οι αρκετά καλοί Γιουβάλ Ναϊμί και Γιογκέβ Οχαγιόν, αλλά και ο Σαρόν Σασόν.
Ο όμιλος του Άρη δεν είναι εύκολος, αλλά ούτε και βουνό για τους «κιτρίνους». Ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστήσει στη διοργάνωση δεν επιτρέπεται να αποκλειστεί σε αυτόν τον όμιλο, ενώ ο Άρης θα πρέπει να προσπαθήσει για την πρωτιά. Η λογική λέει ότι οι αντίπαλοί του θα χάσουν βαθμούς η μία από την άλλη, οπότε προστατεύοντας την έδρα του, θα κυνηγήσει την εκτός έδρας νίκη που θα τον φέρει κοντά στην πρώτη θέση. Άλλωστε, μπαίνει στη διοργάνωση ως ένα από τα φαβορί για το final-eight
Ο Πανελλήνιος (στον όμιλο G) μπορεί να μην θεωρείται φαβορί από τους ξένους, αλλά στα μέρη μας έχουμε δει το ρόστερ του και ξέρουμε ότι μπορεί να πάει «all the way». Ο όμιλός του δεν είναι καθόλου εύκολος, αφού ο Πανελλήνιος μπήκε ως 4ος και πιο αδύναμος μαζί με μια ομάδα που πέρσι έπαιζε Ευρωλίγκα (Νανσί), μια ισπανική (Γκραν Κανάρια) και την πάντα αξιόμαχη Τούροφ Ζγκόρτσελεκ.
Η Νανσί είναι αρκετά δυνατή με τα αδέρφια Γκριρ (Ρικάρντο και Τζεφ), τον δυναμίτη Μάρκους Σλότερ, τον πολύπειρο Κανιέλ Ντίκενς και τον πολύ καλό ριμπάουντερ και μπλοκέρ Ακινλόλου Ακινγκμπάλα. Μαζί τους ο Τζον Κοξ, ο Στέφεν Μπριν και, βεβαίως, ο Στιντ Τσικαμπού, που κρατάει και τα ηνία.
Η Γκραν Κανάρια έχει τον σκόρερ Τζέισι Κάρολ, τον πολύ καλό Τζέιμς Αγκουστίν, τον Σιταφά Σαβανέ, που έχει μπει δυνατά στη σεζόν, τους Μάρκους Νόρις, Τζιμ Μοράν και Ντάνιελ Κίκερτ, Τζος Φίσερ αλλά και τους γνώριμούς μας Μέλβιν Σάντερς και Ουίλ ΜακΝτόναλντ (Ταού). Καταλάβατε πόσο βαθιά στο ρόστερ της πρέπει να ψάξει κάποιος για να βρει Ισπανό. Η Κανάρια έχει μπει πολύ δυνατά στη σεζόν, κερδίζοντας μάλιστα και την Μπαρτσελόνα στην ACB.
Η πολωνική Τούροβ μπορεί να μην έχει ξακουσμένο όνομα, αλλά μια ματιά στο ρόστερ της κάνει και τον πιο καχύποπτο να καταλάβει ότι πρόκειται για καλή ομάδα. Όλα αρχίζουν από τον τρομερό Μάικλ Ράιτ, που είναι ουσιαστικά ασταμάτητος. Άξιοι συμπαραστάτες ο Τζάστιν Γκρέι με τον Ουίλι Ντιν, ενώ ο Άνταμ Βόιτσικ παίζει περίπου ένα ημίχρονο και προσφέρει διψήφιο αριθμό πόντων στην ομάδα. Οι διεθνείς Κόνραντ Βισότσκι (Γερμανός), Κρτσίστσοφ Ρόστσικ, Μιχάλ Τσιλίνσκι, Πάβελ Λέοντσικ και Ρόμπερτ Βίτκα συμπληρώνουν ένα πολύ δυνατό ρόστερ.
Ο Πανελλήνιος είναι σε σαφώς δυσκολότερο όμιλο, από τον οποίο θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να προκριθεί (αν και τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα). Οι «Ολυμπιονίκες», πάντως, έχουν το ρόστερ για να προχωρήσουν στη διοργάνωση και καλούνται να το αποδείξουν αρχικά απέναντι σε τρεις πολύ έμπειρες και επικίνδυνες ομάδες.
Τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα ούτε στους υπόλοιπου ομίλους όπου (στον Α) η Άλμπα πρέπει να αντιμετωπίσει τις Άζοβμας, Γαλατασαράι και Τέραμο, (στον Β) η Λε Μαν τις Χέμοφαρμ, Τριούμφ και Βαλένθια στον δυνατότερο ίσως (μαζί με τον Α) όμιλο, (στον D) η Μπανταλόνα τις Ούνικς, Βόννη και Μπεσίκτας, (στον Ε) η Σαρλερουά τις Τουρκ, Σπαρτάκ και Μπιλμπάο ή Ντόνετσκ (εκκρεμεί η πρόκριση), (στον F) η Μπενετόν τις Ερυθρό Αστέρα, Σολέ και Ντιναμό και (στον H) η Βέντσπιλς τις Νίμπουργκ, Μπιέλα και Μπαμπέργκ.
Το φετινό Eurocup είναι μακράν το δυνατότερο που έχει γίνει ποτέ και η ομάδα που τελικά θα το κατακτήσει θα έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου. Εμείς ας ευχηθούμε να δούμε τις δύο ελληνικές στο final-eight και ας ετοιμαστούμε να απολαύσουμε μπάσκετ υψηλού επιπέδου.